Γενικά Το χρώμα κεφαλιού στα gouldian προσδιορίζει τον χαρακτήρα τους

Το χρώμα του κεφαλιού των gouldian έχει τρεις χρωματικές εκδοχές: κόκκινο, μαύρο, πορτοκαλί. Ξέρατε όμως ότι τα δύο από αυτά μας φανερώνουν στοιχεία για τον χαρακτήρα του πτηνού;

Η σχέση του χρώματος κεφαλιού με τη συμπεριφορά των gouldian​

Gouldians

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αρσενικά gouldian με κόκκινο κεφάλι είναι πιο επιθετικά σε σχέση με αυτά του ίδιου φύλου, που έχουν μαύρο κεφάλι. Αυτό σημαίνει ότι διάφορα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς (π.χ. επιθετικότητα), ενδέχεται να συσχετίζονται με ορισμένες μορφές χρώματος κεφαλιού. Δηλαδή το χρώμα του κεφαλιού ενός gouldian, μας δείχνει διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας των πτηνών.

Όσο περίεργο και αν ακούγεται είναι αλήθεια και μάλιστα αποδεδειγμένη επιστημονικά, αφού τα συμπεράσματα διεξήχθησαν από έρευνα που πραγματοποίησε η Dr Leah Williams και οι συνάδελφοί της. Προκειμένου να ανακαλύψουν αν πράγματι το χρώμα του κεφαλιού δείχνει την προσωπικότητα των όμορφων gouldian, η Williams εξέτασε διάφορες προβλέψεις.

Η μεγαλύτερη επιθετικότητα των κοκκινοκέφαλων gouldian​

Πρώτα, εξέτασαν ένα μαυροκέφαλο ζευγάρι από το οποίο περίμεναν να δείξει λιγότερη επιθετικότητα σε σχέση με το άλλο ζευγάρι που αποτελούταν από κοκκινοκέφαλα gouldian. Αυτό είχε στηρίχθηκε στο γεγονός ότι τα κοκκινοκέφαλα gouldian είχαν δείξει επιθετικότητα και στο παρελθόν.

Η δεύτερη πρόβλεψη, ήταν ότι τα κοκκινοκέφαλα πουλιά πρέπει να είναι πιο τολμηρά από τα μαύροκεφαλα. Αυτό βασίστηκε σε παλαιότερη μελέτη άλλων πτηνών. Ωστόσο, τα gouldian με κόκκινο κεφάλι θα μπορούσαν να είναι λιγότερο τολμηρά από αυτά με μαύρο κεφάλι για δύο λόγους:
  1. Οι θηρευτές τα βλέπουν πιο εύκολα εξαιτίας του ανοιχτού χρώματος του κεφαλιού τους.
  2. Τα μαυροκέφαλα μπορεί να θέλουν να βρίσκουν γρηγορότερα την τροφή τους, πριν τα κυρίαρχα κοκκινοκέφαλα τους την πάρουν.
Για να δει αν η πρώτη πρόβλεψη ισχύει, η Williams έβαλε ένα ζευγάρι από το κάθε χρώμα σε δύο διαφορετικά κλουβιά δίχως τροφή για μια ώρα. Μετά από μια ώρα, τους έβαλε μια ταΐστρα και διαπίστωσε ότι το κοκκινοκέφαλο ζευγάρι είναι πιο επιθετικό σε σύγκριση με το μαυροκέφαλο.

Τα περισσότερο τολμηρά μαυροκέφαλα gouldian​

Για να δει πιο από τα δύο ζευγάρια είναι πιο τολμηρό, τα τρόμαξε κουνώντας πάνω-κάτω την ταΐστρα. Οποίο ζευγάρι επέστρεφε στην ταΐστρα πρώτο, θα έδειχνε πως το αντίστοιχο χρώμα κεφαλιού είναι πιο τολμηρό από το άλλο και παίρνει πιο πολλά ρίσκα στην αναζήτηση τροφής.

Τα πουλιά που πήγαν πρώτα ήταν αυτά με το μαύρο κεφάλι.

Τότε έκαναν ένα ακόμη πείραμα. Ήθελαν να δουν, πιο ζευγάρι θα έφτανε πρώτο στην τροφή, με ένα τυπικό αρπακτικό στο οπτικό τους πεδίο. Ένα εκπαιδευμένο γεράκι, ήταν στο δωμάτιο για να τρομάζει με τη θέα του τα πουλιά. Τα κοκκινοκέφαλα gouldian έδειξαν επιθετικότητα, ενώ αυτά με το μαύρο κεφάλι προσπαθούσαν να πάνε στην τροφή.

Για να είναι σίγουροι οι επιστήμονες όμως, έκαναν ένα ακόμα πείραμα βάζοντας μέσα στα κλουβιά, άγνωστα για τα πουλιά αντικείμενα. Ήθελαν να δουν πιο από τα δύο χρώματα πλησιάζει πιο γρήγορα κάτι νέο. Μετά από ώρες, συνειδητοποίησαν ότι τα πουλιά με μαύρο κεφάλι πήγαν πιο γρήγορα να εξετάσουν τα νέα αντικείμενα.

Αυτό το πείραμα εκτελέστηκε δύο φορές και τα αποτελέσματα ήταν ίδια, με μικρή διαφορά χρόνου.

Η Dr Williams έβγαλε το συμπέρασμα της: Tα μαυροκέφαλα πουλιά είναι τα πιο τολμηρά από τα υπόλοιπα.

Βάσει της παραπάνω διαπίστωσης συμπέραναν επίσης ότι η επιφυλακτικότητα των κοκκινοκέφαλων gouldian τα ωθεί να επιλέγουν στη φύση ασφαλείς περιοχές για την αναζήτηση της τροφής τους. Για να το πετύχουν αυτό, ανέπτυξαν μεγαλύτερη επιθετικότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα gouldian προκειμένου να είναι σε θέση να τα εκτοπίζουν από τις περιοχές αυτές.

Κατά συνέπεια, τα gouldians με μαύρο κεφάλι αναγκάζονται να εξερευνούν νέες, περισσότερο επικίνδυνες περιοχές και να αναζητούν τροφή παίρνοντας μεγαλύτερα ρίσκα.

Επίλογος​

Από τα τρία χρώματα κεφαλιού των πανέμορφων gouldian (κόκκινο, μαύρο, πορτοκάλι), τα δύο (κόκκινο, μαύρο) προσδιορίζουν τον χαρακτήρα του πτηνού. Τα κοκκινοκέφαλα gouldian είναι πιο επιθετικά ενώ τα μαύροκεφαλα πιο τολμηρά στην αναζήτηση τροφής. Δυστυχώς δεν εξήχθησαν από αυτή την έρευνα κάποια συμπεράσματα που να αφορούν στα πορτοκαλοκέφαλα gouldian.

Media gallery Gouldian​


Σχετικό περιεχόμενο​

Γκούλντιαν - Gouldian (Erythrura gouldiae)
 
Back
Top