Διατροφή Τροφή για εντομοφάγα πουλιά

Μια πρόταση για την παρασκευή τροφής για εντομοφάγα πουλιά που δεν τους αρκούν μόνο οι σπόροι αλλά χρειάζονται έντομα και γενικά ζωική πρωτεΐνη στη διατροφή.

Πρόταση για την παρασκευή τροφής για εντομοφάγα πουλιά​

Εντομοφάγα πουλιά είναι οι κοκκινολαίμηδες, τα αηδόνια, η γαλαζοπαπαδίτσα, ο καλόγερος, καρβουνιάρης κλπ. Η ιδιαιτερότητα τους είναι ότι δεν τρέφονται με ξηρούς σπόρους και χρειάζονται έντομα, φρούτα και γενικότερα μαλακές και φρέσκες τροφές.

Τέτοιες μαλακές τροφές (με υψηλό ποσοστό υγρασίας, άνω του 20%) κυκλοφορούν από διάφορες εταιρίες αλλά αν κάποιος θελήσει να προχωρήσει σοβαρά στην εκτροφή εντομοφάγων πουλιών θα πρέπει ν αρχίσει να φτιάχνει τα δικά του μείγματα.

Η διατροφή των εντομοφάγων πουλιών πρέπει να περιλαμβάνει​

  1. Το βασικό μείγμα 50%
  2. Φρούτα 20%
  3. Έντομα 30%

Βάση μείγματος​

Βάση μείγματοςΠροσωπικά, λόγω χρόνου, χρησιμοποιώ έτοιμο μείγμα εταιριών. Όμως ρώτησα έναν φίλο στη Γερμανία, που γνώριζα ότι παρασκευάζει δικό του μείγμα. Μου είπε ότι παρασκευάζει 10 κιλά, τα οποία του επαρκούν για 2 εβδομάδες. Το μείγμα αυτό θα το ονομάσουμε "στεγνό μείγμα".

Για να παρασκευάσουμε 10 κιλά, χρειαζόμαστε τα παρακάτω υλικά. Αν θέλουμε μικρότερη ποσότητα τότε μειώνουμε ανάλογα και τα υλικά.
  • 150 γρ. Μαγιά μπύρας
  • 150 γρ Θρυμματισμένα φουντούκια.
  • 150 γρ. Θρυμματισμένο λιναρόσπορο.
  • 150 γρ. Παπαρούνα.
  • 150 γρ. Πίτουρο.
  • 900 γρ. Πέλετς για μικρά γατάκια (θρυμματισμένο)
  • 750 γρ. Τροφή για μάϊνα θρυμματισμένη.
  • 150 γρ. Γύρη.
  • 750 γρ. Νιφάδες βρώμης για σκύλους, θρυμματισμένη.
  • 300 γρ. Ξεφλουδισμένο ηλιόσπορο, θρυμματισμένο.
  • 1500 γρ. Τροφή για κουτάβια ( royal Canin A3), θρυμματισμένο.
  • 750 γρ. Τροφή για κοτοπουλάκια.
  • 1500 γρ. Μπισκότα και παντεσπάνι θρυμματισμένα.
  • 300 γρ. Γάλα σκόνη, για μωρά.
  • 1050 γρ. Νιφάδες βρώμης, θρυμματισμένες.
  • 1050 γρ. Μούσλι με σταφίδες και καρύδι, θρυμματισμένα.
Όλα αυτά τα ανακατεύουμε πολύ καλά και μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε κουβάδες για έναν μήνα δίχως πρόβλημα. Όπως ανέφερα και στην αρχή, εγώ χρησιμοποιώ έτοιμο μείγμα λόγω χρόνου.

Μαλακή τροφή​

Μαλακή τροφήΠαρασκευάζω ένα κιλό μαλακής τροφής, που μου διαρκεί περίπου 3-4 μέρες. Χρησιμοποιώ 500 γρ. από το μείγμα που περιγράψαμε παραπάνω. Μέσα σ' αυτό προσθέτω επίσης.
  • 150 γρ. τριμμένα φρούτα και λαχανικά (από 50γρ. αχλάδι, μήλο, καρότο)
  • 40 gr cottage chesse
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού Vitacombex, υγρό.
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι.
Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 12 ώρες, ώστε τα υγρά από τα τριμμένα φρούτα και λαχανικά να αποροφηθούν από το μείγμα και να έχει υγρασία. Προσοχή να μην γίνει λάσπη.

Αυτή η διατροφή αποτελεί το 70% της διατροφής τους, εκτός της περιόδου αναπαραγωγής. Το υπόλοιπο 30% αποτελείται από έντομα κατεψυγμένα ή αποξηραμένα ή ζωντανά.

Όταν ξεκινήσει η περίοδος αναπαραγωγής εγώ ανεβάζω το ποσοστό των εντόμων σε 50-60%. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό του στεγνού μείγματος και φρούτων / λαχανικών κατεβαίνει στο 40%. Τα έντομα τα "λαδώνω" μέσα σ' ελαιόλαδο και κι έπειτα τα γυρνάω μέσα σε λίγη σκόνη βιταμίνης.

Σίγουρα η δουλειά και ο χρόνος παρασκευής αυτής της τροφής δεν έχει καμία σχέση με την παρασκευή και τον χρόνο της τροφής των σποροφάγων πουλιών μου. Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι αυτό το γνώριζα πρίν αποκτήσω τα εντομοφάγα πουλιά που έχω. Όπως πρέπει να ομολογήσω ότι μου αρέσουν πάρα πολύ.

Ο φίλος που μου έδωσε την συνταγή του στεγνού μείγματος που ανέφερα παραπάνω, μου είπε ότι χρειάζεται 20 κιλά για 3 εβδομάδες και το ταΐζει από τον Αύγουστο ως τα τέλη Φεβρουαρίου, στην ποσότητα που ανέφερα, στα εντομοφάγα που εκτρέφει.

Έντομα​

Τροφή για εντομοφάγα πουλιάΑπό 1 Μαρτίου και μέχρι τέλος Μαρτίου ανεβάζει το ποσοστό των εντόμων μέχρι και 60%.

Ο ίδιος εκτρέφει τα mealworm και τα διάφορα έντομα που χρησιμοποιεί. (Άντε ν ακούσει η γυναίκα μου τέτοιο πράγμα).

Όταν τα πουλιά έχουν αυγά και κλωσάνε, αφήνει τις κλούβες ανοιχτές (χρησιμοποιεί εξωτερικές κλούβες), ώστε τα πουλιά να βγουν και να ψάξουν μόνα τους για έντομα.

Αυτό το συνεχίζει μέχρι 2-3 μέρες πριν οι νεοσσοί βγουν από την φωλιά.

Έλεγε ότι μ' αυτό το σύστημα έχει χάσει μόνο 2 πουλιά στα 12 χρόνια που τα εκτρέφει και ότι από κάθε ζευγάρι έχει μέσο όρο 6 μικρά κάθε χρόνο.

Έτοιμη η τροφή για τα εντομοφάγα πουλιά σας!

Σχετικό περιεχόμενο​

Εκτροφή σκουληκιών (mealworms)
Εντομοφάγα πτηνά
 
Η διατροφή αυτών των πουλιών είναι ένα θέμα που δείχνει το πόσο μεγάλες διάφορες έχει η διαχείριση της εκτροφής αυτών των πουλιών σε σχέση με τα σποροφάγα.

Το σημείο κλειδί για την επιλογή του καθενός μας νομίζω πως είναι αυτό
Alexandros είπε:
Σίγουρα η δουλειά και ο χρόνος παρασκευής αυτής της τροφής δεν έχει καμία σχέση με την παρασκευή και τον χρόνο της τροφής των σποροφάγων πουλιών μου. Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι αυτό το γνώριζα πρίν αποκτήσω τα εντομοφάγα πουλιά που έχω. Όπως πρέπει να ομολογήσω ότι μου αρέσουν πάρα πολύ.

Καταπληκτικό άρθρο Αλέξανδρε!
 
Πραγματικά καταπληκτικό άρθρο! Αν και αναφέρεστε ειδικά σε εντομοφάγα πουλιά και γω θα μιλήσω για παμφάγα βλέποντας πως υπάρχει πολύ μεγάλη ομοιότητα σε ασθένειες, ανεπάρκειες κτλ θα η θελα να πω ότι και εγώ χρησιμοποιώ από τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας καθαρισμένο ηλιόσπορο, νιφάδες βρώμης, λιναρόσπορο, ταχίνι και μέλι (από ένα κουταλάκι γλυκού) μέσα σε "ζωντανό" γιαούρτι σε αναλογία τέτοια που να γίνεται ένα μάλλον σφικτό μείγμα.

Μια φορά την εβδομάδα. Σε όλη την διάρκεια του χρόνου (με εξαίρεση την περίπτωση θεραπευτικής αγωγής με αντιβίωση όπου αφαιρώ το γιαούρτι). Με εμφανώς καλά αποτελέσματα.

Η ποσότητα που αναλογεί στα πουλιά είναι περίπου ένα κουτάλι σούπας.

Θα ήθελα να ρωτήσω, που μπορώ να βρω πίτουρο και επίσης θα με ενδιέφερε πολύ η γνώμη σας για την ζάχαρη που εμπεριέχεται στο παντεσπάνι η τα μπισκότα. Είχα διαβάσει παλαιότερα ότι καταστρέφει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
 
Σε ολη την διαρκεια του χρονου. (Με εξαιρεση την περιπτωση θεραπευτικης αγωγης με αντιβιωση οπου αφαιρω το γιαουρτι )
Φράνια, καλησπέρα.

Για ποιο λόγο στην περίπτωση της παροχής αντιβίωσης, διακόπτεις την παροχή του μίγματος αυτού; Υποθέτω μ 'αυτό το μίγμα αντικαθιστάς την παροχή "τυποποιημένων" προβιοτικών;
 
Ακριβώς έτσι φίλε Χάρη. Η ταυτόχρονη χρήση ακυρώνει την ενέργεια των αντιβιοτικών. Η πηγή τις πληροφορίας είναι από την Κλινική παθολογίας πτηνών του Αριστοτελείου και πιο συγκεκριμένα από τον διευθυντή, αν. Καθηγητή Πρόδρομο Ιορδανίδη.
 
και επίσης θα με ενδιέφερε πολύ η γνώμη σας για την ζάχαρη που εμπεριέχεται στο παντεσπάνι ή τα μπισκότα. Είχα διαβάσει παλαιότερα ότι καταστρέφει το ανοσοποιητικο τους σύστημα.
Η ζάχαρη σε όλες μορφές, ως γλυκόζη, φρουκτόζη ή δεξτρόζη, δεν έχει καμιά σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν το πουλί έχει όμως μύκητες πχ μεγαβακτήριο ή άλλες ασθένειες που οφείλονται σε μύκητες, δεν επιτρέπεται να ταΐζουμε το πουλί με κανενός είδους ζάχαρη, γιατί οι μύκητες ζούνε από τη ζάχαρη. Πουλιά που έχουν τέτοιες αρρώστιες χρειάζονται μια ειδική δίαιτα.

Τότε πρέπει να διακόπτεται:
  • βιταμίνες που έχουνε ζάχαρη
  • μέλη
  • αυγοτροφή
  • φρούτα
  • κρέμα για τάισμα με το χέρι
 
Back
Top