Ασθένειες Το parrotlet μου τρωει τις φτερουγες του

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Fotis_K
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Fotis_K

PB Known Member
Εγγραφή
5 Ιουν 2008
Μηνύματα
3.116
Πόλη
Αθήνα
Σημερα εκατσα και παρατηρησα καλυτερα την Πετρουλα και καταλαβα γιατι οι φτερουγες της ειναι σε χαλια κατασταση.

Δυχτυχως τα τρωει. Την επιασα ανοιξα την φτερουγα και ειναι χειροτερα απο την προηγουμενη φορα που την επιασα. Την μια της φτερουγα την εχει καταστρεψει εντελως.

Τι προτεινετε να κάνω; Το κλουβι της ειναι μικρο-προσωρινο(μια ζευγαρωστρα της ντοναλντ) και δεν χωραει πολλα παιχνιδια. Της εχω μια καρυδα που την πρωτη μερα μπηκε και μετα καθολου. Μια σκαλιτσα που την χρησιμοποιει κι ενα αυτοσχεδιο παιχνιδακι που της το εβαλα σημερα.Αν βαλω κι αλλα παιχνιδια θα μπουκωσει πολυ το κλουβι.

Η πλουσια διατροφη θα βοηθησει; Με τα κατεστραμενα φτερα τι να κάνω; Σκεφτηκα μηπως της τα τραβουσα αλλα νομιζω οτι θα στρεσαριστει πολυ και θα πονεσει.
 
φωτη πιστευω μολις τελειωσει η καραντινα και ενσωματωθει στο... σμηνος σου θα ηρεμησει,θα βρει την παρεα του. μην στεναχωριεσαι!
 
Φωτη καλοριζικο το κοριτσακι σου! Διαβασα ολο το θεμα προσεκτικα (μην μου ξεφυγουν οι φωτο)και λυπηθηκα πολυ, για αυτο που κανει στην φτερουγα του. Γνωριζουμε ηδη απο τον Μαριο οτι ειναι πανεξυπνα πουλακια. Το παρατηρεις και καταλαβες γρηγορα τι του συμβαινει. Σιγουρα θα ειναι πολυ θετικο, να εχει παρεα και την δικη σου προσοχη και αγαπη. Πιστευω οτι θα τα καταφερετε!
 
Χτες την εκανα μπανακι με το ψεκαστηρι και της αρεσε πολυ. Σημερα θα την κανω παλι μπανιο αν και δεν νομιζω οτι θα το θελει παλι.

Θα δοκιμασω αυτο με τα κλαδια και θα σας πω τι αποτελεσματα ειχε.

Λετε ενα ταιρι να την βοηθησει; Ουτος η αλλος θα της επαιρνα παρεα αλλα δεν το σκεφτομουν τοσο αμεσα. Κατα τ' αλλα η ορεξη της ειναι πολυ καλη και οι κουτσουλιες τις φυσιολογικες.
 
Φωτη στα παιχνιδια της Πετρουλας, βαλε και κανενα καλαμακι σχισμενο (εχω παρατηρησει πως ειναι απο τα πιο αγαπημενα του Μαριου). Επισης του αρεσει πολυ να τραβαει και να 'πιπιλαει', χοντρες κλωστες (πολυ λεπτα σχοινακια). Ισως η μικρη σου ασχοληθει με αυτα και σταματησει να τραβαει τα φτερακια της. Ευχομαι και πιστευω πως με την φροντιδα σου, ολα θα πανε καλα!
 

Συνημμένα

  • 1.webp
    1.webp
    31,7 KB · Προβολές: 95
Δωσε μεγαλη προσοχη και στις ωρες του υπνου της (10 με ησυχια), ειναι πολυ σημαντικο το πουλι να ηρεμει και να ξεκουραζεται σωστα, ιδιαιτερα με την κατασταση που αντιμετωπιζει!
 
Συμφωνώ με την Σίσσυ. Πρόσεχε τον ύπνο και την διατροφή της όσο περισσότερο μπορείς.
Μην ανησυχείς, δώσε λίγο χρόνο στην Πετρούλα να προσαρμοστεί με το νέο περιβάλλον, να περάσει κι η καραντίνα και όλα θα πάνε κατ'ευχήν!
Να την χαίρεσαι Φώτη μου.
 
Φαινεται υγειεστατο αλλα επειδη οι φτερουγες του ειναι χαλια και γενικα το φτερωμα του (φυσικο με τοσα πιγκουινακι που ειχε γυρω του) δεν ειναι σε πολυ καλη κατασταση

Τι εννοεις; 🙄 (φυσικα αστιευομαι! 😛)

Να σου ζησει Φωτακο! Μολις τωρα ειδα το θεμα..

Οσο για τα φτερα, πιστευω πως προσπαθει να απαλλαγει απο τα ηδη κατεστραμμενα.
Αλλα επειδη δεν μπορει να τα πιασει καλα για να τα βγαλει (συν οτι δεν ειναι ετοιμα να βγουν ακομη και "αντιστεκονται"), τελικα τα κανει χειροτερα και καταστρεφει και τα υγιη!

Ακριβως το ιδιο εκανε και ο Πιγκο μου καποια στιγμη.
Αναγκαστηκα να του τραβηξω τα κατεστραμμενα με τσιμπιδακι φρυδιων (5-6 σε καθε φτερουγα).
Ξερω οτι τον πονεσα, αλλα τουλαχιστον ξεμπερδεψε και μπορεσε ετσι να βγαλει τα καινουρια ομοιομορφα, ταυτοχρονα.
Γιατι αν του φυτρωνει ενα καινουριο κ αυτος προσπαθει να βγαλει ενα διπλανο κατεστραμμενο, θα χαλασει τοτε κ το καινουριο 😉
 
Παιδία, εγώ μέχρι τώρα έβλεπα το δικό μου κοκατίλ να τρώει μικρά κοματάκια, που νομίζω πως είναι δέρμα αλλά θεώρησα πως είναι κάτι φυσικό μέχει που είδα το πόστ του Φώτη. Είναι θυληκό,το πήρα οχι σε καλή κατάστασηκαι δεν παίζει καθόλου με τα παιχνίδια του, περνάει ελάχιστη ώρα μέσα στο κλουβίκαι παίζουμε όλη μέρα. Ξέχασα να πώ οτι δαγκώνει την ουρά του σα να θέλει να τη βγάλεικαι έτσι ενα πουπουλο ειναι ψιλοφαγομένοκαι προσπαθεί να βγάλει ακόμα ενα πούπουλο της ουράς που είναι κομμένο, πριν λίγο καιρό κατάλαβα οτι έχει κομμένο πούπουλο στην ουρά. Τι μου προτείνεται;
 
Όταν λες κομματάκια από δέρμα εννοείς πως όταν καθαρίζεται τα βγάζει;
Όταν δαγκώνει την ουρά του, αρχίζει από τη βάση της και φτάνει μέχρι την άκρη της; Αν ναι τότε προσπαθεί να την καθαρίσει όχι να τη βγάλει... Απ' ότι ξέρω από τα δικά μου δηλαδή, γιατί και αυτά το ίδιο κάνουν...

Φώτη μου ελπίζω να πάνε όλα καλά με το πιτσούνι σου... Και μην ξεχνιόμαστε, φωτογραφίες1:)
 
Αυτό νομίζω οτι κάνει, δηλαδή καθαρίζεται. Για την ουρά όμως ξεκινά απο την βάση και φτάνει στην άκρη της ουρά όμως την έχει φάει δηλαδή, απο ένα σημείο και μετά εχει απομείνει μόνο το 'κόκαλο' δεν ξέρω πως ακριβώς λέγεται! Πιστεύω να με κατάλαβες
 
Ναι κατάλαβα... Στέλεχος λέγεται αν δεν κάνω λάθος... Όμως δεν ξέρω γιατί την τρώει...
 
Να και το παιχνιδι που μου προτεινες Σισσυ. Ειναι σχεδον ιδιο με το δικο σου.Αποτελειται απο σχοινι κορδελα χαντρες και ενα κουδουνακι. Καποια στιγμη την πετυχα να πασαει την φουντιτσα που εχει.

Θα της φτιαξω κι αλλα παρομοια να εχει να ασχολειται αν και στο πατο βρηκα δυο κομμενα φτερα.
 

Συνημμένα

  • PA050063.webp
    PA050063.webp
    33,2 KB · Προβολές: 98
Φωτακο υπνος, διατροφη, μπανακια, παιχνιδακια και ενα ανετο κλουβι και ολα θα πανε μια χαρα!Βαλε της και πολυβιταμινες στο νερο!
 
Φωτακο υπνος, διατροφη, μπανακια, παιχνιδακια και ενα ανετο κλουβι και ολα θα πανε μια χαρα!Βαλε της και πολυβιταμινες στο νερο!

Μαρια τα εχω κανει ολα αυτα εκτος του κλουβιου. Οπως ανεφερα και σε λαλο ποστ αναγκαστικα ειναι σε μια απλη ζευγαρωστρα της DONALD μεχρι να βγει απο την καραντινα.

Φωτη εννοεις τα φτερα πτησης; Τα κοβει απο τη βαση η πιο ψηλα;

Ναι Ανεστη. Τα φτερα πτησης κοβει.Ανοιγει την φτερουγα της(οπως κανουν οι παπαγαλοι για να την "χτενισουν") την πιανει με το ποδι της και αρχιζει και κοβει οτι βρει.Απ οτι εχω παρατηρησει απο την βαση τα κοβει. Νομιζω πως δεν τα τραβαει γιατι οι ριζες μενουν.
 
Φωτη, χωρις να ειμαι γιατρος, απο το δικο μυαλο μου περνουν 2 εκδοχες.
1) ισως εχει ακαρεα η αλλα εξωπαρασιτα τα οποια την ενοχλουν
2) τα ηδη κατεστραμενα φτερα στις ακρες την τσιμπανε στα πλευρα και την ενοχλουν οποτε τα πιανει και τα αποτελειωνει.
Μπορει να συμβαινουν και τα δυο ταυτοχρονα και το ενα να προκαλει το αλλο. Βεβαια ειναι πολυ πιθανον να συμβαινει κατι αλλο...

Ομως τα πουλια που μαδιουνται εχω την εντυπωση οτι τις περισσοτερες φορες μαδανε τα μαλακα φτερα αρχικα (στηθος-πλατη-ποδια) και οχι αμεσως τα σκληρα. Το εχει δει γιατρος;
 
Οχι.. Δεν τραβαει αλλα φτερα. Μονο τα φτερα πτησης κι αυτα απο την αριστερη φτερουγα. Της δεξιας φτερουγας ειναι ολα ακεραια αλλα στραβα(-εχουν μια κλιση προς τα μεσα)

Γιατρος θα την δει την Παρασκευη.
 
Back
Top