Φροντίδα Το cockatiel μου αναστατώνεται όταν προσπαθώ να το πιάσω απο το κλουβί

Marina Efstratiou

PB New Member
Εγγραφή
5 Ιουλ 2021
Μηνύματα
7
Πόλη
Λευκωσία
Έχω ενα cockatiel το όνομα του είναι choco το οποίο εξημέρώνω. Είναι σε σημείο όπου του αρέσει να τον κρατώ και να του τραγουδώ όπως και να τον χαϊδεύω στην κοιλιά του. Βέβαια θέλει και τον χώρο του, απολαμβάνει να στέκεται, να καμαρώνει τα φτερά του και να κελαηδάει μόνο του. Θα ήθελα την βοήθεια σας σε αυτό το θέμα: Φοβάται όταν παραβιάζω τον προσωπικό του χώρο, δηλαδή συνήθως δεν με αφήνει να τον πιάσω απο το κλουβί του, αναστατώνεται και
προτιμά να βγένει μόνος του. Δεν συμβένει το ίδιο όταν του βάζω φαγητό και νερό, τότε είναι πολυ χαλαρός. Δεν τον ενοχλεί όταν κάθεται στο κλουβί του και περπατώ ή κάθομαι δίπλα του. Επίσης ενώ του αρέσει να τον χαϊδεύω στην κοιλία, φοβάται να τον χαϊδεύω στον λαιμό ή στην κεφαλί το οποίο όμως αποδέχεται και απολαμβάνει σιγά σιγά με υπομονή. Είναι φυσιολογικό αυτο που συμβένει όταν προσπαθώ να τον πίασω απο το κλουβί; . Δεν επιμένω, τον αφήνω να βγεί μόνος του και τον πιάνω μόλος βγεί απο το κλουβί του και του αρέσει.
 

Συνημμένα

  • 20210704_195631.webp
    20210704_195631.webp
    26 KB · Προβολές: 0
  • 20210704_195449.webp
    20210704_195449.webp
    24,5 KB · Προβολές: 0
  • 20210704_195336.webp
    20210704_195336.webp
    27 KB · Προβολές: 0
Να το χαίρεσαι !
τον αφήνω να βγεί μόνος του και τον πιάνω μόλος βγεί απο το κλουβί του
Αυτή είναι η καλύτερη τακτική, αφού βγαίνει μόνο του δεν υπάρχει λόγος να το πιέζεις και να αναστατώνεται.
Επίσης ενώ του αρέσει να τον χαϊδεύω στην κοιλία, φοβάται να τον χαϊδεύω στον λαιμό ή στην κεφαλί το οποίο όμως αποδέχεται και απολαμβάνει σιγά σιγά με υπομονή.
Να περιορίσεις τα χαιδέματα μόνο στο κεφάλι, στο υπόλοιπο σώμα μπορεί να ξυπνήσουν τα αναπαραγωγικά του ένστικτα.

Τα πάτε πολύ καλά και όσο θα περνάει ο καιρός θα τα πάτε ακόμα καλύτερα.
 
Πολλά πουλιά αρνούνται να ανέβουν σε χέρι για να βγουν μέσα στο κλουβί τους ενώ μόλις βγουν φέρονται τελείως διαφορετικά. Για πουλάκι που δεν έχει μεγαλώσει στο χέρι ακούγονται εξαιρετικά καλά τα πράγματα. Θα σου έλεγα να συνεχίσεις αυτό που κάνεις αλλά να σέβεσαι και τα όρια που βάζει, με τον καιρό θα τα χαλαρώνει κι άλλο απο μόνος του.
 
Υποθέτω όταν λέτε να το «πιάσετε» εννοείτε ότι του προσφέρετε το δάκτυλό σας για να σταθεί και να τον βγάλετε εσείς από το κλουβί, όχι ότι προσπαθείτε να τον πιάσετε σαν λεμόνι. Συνήθως η Αυγή (μπάτζι) βγαίνει από το κλουβί μόνη της, γιατί έτσι έχει την ευκαιρία να σκαρφαλώσει στο κλουβί. Της αρέσει να κάνει τον ανεμοδείκτη. Δέχεται αρκετά συχνά όμας να την επιστρέψω στο κλουβί. Συνήθως προτιμά όλες οι μεταφορές να γίνονται με κλαδί , όχι χέρι. Μπορείτε να το δοκιμάσετε αν και νομίζω ότι είναι καλύτερο για την σχέση ανθρώπου- κκατοικίδιου να δίνει κανείς στο ζωάκι όση ανεξαρτησία επιτρέπουν οι συνθήκες.
 
Τα πηγαίνεις εξαιρετικά! Θα σου πρότεινα να μην προσπαθήσεις να τον πιέσεις στην χούφτα σου μέσα στο σπίτι του γιατί πολύ απλά είναι το σπίτι του και θα το υπερασπιστει! Μην τον πιέζεις για χάδια, πίστεψε με πως όταν θέλει χάδια θα έρθει μόνος του σαν κουτάβι να τα πάρει! Χάδια κυρίως στο κεφάλι να του δίνεις και από μόνος του θα το περιστρέφει για να τον χαϊδέψεις και άλλου! Εφόσον βγαίνει μόνος του από το σπίτι του ΔΕΝ χρειάζεται κάτι άλλο! Φως του χρόνο να κάνει ότι θέλει! Είστε οικογένεια του ούτως άλλως!
 
Εγώ χρησιμοποιούσα στην αρχή ένα στικ (αυτά που κρεμάμε στο κλουβί που έχουν σπόρους επάνω) ξεκινούσε να τρώει μετά ανέβαινε επάνω και την έβγαζα έξω χωρίς καν να το καταλάβει. Ήταν άγρια και αυτό το έκανα κύριος για να της αλλάξω κλουβί γιατί δεν ήθελα να την στρεσαρω. Μετά με βόλεψε και έκανα και την εκπαίδευση με αυτό, μέρα με την μέρα το χέρι μ όλο και πιο κοντά μέχρι που ανέβηκε. Δοκιμάστε και αυτό, απλά να το έχετε μόνο για αυτό το σκοπό μην το βάλετε στο κλουβί και γενικά μην των αφήνετε να τρώει πολύ από αυτό είναι παχυντικο. Πάρτε του παιχνίδια και για έξω από το κλουβί για να λαχταράει να βγεί. Γιατί εμένα αφού ανέβαινε στο δάχτυλο και όλα καλά μετά δεν ήθελε να βγει έξω, ξανά πετούσε μέσα. Αφού της έφτιαξα ένα πάρκο έξω, στην πόρτα με περιμένει όταν πάω σπίτι να την βγάλω.
Και κάτι τελευταίο, εμένα με φοβίζει αυτή η τεράστια τζαμαρία για τις πόρτες πτήσεις τού, καλό θα ήταν να έχετε τίς κουρτίνες κλειστές.
 
Όντως, τους αρέσει να ανεβαίνουν στο φαγητό τους, η Αυγή πολλές φορές προσπαθεί να ανεβεί στο τσαμπί του κεχριού και κάθε φορα σοκαριζόταν που δεν άντεχε το βάρος της. Παλιά χρησιμοποιούσα ένα λεπτό ξύλο από το πάρκο της, αλλά για ευνόιτους λόγους ήταν δύσκολο να μην την τρομάξω όσο ήταν πάνω στο πάρκο κι εγώ έβαζα το έξτρα κομμάτι, οπότε τώρα χρησιμοποιώ ένα πλαστικό κλαδί που ήρθε μαζί με το μεγάλο κλουβί.
 
@Nausicaa ναι αυτο εννοω να ανεβει στο δακτυλο μου. Δοκιμασα με το κλαδι και φοβαται. Δεχεται ναι να τον επιστρεψω πισω! Σημερα ηταν πιο δεκτικος. Μερα με την μερα παει καλυτερα!
[automerge]1625593272[/automerge]
@Panosfros Ευχαριστω!
[automerge]1625593420[/automerge]
@Panosfros τις ειχα κλειστες αρχικα και πλεον οταν ειναι ανοικτες και πετα δεν κτυπα στριβει.
 
  • Like
Αντιδράσεις: marapo
@Marina Efstratiou εγώ τον ξεκίνησα με κεχρι στο χέρι μου μέχρι μα ανεβεί! Όταν ξεκίνησε να ανεβαίνει τότε έβαζα κατς μήκος του χωριού μου μέχρι τον ώμο , σπορακια! Αυτός τα έτρωγε ένα ένα ώσπου μια ημέρα έφτασε μέχρι τον ώμο μου και την άραξε εκεί! Όταν το συνήθισε και καθότανε ήρεμος ξεκινήσαμε σιγά σιγά τις βόλτες στο σπίτι! Τώρα είμαστε σε σημείο που του φωνάζω έλα και αμέσως πετάει μέχρι τον ώμο μου! Θέλει υπομονή και ηρεμία!
 
Back
Top