Γενικά Το παπαγαλάκι μου με δαγκώνει

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Tsoflis
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Tsoflis

PB New Member
Εγγραφή
27 Μαϊ 2020
Μηνύματα
53
Πόλη
Μυτιλήνη
Έχω εδώ και δυο χρόνια ένα κοκατιλ αλλά τους τελευταίους μήνες που δουλεύω δεν τον βγάζω τόσο συχνά όπως παλιά. Και όποτε τον βράζω δεν θέλει να μπει με τπτ. Σήμερα που τον έβγαλα ενώ ήταν κοντά μου και τον χάϊδευα άρχισε να με δαγκώνει και δεν σταματούσε .. τι να κάνω ;
 
@Tsoflis Αρχισε να σε δαγκωνει γιατί δεν ήθελε να τον χαϊδευσεις άλλο. Καλή λύση για να μην δαγκωνει είναι να του προσφέρεις λιχουδιές και το αγαπημένο του παιχνίδι όσο δεν δαγκωνει και μόλις δαγκώσει του τα παίρνεις και φεύγεις. Έτσι καταλαβαίνει πως δεν πρέπει να δαγκωνει γιατί στερείται από εσένα, τις λιχουδιές και τα παιχνίδια του. Άλλος καλός τρόπος είναι όταν τον έχεις στο χέρι και δαγκωνει να γυρίσεις το χέρι σου προς τα πίσω ώστε να επικεντρωθεί στο πως να ξαναβρεί την ισορροπία του. Επίσης μπορείς να του διδάξεις το target training. Το target training είναι ουσιαστικά να μάθεις στο πουλί να δαγκωνει ένα ξυλάκι με ηρεμία και απαλά και όχι με επιθετικοτητα και δύναμη.
 
Οι λόγοι που ένας παπαγάλος δαγκώνει συνήθως είναι:
  1. Από φόβο ή στρες που προκαλείται από εμάς η κάτι άλλο (πχ. ένα άλλο κατοικίδιο ή όταν εισβάλλουμε με το χέρι μας στο ιερό για εκείνο χώρο το κλουβί του).
  2. Από νεύρα που προκαλούνται επειδή του χαλάσαμε την ησυχία του
  3. Από πείνα.
  4. Από ορμόνες λόγω ενηλικίωσης η έναρξη περιόδου ζευγαρώματος
  5. Από εγωισμό ή ένδειξη κυριαρχίας (φαινόμενο που έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του κάθε πτηνού)
  6. Παθολογικά αίτια που προκαλούν πόνο στο πουλί η ακόμη και πτερόρροια.
Συμβουλές
  1. Δεν χτυπάμε το πουλάκι, δεν αντιδρούμε στο πόνο, δεν υπαναχωρούμε επειδή μας δάγκωσε, δεν πρέπει να πιστέψει ότι πέτυχε το σκοπό του. Για τις πέντε πρώτες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με εκπαίδευση κάνοντας τα παρακάτω:
    1. Το ταΐζουμε αρκετές φορές την ημέρα εντός η εκτός κλουβιού.
    2. Αποφεύγουμε να το ενοχλούμε μέσα στο κλουβί του, ενώ τρώει, ενώ παίζει, ενώ είναι κουρνιασμένο ή στρεσαρισμένο.
    3. Οι επαφές μας θα πρέπει να είναι αργές και σίγουρες, κινούμε το χέρι μας προς το πτηνό αργά και στο ύψος των ματιών του, μιλώντας του ήρεμα.
    4. Στο χώρο εκπαίδευσης θα πρέπει να μην υπάρχουν άλλα άτομα η θόρυβοι που να αποσπούν την προσοχή ή τρομάζουν το πτηνό.
  2. Το αγγίζουμε μόνο στα σημεία που μας επιτρέπει και προχωρούμε σιγά σιγά και σε άλλα με την μέθοδο της επιβράβευσης. Το επιβραβεύουμε δηλαδή με ένα μπράβο και λιχουδιά όταν μας επιτρέψει να ακουμπήσουμε σε σημείο που πριν δεν μας άφηνε.
  3. Όταν πετύχουμε να μην μας δαγκώνει σε φάση που στο παρελθόν μας δάγκωνε του δείχνουμε τον ενθουσιασμό μας με γλυκόλογα και συνεχίζουμε με θετική εκπαίδευση που είναι η επιβράβευση με λιχουδιά.
  4. ΕΣΧΑΤΗ ΛΎΣΗ: Αν συνεχίσει να δαγκώνει ενώ βρίσκεται στο χέρι μας τότε το αφήνουμε κάτω στο πάτωμα για 1-3 λεπτά, φεύγουμε και επιστρέφουμε χωρίς να πούμε τίποτα το ανεβάζουμε στο χέρι μας και το βάζουμε πίσω στο κλουβί του και ξεκινάμε νέο κύκλο εκπαίδευσης μερικές ώρες αργότερα. Τα διαστήματα της εκπαίδευσης δεν πρέπει να είναι παραπάνω από 5-6 λεπτά την φορά και όχι παραπάνω από 3 φορές στην διάρκεια της ημέρας. Η βελτίωση της συμπεριφοράς θα γίνει σταδιακά και θα χρειαστεί επιμονή,μεθοδολογία και υπομονή
Δες και τα παρακάτω άρθρα.
 
@Vada Απλά ήταν περίεργο γτ ενώ ήταν ήρεμος επάνω μου άρχισε να με δαγκώνει και εγώ χωρίς να τον φωνάξω τον έδιωχνα μακριά μου και μετά πετούσε συνέχεια χωρίς να κάνω τπτ επιθετικά επάνω μου. Τον έδιωχνα και ξανά πετούσε επάνω μου και με δάγκωνε πολύ άσχημα
 
Back
Top