Ασθένειες Τρίβει το ράμφος του στην πατήθρα και έχασε μερικά πούπουλα

Χρηστιδης

PB New Member
Εγγραφή
21 Φεβ 2018
Μηνύματα
5
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα Εδώ και δυο μερες το θυληκο glosteraki τριβει το ραμφος του πανω στο πλαστικο που παταει και εχει χασει μερικα πούπουλα από την αριστερη μερια του ραμφους του. Το κλουβι είναι καθαρο και τρωει ολο το φαι που του βαζω. Τι να κάνω;

20180228_092039.webp
 
Χρηστιδης , βγάλε αυτό το στικ από το κλουβί. Έχει αμφίβολης ποιότητας, καθαρότητας σπόρους, πιθανά γλυκαντικές ουσίες που τίποτα δεν προσθέτουν στην υγεία του πουλιού, και ενδεχομένως αποτελεί παράγοντα ζημιογόνο (έως επιμολυντικό) για την υγεία του.
Δίνει μπανιέρα στο καναρίνι καθημερινά για λίγη ώρα (ένα 20λεπτο αρκεί, μετά την αφαιρείς έχει δεν έχει κάνει μπάνιο) το πρωί, χωρίς το πουλί να είναι σε ρεύματα αέρος, με μία σταγόνα βιολογικό μηλόξιδο (αυτό με το ίζημα στο μπουκάλι) μέσα.
Άλλαζε όσο πιο συχνά μπορείς τις πατήθρες και πλένε τις καλά, μια και εκεί ξύνεται.
Πες μας τι είδους τρόφιμα παρέχεις στο πουλάκι και αν το βλέπει καθόλου ο ήλιος.
 
Θα σου ελεγα να βαλης το βραδυ ενα βρεγμενο πανι πανω στην οροφη του κλουβιου ισα ισα για να αποκλεισης κ την υπαρξη ψειρας (αν κ δεν το νομιζω να υπαρχει) αλλα σιγουρα κατι το ενοχλη το πουλι. Δες τι του αλλαξες στον χωρο του της δυο τελευταιες μερες κ οπως ειπε κ ο Γιαννης του εχεις κανη καποια αντιπαρασιτικη αγωγη; Ισως να πρεπη να περασης κ το κλουβι του με λιγο μυλοξηδο η ντετολ.
 
Καλημέρα παιδια.Αγωρασα χθες το Ardap kai to beaphar. Εβγαλα τα stik. Τα κλουβια είναι εξωκαι τα εχω σκεπασμένα με το ναυλον της συσκευασίας με μπαλακια αερος. Για τροφη δινω αναμικτη ετοιμη αγορασμενη, κανα αυγο κανα μηλαρακι περιλλα λευκη και νιζελ.
 
Για τα δύο φάρμακα που πήρες, εντομοκτόνα νομιζω, δεν έχω άποψη.
Αυτο που θέλω να ρωτήσω ειναι, η ανάμεικτη τροφή, τι μάρκας ειναι και αν τη συσκευασία την άνοιξες ο ίδιος.
 
Καλημέρα παιδια.Αγωρασα χθες το Ardap kai to beaphar.
To πουλάκι δείχνει να έχει προσβληθεί απο ακάρεα (scaly face). Δεν υπάρχει μεγάλη έκταση, είναι σε αρχικά στάδια. Το PULMOSAN της Βeaphar δίνει σύντομα την λύση σ' αυτό το στάδιο. Το ARDAP είναι για έλεγχο των εξωπαρασίτων και είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Δεν κάνει για την συγκεκριμένη περίπτωση (κράτα το για απεντόμωση και ψείρες)
 
Λείπουν απλά τα φτερά ή έχει κάποιο πρήξιμο η περιοχή;
View attachment 54319
Λείπουν κάποια φτερά, αλλά και τα υπάρχοντα παραμερίζονται απο τις εναποθέσεις των ακαθαρσιών των ακάρεων. Pulmosan με μια επανάληψη σε 14 ή 21 ημέρες(ότι λέει η συσκευασία) και καθαρίζει απο τα ακάρεα. Δυστυχώς τα κατάλοιπα εκεί, δεν φεύγουν εύκολα μιας και δεν μπορείς να τα περιποιηθείς με λίγο ΕΠΙΘΟΛ (δύσκολο-άσχημο σημείο). Θα περιμένεις μετά την αναπαραγωγή. Συνεχή μπανάκια και καθαριότητα και θα επανέλθει στην αρχική εμφάνιση.
 
Ευχαριστω πολύ για τις συμβουλες σας. Ηδη ανελαβα δραση. Με το Ardap ψεκασα ολους τους τοιχους γυρω από τα κλουβια και με το Beaphar το Gloteraki Εβαλα και στο γαντι μιας χρησεως και εκανα το κεφαλακι της. Σας ευχαριστω και παλι πολύ.
 
Το beaphar... Ποιό από τα προϊόντα της εταιρείας Beaphar χρησιμοποίησες;
Το pulmosan δεν το χρησιμοποίησες;
 
to Insecticidal Bird Spray
Η βασική φαρμακευτική δράση προέρχεται απο την Permethrin που περιέχει και είναι η δραστική ουσία που περιέχει και το Scatt αν θυμάμαι καλά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως η Ιβερμεκτίνη (Pulmosan) αλλα μιας και είναι δια ψεκασμού χρειάζεται μια προσοχή. Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες εφαρμογής στο δέρμα (αν υπάρχουν).
 
Το πουλάκι υποφέρει από ακάρεα του ράμφους και πολύ πιθανό και από ακάρεα της τραχείας και χρειάζεται αγωγή με Pulmosan απευθείας στο δέρμα. Επιπλέον προτείνω να γίνει χρίση Pulmosan και πάνω στο ράμφος! Βλέπω ότι έχουν επηρεαστεί και τα μάτια του (?)

Μετά την 2-3 μέρα από την πρώτη δόση τα ακάρεα αρχίζουν να βγαίνουν και να εγκαταλείπουν το πτηνό. Για αυτό το λόγο πρέπει να ακολουθήσει γενική καθαριότητα και αποπαρασίτωση σε όλο το κλουβί, στο περιβάλλοντα χώρο και στο πτηνό εξωτερικά. Διαφορετικά θα επιστρέψουν αφού δεν παθαίνουν εκτός πτηνού, είναι πολύ ανθεκτικά...
 
  1. Παιδιά είναι δυνατό (αν είναι τέλος πάντων) να μας δείξετε με κάποιο τόξο στην κάθε φωτογραφία που βρίσκονται τα ακάρεα και πως καταλάβατε ότι πρόκειται για ακάρεα στο ράμφος; Δεν το αμφισβητώ, απλά νόμιζα ότι αν κανείς βγάλει τα πούπουλα από την περιοχή πάνω από το ράμφος, κάπως έτσι παραμένει, όπως φαίνεται δλδ στις φωτό και για αυτό δεν μπορώ να εντοπίσω τη διαφορά
  2. Επίσης, αν κατάλαβα σωστά από το μνμ του Γιάννη, τα ακάρεα α) εξέρχονται με τη εφαρμογή της ιμβερμεκτίνης μετά από λίγες ημέρες από το δέρμα; και β) τα ακάρεα αυτά είναι του ιδίου είδους με τα ακάρεα της τραχείας; Αντιλαμβάνομαι σωστά YannisK;
 
Καμία σχέση με τα ακάρεα της τραχείας.
Υπάρχει στα λίνκς πιο κάτω εκτενής αναφορά (και αλλού φυσικά άφθονο υλικό)
https://www.beautyofbirds.com/scalyfacemites.html
https://www.beautyofbirds.com/scalymitetreatment.html
Γενικότερα, δεν είναι δυνατόν να παρατηρηθούν λόγω μεγέθους. Αυτό που βλέπουμε είναι οι αλλοιώσεις που προκαλούν και οι αποθέσεις των "αποβλήτων" τους.
 
Παιδιά είναι δυνατό (αν είναι τέλος πάντων) να μας δείξετε με κάποιο τόξο
Γιάννη βρήκα το παρακάτω, πιστεύω ενδεικτικό, στην φαρέτρα μου:
IMG_2049.webp
Η πηγή έχει μια λαμπρότητα διαφόρων περιπτώσεων. maria p θα δεις και ιγμορίτιδα.

Παιδιά εγώ παρέθεσα μια φωτογραφία στο #8 χωρίς να θέλω να σας μπερδέψω. Προτείνω να την αγνοήσετε.
Κατά την άποψή μου, η δική μου περίπτωση δεν έχει σχέση με ακάρεα. Δεν έχω την εμπειρία βέβαια να το διακρίνω αλλά έχω άλλα όπλα.Αν προκύψει διάγνωση θα σας ενημερώσω μετά το τέλος της αναπαραγωγής.Αγνοήστε το γιατί θα φάτε το κεφάλι σας, η φωτογραφία είναι πριν 6-7 μήνες.
 
Επίσης, αν κατάλαβα σωστά από το μνμ του Γιάννη, τα ακάρεα α) εξέρχονται με τη εφαρμογή της ιμβερμεκτίνης μετά από λίγες ημέρες από το δέρμα; και β) τα ακάρεα αυτά είναι του ιδίου είδους με τα ακάρεα της τραχείας; Αντιλαμβάνομαι σωστά YannisK;
Τα ακάρεα του ράμφους (scaly face, Knemidocoptes spp)., τα ακάρεα των ποδιων (Scaly Leg - Knemidocoptes spp) τα ακάρεα της τραχείας / αεροφόρων αγγείων (air sac mites, Sternostoma spp). είναι συγγενικά ήδη ακάρεων (spp) που εμείς οι απλοί χομπίστες τα διαχωρίζουμε με βάση τη περιοχή που εκδηλώνονται και τις παρενέργειας που προκαλούν. Όλα προκαλούν φαγούρα (περισσότερο τα ακάρεα της τραχείας).

Όλα αυτά τα ακάρεα αντιμετοπίζονται με τα παρακάτω
Moxidectin (SCATT)
Ivermectin (Pulmosan & S76)

Τα Knemidocoptes spp είναι πιο δύσκολα στην καταπολέμηση τους αφού οι περιοχές που ζουν δεν αιματώνονται από τον οργανισμό του πτηνού και συνεπώς δεν έρχονται σε επαφή με τις δραστικές ουσίες (Moxidectin & Ivermectin). Για αυτό το λόγω είναι καλό να γίνεται απευθείας εφαρμογή σε αυτές τις περιοχές (ράμφος, πόδια) Τα Knemidocoptes spp καταπολεμούνται αποτελεσματικά και με παράγωγα του πετρελαίου με απευθείας εφαρμογή!

Εκτός πτηνού όλα καταπολεμούνται με Permethrin.

Για να είναι σίγουρος κάποιος στο τι αντιμετωπίζει θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις... επειδή όμως αυτό δεν είναι πάντα δυνατό βασιζόμαστε στις παρατηρήσεις μας χωρίς

Αυτό το βλέπεις στην φωτογραφία στο μήνυμα #1;
Με μπέρδεψαν οι φωτογραφίες αλλά η θεωρία παραμένει η ίδια.
 
Back
Top