Ασθένειες Τραυματισμένο πόδι καναρινιού, πιάστηκε στα κάγκελα

konstadina

PB New Member
Εγγραφή
21 Απρ 2021
Μηνύματα
18
Πόλη
Αθήνα
Παιδιά καλημέρα,

Εδώ και 2 εβδομάδες περίπου φιλοξενώ το καναρίνι του θείου μου. Σήμερα το πρωί το βρήκα στη γωνία κάτω, γυρισμένο στο πλάι ακίνητο, και κόντεψα να πάθω σοκ, μέχρι που πρόσεξα ότι είχε πιαστεί το πόδι του ανάμεσα στα πλαϊνά κάγκελα του κλουβιού και την βάση γύρω από αυτά.

Στην αρχή δεν αντιδρούσε καθόλου, εν τέλει αφού αφαίρεσα την βάση και το έσπρωξα ελαφρώς με το χέρι μου κατάφερε και έβγαλε το πόδι του, το οποίο φαίνεται πρησμένο και κόκκινο στο επάνω μέρος.

Νωρίτερα το πάταγε με δυσκολία ή το σήκωνε, ευτυχώς τώρα φαίνεται να μπορεί να στηριχθεί καλύτερα. Πίνει νεράκι και τρώει μαρουλάκι και αυγοτροφή, στους σπόρους δεν έχει πάει ακόμα ούτε στην μπανιέρα.

Κάθεται όμως φουσκωμένο την περισσότερη ώρα (αναμενόμενο μάλλον αφού πονάει) και πρόσεξα ότι ανοίγει και το στόμα του κάποιες φορές, όπως κάνουν όταν έχει ζέστη. Αν και περνάει πτερόρροια αυτόν τον καιρό, τις προηγούμενες μέρες ήταν γενικά ζωηρός.

Θα συνέλθει από μόνο του ή πρέπει να κάνω κάτι για να το βοηθήσω;
 
  • Like
Αντιδράσεις: GregCC
Αχ, το έπαθα κι εγω με το δικό μου καναρίνι. Το απεγκωβισα, το πήρα στο χέρι μου για δω- όσο μπορούσα αν είναι σπασμένο κι εκρινα ότι δεν ήταν- επειδή είχε πληγή του έβαλα με μπατονετα λίγο Betadine, και το άφησα στο κλουβί κλαίγοντας. Στην αρχή καθόταν στη γωνία φουντωμένο, την επόμενη μέρα άρχισε πάλι να πηδάει στα κλαδιά χωρίς να πατάει το χτυπημένο πόδι-αυτό κράτησε 4-5 μέρες, και σταδιακά άρχισε να το ακουμπά. Τώρα είναι μια χαρά. Αυτή είναι η δική μου εμπειρία, τώρα το δικό σου δε ξέρω αν έχει σπάσει το πόδι του. Έχει στον Πειραιά μια κλινική που μπορείς να απευθυνθείς, υπάρχει μια χειρουργός,αλλά λόγω Αυγούστου και 15 Αύγουστου ίσως είναι δύσκολο.
 
Στην αρχή καθόταν στη γωνία φουντωμένο, την επόμενη μέρα άρχισε πάλι να πηδάει στα κλαδιά χωρίς να πατάει το χτυπημένο πόδι-αυτό κράτησε 4-5 μέρες, και σταδιακά άρχισε να το ακουμπά.

Ναι αυτό παρατηρώ κι εγώ, αυτή τη στιγμή κάθεται φουσκωμένο πάνω στην πατήθρα, αλλά έτσι που το βλέπω είναι σαν να "γέρνει" λίγο προς το καλό πόδι ενώ φαίνεται να πατάει και τα 2.

Έχει στον Πειραιά μια κλινική που μπορείς να απευθυνθείς, υπάρχει μια χειρουργός,αλλά λόγω Αυγούστου και 15 Αύγουστου ίσως είναι δύσκολο

Είμαι εκτός Αθηνών αυτή τη στιγμή. Ενημέρωσα τον θείο μου και ενδέχεται να έρθει να το πάρει αν δούμε ότι δεν βελτιώνεται η κατάσταση και χρειαστεί κτηνίατρο. Λίγο δύσκολο βέβαια όπως λες λόγω 15 Αύγουστου, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.
 
Εαν δεν εμεινε πολυ ωρα θα ειναι λογικα εντάξει. Υπαρχει παντα το ενδεχόμενο να υπαρχει νέκρωση του ακρου. Δυστυχώς ειναι ευκολο.να συμβει εαν το κλουβι έχει στενα διαστηματα σε καποια σημεια.
 
Εαν δεν εμεινε πολυ ωρα θα ειναι λογικα εντάξει. Υπαρχει παντα το ενδεχόμενο να υπαρχει νέκρωση του ακρου. Δυστυχώς ειναι ευκολο.να συμβει εαν το κλουβι έχει στενα διαστηματα σε καποια σημεια.

Διάβασα για παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά ευτυχώς δεν φαίνεται να είναι κάτι πολύ σοβαρό. Η διάθεση του πουλιού βελτιώθηκε αρκετά μέχρι το απόγευμα και είδα ότι επανήλθε περίπου στα ίδια πλαίσια με τις προηγούμενες μέρες. Το ποδαράκι του είναι κάπως πρησμένο ακόμα αλλά το πατάει και δεν δείχνει να δυσκολεύεται πολύ. Τρώει και πίνει κανονικά. Θα το παρακολουθώ αυτές τις μέρες και μακάρι να υπάρχει μόνο βελτίωση από εδώ και πέρα! Απλώς το πρωί πανικοβλήθηκα γιατί έτσι όπως το είδα ακίνητο κάτω νόμιζα ότι μας άφησε χρόνους... 😟
 
@konstadina Εγώ είδα το δικό μου και ήταν σα να είχε ψωφήσει .Είχε κλειστά τα ματάκια του, αλλά εν τέλει, όλα καλά!
 
@Kallimera Κι εγώ έτσι νόμιζα όταν το είδα, δεν κουνιόταν κυριολεκτικά καθόλου. Μάλλον είχε ταλαιπωρηθεί πολύ το καημένο και δεν είχε δυνάμεις. Σήμερα ευτυχώς είναι μια χαρά!
 
Πριν πάρα πολλά χρόνια, σε παρόμοια περίπτωση, με καρδερίνα, είχα βουτήξει αμέσως το πόδι του κάτω από την βρύση σε κρύο νερό. Θυμάμαι ότι τον βοήθησε αρκετά.
 
Back
Top