Ασθένειες Το σκαθάκι μου έχει πτερόρροια ή κάτι άλλο;

Pikos-Pika

PB New Member
Εγγραφή
11 Δεκ 2017
Μηνύματα
6
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλημέρα σε όλους! Πρόσφατα έγινα μέλος του forum κυρίως επειδή ήθελα να ζητήσω βοήθεια/συμβουλές από όσους γνωρίζουν κάτι παραπάνω ή έχουν σχετική εμπειρία από τα δικά τους πουλάκια.
Έχω ένα ζευγάρι σκαθάκια, τον Πίκο και την Πίκα. Το συγκεκριμένο post αφορά μόνο στον Πίκο, καθώς ναι μεν η περιποίηση και ό,τι περιγράφω ισχύει και για τα δύο, όμως το πρόβλημα το έχει μόνο εκείνος. Επειδή θα τα δείτε και παρακάτω στις φωτογραφίες και έχω διαβάσει τους σχετικούς όρους, θέλω να διευκρινίσω ότι από όταν τον πήρα δεν είχε βραχιολάκι, αντίθετα με την Πίκα που προέρχεται από άλλον εκτροφέα και έχει ένα ροζ. Την περασμένη εβδομάδα, λοιπόν, σταμάτησε να κελαηδάει και άρχισε να ρίχνει τα πούπουλά του, χωρίς όμως να έχει άλλα συμπτώματα κάποιας ασθένειας. Είναι γενικά ζωηρός, οι κουτσουλιές του είναι φυσιολογικές, τρώει, ξύνει το ράμφος του στα κλαδάκια του κλουβιού και όταν τον βγάζω στον ήλιο στο μπαλκόνι φωνάζει/ψιλοτραγουδάει και τα παρατηρεί όλα γύρω-γύρω όπως πάντα. Το καλοκαίρι, ωστόσο, πέρασε κανονική πτερόρροια, οπότε τώρα δεν είναι φυσιολογική. Τον περασμένο Μάρτιο ξαναέκανε το ίδιο, και αφού διάβασα σχεδόν τα πάντα στο internet, του χορήγησα pterophene και θεραπεύτηκε πλήρως. Τότε το απέδωσα στο ότι στρεσαρίστηκε από το γεγονός ότι ήθελε να ζευγαρώσει με την Πίκα, όμως εκείνη αρνούνταν να κάνει φωλιά. Τώρα βέβαια δεν είναι αναπαραγωγική περίοδος, και για αυτό δεν ξέρω πού να το αποδώσω. Τέλος πάντων, μόλις είδα τα πρώτα πούπουλα στο κλουβί του ξεκίνησα και πάλι το pterophene από το Σάββατο.
Έχω σκεφτεί διάφορα ενδεχόμενα. Καταρχήν υποπτεύθηκα το αντιπαρασιτικό spray Tabernil με το οποίο τον ψέκασα, κυρίως επειδή το πρόβλημα βγήκε λίγο μετά την δεύτερη χρήση. Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρη ότι φταίει αυτό, αφενός επειδή πρόκειται για ένα spray που ο κατασκευαστής λέει ότι μπορεί να ψεκαστεί απευθείας επάνω στο πουλί από απόσταση πενήντα εκατοστών και με επανάληψη έπειτα από πέντε ημέρες - άρα καταλαβαίνω πως είναι πιο ήπιο από άλλα που θέλουν διάστημα δεκαπέντε ημερών ανάμεσα στους ψεκασμούς - και αφετέρου επειδή μετά την πρώτη φορά που του έκανα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα.
Έπειτα σκέφτηκα μήπως έχει φτεροφάγους και "εξέτασα" κάποια από τα πεσμένα φτερά και πούπουλα, αλλά οι απολήξεις τους μου φάνηκαν φυσιολογικές και όχι φαγωμένες από κάτι. Μάλιστα τα φωτογράφισα για να τα ανεβάσω και εδώ. Επιπλέον, έχω κάνει το "τεστ της χαρτοπετσέτας" για την κόκκινη ψείρα και βγήκαν και τα δύο καθαρά.
Το τελευταίο αίτιο που μου πέρασε από το μυαλό είναι το στρες που μπορεί να έχει για κάποιον λόγο. Σχετικά με αυτό μπορώ να πω ότι η ρουτίνα τους είναι συγκεκριμένη και δεν αλλάζει: από άποψη φαγητού, κάθε μέρα έχουν φρέσκο μπρόκολο ή μαρούλι ή καρότο, και δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα αυγοτροφή για αγριοπούλια (και η σπορική τροφή τους είναι για αγριοπούλια). Τώρα μάλιστα που έχουμε το θέμα τους βάζω δύο μέρες αυγό στο οποίο εκείνος ορμάει κανονικά. Πού και πού τους δίνω και κάποιο σνακ με φρούτα, αλλά με μέτρο. Επίσης, κάθε μέρα τα βγάζω από τα κλουβιά τους για να πετάξουν (με επίβλεψη μην σκαλώσουν πουθενά) και τους βάζω τις μπανιέρες τους. Τα κλουβιά τους είναι πολύ καλά έως μεγάλα αν αναλογιστούμε το δικό τους μικρό μέγεθος, μία φορά την εβδομάδα καθαρίζω τον εξοπλισμό τους και μία φορά τον μήνα τα πλένω ολόκληρα με καυτό νερό για να μην πιάνουν παράσιτα ούτε να χρησιμοποιώ πολλά χημικά. Η θέση τους είναι σταθερή μέσα στο σπίτι, και τις ημέρες που έχει ήλιο και ζέστη τα βγάζω για λίγο στο μπαλκόνι να πάρουν αέρα. Όσον αφορά στη θέση τους, κατόπιν εορτής συνειδητοποίησα ένα λάθος μου: μένουν μέχρι αργά τη νύχτα με φως, και μπορεί να ενοχλεί τον Πίκο. Παρόλα αυτά, δυστυχώς είναι αναγκαίο κακό, καθώς η μοναδική εναλλακτική είναι να τα βάλω στην αποθήκη που είναι πάντα κρύα και έχει πολλή υγρασία (λόγω γειτνίασης με τα μπάνια). Ίσως αν του βάζω το βράδυ μια πετσέτα να είναι καλύτερα;
Η πιο ακραία σκέψη σχετικά με το στρες είναι ότι ίσως αγχώνεται από τις κάργιες/κουρούνες που κυκλοφορούν στη γειτονιά τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες και αφότου τα είδαν μία φορά τα έβαλαν στο μάτι. Βέβαια πάντα τα παρακολουθεί κάποιος όσο βρίσκονται στο μπαλκόνι, πάντα είναι κατεβασμένη η τέντα, και όσες φορές έκαναν εκείνες να πλησιάσουν βγήκε κάποιος έξω με απειλητικές διαθέσεις, οπότε ως παμπόνηρες που είναι το έχουν πάρει το μήνυμα.
Αυτά! Ζητώ συγγνώμη για το "σεντονάκι" μου και ευχαριστώ όποιον άντεξε να το διαβάσει! Αν έχετε οποιαδήποτε συμβουλή ή ιδέα για το τι μπορεί να του συμβαίνει, θα με βοηθήσει πολύ! Παρακάτω επισυνάπτω δύο φωτογραφίες του Πίκου (στις οποίες θα δείτε ότι το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα πλευρά του, όπως και ότι μου βγήκε μοντέλο που του αρέσει να φωτογραφίζεται!), μία των φτερών και των πούπουλων που θα πουν για τους φτεροφάγους, και μία της Πίκας εν δράσει, έτσι, για το καλώς σας βρήκαμε!
 

Συνημμένα

  • rsz_Πίκος1.webp
    rsz_Πίκος1.webp
    46,1 KB · Προβολές: 52
  • rsz_Πίκος2.webp
    rsz_Πίκος2.webp
    69 KB · Προβολές: 57
  • rsz_Φτερά_και_Πούπουλα.webp
    rsz_Φτερά_και_Πούπουλα.webp
    24,9 KB · Προβολές: 49
  • rsz_Πίκα.webp
    rsz_Πίκα.webp
    12,6 KB · Προβολές: 51
Από όλα όσα γράφεις παραπάνω, η εύκολη απάντηση θα ήταν ότι το πουλάκι, λόγω μεγάλης διάρκειας φωτεινότητας, προφανώς μπερδεύει τις εποχές και ρίχνει τα φτερά του. Σε αυτό θα μπορούσε επίσης να συνηγορεί και το γεγονός της υψηλής για την εποχή θερμοκρασίας του εσωτερικού χώρου στον οποίο διαβιώνουν.
Η έλλειψη βραχιολιού κλειστού - μεταλλικού τύπου και στα δύο πουλιά υποδηλώνει αβεβαιότητα ως προς την προέλευσή τους ανεξάρτητα με το ροζ βραχιόλι.
Η χρήση του σπρέι αποπαρασίτωσης δεν μου φαίνεται αναγκαία, εφόσον τα πουλιά είναι σε γενικές γραμμές καθαρά, ο χώρος τους επίσης και ήδη έχεις χρησιμοποιήσει το σπρέι με επανάληψη. Θα έλεγα λοιπόν ότι αν δεν δεις κάτι παράξενο στη συμπεριφορά τους που να σε οδηγεί στο ότι έχουν εξωπαράσιτα, να μην το χρησιμοποιήσεις ξανά.
Η διατροφή του θα πρέπει να συμπληρωθεί με αυγό για αμινοξέα και θειούχες ενώσεις και με βιταμίνες ή τροφές που περιέχουν βιταμίνες, με έμφαση στις βιταμίνες Β
Το γεγονός της ύπαρξης κουρούνων κλπ θα πρέπει να σε απασχολήσει έντονα. Αρκεί μία στιγμή και η καταστροφή έχει έρθει. Γνωρίζουν ότι τα πουλάκια σου βγαίνουν έξω να πάρουν ήλιο και για αυτό. Την τέντα μην την υπολογίζεις καθόλου.
Συνοπτικά, αν η αρχική υπόθεσή μου (φως, θερμοκρασία) είναι σωστή, θα έλεγα ότι από την άνοιξη, αν σου είναι εφικτό, θα πρέπει να κάνεις μια κατασκευή προστασίας, έστω με κουνελόσυρμα στο μπαλκόνι σου, ώστε να δώσεις την ευκαιρία τα πουλιά να εγκλιματιστούν σε εξωτερικό χώρο από το καλοκαίρι και για πάντα. Μην ξεχάσεις να βάλεις τούλι, σήτα ή ό,τι τέλος πάντων από την αρχή, ώστε να μην τσιμπιούνται από κουνούπια και κολλήσουν ευλογιά και αν πράγματι το αποφασίσεις, πάρε γνώμες σε ένα άλλο θέμα που θα ανοίξεις, και από άλλα μέλη, ώστε η κατασκευή σου να είναι εύκολη, αποτελεσματική, και σχεδιασμένη έτσι, που να αφήνει περιθώρια να μπουν και άλλα κλουβιά με τους απογόνους του ζευγαριού σου.
 
Αν και έχουμε χειμώνα, τα πουλιά σου " βρίσκονται " μόνιμα στην άνοιξη ή στο καλοκαίρι λόγου φωτός, θερμοκρασίας, τροφής που τους παρέχεις.
Αφού τα αγαπάς και τα προσέχεις, προσπάθησε να προσαρμόσεις τον χώρο σου σύμφωνα με τις ανάγκες των πουλιών και όχι το αντίστροφο.
 
Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις! Σήμερα είδα ότι η πτερόρροια συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, όμως έχει πολλή όρεξη και πίνει και αρκετό νερό - άρα και φάρμακο.

Η διατροφή του θα πρέπει να συμπληρωθεί με αυγό για αμινοξέα και θειούχες ενώσεις και με βιταμίνες ή τροφές που περιέχουν βιταμίνες, με έμφαση στις βιταμίνες Β

Υπάρχουν συγκεκριμένες τέτοιες τροφές; Πάντως έχω αγοράσει και μια πολυβιταμίνη, την Quiko Vitacombex V Multivitamin, η οποία περιέχει και βιταμίνες Β1, Β2 και Β6, αλλά δεν του έχω βάλει ακόμη γιατί δε μου φαίνεται σωστό να την αναμείξω με το pterophene.

Αν και έχουμε χειμώνα, τα πουλιά σου " βρίσκονται " μόνιμα στην άνοιξη ή στο καλοκαίρι λόγου φωτός, θερμοκρασίας,τροφής που τους παρέχεις.

Επειδή δεν το γνωρίζω, τι σημαίνει ότι νιώθουν πως είναι άνοιξη/καλοκαίρι λόγω τροφής; Δεν το αμφισβητώ, απλώς ρωτώ γιατί όσες φορές έχω διαβάσει άρθρα ή αναρτήσεις αναφορικά με τη διατροφή των πτηνών που συντηρούμε είδα ότι πρέπει να παρέχονται πάνω-κάτω αυτά που τους δίνω. Αν εννοείς ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς το τι τα ταΐζουμε ανάλογα με την εποχή, με ενδιαφέρει πολύ να το μάθω για να τα διευκολύνω!
 
Υπάρχουν συγκεκριμένες τέτοιες τροφές; Πάντως έχω αγοράσει και μια πολυβιταμίνη, την Quiko Vitacombex V Multivitamin, η οποία περιέχει και βιταμίνες Β1, Β2 και Β6, αλλά δεν του έχω βάλει ακόμη γιατί δε μου φαίνεται σωστό να την αναμείξω με το pterophene.
Δεν γνωρίζω τη σύνθεση του pterophene και συμφωνώ με την επιλογή του να μην αναμείξεις τα δύο συμπληρώματα
Επειδή δεν το γνωρίζω, τι σημαίνει ότι νιώθουν πως είναι άνοιξη/καλοκαίρι λόγω τροφής; Δεν το αμφισβητώ, απλώς ρωτώ γιατί όσες φορές έχω διαβάσει άρθρα ή αναρτήσεις αναφορικά με τη διατροφή των πτηνών που συντηρούμε είδα ότι πρέπει να παρέχονται πάνω-κάτω αυτά που τους δίνω. Αν εννοείς ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς το τι τα ταΐζουμε ανάλογα με την εποχή, με ενδιαφέρει πολύ να το μάθω για να τα διευκολύνω!
Φαντάζομαι ότι πιο συγκεκριμένα θα σου απαντήσει ο Παναγιώτης, αλλά το γενικό είναι ότι την περίοδο του χειμώνα η τροφή είναι δυσεύρετη, και φυσικά δεν είναι αφειδώς προσφερόμενη στη φύση, άρα δεν πρέπει να είναι και στα κλουβιά μας. Επίσης, ανάλογα με την εποχή φύονται και άλλα φυτά, και διατίθενται και άλλου είδους σπορικά όταν τα πουλιά είναι σε ελεύθερη κατάσταση, αλλά αυτό δεν νομίζω ότι μπορεί να εξομειωθεί στο κλουβί ή γενικά σε εκτροφή.
 
Για να μην παρεξηγηθώ δεν έχω καμία εμπειρία από άγρια πουλιά και ότι γράφω το γράφω απότην
λιγοστή εμπειρία μου από τα καναρίνια και την λογική μου όσο ακόμα αυτή είναι ορθή.
Η περίοδος που διανύουμε είναι η περίοδος συντήρησης για τα πουλιά. Σε αυτήν την περίοδο
όλα "λιγοστεύουν " φως,θερμοκρασία, τροφή, όπως και στην φύση. Όταν έχουμε στην κατοχή μας
άγρια ή και ήμερα πουλιά πρέπει έστω και στο ελάχιστο να τους προσφέρουμε τις συνθήκες
της εκάστοτε εποχής. Δεν πρέπει να τους χαλάμε το βιολογικό ρόλοι τους γιατί αργά ή γρήγορα
θα επιφέρει προβλήματα.
Τώρα όσο για την διατροφή
από άποψη φαγητού, κάθε μέρα έχουν φρέσκο μπρόκολο ή μαρούλι ή καρότο, και δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα αυγοτροφή για αγριοπούλια (και η σπορική τροφή τους είναι για αγριοπούλια). Τώρα μάλιστα που έχουμε το θέμα τους βάζω δύο μέρες αυγό στο οποίο εκείνος ορμάει κανονικά.
αυτό που κάνεις εγώ το κάνω στην περίοδο της αναπαραγωγής.
Προσπάθησε να τα ελαττώσεις, αν και ο αρσενικός σου (εάν περνά πτεροροια) χρειάζεται πρωτεΐνες,
ελάττωσε οπωσδήποτε το φως ( 18:00 τα πουλιά πρέπει να κοιμούνται)
ελάττωσε την θερμοκρασία ( να είναι κάτω από 15 βαθμούς) και σου εύχομαι όλα καλά να πάνε.
Εάν δεν μπορείς να τα κάνεις αυτά στο εσωτερικό του σπιτιού σου, προσπάθησε να τα κάνεις
στο εξωτερικό περιβάλλων του σπιτιού, παίρνοντας οπωσδήποτε τα κατάλληλα μέτρα για τα αρπακτικά, κουνούπια, αέρα.
Εάν και για αυτό δεν έχεις λύση, λυπάμαι αλλά ίσος πρέπει να σκέφτεσαι την απελευθέρωση τους όσο σκληρό και δύσκολο είναι για εσένα.
 
Α ΟΚ, παρανόησα! Εξαιτίας του φόβου μου μην κάνω κάτι εντελώς λάθος ακόμη και με το φαγητό, κατάλαβα πως εννοούσες ότι τα συγκεκριμένα λαχανικά που ανέφερα προκαλούν την αναστάτωση, και όχι γενικά η ποσότητα/συχνότητα που τα δίνω. Στο μπαλκόνι δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξω μια κατασκευή όπως αυτή που περιέγραψε και ο ianos, γιατί δεν φτάνει ο χώρος. Από την άλλη, η απελευθέρωση σημαίνει ότι τα καταδικάζω σε θάνατο, ή ότι στην καλύτερη περίπτωση θα πλησιάσουν κάποιο άλλο κλουβί για να βρουν τροφή με αποτέλεσμα να αιχμαλωτιστούν και πάλι, γιατί τα έχω πάρα πολύ καιρό για να καταφέρουν να επιβιώσουν - αν παρά τα όσα γνωρίζω δεν έχουν γεννηθεί σε κλουβί. Είναι τόσο ήμερα που έρχονται στα χέρια, και αν περάσει λίγο η ώρα που είναι εκτός κλουβιών ψάχνουν πώς και πώς να ξαναμπούν μέσα, οπότε δεν μπορώ καν να φανταστώ τι θα γίνει αν τα αφήσω να φύγουν. Τις τελευταίες μέρες σκέφτομαι συνεχώς πού μπορώ να τα μετακινήσω, και μάλλον έχω καταλήξει στο ότι θα διαμορφώσω λίγο καλύτερα την αποθήκη ώστε να τα βάλω κάπου μακριά από τα παράθυρα των μπάνιων (είναι μικρά και κοντά μεταξύ τους, έτσι έχω μεγάλα περιθώρια) και κυρίως προστατευμένα από το κρύο. Ούτως ή άλλως, η θερμοκρασία εκεί μέσα δεν πέφτει ποτέ κάτω από τους δεκατρείς βαθμούς, επομένως σύμφωνα και με αυτό που μου λες για τους 15-, πιστεύω πως θα είναι μια χαρά.
Ευχαριστώ για τις ευχές και την αναλυτικότερη απάντηση!
 
Κοίτα, στο αρσενικό έως να ολοκληρωθεί η πτερόρροια θα πρέπει να μην ελαττώσεις την ποικιλία στη διατροφή. Επίσης, εφόσον τα πουλιά είναι σε εσωτερικό χώρο εγκλιματισμένα, δεν είναι πλέον ο καιρός να πάνε σε εξωτερικό, έστω κι αν υπήρχε η πιθανότητα, ειδικά που το αρσενικό είναι "άντυτο". Οπότε, ίσως η αποθήκη να είναι κατάλληλη, αν η υγρασία δεν είναι μεγάλη, γιατί αν δεν κάνω λάθος κάποια ιθαγενή (όπως οι καρδερίνες, γιατί για τα σκαθάκια δεν γνωρίζω) είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην αυξημένη υγρασία
 
Από φως και υγρασία πως είναι η αποθήκη;

Είναι μεγάλη και πολύ φωτεινή, ευτυχώς δεν υπάρχει τέτοιο θέμα! Την απέφυγα ως τώρα γιατί σε αυτήν "βγαίνουν" τα δύο παραθυράκια των μπάνιων, και μολονότι είναι μικρά και δίπλα-δίπλα στη μία άκρη του τοίχου, προτίμησα να μην ρισκάρω να τα βάλω εκεί, προστατεύοντάς τα από την όποια υγρασία μπορεί να τα ενοχλούσε και τη χαμηλότερη θερμοκρασία. Έτσι όμως δεν υπολόγισα το θέμα του φωτός που τελικά ενοχλεί τον Πίκο και την πάτησα. Όταν λέω ότι θα την διαμορφώσω, εννοώ πως θα μετακινήσω πράγματα από τον έναν από τους απέναντι τοίχους, ο οποίος δε συνορεύει με τα μπάνια και βρίσκεται μακριά από τα παράθυρα, και θα τα βάλω εκεί φτιάχνοντας ίσως και κάποιο προστατευτικό γύρω από τις τρεις πλευρές των κλουβιών για να μην περνά το πολύ κρύο και να νιώθουν πιο ασφαλή.

Κοίτα, στο αρσενικό έως να ολοκληρωθεί η πτερόρροια θα πρέπει να μην ελαττώσεις την ποικιλία στη διατροφή. Επίσης, εφόσον τα πουλιά είναι σε εσωτερικό χώρο εγκλιματισμένα, δεν είναι πλέον ο καιρός να πάνε σε εξωτερικό, έστω κι αν υπήρχε η πιθανότητα, ειδικά που το αρσενικό είναι "άντυτο".

Ναι, εννοείται. Τώρα μέχρι να τελειώσει η θεραπεία και να επανέλθει πλήρως δεν αλλάζω τίποτα από τη ρουτίνα του. Έχει στρεσαριστεί αρκετά και δε θα τον βάλω σε αυτήν την κατάσταση να προσαρμοστεί σε νέο περιβάλλον, ούτε θα του αφαιρέσω θρεπτικά στοιχεία. Όπως το υπολογίζω, μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος της πτερόρροιας και να γίνει όπως ήταν, θα κοντεύει να μπει η άνοιξη. Και τότε λέω να περιμένω λίγο ακόμα να ζεστάνει καλά ο καιρός πριν κάνουμε πλέον (ομαλά, πιστεύω!) τη μετάβαση.
 
Back
Top