Φροντίδα Το παπαγαλακι μου δεν καθεται να το χαιδεψω

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης vickyl
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

vickyl

PB New Member
Εγγραφή
18 Απρ 2014
Μηνύματα
196
Πόλη
Καστοριά
Καλημερα σε ολους. Ηθελα να ρωτησω για ποιο λογο δεν καθεται πλεον το παπαγαλακι μου να το χαιδεψω. Πριν λιγο καιρο ειχαμε κανει προοδο. Την ταιζα, παραλληλα την χαιδευα κι ετσι αβεβαινε και στο χερι μου και ετρωγε. Οχι πως δεν φοβοταν αλλα τουλαχιστον εδειχνε να εχει αρχισει να με εμπιστευεται. Να τονισω οτι ολα αυτα μεσα στο κλουβι. Δεν μπορω ακομα να την βγαλω. Τωρα με το που πλησιαζω να την ταισω τρομαζει και σκαρφαλωνει στα καγκελα. Σημερα το πρωι επισης της αλλαξα νερο και τροφη και αρχισε να φτερουγιζει δυνατα, να τρεχει και φοβοταν πολυ. Οι κινησεις μου ειναι παντα αργες και ηρεμες για να μην φοβαται.
 
Αφού ήταν πιο συνεργάσιμο και πισωγύρισε, είναι σαφές πως κάτι το τρόμαξε. Δεν είναι απαραίτητο να οφείλεται σ' εσένα, μπορεί να είναι κάποιος εξωτερικός παράγοντας.
Του άλλαξες σημείο του κλουβιού του; Έκανες κάποια αλλαγή στην διαρρύθμιση του κλουβιού ή του δωματίου που το έχεις; Αλλά μπορεί να είναι και ό,τι άλλο, ένας κρότος, ένας σκύλος που γάβγισε επίμονα την ώρα που ήταν στο χέρι σου και χίλια δυο που μόνο εσύ μπορείς να υποθέσεις ή ίσως ούτε κι εσύ.
Το θέμα είναι ότι πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή και με μεγαλύτερη υπομονή και προσπάθεια από πριν.
Διάβασε αυτό το θέμα Συμπεριφορά παπαγάλων - Επικοινωνία και πες μου τα υπόλοιπα θέματα της εκπαίδευσης τα έχεις βρει και τα έχεις διαβάσει;
 
  • Like
Αντιδράσεις: vickyl
Πολύ χρήσιμο το συγκεκριμένο άρθρο Μαρία! Ευχαριστώ πολύ. Η τελευταία παράγραφος (Οι δέκα εντολές του ιδιοκτήτη παπαγάλων) με συγκίνησε κιόλας! Τόσο καιρό έψαχνα στα βιβλία μου κάτι ανάλογο μιας και είμαι ψυχολόγος και θυμάμαι ένα βιβλιαράκι που είχαμε σχετικά με την ψυχολογία των ζώων. Όλα αυτά νομίζω πως οδήγησαν την Ρούμη μου στο να σταματήσει να με εμπιστεύεται. Η αλλαγή της θέσης του κλουβιού, τα μεγαλύτερα πουλιά που πετάνε όταν την έχω στο μπαλκόνι και την βλέπω πως μαζεύεται επειδή φοβάται, ένα σκυλί απέναντι που γαβγίζει πρωί, μεσημέρι, βράδυ, οι θόρυβοι που κάνουν οι πόρτες όταν τις χτυπάει η οικογένεια μου (άπειρες φορές τους έχω πει ότι τρομάζει το παπαγαλάκι μου και πάντα υπερβολική με αποκαλούν), οι κινήσεις όσων πηγαίνουν πάνω από το κλουβί και την τρομοκρατούν, η δική μου ίσως ψυχολογία που δεν ήταν καλή τον τελευταίο καιρό και προφανώς την επηρέασε και αυτή, μία φορά που ενώ την τάιζα τρόμαξα εγώ από έναν θόρυβο με αποτέλεσμα να κουνήσω το κλουβί και να την τρομάξω και αυτή, και μία φορά που την πίεσα να την χαϊδέψω ενώ δεν ήθελε. Έχω διαβάσει όλα τα σχετικά άρθρα πολλές φορές. Θα οπλιστώ με υπομονή για ακόμα μία φορά και θα της αφιερώσω περισσότερο χρόνο. Παρατήρησα πως ναι μεν θα φάει από το χέρι μου αλλά πλέον από μία σχετική απόσταση. Ούτε πολύ κοντά της αλλά ούτε και πολύ μακρυά. Αυτό που βλέπεις στην φωτογραφία πλέον δεν υπάρχει. Δεν ανεβαίνει στο χέρι μου να φάει, αν πάω να την χαϊδέψω με δαγκώνει και το παρλαμέντο πρέπει να το κρατάω με τα δυο μου δάχτυλα (αντίχειρα και δείκτη) αλλιώς λίγο δύσκολα θα το φάει αν είναι ολόκληρο στην παλάμη μου ή πολύ νευρικά αφού φοβάται. Τέλος ξέχασα να πω πως πριν λίγο καιρό περνούσα περισσότερες ώρες μαζί της και μετά επειδή δεν προλάβαινα της αφιέρωνα πολύ λιγότερο χρόνο. Ίσως παίζει κι αυτό κάποιο ρόλο.
 
Εντάξει μην νιώθεις τύψεις γιατί αυτό δυσκολεύει κι εσένα και την σχέση σας. Ενδιαφέρεσαι και ό,τι μπορείς κάνεις. Έτσι κι αλλιώς η σχέση και η εκπαίδευση με το παπαγαλάκι είναι διαρκής όσο διαρκεί η ζωή του. Θα το ξεπεράσετε και θα νιώσει και πάλι ασφαλές και τότε θα επηρεάζεται και λιγότερο από τα τυχαία συμβάντα.
Να έχεις μία σχετική σταθερότητα στον χρόνο που διαθέτεις, τόσο που θα μπορείς πάντα να διαθέσεις.
Επειδή η ρουτίνα είναι το κλειδί της ψυχικής ισορροπίας του μην πέφτεις άλλοτε με τα μούτρα και άλλοτε απουσιάζεις. Κάθε μέρα και από λίγο.
Καλή διατροφή να του κάνεις :)
Καλή επιτυχία!
 
  • Like
Αντιδράσεις: vickyl
Ευχαριστώ Μαρία. Θα προσπαθήσω να βάλω πρόγραμμα και να της αφιερώνω συγκεκριμένο χρόνο καθημερινά. :)
 
Back
Top