Ασθένειες Τραυματισμένο καναρίνι μωζαΐκ

valentinos28

PB New Member
Εγγραφή
9 Ιαν 2017
Μηνύματα
12
Πόλη
Αθήνα
καλησπέρα σας παιδια και καλή χρονιά. Θα ήθελα τις γνώσεις σας για τραυματισμούς καναρινιών.. Τις προάλλες πήγα επίσκεψη σε μια φίλη που εκτρέφει καναρίνια και παρατήρησα ότι είχε ένα πολύ όμορφο καναρίνι μωζα'ί'κ. Το βρήκε η γυναίκα χτυπημένο στο πόδι, το οποίο πόδι είχε μαζέψει κοντά στα πλευρά του.Από περιέργεια το πήρα στα χέρια μου και είδα οτι είχε ματώσει, το ποδαράκι του στον αστράγαλο..η αιμορραγια είχε σταματήσει ευτυχώς αλλα τα δακτυλάκια του είχανε σκουρύνει αρκετά, προς το μπλέ..υποπτεύομαι γάγγραινα στα δάκτυλα;τα δάκτυλα του δε τα κουνάει, αλλα το πόδι πάνω κάτω πηγαίνει.. Θα παραθέσω μια φώτο να δείτε όσο το δυνατό καλύτερα, από ότι φαίνεται του έχουμε βάλει betadin,το πουλί είναι ζωηρό και τρώει κανονικά..1.webp
 
Αν έχει επέλθει νέκρωση των άκρων τότε δυστυχώς θα πρέπει να ακολουθήσει κι ακρωτηριασμός τους.
Από τη φωτογραφία όμως που έχεις ανεβάσει παρατηρώ μελανιάσματα αλλά αν δε με γελούν τα μάτια μου δεν βλέπω πως υπάρχει απαραίτητα και γάγγραινα.
Όταν το πόδι νεκρώσει αφ' ενός μαυρίζει αφετέρου όμως χάνει και κυτταρικό ιστό και λεπταίνει... όπως ακριβώς φαίνεται και στη φωτογραφία από το καναρίνι της Αλίκης.
Αν προσέξεις εύκολα βλέπεις τη διαφορά.
Πιστεύω πως η χρήση της betadin είναι προς το παρόν αρκετή για να αποφύγουμε μολύνσεις και επιδείνωση της κατάστασης στο καναρίνι.
Προτείνω μάλιστα να μην γίνει κάτι άμεσα αλλά έχοντας την συνεχή παρακολούθηση και την ενημέρωση της κοινότητας του petbirds από σένα να προλάβουμε κάθε πιθανή άσχημη εξέλιξη που κατά τη γνώμη μου έχει μικρά ποσοστά να παρουσιαστεί.
Εκείνο όμως που με ανησυχεί είναι πως
τα δάκτυλα του δε τα κουνάει
και θα ήθελα μια και το βλέπεις από κοντά να μας πεις αν σου μοιάζει να έχει σπάσει κάποιο κόκαλο;
Αν μάλιστα θέλεις μπορείς να μας πεις και για τον τρόπο τραυματισμού για να φανταστούμε όσο αυτό είναι εφικτό και το "μέγεθος" της ζημιάς.
Βοήθεια από κάποιο ειδικό πήρες;
Υπάρχει κάποιος κοντά σας ή λόγω της ώρας ή άλλων δυσκολιών αυτό είναι ανέφικτο;
 
κοίταξε όπως το είδα εγώ δε φάνηκε να έχει σπάσει κάτι, αλλά και αυτό πάλι δε το λέω με σιγουριά 100%, στο ποδαράκι το τραυματισμένο φόραγε το δακτυλιδάκι εκτροφέα, φοβάμαι 2 περιπτώσεις ή μπλέκτικε κάπου το δακτυλιδακι, ή στο κλουβάκι της η κοπέλα είχε ένα συρματάκι και το χτύπησε εκεί.. Δυστυχώς δεν έχω κοντά μου πτηνίατρο, αλλά έχω ένα petshop και ο τύπος είναι πολύ καλός θ του το πάω αύριο...
 
Οφείλω να πω συγχαρητήρια για την βοήθεια που δίνεις στο καναρίνι των φίλων σου και που εγώ λησμόνησα να σου πω.
δυστυχώς δεν έχω κοντά μου πτηνίατρο, αλλά έχω ένα petshop και ο τύπος είναι πολύ καλός θ του το πάω αύριο...
Είναι κακό που δεν έχεις κάποιον ειδικό για βοήθεια.
Αν όντως ο "τύπος" στο petshop είναι καλός θα σου πει τη γνώμη του...
Προσοχή όμως πρέπει να δίνουμε όλοι... όταν μας προτείνονται σκευάσματα προς αγορά.
Η betadin θα διασφαλίσει προσωρινά τις πληγές αν και πιστεύω πως σε μορφή κρέμας είναι κατά πολύ πιο ωφέλιμη.
Παρακολουθείς... και το πρωί μας ανεβάζεται νέες φωτογραφίες από το πόδι του πτηνού για να δούμε, αν μπορούμε πιθανές διαφοροποιήσεις της εικόνας του και να προτείνουμε αν γνωρίζουμε κάποιες λύσεις...
Εσύ φυσικά θα κρίνεις και κατά περίπτωση ενεργείς.
Θα περιμένουμε!
 
το πουλάκι το έχει η κοπέλα σπίτι της και είναι μακριά, εαν μπορέσω θα της το πάρω αύριο να το πάω..φυσικά και θα σας ενημερώσω! Ευχαριστώ πολύ όλους σας!
 
Μπράβο για την παρουσιάση και για τη βοήθεια! Αλλά αφού θα το πας που θα το πας γιατί δεν το πας σε κάποιον πτηνίατρο της λίστας? Αθήνα μένεις δεν μπορεί να μην είναι κάποιος σχετικά κοντά σου. Και επειδή το πόδι είναι ένα δύσκολο κομμάτι ακόμα και για εκτροφείς που ασχολούνται χρόνια, μην χάνεις το χρόνο σου πηγαίνοντάς το στο πετ σοπ. Πάρε τηλ τον πιο κοντινό σου πτηνίατρο και κλείσε ένα ραντεβού για σήμερα κιόλας! Ό,τι και να είναι (σπάσιμο, γάγγραινα κτλ) πρέπει να δράσετε άμεσα! Αλλά θα γίνει καλά!

Μέχρι να πάτε στον ειδικό, μασάζ με αλόε βέρα (μου έχει πει πτηνίατρος πως βοηθάει τα νεύρα και ίσως αρχίσει να τα ξανακουνάει) και Betadine όπως είπε ο Γιάννης.
 
Φίλοι μου καλησπέρα, τελικά το πουλάκι το πήγε η κοπέλα σε πτηνίατρο, δυστυχώς από ότι μου είπε δε το πρόλαβε το ποδαράκι του,έχει αρχίσει από ότι της είπανε να μελανιάζει και πάει προς ακρωτηριασμό.. Το ποδαράκι τελικά έσπασε και της είπε ο γιατρός εαν το πήγαινε νωρίτερα θα του έβαζε γυψογάζα και θα του έδινε καποια θεραπεία, προς το παρόν του βάζει αρραιωμένο betadin, για τυχόν μολύνσεις.. Πάντως παιδιά κρίμα..
 
.. Πάντως παιδιά κρίμα..
Τα καναρίνια ζουν και με ένα πόδι. Από το να πεθάνει από σηψαιμία καλύτερα να έχει ένα ποδαράκι. Αν είχε πάει πιο άμεσα στο γιατρό ίσως να σωνόταν.

Πάντως μπράβο στη φίλη σου που το έτρεξε σε ειδικό κτηνίατρο και δεν το άφησε στην τύχη του! Περαστικά του μικρού!
 
Δεν είχα διαβάσει το θέμα, τώρα το είδα... Κρίμα για το ποδαράκι του αλλά σημασία έχει πως είναι ζωντανό. Αν μάλιστα δεν έχει επεκταθεί η μόλυνση μέσω του αίματος στον υπόλοιπο οργανισμό (θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα), πιθανότατα δε θα επηρεαστεί και το προσδόκιμο επιβίωσής του. Απλά θα είναι ένα ''ιδιαίτερο'' πουλάκι.

Πριν χρόνια είχα στο πατρικό μου ένα αρσενικό μοσαϊκ (τι σύμπτωση) και έπαθε ακριβώς το ίδιο πράγμα από τραυματισμό την ώρα που η μητέρα μου καθάριζε το κλουβί. Βέβαια απ'ότι μου είπανε, το πόδι του είχε σπάσει και σχεδόν κρεμόταν οπότε το ακρωτηρίασε επί τόπου για να μην υπάρξει μόλυνση και το ψέκασε με σπρέι pulvo. Για καμιά βδομάδα ήταν νωχελικό αλλά μετά πήρε τα πάνω του και έζησε πολλά χρόνια. Κάπου είχα και μια φώτο, αν τη βρω θα την ποστάρω.
 
Εαν καταφέρεις να τη βρείς τη φώτο βάλε την να τη δούμε, αγαπώ πάρα πολύ τα πουλιά και ιδιαίτερα τα καναρίνια :) έχω 2 καναρίνια και 1 λουγάρο.. Τώρα ψάχνω για 4ο και λογικά θα είναι harz roller..
 
Τη βρήκα...

DSC00786_zpsakpsffzt.jpg
 
Πωπώ μπορεί να έχει ένα ποδαράκι αλλά είναι πανέμορφο! Μπράβο! Δεν έχω μάθει ακόμη για το πουλάκι γιατί μένω μακριά αλλά θα μάθω σύντομα..
 
Back
Top