Διατροφή Το φαινόμενο Chia Gel

Τι είναι το chia gel, ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και ποια τα οφέλη του στον οργανισμό των πτηνών.

Πως δημιουργείται το Gel Chia;​

Το χαρακτηριστικό αυτό λαμβάνει χώρα όταν βάλετε μια ποσότητα σπόρων Chia μέσα σε μια αντίστοιχη ποσότητα νερού και το αφήσει αρκετή λίγη ώρα. Θα παρατηρήσετε ότι σιγά σιγά το νερό θα αποκτήσει μια κολλώδη υφή και έτσι θα αρχίσει να δημιουργείται μια μάζα σε μορφή gel.

Chia Gel
Chia gel by Larry Jacobsen CC BY 2.0

Κάποτε, είχε αναδειχθεί η φήμη μεταξύ των εκτροφέων ότι αυτό το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είχε υπερφυσικές ιδιότητες, καθώς όταν δημιουργείται το τζελ στο στομάχι των πουλιών, σκοτώνει όλα τα μικρόβια ή τέλος πάντων κάνει πράγματα που καθιστούν τα πουλιά άτρωτα.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν είναι αληθές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η διατροφική αξία αυτού του σπόρου είναι μικρή. Το αντίθετο μάλιστα ο σπόρος Chia έχει μεγάλη διατροφική αξία, όπως εξηγείται άλλωστε και στο άρθρο, σπόροι Chia στα πτηνά.


Τι συμβαίνει όταν ο σπόρος Chia φτάσει στο στομάχι​

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα όταν βάζουμε τους σπόρους Chia σε υγρό και κατ’ επέκταση στο στομάχι, είναι να δημιουργείται μια αντίδραση στις φυτικές του ίνες με αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτής ζελατινώδους υφής (gel).

Η δημιουργία αυτού του φαινομένου στο στομάχι, δημιουργεί κατά κάποιο τρόπο ένα εμπόδιο μεταξύ των υδατανθράκων που περιέχονται στις τροφές και των πεπτικών ενζύμων, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η διαδικασία της μετατροπής των υδατανθράκων σε σάκχαρα.

Όπως ίσως θα γνωρίζετε, η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων μέσω της διατροφής, αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και δημιουργεί προβλήματα σε διαβητικούς ασθενείς. Με απλά λόγια, τους ανεβάζει το ζάχαρο.

Όπως γίνεται αντιληπτό λοιπόν, όσο πιο αργά μεταβολίζονται οι υδατάνθρακες σε σάκχαρα, τόσο πιο μικρή επιβάρυνση δέχεται το πάγκρεας, μειώνοντας επίσης και τις επιπτώσεις από την υψηλή αύξηση του σακχάρου στον οργανισμό. Μπορείτε αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για τον διαβήτη στα πουλιά.

Οι υδατάνθρακες δίνουν ενεργεία στον οργανισμό και η κατανάλωσή τους σε λογικές ποσότητες είναι απαραίτητη. Είναι δηλαδή το καύσιμο του οργανισμού. Η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων όμως σε ποσότητες πέραν από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση σωματικού βάρους με τη δημιουργία λίπους στο σώμα.

Έτσι, ένα ακόμη πλεονέκτημα του αργού μεταβολισμού των υδατανθράκων σε σάκχαρα μέσω της κατανάλωσης σπόρων Chia, είναι η παροχή ενέργειας στον οργανισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να νιώθει την ανάγκη για μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής.

Η μεταμόρφωση των σπόρων Chia σε Gel​

Στο βίντεο που ακολουθεί εμφανίζεται ο σπόρος Chia στην αρχική του μορφή, το gel που δημιουργείται με την παραμονή του σε υγρό και τέλος την προσθήκη του Chia gel σε γιαούρτι, προκειμένου να καταναλωθεί από τον άνθρωπο.

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

Επομένως, τα αποτελέσματα του φαινομένου που δημιουργείται με την παραμονή του Chia σε υγρό δεν έχουν να κάνουν με την εξόντωση των μικρόβιων στο σώμα του πουλιού ή τη δημιουργία πουλιών υπερηρώων που περνούν αλώβητα από κάθε ασθένεια, αλλά με τη βοήθεια που προσφέρει στον οργανισμό μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συμβάλλοντας εμμέσως στην αποφυγή αύξησης σωματικού βάρους μειώνοντας την ανάγκη για άμεση πρόσληψη ενέργειας (τροφής).

Ο σπόρος Chia καταναλώνεται επίσης και από τον άνθρωπο ως συμπλήρωμα διατροφής ή ως κομμάτι της διατροφής ατόμων που επιδιώκουν να τρέφονται υγιεινά.

Σχετικό περιεχόμενο​

Σπόροι Chia στα πτηνά
 
Τελευταία επεξεργασία:
Για ενημέρωση...

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
Back
Top