Διατροφή Το παντζάρι ως φυσικό μέσο για τη βαφή καναρινιών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stavros

Administrator
Staff member
Εγγραφή
7 Απρ 2006
Μηνύματα
20.400
Είναι γνωστό σε πολλούς ότι το παντζάρι (κοκκινογούλι) χρησιμοποιείται ως φυσικό χρωστικό μέσο για τη "βαφή" των καναρινιών χρώματος. Αυτό που δε γνωρίζω προσωπικά είναι με ποιον τρόπο χορηγείται.
  • Προσφέρουμε τους βολβούς ώμους;
  • Προσφέρουμε τους βολβούς βρασμένους;
  • Προσφέρουμε το νερό από το βράσιμο των βολβών η των φύλλων;
Τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό το θέμα, γνωρίζει κανείς;

Δείτε ακόμη
Παντζάρια - Τεύτλα - Beets Greens (Beta vulgaris)
Πάπρικα στη διατροφή των καναρινιών;
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Απο οσα ξερω, το παντζαρι παρα τις εντονες χρωστικες του δεν βοηθα στην "βαφη" των πουλιων λογω κακου μεταβολισμου του. Ειναι πολυ καλυτερο το καροτο αν δεν θελεις να δωσεις χρωστικες εμποριου οπως επεισης και η σπυρουλινα που δινει λαμπερο φτερωμα.
 
Θα αναφέρω τον τρόπο που το χρησιμοποιώ εγώ.

Βράζω τα παντζάρια για 1 ώρα περίπου (να κρατάνε λίγο). Τα καθαρίζω εξωτερικά και τα τρίβω στην "χοντρή" πλευρά
του τρίφτη. Τρίβω την ανάλογη ποσότητα καρότου ώστε η ανάμιξή του να είναι 1/1 με το παντζάρι, και το μείγμα το προσφέρω στα πουλιά σαν φρούτο.

Το παντζαρόζουμο το χρησιμοποιώ στην παρασκευή αυγοτροφής με ράσκ, σε συνδυασμό με σπιρουλίνα. (αν ενδιαφέρεται κάποιος είναι εδώ https://community.petbirds.gr/threads/Η-αυγοτροφή-μου.767/).

Δεν γνωρίζω και θα ήθελα να δώ κάποιο άρθρο ή αναφορά στον λόγο που καθιστά το παντζάρι δύσκολο στον μεταβολισμό του, όπως λέει ο Ορέστης.
 
Καλημέρα σε όλους,

Το παντζάρι, το καρόρο, η σπιρουλίνα κ. Α. Περιέχουν φυσικές χρωστικές που ονομάζονται καροτίνες. Αυτές οι ουσίες μεταβολίζονται στο συκώτι του πουλιού και μετατρέπονται ανάλογα με τη γεννετική προδιάθεση του πουλιού σε κανθαξανθίνη για τα καναρίνια κόκκινου παράγοντα και σε Λουτείνη για τα καναρίνια κίτρινου παράγοντα

Οι παραπάνω ουσίες (Κανθαξανθίνη, Λουτείνη) μεταφέρονται μέσω του αίματος στα φτερά όταν αυτά αναπτύσονται. Τα λευκά καναρίνια λογικά, δεν μπορούν να συνθέσουν κανενός είδους χρωστική. Μας ενδιαφέρει από τις καροτίνες ιδιαίτερα η β-καροτίνη, διότι από το μεταβολισμό της δημιουργούνται δύο μόρια Κανθαξανθίνης, σε αντίθεση με την α- και γ-καροτίνη που δημιουργείται ένα μόριο.

Το πρόβλημα ξεκινάει από τη στιγμή που χορηγούμε στο πουλί μεγάλη ποσότητα β-καροτίνης είτε με φυσικό τρόπο (παντζάρι κλπ) είτε με τεχνιτό (συνθετική β-καροτίνη). Το συκώτι τότε για να μετατρέψει την παραπάνω ποσότητα σε Κανθαξανθίνη, δουλεύει σε "τρελούς ρυθμούς".

Χρησιμοποιόντας κατευθείαν για το βάψιμο των πουλιών την συνθετική Κανθαξανθίνη αποφεύγουμε την διαδικασία μεταβολισμού. Δηλαδή το πουλί προσλαμβάνει έτοιμη την "χρωστική" και την μεταφέρει μέσου του αίματος στα φτερά. Η υπόλοιπη ποσότητα που δεν χρειάζεται αποβάλεται με τα κόπρανα.

Δεκαετίες ολόκληρες, εκτροφής κόκκινων καναρινιών με συνθετικές ουσίες, έχουν δείξει ότι στην ουσία δεν δημιουργείται πρόβλημα στο συκώτι των πουλιών από τη χρήση τους. Αντίθετα προσπάθειες για τη "φυσική" βαφή των πουλιών έχουν σταματήσει, κυρίως γιατί δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ως προς το βάθος χρώματος των πουλιών.

Αρκετοί Γερμανοί εκτροφείς παράλληλα με τη συνθετική χρωστική χρησιμοποιούν και καρότα ή παντζάρι (ζωμό ή τριμένο στην αυγοτροφή). Το κάνουν αυτό, μέσα σε ένα συνολικό πρόγραμμα που εφαρμόζουν στην εκτροφή τους (δίνουν συγκεκριμένες μέρες όπως πχ 2 φορές την εβδομάδα), για δύο κυρίως λόγους.
  1. Πρώτον για να μειώσουν το κόστος βαψίματος εφόσον οι φυσικές χρωστικές είναι φτηνότερες (έχουν στον κήπο τους καρότα, παντζάρια κλπ).
  2. Δεύτερον για να υπάρχει ποικιλία και εναλλαγή τροφής ιδιαίτερα κατα την περίοδο της αναπαραγωγής.
Σήμερα στην Ελλάδα κυκλοφορούν αρκετά σκευάσματα με συνθετικές χρωστικές. ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ οι εταιρείες χρησιμοποιούν την Κανθαξανθίνη αραιωμένη ως βάση για τη "χρωστική" τους. αγοράζουν και συσκευάζουν (δεν παράγουν οι ίδιες) την Κανθαξανθίνη από 1-2 εταιρείες. Επίσης για να μην δημιουργείται σύγχυση, η Carofyll Red είναι η εμπορική ονομασία συγκεκριμένης Εταιρείας για την Κανθαξανθίνη.

Σχετικά με την αρχική ερώτηση νομίζω ότι το παντάζι όπως και να το δόσουμε (ζουμί, σε ράσκ, σαν "φρούτο") θα κάνει την ίσια δουλειά.
 
Σάκη ήταν πολύ κατατοπιστική η απάντηση.

Φαντάζομαι πώς τα φυσικά - φυτικά χρωστικά μέσα δεν είναι τα πιο κατάλληλα για τη "βαφή" πουλιών που πρόκειται να λάβουν μέρος σε κάποια έκθεση - διαγωνισμό. Σίγουρα όμως μπορούν να βοηθήσουν κάπως στην ενίσχυση και τη διατήρηση του κόκκινου χρώματος κάποιων πουλιών από τα οποία δεν προσδοκούμε το "τέλειο".

Έχω μία ερώτηση ακόμη. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη "δοσολογία" ή εν πάση περιπτώσει συχνότητα με την οποία θα πρέπει να δίνονται αυτές οι τροφές κατά την περίοδο της αλλαγής πτερώματος;
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Καλημέρα σε όλους,

Αν και δεν είμαι ο πλέον κατάλληλος για "φυσικές" βαφές, μπορώ να πω ότι ΝΑΙ μπορούμε με φυσικό τρόπο να δώσουμε κάπως χρώμα σε κάποιο πουλί. Βέβαια δεν μπορεί με αυτές τις τροφές να αναδείξει "ολοκληρωτικά" το κόκκινο χρώμμα του. Δεν έχω βρει μέχρι σήμερα κάποια αναφορά σχετικά με τη συχνότητα και την ποσότητα των τροφών που πρέπει να δίνονται. Εκείνο που γνωρίζω όμως είναι, ότι τα καναρίνια κίτρινου παράγοντα "βάφονται" πολύ ποιό εύκολα σε αντίθεση με τα καναρίνια κόκκινου παράγοντα. Οι εκτροφείς κίτρινων καναρινιών για να δώσουν χρώμα στα πουλιά τους, απ΄όσο γνωρίζω, χρησιμοποιούν καθημερινά κατα την αλλαγή του φτερώματος, σπόρους πλούσιους σε Λουτείνη, όπως ρούπσεν, πρασινάδα κλπ.

Κάτι που ήθελα να σημειώσω ανεξάρτητα από τα παραπάνω είναι ότι, πολλοί φίλοι των κόκκινων καναρινιών πιστεύουν ότι σε ένα διαγωνισμό κερδίζει το καναρίνι που είναι ποιό κόκκινο. Δεν είναι όμως έτσι. Σχετικά με το χρώμα πρέπει να είναι μεν κόκκινο αλλά να είναι και ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ κατανεμημένο. Δηλαδή να μην υπάρχουν φτεράκια ή περιοχές που θα είναι λιγότερο κόκκινες από το χρώμα που έχει συνολικά το πουλί. Γιαυτό και κατα την πτερρόροια δίνουν καθημερινά χρωστική. Επίσης υπάρχουν και άλλα κριτήρια που βαθμολογούνται όπως το μέγεθος, το φτέρωμα, η γενική εντύπωση, η κατηγορία (πόσο καλά δείχνει ως μωσαικού τύπου για παράδειγμα η μάσκα, το χρώμα στο στήθος, το χρώμα στα φτερά πτήσης κλπ)
 
Αυτα που λετε ολλα ειναι σωστα για το παντζαρι! Αλλα πια εναι η καταλληλη εποχη για να γινουν;
 
γεια σας και από εμένα. Ο πατέρας μου 82 χρονών τώρα ειχε ασχολειθει με καναρίνια κόκκινου παράγοντα πριν πάρα πολλά χρόνια με φυσικές μεθόδους (πατζαρια-καρότα-κοκ. Πιπεριές)το αποτέλεσμα ήταν σχετικά καλό για εκείνη την εποχή.όταν ένα καλοκαίρι του έφερε ο θείος μου ένα μπουκαλάκι με μια σκόνη άγνωστη για μας τότε(από γερμανια). Μας την ειπε καροτινι Β. Εβαζε λιγο στο νερο και λιγο στην αβγοτροφη που ετοίμαζε μονος του κατα την διάρκεια της πτεροριας. Τα αποτελεσματα θεαματικα. Ειδικα τα μικρα μετα της πρωτες γεννες ηταν κοκκινα εντονα λαμπερα πραγμα που δεν συνεβενε τα προηγουμενα χρονια.λες και ηταν αλλα καναρινια. Πολυ μετα ηρθαν αυτα τα σκεβασματα και στην Θεσσαλονίκη. Το συνέχισε για πολλά χρόνια χωρίς προβλήματα στα πουλιά(συκώτι- αρρώστιες-κλπ).
 
Αντίθετα με ότι πιστεύεται γενικά, το παντζάρι δεν βάφει επειδή είναι παντζάρι. Οι μόνες ουσίες που βάφουν τα λιποχρωμικά πουλιά είναι τα καροτενοειδή. Το χρώμα που έχουν τα παντζάρια δεν οφείλεται σε καροτενοειδή.

Για την ακρίβεια οι βολβοί του πανταζαριού έχουν αστεία ποσότητα καροτενοειδών σε σχέση με τα φύλλα. Τα φύλλα πχ έχουν 40 φορές περισσότερη β-καροτίνη και επίσης πολλαπλάσιες ποσότητες σε λουτείνη/ζεαξανθίνη, απ' ότι οι βολβοί.

Μια πρόταση για να γίνει κάπως εντυπωσιακά κατανοητή η ποσότητα της β-καροτίνης των φύλλων του παντζαριού είναι η παρακάτω:

For just under 20 calories, a standard 2-cup serving of raw beet greens provides about 2,880 micrograms of beta-carotene, which amounts to 96 percent of the daily value for vitamin A.

Πηγές
Are Beets High in Beta-Carotene?
Beets

Αγαπητή maria p, στην παρακάτω έρευνα γίνεται αναφορά μιας εκ των μεθόδων εξαγωγής των καροτενοειδών απο τα λαχανικά.Αν δεις μόνο τις φωτογραφίες πιστεύω θα καταλάβεις για ποιες χρωστικές μιλάγαμε τις προάλλες. Το εισαγωγικό κομμάτι είναι επίσης διαφωτιστικό. http://www.jocpr.com/articles/extraction-and-purification-of-carotenoids-from-vegetables.pdf

ΥΓ: Για τους μερακλήδες, που μπορεί να θέλουν να δώσουν μόνο τα νεύρα των φύλλων απο το κυρίως "ψαχνό" τους. Στα χρόνια του Μεγάλου Λιμού, στο Μίτσιγκαν: CAROTENE and CHLOROPHYLL CONTENT OP FRESH AND PROCESSED SWISS CHARD AND BEET GREENS - PORTER - 1944 - Journal of Food Science - Wiley Online Library
 

Σχετικά θέματα

Back
Top