Διατροφή Τσουκνίδα και ταραξάκο στα παπαγαλάκια

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης lina
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

lina

PB Member
Εγγραφή
2 Ιαν 2016
Μηνύματα
526
Πόλη
Ιωάννινα
Καλησπερα στην ομορφη πουλοπαρεα μας. Σημερα απο το πρωι ήμουν στα μελισσακια μου (καποια στιγμη θα γραψω για τον ερωτα μου αυτον)λοιπον μαζεψα λιγη φρεσκια τσουκνιδα κ λιγο ταραξακο για τα παπαγαλακια μου κ το καναρινακι μου. Οκ το ταραξακο αφου το πλυνω κ το στεγνωσω το δινω. Την τσουκνιδα μπορω να την δωσω ετσι;η τσουκνιδα περιεχει μια ουσια που μολις την ακουμπησεις με γυμνα χερια σε κοκινιζει κ μουδιαζει. Τα πουλακια μας δεν εχουν αναγκη;
 
λοιπον μαζεψα λιγη φρεσκια τσουκνιδα κ λιγο ταραξακο για τα παπαγαλακια μου κ το καναρινακι μου. Οκ το ταραξακο αφου το πλυνω κ το στεγνωσω το δινω. Την τσουκνιδα μπορω να την δωσω ετσι;η τσουκνιδα
Αν τα μάζεψες από τη φύση... και μακριά από ρυπαντές... κανένα κατά τη γνώμη μου δε θέλει πλύσιμο..
Όσα βότανα και αγριόχορτα μαζεύω από τον κήπο μου ποτέ δεν τα πλένω γιατί ποτέ δε ραντίζω.
 
τα πουλακια μας δεν εχουν αναγκη;
Όχι δεν έχουν. Ούτε από καυτερές πιπεριές καταλαβαίνουν. Έχουν γενικά πολύ λίγα γευστικά κύτταρα σε σχέση με εμάς και διαφορετικό στομάχι.
Αν τα πήρες απο καθαρό μέρος, μην τα πλένεις. Η τσουκνίδα μαραίνεται με το πλύσιμο και θα χάσεις και τα σποράκια.
 
την τσουκνιδα μπορω να την δωσω ετσι;η τσουκνιδα περιεχει μια ουσια που μολις την ακουμπησεις με γυμνα χερια σε κοκινιζει κ μουδιαζει
Τα πουλιά δεν αντιδρούν το ίδιο με εμάς σε αυτή την αίσθηση. Κοίταξε εδώ και θα καταλάβεις.

Τσουκνίδα στα καναρίνια
Τσουκνίδα (Urtica)
 
Σε γενικές γραμμές κι εγώ όταν μαζέψω κάτι από τον κήπο μου, το οποίο μαραίνεται με το πλύσιμο, μπορεί να το δώσω κι έτσι στα καναρίνια μου. Όμως κατα αυτόν τον τρόπο βέβαια θεωρώ ότι πάντοτε ρισκάρω να μην αποφύγω κάποιο παθογόνο που θα μπορούσε πχ να βρίσκεται σε ένα ελάχιστο ψήγμα κουτσουλιάς άγριου πτηνού που έχει μείνει πάνω στο φυτό και δεν θα παρασυρθεί τουλάχιστον με το ξέπλυμα με το νερό. Μ' αυτά και μ' αυτά θέλω να πω ότι δεν είναι και πανάκεια ό,τι προέρχεται από τη φύση και μάλιστα από σημείο που δεν φαίνεται να έχει επαφή με χημικούς ρυπαντές, αλλά είναι και το βιολογικό φορτίο που φέρει το κάθε φυλλαράκι.
Εν κατακλείδι Εύα, θα σου πρότεινα να δώσεις ναι μεν αυτά που μάζεψες, αλλά ένα ελαφρύ πλυσιματάκι κάτω από τη βρύση χωρίς έντονη πίεση και κατευθείαν προσφορά δεν νομίζω να το καταστρέψει.
 
Μ' αυτά και μ' αυτά θέλω να πω ότι δεν είναι και πανάκεια ό,τι προέρχεται από τη φύση
Προσωπικά το βλέπω ως κάτι το "καλό" να έχει και το χώμα και την σκόνη της φύσης. Το βιολογικό φορτίο όπως αναφέρεις. Τώρα αν τύχει και πέσει στο "καθαρό" σημείο που μάζεψα την τσουκνίδα μου επιδημία Έμπολα, θα το καταπιώ και θα πω "γιατί σε εμένα". Έτσι απλά.
 
Οκ σας ευχαριστω παω αμεσως να τους δωσω πριν κοιμηθουν
 
Προσωπικά το βλέπω ως κάτι το "καλό" να έχει και το χώμα και την σκόνη της φύσης. Το βιολογικό φορτίο όπως αναφέρεις. Τώρα αν τύχει και πέσει στο "καθαρό" σημείο που μάζεψα την τσουκνίδα μου επιδημία Έμπολα, θα το καταπιώ και θα πω "γιατί σε εμένα". Έτσι απλά.
Να υποθέσω ότι αστειεύεσαι, έτσι; Το χώμα και η σκόνη της φύσης δεν είναι καθόλου μικροβιακό φορτίο, μπορεί μόνο να το φέρουν, αλλά όχι και πολύ συχνά τουλάχιστον όσον αφορά στα παθογόνα... Μια κουτσουλιά ξεραμένη όμως, ένα μικρό έντομο κάτω από τα φύλλα άνετα μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφή - δεν χρειάζεται να είναι και Έμπολα, που παρεπιπτόντως δεν ευδημεί στη χώρα μας. Ας ρίξει λοιπόν λίγο νεράκι η Εύα να παρασύρει αυτά, και αν χαλάσει η τσουκνίδα, την επόμενη φορά ας... Την ξεσκονίσει με το πούπουλο😛
 
Να υποθέσω ότι αστειεύεσαι, έτσι;
Δεν αστειεύομαι Γιάννη. Το δίνω ακριβώς για το μικροβιακό φορτίο που μπορεί να φέρει και υπομένω το ρίσκο του να είμαι τόσο άτυχος ώστε να έχει το φυτό κάτι ανάλογο του Έμπολα. Εννοείται φυσικά οτι το ελέγχω οπτικά.
 
Εντάξει Δημήτρη, τι να πω... Το θέμα μόνο είναι ότι καλύτερα θα ήταν να το έθετες το ζήτημα ότι τα υποβάλλεις στο ρίσκο και όχι ότι υπομένεις εσύ το ρίσκο του να είσαι τόσο άτυχος, γιατί στη στραβή πάνω, ο πιο άτυχος θα είναι αυτός που θα αρρωστήσει.
 
Τα πουλάκια είναι ούτως ή άλλως άτυχα, γιατί βρίσκονται στα κλουβιά μου. Εγώ με ευθύνη κάνω αυτό που κάνω για το δικό τους καλό και την δική τους προστασία.
 
Ναι, φυσικά, κι εγώ αυτό ακριβώς λέω. Ότι έχουμε ευθύνη, και ότι δεν είναι ακρότητα το να προσπαθούμε να τους εξασφαλίσουμε την υγεία τους. Όσον αφορά στην ατυχία τους που βρίσκονται μέσα στο κλουβί και όχι ελεύθερα, και σε αυτό συμφωνώ, αλλά δεν βρίσκω τον λόγο να τους την επιτείνουμε ρισκάροντας την υγεία τους για να φάνε ένα χόρτο φρέσκο και στεγνό, ενώ μπορούν κάλλιστα να φάνε το ίδιο χόρτο φρέσκο και στεγνό ή βρεγμένο με εν δυνάμει μικρότερο μικροβιακό φορτίο πάνω του. Και στην τελική θεωρώ ότι από την στιγμή που αντιλαμβανόμαστε ότι η σκόνη και το χώμα δεν αποτελούν παρά μόνο φορέα βιολογικής επιβάρυνσης και δεν είναι τα ίδια βιολογική επιβάρυνση, ειλικρινά δεν βρίσκω τον λόγο να επιμένουμε σε πρακτικές που ενέχουν έστω και λίγο παραπάνω αυξημένο κίνδυνο, ενώ ένα πλυσιματάκι κάτω από τη βρύση είναι υπόθεση δευτερολέπτων χωρίς να στερεί σε τίποτα το θρεπτικό όφελος του χορταρικού.
 
Γιάννη απο την αρχή εγω μίλησα χωρίς επιχειρήματα, αόριστα. Είπα αυτό που κάνω και αυθαίρετα το θεωρώ καλό. Δες το σαν να μην μπορώ να διατηρήσω ένα αποστειρωμένο περιβάλλον και με αυτόν τον τρόπο κρατώ το ανοσοποιητικό σε επαγρύπνηση.Αόριστο, ναι το δέχομαι. Δεν το προτείνω αλλά δεν θα περάσω στην άλλη πλευρά διότι αν και υπάρχουν επιχειρήματα, δεν με πείθουν.
 
Δημήτρη μου το θέμα δεν είναι προσωπικό και δεν χρειάζεται να δικαιολογείσαι... Εδώ δεν είμαστε δικαστήριο, είμαστε ένα συλλογικό φόρουμ, ώστε να ακουστούν οι βέλτιστες απόψεις για την καλύτερη διαβίωση των πτηνών μας, να οργανωθούν και να υπάρχουν καταγεγραμμένες. Εφόσον λοιπόν έχεις και άποψη, καλώς και τη θέτεις, κι ας είναι αόριστη και χωρίς επιχειρήματα όπως λες. Απλώς ένιωσα την ανάγκη να θέσω κι εγώ τη δική μου προσέγγιση (δεν είναι καν άποψη) διότι στο παρελθόν είχα προβληματιστεί έντονα με αυτά τα ζητήματα και προς το παρόν καταλήγω σε αυτό που γράφω παραπάνω, βάσει του σκεπτικού που αναλύω. Η Εύα, ας επιλέξει τη δική της προσέγγιση, αλλά προκειμένου να γίνει αυτό, ένιωσα την ανάγκη να καταθέσω κι ο ίδιος το σκεπτικό μου.
 
Λοιπον εδωσα στα μικρακια μου αλλα κανενα δεν εφαγε. Μου φαίνεται πως τα εχω λιγο κακομαθημενα..η λινα η καιμενη μολις ειδε πρασιναδα πηγε να δοκιμάσει αλλα μολις αγγιξε την τσουκνιδα με το στοματακι της πεταχτηκε περα κ μετα μου εβγαζε την γλώσσα για λιγα λεπτα σαν να μου ελεγε θες να μας ξεκανεις; φερε μας καμια μπριζολα να φαμε κ ασε τις τσουκνιδες

off topic. Να μας πεις καποια στιγμη για τα μελισσακια σου, εχουν και κατι κοινο με τα πουλακια μας. Πετανε και τα δυο.
Ektora ναι θα γραψω για τα μελισσακια μαλον εχω αδυναμια σε οτι πεταει. Αν κ φοβάμαι πως θα σας κουρασω ασε που δε το εχω κ πολυ με.. Τις εκθέσεις.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
καλημέρα. μιας και ο λόγος για ταραξάκο και τσουκνίδα. υπάρχει δυνατότητα να τα βρούμε αποξήραμένα στο εμπόριο;
 
έχουν τις ίδιες θρεπτικές ουσίες με τα φρέσκα; Μπορούμε να τα δώσουμε στα πουλιά;
 
έχουν τις ίδιες θρεπτικές ουσίες με τα φρέσκα; Μπορούμε να τα δώσουμε στα πουλιά;
Μπορούμε να τα δώσουμε στα πουλιά, αλλά όχι, δεν έχουν την ίδια επίδραση διότι κάποιες ουσίες που περιέχουν ειναι ειτε φευγατες ειτε μειωμένες λόγω αποξήρανσης. Μάλιστα, η δραστικότητά τους εξαρτάται κατα πολυ απο :
  • Την καλλιέργειά τους
  • Την εποχή του έτους στην οποία έγινε η συγκομιδή
  • Τις συνθήκες ξήρανσής τους ( θερμοκρασια, φωτεινότητα, υγρασία, διάρκεια)
  • Τον τρόπο αποθήκευσης και συσκευασίας
  • Ακόμα και απο την ώρα της ημέρας κατά την οποία έγινε η κοπή του προς αποξήρανση στελέχους.
 
Back
Top