Καλημέρα σε όλους,
Το παντζάρι, το καρόρο, η σπιρουλίνα κ. Α. Περιέχουν φυσικές χρωστικές που ονομάζονται καροτίνες. Αυτές οι ουσίες μεταβολίζονται στο συκώτι του πουλιού και μετατρέπονται ανάλογα με τη γεννετική προδιάθεση του πουλιού σε κανθαξανθίνη για τα καναρίνια κόκκινου παράγοντα και σε Λουτείνη για τα καναρίνια κίτρινου παράγοντα
Οι παραπάνω ουσίες (Κανθαξανθίνη, Λουτείνη) μεταφέρονται μέσω του αίματος στα φτερά όταν αυτά αναπτύσονται. Τα λευκά καναρίνια λογικά, δεν μπορούν να συνθέσουν κανενός είδους χρωστική. Μας ενδιαφέρει από τις καροτίνες ιδιαίτερα η β-καροτίνη, διότι από το μεταβολισμό της δημιουργούνται δύο μόρια Κανθαξανθίνης, σε αντίθεση με την α- και γ-καροτίνη που δημιουργείται ένα μόριο.
Το πρόβλημα ξεκινάει από τη στιγμή που χορηγούμε στο πουλί μεγάλη ποσότητα β-καροτίνης είτε με φυσικό τρόπο (παντζάρι κλπ) είτε με τεχνιτό (συνθετική β-καροτίνη). Το συκώτι τότε για να μετατρέψει την παραπάνω ποσότητα σε Κανθαξανθίνη, δουλεύει σε "τρελούς ρυθμούς".
Χρησιμοποιόντας κατευθείαν για το βάψιμο των πουλιών την συνθετική Κανθαξανθίνη αποφεύγουμε την διαδικασία μεταβολισμού. Δηλαδή το πουλί προσλαμβάνει έτοιμη την "χρωστική" και την μεταφέρει μέσου του αίματος στα φτερά. Η υπόλοιπη ποσότητα που δεν χρειάζεται αποβάλεται με τα κόπρανα.
Δεκαετίες ολόκληρες, εκτροφής κόκκινων καναρινιών με συνθετικές ουσίες, έχουν δείξει ότι στην ουσία δεν δημιουργείται πρόβλημα στο συκώτι των πουλιών από τη χρήση τους. Αντίθετα προσπάθειες για τη "φυσική" βαφή των πουλιών έχουν σταματήσει, κυρίως γιατί δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ως προς το βάθος χρώματος των πουλιών.
Αρκετοί Γερμανοί εκτροφείς παράλληλα με τη συνθετική χρωστική χρησιμοποιούν και καρότα ή παντζάρι (ζωμό ή τριμένο στην αυγοτροφή). Το κάνουν αυτό, μέσα σε ένα συνολικό πρόγραμμα που εφαρμόζουν στην εκτροφή τους (δίνουν συγκεκριμένες μέρες όπως πχ 2 φορές την εβδομάδα), για δύο κυρίως λόγους.
- Πρώτον για να μειώσουν το κόστος βαψίματος εφόσον οι φυσικές χρωστικές είναι φτηνότερες (έχουν στον κήπο τους καρότα, παντζάρια κλπ).
- Δεύτερον για να υπάρχει ποικιλία και εναλλαγή τροφής ιδιαίτερα κατα την περίοδο της αναπαραγωγής.
Σήμερα στην Ελλάδα κυκλοφορούν αρκετά σκευάσματα με συνθετικές χρωστικές. ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ οι εταιρείες χρησιμοποιούν την Κανθαξανθίνη αραιωμένη ως βάση για τη "χρωστική" τους. αγοράζουν και συσκευάζουν (δεν παράγουν οι ίδιες) την Κανθαξανθίνη από 1-2 εταιρείες. Επίσης για να μην δημιουργείται σύγχυση, η Carofyll Red είναι η εμπορική ονομασία συγκεκριμένης Εταιρείας για την Κανθαξανθίνη.
Σχετικά με την αρχική ερώτηση νομίζω ότι το παντάζι όπως και να το δόσουμε (ζουμί, σε ράσκ, σαν "φρούτο") θα κάνει την ίσια δουλειά.