Αναπαραγωγή Τσακώνονται τα καναρινια μου ενω εχουν αυγα, τι να κάνω;

abscanary

PB Member
Εγγραφή
17 Μαρ 2008
Μηνύματα
263
Πόλη
Αθήνα
Έχω αυτή την στιγμή ένα ζευγάρι με 4 αυγά στη φωλιά. Βρισκόμαστε στη 12η ημέρα από τη γέννηση του 1ου αυγού [δεν έχω κάνει ωοσκόπηση]. Ο αρσενικός κάπου κάπου ταιζει τη θηλυκιά και όποτε το θυμάται την αντικαθιστά στη φωλιά. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιες από τις φορές που η θηλυκιά βγαίνει από τη φωλιά τσακώνονται πολύ με την κοπελιά να είναι στην επίθεση [αλλά όταν λέω πολύ, γίνονται Ομηρικές μάχες]. Τα πουλιά τα έχω σε ζευγαρώστρα με χώρισμα.

Μήπως πρέπει να τα χωρίσω; Αν ναι θα πρέπει να βλέπονται ή όχι αφου τα χωρίσω; Αν όχι αυτή η επιθετικότητα δεν είναι εν δυνάμει επικίνδυνη για τα αυγά ή τους νεοσσους [εφόσον υπάρξουν στο μέλλον]. Πόση ώρα μπορεί να λείπει με ασφάλεια η θηλυκιά από τη φωλιά;
 
Αν δεν τα ειχες ζευγαρι και περισυ ωστε να γνωριζεις τις δυνατοτητες τους σαν γονεις πολυ απλα βγαζεις τον αρσενικο και το κοριτσι μια χαρα θα βγαλει και θα μεγαλωσει τα μικρα της.
 
Χώρισέ τα. Αν η κανάρα μένει εκτός φωλιάς συνεχώς(είναι και ο λόγος που την κυνηγάει)
τα αυγά είναι άσπορα. Αν η κανάρα κάτσει πάλι στα αυγά της κανονικά τον αφήνεις για λίγο
με σπόρους διαίτης απομονομένον και τον επαναφέρεις προσεκτικά(με παρακολούθηση), μετά την εμφάνηση των νεοσσών.
 
παιδιά παίζει ρόλο αν τα πουλιά βλέπονται αφού τα χωρίσω;
να περάσω δηλαδή το συρμάτινο διαχωριστικό ή το αδιαφανές;
 
Στην φάση που βρήσκονται δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μη βλέπονται.
 
παιδιά παίζει ρόλο αν τα πουλιά βλέπονται αφού τα χωρίσω;
να περάσω δηλαδή το συρμάτινο διαχωριστικό ή το αδιαφανές;
Στη θεση σου θα τον εβαζα σε αλλο κλουβι, αν αυτο δεν γινεται καλυτερα να μην βλεπονται.
 
Τα χώρισα παιδιά, όλα είναι ήσυχα. Η θηλυκιά δεν επηρεάστηκε και συνεχίζει την επώαση κανονικά. Επέλεξα, να ενοχλήσω όσο το δυνατό λιγότερο τα πουλιά και για το λόγο αυτό προτίμησα να αφήσω τον αρσενικό στην ζευγαρώστρα περνώντας απλά το συρμάτινο χώρισμα. Κατά το παρελθόν είχα τρομάξει θηλυκιά στην προσπάθειά μου να πιάσω τον αρσενικό με αποτέλεσμα να παρατήσει τη φωλιά.
 
Ιδια περιπτωση ειχα και εγω περισυ με ενα ζευγαρι μου, καθε φορα που σηκωνονταν απο τη φωλια η θηλυκια κυνηγουσε τον αρσενικο και ειχαμε μαχες καπου καπου ειχαμε και φιλακια, τελικα το ζευγαρι εμεινε μαζι και το αποτελεσμα ηταν απο δυο γεννες 8 μικρα και μαλιστα ο αρσενικος ταιζε τα μικρα πιο πολυ απο την θηλυκια. Πιστευω οτι η καναρα ειναι υπερπροστατευτικη και για αυτο υπαρχουν καυγαδες μεταξυ τους.
 
Να επισημάνω ότι 2 από τα 4 αυγά εκκολάφθηκαν την τετάρτη και την πέμπτη. Προσπάθησα να επαναφέρω τον αρσενικό γιατί η θηλυκιά τον καλούσε από τη φωλιά, τζίφος. Ενώ την τάϊζε οι διαμάχες συνεχίζονταν όταν η θηλυκιά έβγαινε από τη φωλιά. Επομένως αποφάσισα να αφαιρέσω εντελώς τον αρσενικό από τη ζευγαρώστρα προσεκτικά, περνώντας πρώτα το αδιαφανές χώρισμα και στην συνέχεια μεταφέροντάς τον σε άλλο κλουβί. Πλέον η θηλυκιά είναι μόνη της στη ζευγαρώστρα και φαίνεται να ταϊζει κανονικά τους νεοσσούς -οι οποίοι είναι 3,4 ημερών αντίστοιχα.

Ερώτηση: Έχουν περισσέψει 2 αυγά. Είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν; Κάπου έχω διαβάσει την άποψη ότι τα άσπορα ή τα πλαστικά αυγά χρησιμεύουν σαν δεκανίκι για τους νεοσσούς, οι οποίοι στηριζόμενοι πάνω τους διεκδικούν ευκολότερα την τροφή τους. [Συγχωρέστε με δεν θυμάμαι την πηγή]
 
Βάλε μέσα ένα πλαστικό και αφαίρεσε τα δυό άσπορα, Τίμο.
 
Όλα πήγαν μια χαρά, η θηλυκιά τα καταφέρνει και μόνη της,
σήμερα τα 2 καναρινάκια είναι 13 και 14 ημερών αντίστοιχα.

Ερώτημα: Πότε επαναφέρω τον αρσενικό για το επόμενο ζευγάρωμα; Αν τα
πουλάκια αυτά εκκολάφθηκαν 21,22 Ιανουαρίου ξέρουμε πότε η θηλυκιά γεννάει ξανά;
 
Μην αγχωνεσαι και μη βιαζεσαι. Μετα απο την 25η μερα ζωης των νεοσσων ισως το κοριτσι σου δειξει σημαδια οτι θελει να ξανακανει φωλια. Καλα θα ειναι αυτο να γινει μετα τις 32-35 μερες αλλα εσυ οφειλεις να εισαι απο κοντα και αν διαπιστωσεις οτι τα μικρα τρωνε μονα τους απλα δινεις τα εφοδια στη θηλυκια για να ξανααρχισει, προσοχη ομως ειναι πολυ πιθανο η επιθυμια για ζευγαρωμα να ερθει νωριτερα και να δεις τη μανα να μαδαει τα μικρα για να κανει φωλια οποτε δινεις αμεσως υλικο για φωλια και δοκιμασε αν γινεται να βαλεις μια δευτερη (νεα) φωλια και αν δεν παει η μανα να κανει φωλια εκει τοτε βαζεις μια σκετη τσοχα και μεταφερεις τα μικρα εκει. Ξεκινα να δινεις στα μικρα ''μαλακους'' σπορους ασπουρι και νιζερ για να μαθαινουν μετα την 20-22η μερα, τα αλλα ειναι γνωστα, αυγο, αυγοτροφη κλπ.
 
Για να έχεις μια ακριβή εικόνα για την διάθεση της κανάρας σου, μόλις τα πουλιά βγούνε στο κλαρί και κοιμούνται εκτός φωλιάς,την χαλάς τελείως. Πλένεις το σημείο που την είχες
κρεμασμένηκαι την ξαναβάζεις πλυμένη και καθαρή. Δίνεις κλωστές και παρατηρείς πώς πάει το πράγμα. Μόλις αντιληφθείς οτι αρχίζει να κτίζει την νέα, βάζεις το συρμάτινο χώρισμα
και φέρνεις τον αρσενικό στην άλλη πλευρά. Μέχρι να τελειώσει η θηλυκιά την φωλιά, ο κάναρος θα αρχίσει να ταίζει τα μικρά απο το σύρμα. Στο κλουβί πρέπει να υπάρχει μαλακιά αυγοτροφή και μήλο ώστε να τσιμπολογούν και μόνα τους τα μικρά. Πρέπει να είσαι προσεκτικός, αυτές τις μέρες. Είναι πονηρές. Προσοχή μήπως μαδάει τα μικρά. Προσοχή μήπως δεν ταίζει κανείς τα μικρά. Προσοχή μήπως κάνει την φωλιά μέσα σε λίγες ώρες και χάσεις αυγά (άσπορα). Τέλος πάντων μεγάλη προσοχή σε όλα.ΑΝΤΕ ΛΟΙΠΌΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΛΑΡΊ ;)

Υ. Γ Αυτά παθαίνεις όταν μιλάς τόση ώρα στο τηλέφωνο, δεν είδα την απάντηση του Γιώργου.
Αλλά δεν πειράζει, τώρα ξέρεις πώς αντιμετωπίζει ο κάθε ένας μας την περίπτωση.
 
μου άρεσε πολύ το ποστ σου Μάκη εμπεριέχει πολλές συμβουλές μέσα σε λίγες γραμμούλες... Να σαι καλά και πάντα τέτοια
 
Back
Top