Αναπαραγωγή Τρίτη άσπορη γέννα, τι κάνω;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Dimnik
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Dimnik

PB New Member
Εγγραφή
14 Φεβ 2021
Μηνύματα
134
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Χαιρετώ και πάλι την ομάδα! Όπως καταλάβατε από τον τίτλο για τρίτη συνεχόμενη φορά δεν πήγαμε καλά. Συνοψίζοντας πάλι, αναφέρω ότι πρόκειται για εσωτερική εκτροφή ενός ζευγαριού με προετοιμασία από τον Ιανουάριο. Σε πρόσφατο post, μου προτάθηκε η χρήση Ferti-vit. Ζευγάρωμα υπήρξε, όμως σε καμία από τις τρεις περιπτώσεις δεν ταΐστηκε η κανάρα από τον αρσενικό, δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει κάτι. Ο αρσενικός ακόμη και τώρα ζητάει συνεχώς ζευγάρωμα, όμως φαίνεται επιθετικός προς αυτήν. Όταν βρίσκεται στη φωλιά της κελαηδάει έντονα, μπαίνει μέσα και την ενοχλεί, όταν είναι εκτός φωλιάς την κυνηγάει κράζοντάς την ανοίγοντας τα φτερά του. Ίδια η συμπεριφορά του και όταν απέσυρα τη φωλιά, λιγότερο κελάηδημα και συνεχές κυνήγι για ζευγάρωμα με κράξιμο. Σκέφτομαι να τα χωρίσω με πλέγμα ή σε ξεχωριστό κλουβί και να τα προετοιμάσω ξανά με αυγά, Ferti-vit, λαχανικά κλπ και βλέπουμε. Πως προτείνετε να το χειριστώ? Ευχαριστώ.
 
@Dimnik Καλησπέρα. Την επόμενη φορά χώρισε τον αρσενικό αφού δεις ότι ζευγάρωσαν και να αφήσεις τη θηλυκιά μόνη της. Άν πάλι είναι άσπορη η γέννα, τότε κάποιος από τους δύο έχει πρόβλημα και θα πρέπει να αντικατασταθεί.
 
Είναι πιθανόν το αρσενικό να θέλει κούρεμα χαμηλά στη κοιλιά λίγο πάνω από το όργανό του. Το πυκνό φτέρωμα χαμηλά, ορισμένες φορές εμποδίζει τη σωστή γονιμοποίηση. Μπορεί να συμβεί και στο θηλυκό.
 
Για πόσα αυγά μιλάμε την κάθε φορά;
Την αφήνεις να συμπληρώνει κανονικά τις 14 ημέρες συνεχούς κλωσσήματος;
Κάνεις ωοσκόπηση κι αν ναι σε ποια ημέρα από την έλευση του τρίτου αυγου; Ανοίγεις τα αυγά πριν τα απορρίψεις και είναι όλα με σκέτο κρόκο, χωρίς κανένα σημάδι άλλου χρώματος;
Τα καναρίνια τι ώρα κοιμούνται και ξυπνούν;
Ποια η ηλικία τους;
Νύχια έχουν κοπεί ή είναι μεγάλα;
Το φτέρωμα στις περιοχές της αμάρας είναι πυκνό; Είναι κάποιας ράτσας τα πουλιά;
Η φωλιά είναι σωστά στρωμένη, και έχει το κατάλληλο βάθος;
Η κανάρα βιδώνεται στη φωλιά κανονικά ή σηκώνεται πολλές φορές την ημέρα;
Θερμαντικά σώματα υπάρχουν μέσα στο σπίτι σε λειτουργία;
Τελευταία πτερόρροια πότε έκανε η κανάρα, αν ξέρεις...
(Sorry, πολλές ερωτήσεις...)
 
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Πολλά από τα παραπάνω τα έχουμε συζητήσει και ανέβασα και φωτογραφίες σχετικά πρόσφατα στο θέμα Άσπορα αυγά για δεύτερη φορά, ποια η γνώμη σας; Το πτέρωμα της αμάρας της κανάρας δεν είναι πυκνό, άλλωστε φαίνεται από μακριά. Η κανάρα βιδώνεται κανονικά. Θερμοκρασία σταθερά 21-22 max. Τελευταία πτερόροια δε γνωρίζω, την πήρα περίπου τα χριστούγεννα. Ωοσκόπηση έκανα σήμερα, όγδοη μέρα.
[automerge]1619641139[/automerge]
6 αυγά τις δύο πρώτες, 5 την τελευταία.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τσάματας την αναπαραγωγή βασικά εντελώς και ψάχνουμε τ πρόβλημα έτσι την επόμενη χρόνια να εισια εντάξει μην γνωρίζοντας ηλικία ίσως κάποιο να είναι αρκετά μικρό , δεύτερον η αμαρα του αρσενικού μήπως είναι πολύ πυκνή;
 
Ζευγάρωμα υπήρξε,
Το γεγονός ότι βλέπουμε βάτεμα δεν σημαίνει ότι έχουμε ένα επιτυχημένο ζευγάρωμα, αν η κανάρα δεν απορροφήσει το ψέκασμα του αρσενικού όλη η προσπάθεια πάει χαμένη.
Η συμπεριφορά τους δείχνει ότι δεν έχουν ταιριάξει σαν ζευγάρι, ειδικά το γεγονός
δεν ταΐστηκε η κανάρα από τον αρσενικό,
Στην θέση σου δεν θα συνέχιζα με αυτό το ζευγάρι.
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ Ναι, συμφωνώ και εγώ ότι δεν ταίριαξαν. Για τον λόγο αυτό σκέφτομαι αρχικά να τα μεταφέρω μόνιμα στο μπαλκόνι μιας και ο καιρός πλέον είναι ιδανικός, μήπως και αλλάξει η διάθεση τους. Σκέφτομαι επίσης να τα χωρίσω και να ξεκινήσω εντατικά Ferti vit και τα υπόλοιπα της διατροφής μήπως και πετύχουμε κάτι, άλλωστε αν το επιδιώξω θα είναι και η τελευταία φορά για φέτος. Εκτός και αν... όταν θα είναι έτοιμη, μήπως θα μπορούσε κάποιο μέλος να. "εξυπηρετήσει" με τον αρσενικό του😉? Τι λέτε?
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Σκέφτομαι επίσης να τα χωρίσω και να ξεκινήσω εντατικά Ferti vit και τα υπόλοιπα της διατροφής μήπως και πετύχουμε κάτι,
Υπάρχει χρόνος, χώρισε τα για 15-20 ημέρες και μετά ξαναδοκιμάζεις.
Το βασικό είναι να παρατηρήσεις την συμπεριφορά τους πριν τα ενώσεις, τάισμα και αποδοχή του αρσενικού από το θηλυκό (σκύψιμο του κορμιού όταν κελαηδάει ο κάναρος).
Εκτός και αν... όταν θα είναι έτοιμη, μήπως θα μπορούσε κάποιο μέλος να. "εξυπηρετήσει" με τον αρσενικό του😉? Τι λέτε?
Δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για γνωριμία - αναπαραγωγή.
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ το περίεργο είναι ότι όλα ήταν Οκ, εκτός από το τάισμα. Άρα υπήρχε επιθυμία και από τα δύο για ζευγάρωμα, όμως ο αρσενικός παράλληλα έβγαζε και μια επιθετικότητα. Δε ξέρω. Να τα χωρίσω με πλέγμα μόνο ή με τυφλό?
 
Είμαι της άποψης ότι το θηλυκό καναρίνι ήδη έχει χάσει αρκετή ενέργεια για την επώαση των αυγών και για τα παράγει ο οργανισμός της, επομένως θα ήμουν πολύ διστακτικός να την αφήσω και άλλη φορά να γεννήσει...αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το πουλάκι δεν θα το κάνει (επειδή εγώ δεν θα ήθελα).
Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι θα πρέπει να πάρεις άμεσα μια οριστική απόφαση.τα χωρίζεις και τα αφήνεις έτσι έως την επόμενη σεζόν ή δοκιμάζεις μία ακόμη φορά, αν θέλεις διακαώς απογόνους.
Αναλόγως της απόφασης σου πράττεις.
Το να τα βγάλεις σε μπαλκόνι τώρα, θα είναι καλή ιδέα εφόσον όμως η κανάρα δεν σου κάνει μία ακόμα ανεπιτυχή γέννα, κάτι που επίσης δεν μπορείς να εξασφαλίσεις καθώς προκειμένου να "βγάλεις" το θηλυκό από την όποια αναπαραγωγική διάθεση έχει, καλό θα ήταν να μειωθεί η διάρκεια της φωτεινότητας (και η ένταση του φωτός). Επομένως, αν τα βγάλεις στο μπαλκόνι, η πορεία σου πιθανά θα είναι μία ακόμα προσπάθεια, γιατί το πιο πιθανό είναι να γεννήσει πάλι. Σε αυτήν την περίπτωση, τον αρσενικό θα τον "ξεμάλλιαζα" ελαφρώς στην περιοχή γύρω από το μόριό του, αλλά φυσικά δεν θα πείραζα με την καμία τα φτεράκια - οδηγούς...εναλλακτικά θα μείωνα τα πούπουλα της γύρω περιοχής με ψαλιδάκι με πεπλατυσμένα (όχι αιχμηρά) άκρα.
Αν υποθέσουμε ότι το αρσενικό πουλάκι έχει ζητήματα γονιμότητας, η δουλειά φυσικά δεν θα γίνει. Αν πάλι υποθέσουμε ότι πρόκειται για "επιθετικό" πουλί στην πρόθεσή του για ζευγάρωμα (που τα περισσότερα αρσενικά είναι), θα του μείωνα την παροχή βιταμινών και αυγού - αυγοτροφής, το οποίο όμως σημαίνει ότι στην περίπτωση αυτή δεν θα ενισχυόταν η γονιμότητά του.
Για την περίπτωση εναλλακτικού επιβήτορα, θα έλεγα ότι ναι, μου φαίνεται εφικτή, αλλά το πρόβλημα του χρόνου της καραντίνας παραμένει ένα μεγάλο ζήτημα, μια και η εποχή της αναπαραγωγή είναι προχωρημένη, οπότε στην όποια περίπτωση τέτοια, θα πρέπει να βιαστείς και φυσικά να εμπιστευτείς αυτό που θα σου δηλώσει ο κάτοχός του, δλδ ότι είναι υγιής. Εναλλακτικά θα μπορούσες να παρακολουθείς τα θέματα στο φόρουμ για την περιοχή διαμονής σου και να εντοπίσεις την ανάλογη περίπτωση που κάποιου το θηλυκό δεν κάνει αυγά, κάτι έπαθε και το έβγαλε από την αναπαραγωγή.ή τέλος να βάλεις αγγελία του τύπου ...ζητείται αρσενικό καναρίνι για ζευγάρωμα.
Τέλος, εφόσον θα ήθελες να δεις μικρά εφέτος, καλό θα ήταν να γνωρίζεις ότι σε κάποια μέλη του φόρουμ ενίοτε "ξεφεύγει" το πράγμα και ενώ δεν θέλουν / μπορούν να έχουν / φροντίσουν άλλα μικρά καναρινάκια, τα πουλιά τους ζευγαρώνουν και οι θηλυκές κάνουν αυγά (γόνιμα) τα οποία απορρίπτονται καθώς οι γέννες αυτές είναι ας πούμε ανεπιθύμητες. Σε αυτήν την περίπτωση ζητάς τα αυγά και τα βάζεις στην κανάρα σου και ό,τι γίνει...εννοείται ότι θα πρέπει να έχει ήδη στρωμένη φωλιά (επομένως αν έχεις ήδη μία στρωμένη φωλιά δεν την πετάς, απλά την αφαιρείς από το κλουβί έως να σου δοθεί η ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί). Το εγχείρημα είναι εφικτό, μου είχε συμβεί στο παρελθόν (αλλά δεν μπορώ να βρω το θέμα) να μεταφέρω 3 αυγά για περίπου ένα μισάωρο δρόμο, σε καύσωνα (άνω των 30 βαθμών) και να τα βάλω σε κανάρα φίλης μου της οποίας τη φωλιά ο ίδιος έστρωσα και τα πουλάκια εκκολάφθηκαν κανονικά. Οπότε ίσως θα μπορούσες να βάλεις μια ακόμα αγγελία με τίτλο (ίσως) ζητούνται ανεπιθύμητα αυγά καναρινιών για παρένθετη μητέρα.
Καλή Επιτυχία σε ό,τι κι αν αποφασίσεις
 
@ianos ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Η μεταφορά στο μπαλκόνι είναι αναπόφευκτη, οπότε αναγκαστικά θα πάμε σε μία ακόμη προσπάθεια. Προσωπικά έχω απογοητευτεί, όμως η επιθυμία των παιδιών είναι να μην τα παρατήσουμε. Tα έχω χωρίσει και λέω να τα φορτώσω με όλα τα απαραίτητα μήπως και τελικά γίνει κάτι. Επίσης υπάρχει ένας ακόμη αρσενικός με τον οποίο αρχικά είχε γίνει γνωριμία, τα πήγαιναν καλά, όμως τον απέσυρα διότι άρχισε να έχει κάποιο θέμα με το πτέρωμά και το πόδι του. Μετά από αντιβίωση και μετά από ένα+ μήνα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, ζωηρός και λαλήστατος. Λέω λοιπόν να τον γκαζώσω και αυτόν και στη περίπτωση που σε 1-2 μέρες ο άλλος συνεχίσει να είναι επιθετικός (όπως σήμερα παρ’ όλο που τα χώρισα) να πάρει τη θέση του. Δε ξέρω αν το σκεπτικό μου είναι ορθό, όμως νομίζω πως δεν έχω άλλες επιλογές. Άλλωστε δεν έχω να χάσω κάτι.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Μετά από αντιβίωση και μετά από ένα+ μήνα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, ζωηρός και λαλήστατος
Δεν θα τον χρησιμοποιούσα για φέτος.

και λέω να τα φορτώσω με όλα τα απαραίτητα μήπως και τελικά γίνει κάτι
Έχω παρατηρήσει το εξής. Όταν τα "φορτώνω" με πολλά καλούδια "βαραίνουν" λίγο. Φέτος πριν καλά καλά μπει η άνοιξη και χωρίς πολλά πολλά οι θηλυκές μου άρχισαν τα άσπορα. Μην υπερβάλλεις γενικότερα. Άν είναι να γίνει κάτι θα γίνει.

Άλλωστε δεν έχω να χάσω κάτι.
Συμφωνώ.
 
Φιλε διατροφη καλη , φυσικη κατασταση , ψυχολογια, καθαριοτητα, νερο βρυσης φιλτραρισμενο χωρις χλωριο. Πειρες το θηλυκο τα χρηστουγενα και δε πετυχε η πρωτη γεννα κατα 99% φταιει κατι απο τα παραπςνω. Χωρισε τα και ξανα του χρονου οσο για τα παιδια ευκαιρια να μαθουν αυτο το μεγαλο προσων που λεγεται υπομονη γιατι αυτη η δουλεια θελει υπομονη .
 
  • Like
Αντιδράσεις: Vada
Back
Top