Γενικά Το PetBirds στο ΕΚΠΑΖ

Στην Αίγινα, ένα από τα ομορφότερα νησιά του Αργοσαρωνικού, σε ένα απόμερο και ήσυχο σημείο στον δρόμο προς την Αγία Μαρίνα είναι χτισμένες οι νέες εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (ΕΚΠΑΖ). Είχαμε τη χαρά να τις επισκεφτούμε πρόσφατα και να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Η επίσκεψή μας στο ΕΚΠΑΖ​

Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (ΕΚΠΑΖ)Το ΕΚΠΑΖ είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία και είναι το πρώτο Κέντρο περίθαλψης αγρίων ζώων και πουλιών στα Βαλκάνια. Στόχοι του πέρα από τη περίθαλψη των αγρίων πτηνών και ζώων και η σταδιακή επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον, είναι και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας της φύσης και του βιοτόπου των ζώων και των πουλιών που απελευθερώνονται.

Δεκάδες είναι οι επισκέπτες που το επισκέπτονται καθημερινά, όπως επίσης σχολεία, σύλλογοι και πολύ συχνά συμμετέχουν και στις απελευθερώσεις που διενεργούνται. Το Κέντρο είχε πολύ σύγχρονες εγκαταστάσεις που όμως συντηρούνται μόνο από τις προσφορές των απλών ανθρώπων.

Κατά την επίσκεψή μας στο ΕΚΠΑΖ, ένας εθελοντής δέχτηκε να μας ξεναγήσει στις εγκαταστάσεις και να απαντήσει ακούραστα στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας.

Η ξενάγηση​

Η ξενάγηση άρχισε με την παρουσία κάποιων μεγάλων άγριων ζώων. Ένα αγριογούρουνο έπαιζε με την πέτρα του και λίγο πιο κει υπήρχε ένα ρακούν και ένα ελάφι.

Ε: Πως έφτασαν αυτά τα ζώα στο ΕΚΠΑΖ;
Α: Τραυματίστηκε από κάποιον κυνηγό ο οποίος το έφερε εδώ για να το περιθάλψουμε. Το Ρακούν το έφερε εδώ ο ιδιοκτήτης του, ένας Αμερικανός ο οποίος τον τάιζε πολλά γλυκά και έγινε παχύσαρκο. Το ρακούν άρχισε να του κλέβει γλυκά μέχρι που ο ιδιοκτήτης δεν άντεξε άλλο και μας τον έφερε. Του κάναμε ειδική δίαιτα, έχασε αρκετά κιλά αλλά κρέμασε το δέρμα του.

Ε: Πόσο καιρό φιλοξενείτε αυτά τα ζώα στις εγκαταστάσεις σας;
Α: Όσο καιρό χρειαστεί για να συνέλθουν από τον τραυματισμό και να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Φυσικά όσα ζώα δεν μπορούν να επανενταχθούν λόγω προβλημάτων παραμένουν εδώ. Βέβαια, πάντα ο στόχος μας είναι η απελευθέρωση μιας και δεν είμαστε ζωολογικός κήπος, αλλά πάντα περιμένουμε και τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες.

Ε: Που τα απελευθερώνετε;
Α: Φροντίζουμε να τα απελευθερώνουμε πάντα στην περιοχή από όπου μας τα έφεραν για να βρουν ένα γνώριμο μέρος. Να εδώ φιλοξενούνται τα φλαμίνγκο.

Ε: Πως βρέθηκαν εδώ τα φλαμίνγκο;
Α: Κατά το ταξίδι τους προς τις θερμότερες χώρες και καθώς περνούν πάνω από την χώρα μας, κάποια εξαντλούνται από την κούραση, κάποια μπορεί να τραυματιστούν από φυσικές συνθήκες και έτσι καταλήγουν εδώ. Αυτά θα απελευθερωθούν την κατάλληλη εποχή και αφού πρώτα δυναμώσουν αρκετά. Στα επόμενα κλουβιά θα δείτε αρπακτικά. Γεράκια, αετούς, όρνεα, μπούφους.

Ε: Αυτά πως βρέθηκαν εδώ; Ποιες είναι συνήθως οι αιτίες που προκαλούν τον τραυματισμό τους;
Α: Τα περισσότερα τραυματίζονται από κυνηγούς. Δυστυχώς το κυνήγι κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στα είδη αυτά και να σκεφτείτε ότι πρόκειται για σπάνια είδη και πολλά από αυτά τελούν υπό εξαφάνιση. Όμως κινδυνεύουν και από φυσικές αιτίες όπως από ηλεκτροπληξία όταν κάθονται σε καλώδια ή από κεραυνούς.

Ε: Τι ταΐζετε όλα αυτά τα πουλιά;
Α: Τα πουλιά αυτά είναι σαρκοφάγα και τρέφονται με κρέας. Ευτυχώς έχουμε εταιρείες τροφίμων που μας χορηγούν μεγάλες ποσότητες κρέατος δωρεάν, επειδή στηρίζουν το έργο μας.

Ε: Είναι εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία;
Α: Βλέπετε αυτά τα μαύρα πανιά που είναι μπροστά στα κλουβιά; Τα έχουμε βάλει για να μην συνηθίζουν στην ανθρώπινη παρουσία, γιατί όταν απελευθερωθούν θα συνδυάζουν τον άνθρωπο με το φαγητό και θα επιτίθενται σε κατοικημένες περιοχές για να βρουν τροφή.

Ε: Πόσα πουλιά φιλοξενείτε στις εγκαταστάσεις σας και για πόσο καιρό περίπου;
Α: Περίπου 3.000 πουλιά. Όταν μας τα φέρνουν παραμένουν για ένα διάστημα στο νοσοκομείο για περίθαλψη και στη συνέχεια έρχονται εδώ για επανένταξη και μετά ακολουθεί η απελευθέρωση. Βλέπετε ότι προσπαθούμε το περιβάλλον στα κλουβιά να μοιάζει όσο το δυνατόν με το φυσικό τους. Εδώ βλέπετε μαυροπετρίτες, βραχοκιρκίνεζο και γερακίνες. Είναι απίστευτα γρήγορα πουλιά και συχνά πέφτουν με δύναμη πάνω στα κλουβιά. Εδώ βλέπετε νανόμπουφους και μπούφους, ενώ εδώ βλέπετε μερικά σπάνια είδη αετών.

Ε: Ποια είδη αετών φιλοξενείτε;
Α: Έχουμε στικταετό, χρυσαετό και βασιλαετό που είναι από τα σπανιότερα είδη. Υπάρχουν μόνο 20 βασιλαεταοί σε όλη την Ευρώπη!

Ε: Αναπαράγονται στην αιχμαλωσία;
Α: Δυστυχώς όχι. Αυτοί οι συγκεκριμένοι θα απελευθερωθούν στη Ευρώπη γιατί εδώ δεν θα επιζήσουν. Τα κυνηγούν πολύ.

Ένα κοπάδι πελαργών πέταξε πάνω από τα κεφάλια μας και μας ξάφνιασε...

Ξεναγός: Αυτοί είναι πελαργοί που απελευθερώθηκαν πρόσφατα αλλά παρόλα αυτά μας επισκέπτονται συχνά. Πολλοί μάλιστα χτίζουν και τις φωλιές τους εδώ. Να, δείτε...

Μια ακόμα ευχάριστη παρουσία ήταν μια αλεπού της ελληνικής υπαίθρου που σουλατσάριζε ανεβοκατεβαίνοντας σε μια ξύλινη κατασκευή.

Ξεναγός: Υπάρχουν 3 αλεπούδες συνολικά αλλά οι άλλες είναι ακόμα φοβισμένες λόγω πρόσφατου τραυματισμού και κρύβονται…

Λίγο πιο πέρα ένα πολύ ευχάριστο θέαμα ακολουθούσε. Σε ένα μεγάλο περιφραγμένο χώρο με μια λιμνούλα και μέσα της ένας αργυροπελεκάνος, αλλά και γύρω γύρω πολλά υδρόβια πτηνά όπως ερωδιοί, ροδοπελεκάνοι, σταχτοτσικνιάδες και ένας πανέμορφος γκρίζος αγριόκυκνος που τράβηξε όλα τα βλέμματα.

Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τα διάφορα είδη πουλιών και τις ιδιαιτερότητες τους όταν φτάσαμε μπροστά από τα όρνεα που ήταν πολύ εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία. Φέρονταν σαν μεγάλα κοτόπουλα!

Ε: Ποιος μπαίνει να τα ταΐσει αυτά τα πουλιά; Είναι τεράστια! Δεν σας προκαλούν φόβο;
Α: Μπαίνουμε συνήθως άτομα αλλά δεν επιτίθενται ποτέ.

Ε: Πόσοι εργαζόμενοι υπάρχουν στο Κέντρο;
Α: Είμαστε όλοι εθελοντές, δεν υπάρχει κανείς εργαζόμενος. Εγώ έρχομαι εδώ τα σαββατοκύριακα και όλοι όσοι έρχονται εδώ έρχονται εθελοντικά γιατί αγαπούν τα ζώα. Όσο μπορεί ο καθένας, μια βδομάδα, ένα μήνα.

Ε: Υπάρχουν Έλληνες εθελοντές;
Α: Σπάνιοι. Οι περισσότεροι είναι ξένοι. Δανοί, Γάλλοι.

Ε: Υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας;
Α: Ναι μπορούν να μείνουν στα οικήματα που βλέπετε.

Ε: Και τα έξοδά τους;
Α: Έρχονται με προσωπικά τους έξοδα ο καθένας.

Ε: Από πότε λειτουργεί το ΕΚΠΑΖ εδώ; Ποιος το συντηρεί; Φαντάζομαι ότι έχει ένα υψηλό κόστος συντήρησης.
Α: Οι νέες εγκαταστάσεις φτιάχτηκαν πριν 8-9 χρόνια με κεφάλαια από τη Ε. Ε. Έκτοτε δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ και όλα εδώ συντηρούνται από δωρεές. Τα γειτονικά μοναστήρια, πολλές εταιρείες αλλά και πολλοί κάτοικοι του νησιού στηρίζουν οικονομικά τις προσπάθειές μας.

Ε: Και οι γιατροί που φροντίζουν τα ζώα; Εθελοντές και αυτοί;
Α: Όλοι εθελοντές. Την πρώτη προσπάθεια για την περίθαλψη των ζώων την ξεκίνησε ο Γ. Πουλόπουλος που περιέθαλπε ζώα και στην συνέχεια τα απελευθέρωνε. Στην αρχή το ΕΚΠΑΖ στεγαζόταν στις φυλακές Αίγινας. Στην συνέχεια μεταφερθήκαμε εδώ.

Ε: Πως μπορούμε να βοηθήσουμε; Τι πρέπει να κάνουμε αν βρούμε ένα τραυματισμένο πουλί ή ζώο;
Α: Αν είστε από Αθήνα υπάρχει στα Πατήσια ένα Κέντρο και εθελοντές μεταφέρουν εκεί αρχικά τα τραυματισμένα ζώα. Επίσης υπάρχει υποκατάστημα και στην Θεσσαλονίκη. Εθελοντής μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε. Θα σας δώσω ενημερωτικά έγγραφα στο γραφείο.

Στην συνέχεια επισκεφτήκαμε το παρατηρητήριο πουλιών από όπου και ακούσαμε το κροτάλισμα του ράμφους των πελαργών και είδαμε μεγάλα σμήνη ερωδιών να κάνουν συντροφιά με άλλα υδρόβια πουλιά.

Όταν φτάσαμε στο γραφείο μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε. Δύο εντυπωσιακοί παπαγάλοι blue and gold macaw, ένας σε σταντ και ένας σε κλουβί, κέντρισαν το ενδιαφέρον μας. Τους πλησιάσαμε διακριτικά και αφού μας στόλισαν με ένα σωρό κοσμητικά, τους χαϊδέψαμε πολύ ώρα και στην συνέχεια αποχωρήσαμε αφού πήραμε κάποια αναμνηστικά από τη επίσκεψή μας στο EKΠΑΖ.

Οι εθελοντές του Κέντρου αξίζουν πραγματικά Συγχαρητήρια για την ουσιαστική βοήθεια και την αμέριστη αγάπη τους προς τα τραυματισμένα ζώα.

Η ιστοσελίδα του ΕΚΠΑΖ Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων - Hellenic Wildlife Hospital ekpaz.gr
Δείτε επίσης Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων ΕΚΠΑΖ

ekpaz01.jpg ekpaz02.jpg ekpaz03.jpg ekpaz04.jpg ekpaz05.jpg ekpaz06.jpg ekpaz07.jpg ekpaz08.jpg ekpaz09.jpg ekpaz10.jpg
 
Back
Top