Φροντίδα Τo lovebird μου φωνάζει υπερβολικά, πως να το ελαττώσω;

Γενικά να ξέρεις τα lovebirds είναι από τα είδη που φωνάζουν αρκετά για κοινωνικούς αλλά και διάφορους άλλους λόγους. Ενδέχεται οι ήχοι που κάνει να είναι φυσιολογικοί οι περισσότεροι αλλά αν το κάνεις όλη την ημέρα τότε σίγουρα είναι ένα πρόβλημα. Πολύ τα σκεπάζουν εκείνη την στιγμή και αυτά ηρεμούν για λίγο. Αλλά δεν πρέπει να το αφήνεις πολύ σκεπασμένο γιατί μπορεί να αρχίσει να τρώει τα φτερά του από μελαγχολία, στεναχώρια κτλ. Αν κάνει αυτούς τους ήχους τα πρωινά ή τα απογεύματα τότε είναι μια φυσιολογική κίνηση και δεν θα πρέπει να σε απασχολεί. Κατά το διάστημα της υπόλοιπης ημέρας πάλι μπορούν να αρχίσουν να φωνάζουν αλλά συνήθως αυτό προκαλείται από κάποια αιτία και δεν διαρκεί πολύ.
 
γενικα αυτες τις μερες φωναζει υπερβολικα πολυ,
Μήπως γνωρίζεις τι ηλικίας είναι το πουλάκι; Το έχεις πολύ καιρό; Γνωρίζεις το φύλο του; Έχεις αναρωτηθεί το ενδεχόμενο να του πάρεις παρέα;
 
@ianos οταν το πηρα απο το πετσοπ μου ειπαν οτι ειναι λιγοτερο απο 1 ετους, ειναι θηλυκο απο οσο μου ειπε ο υπαλληλος, περιπου 10 μερες το εχω, παρολα αυτα οταν καθομαι διπλα του δεν φαινεται οτι φοβαται και καθεται ηρεμο(εκτος απο μερικες φορες που τη;ς ερχονται αναλαμπες και γινεται υπερκινητικη-ξεσηκωνει τον κοσμο απο τις κραυγες) :P επισης αποψε παρατηρησα οτι κοιμαται σκαρφαλωμενη στα καγκελα του κλουβιου...σημαινει κατι αυτο;
 
επισης αποψε παρατηρησα οτι κοιμαται σκαρφαλωμενη στα καγκελα του κλουβιου...σημαινει κατι αυτο;
Νομίζω, αν και δεν είμαι βέβαιος, ότι αυτή η στάση ύπνου δεν είναι παράδοξη για κάποια είδη παπαγάλων, συμπεριλαμβανομένων και των lovebird, αλλά ας περιμένουμε την απάντηση και από μέλη που γνωρίζουν καλύτερα από το είδος.
Όπως σου είπαν πιο πάνω, τα καλέσματα είναι φυσιολογικά για τους παπαγάλους. Αν δεις και δεν την παλεύεις, πάρε του ένα ακόμα lovebird, του ίδιου φύλου, αν δεν προσδοκείς σε αναπαραγωγή ή του αντιθέτου αν σε ενδιαφέρει να κάνει μωράκια. Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια, θα πρέπει να κρατήσεις καραντίνα για 40 ημέρες χωρίς να έχουν, αν είναι δυνατό, οπτική επαφή σε πρώτη φάση, και ιδανικά σε άλλο δωμάτιο, κι έπειτα να τους κάνεις τη γνωριμία σταδιακά έως να μπουν στο ίδιο κλουβί. Αυτό βέβαια, ενδεχομένως να απαιτεί το κλουβί του δεύτερου πτηνού να είναι άνετο για δύο πουλιά.
 
Αν δεις και δεν την παλεύεις, πάρε του ένα ακόμα lovebird,

Γιάννη οι 2 παπαγάλοι κάνουν πολλαπλάσιο θόρυβο απο τον έναν, αυτό είναι κανόνας. Ξεκινάει ο ένας και ξεσηκώνει και τον άλλον. Δεν νομίζω ότι υπάρχει "λύση" στο "πρόβλημα". Ο πρώτος συμβιβασμός που κάνουμε όταν αποφασίζουμε να πάρουμε κάποιο είδος παπαγάλου είναι η ενδεχόμενη φασαρία η οποία μπορεί να κυμαίνεται απο ελάχιστη ως ανυπόφορη ανάλογα με το είδος και το κάθε άτομο. Τα lovebirds θεωρούνται πολύ θορυβώδη πουλιά.
 
Παιδιά όσο είχα μόνο τον Λινκ ήταν κυριολεκτικα αθόρυβος. Είχα δεν είχα παπαγάλο το ίδιο πράγμα ήταν από θέμα φασαρίας. Από την Ίνα και μετά άρχισε για μισό χρόνο μια πολύ παράξενη φασαρία (κράξιματα) και από τα δύο. Ευτυχώς από όταν μετακόμισα στο σπίτι που είμαι τώρα (μισό χρόνο περίπου) αυτή η φασαρία κόπηκε μαχαίρι. Ότι και αν είχα δοκιμάσει (σκέπασμα το κλουβί κάθε φορά που έκαναν φασαρία, να φεύγω από το οπτικό τους πεδίο, να βάζω ήχους που τους τραβάνε το ενδιαφέρον ώστε να ησυχάζουν για να μπορέσουν να ακούσουν τους ήχους και άλλα παρόμοια πράγματα) δεν είχανε κάποιο αποτέλεσμα. Τώρα γίνανε πάλι και τα δύο τελείως αθόρυβα και εκεί που παραπονιόμασταν με την Δέσποινα για το τι θα γίνει τώρα λέμε γιατί δεν φωνάζουν. Βέβαια τα σφυρίγματα συνεχίζουν σε μεγαλύτερο ρυθμό αλλά δεν μας πειράζει καθόλου αυτό.

Φαντάζομαι @CloverB κάτι παρόμοιο θα γίνει και με εσένα. Βέβαια δοκίμασε και εσύ το σκέπασμα κλουβιού ή να φεύγεις από το οπτικό της πεδίο. Λόγο ζέστης μην καλύψεις όλο το κλουβί για πολύ ώρα. Αν δεις ότι μειώνεται η φασαρία σταδιακά μετά να καλύπτεις μόνο την πλευρά που δεν θα σε βλέπει
 
σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας! το οτι εχω τις τελευταιες 2 μερες το πουλακι εξω στο μπαλκονι λετε να παιζει ρολο που αγριευει; μεσα στο δωματιο φωναζει λιγοτερο... Αλλα μενω με γονεις
 
Ίσως μπορώ να σε βοηθήσω διότι είχα ακριβώς τα ίδια θέματα και από ό,τι βλέπω τις ίδιες απορίες με σένα πριν ένα χρόνο.

Τα lovebirds είναι όντως αρκετά θορυβώδη αλλά θόρυβος από θόρυβο έχει διαφορά.
Αυτό που πιθανώς κάνει το λοβακι σου είναι contact calling (αν είναι ένα επαναλαμβανόμενο μη μελωδικό κράξιμο σα σειρήνα). Δλδ ως είδος κοινωνικό ψάχνει να βρει το "σμήνος" του. Το έκανε και το δικό μου αρσενικό και είχα ρωτήσει τότε στα φορούμς εδώ. Το καλό με το δικό σου ειναι οτι σταματάει όταν σε βλέπει που σημαίνει είτε οτι σε φοβάται και αποσπάται είτε ότι νιώθει οικία μαζί σου. Εμένα δυστυχώς δεν σταματούσε μέχρι που του πήρα μια θηλυκή για παρέα. Από τότε δεν ξαναέκανε αυτό το θόρυβο. Και μπορώ να πω οτι μειώθηκε και κάπως η φασαρία.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι λύση. Στη φύση τα πτηνά έχουν την δυνατότητα της επιλογής συντρόφου. Μπορεί λοιπόν για το αρσενικό να είναι ωραία να έχει παρέα αλλά τώρα τελευταία παρατήρησα ότι η θηλυκή τον κυνηγάει και τον τσιμπάει επειδή μάλλον δεν ταιριάζουν με αποτέλεσμα και γω να βρίσκομαι σε δίλημμα για το αν πρέπει να τους χωρίσω για το καλό τους.

Αν γυρνούσα πίσω το χρόνο τώρα και στην θέση σου ίσως να έκανα υπομονή και ταυτόχρονα προσπάθειες ώστε να με συνηθίσει το λοβακι μου και να με αποδέκτει σαν "μέλος του σμήνους". Η ιδανική κατάσταση θα ήταν μάλλον να έπαιρνες έτοιμο ζευγάρι...
 
@Γιώργος Π. δεν νομιζω να με φοβαται...με το που με βλεπει να την πλησιαζω φτερουγιζει κουναει την ουριτσα της, με πλησιαζει στα καγκελα.οποτε λειπω απο το σπιτι δεν φωναζει και οταν γυρναω αρχιζει τις χαρες...ορισμενες φορες βγαζει κατι ηχους παρομοιους σαν του καναρινιου..ειναι αξιολατρευτη!
 
@Γιώργος Π. δεν νομιζω να με φοβαται...με το που με βλεπει να την πλησιαζω φτερουγιζει κουναει την ουριτσα της, με πλησιαζει στα καγκελα.
Σε αυτήν την περίπτωση είσαι πολύ τυχερός και μπορείς σιγα σιγα να την αφήνεις και έξω από το κλουβί (σε ασφαλή χώρο) και αν ενδιαφέρεσαι ακόμα και να την εκπαιδεύσεις να έρχεται όταν την καλείς, να γυρνάει στο κλουβί όταν της λες κ. Α.
 
@Γιώργος Π. Έχω προσπαθήσει τρεις φορές να τη βγάλω έξω αλλά φαίνεται να μη θέλει... τις δύο φορές βγήκε Επειδή είχα βάλει στο YouTube κάτι βιντεάκια με παπαγαλάκια και έτσι βγήκε, για λίγη ώρα καθόταν στο πάτωμα και έπειτα ανέβηκε πάνω από το κλουβί Μέχρι που μπήκε μέσα μόνη της.. Δεν ξέρω αν έκανα καλά ή όχι πού έβαλα τα βιντεάκια μπορείτε να μου προτείνετε κάποιον άλλο τρόπο για να τη βγάζω έξω; επίσης πώς θα πως θα μπορούσα να την εκπαιδεύσω να έρχεται;
 
για λίγη ώρα καθόταν στο πάτωμα και έπειτα ανέβηκε πάνω από το κλουβί
Έχει κλιπαρισμενα τα φτερά; Υπάρχει κάτι μέσα στο δωμάτιο όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πατηθρα (πχ κουρτινόξυλα, έπιπλα) ή είναι τελείως άδειο;
πως θα μπορούσα να την εκπαιδεύσω να έρχεται;
Εφόσον το λοβακι είναι εκτός κλουβιού θα γίνει αυτό. Η εκπαίδευση είναι κάτι που θέλει χρόνο και το πρώτο βήμα αυτής είναι το πτηνό να σε νιώθει σαν φίλο. Νομίζω αν ψάξεις λίγο στα φορούμς θα βρεις πράγματα. Και αν το χεις με τα αγγλικά ψάξε και στο ίντερνετ. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι όπως target training, clicker training κ. Α. αλλά απαιτούν πολύ υπομονή εκ μέρους σου ώστε σε καμία περίπτωση να μην τρομάξει ή νιώσει πίεση το πτηνό. Δεν είμαι σίγουρος αν επιτρέπεται να σου προτείνω κανάλια στο YouTube επ αυτού οπότε δεν θα πω περισσότερα.

Ακούγονται διάφορα σχετικά με το αν πρέπει πρώτα να τα εκπαιδεύεις και μετά να τα βγάζεις από το κλουβί ή αντίστροφα. Εγώ προσωπικά τα άφησα εκτός πριν τα εκπαιδεύσω γιατί η εκπαίδευση θέλει καιρό και θεωρώ προτεραιότητα να γυμνάζονται τα φτερά αλλά δεν λέω ότι αυτό είναι το σωστό.
 
@Γιώργος Π. ναι οταν το πηρα ζητησα να του κοπουν οι ακρες στα φτερα...εκανα λαθος;
[automerge]1599226292[/automerge]
@Γιώργος Π. εχω επιπλα οπως μια συρταριερα βιβλιοθηκη γραφειο...πηγε να κατσει στο κρεβατι αλλα επειδη ειναι σιδερενιο γλυστραγε συνεχεια
 
Τελευταία επεξεργασία:
@CloverB Κακώς ζήτησες να του κόψουν τα φτερά και δεν γνωριζω γιατί το ζήτησες. Ένα πτηνό που δεν μπορεί να πετάξει νιώθει ανασφαλές και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα συμπεριφοράς στο μέλλον.
Και για αυτό τον λόγο δεν ενδιαφέρεται να βγει και από το κλουβί. Με κομμένα φτερά μόνο να σκαρφαλώσει έχει διάθεση.

Τώρα όπως έχει η κατάσταση στην θέση σου θα της έφτιαχνα ένα γυμναστήριο κυρίως για σκαρφάλωμα για να παίζει, μασουλαει κ. Α.
Βάζε μια παλιά πετσέτα στο κάγκελο μιας που είδες οτι πάει εκεί.

Δοκίμασε να την βγάζεις εσύ έξω βάζοντας ένα ξύλο/ μακριά πατηθρα στην ανοικτή πόρτα του κλουβιού και κρατά μιλλετ για να έρθει κοντά. Με πολύ ήρεμες κινήσεις όσο τρώει προσπάθησε να την μεταφέρεις πάνω στο ξύλο στην οροφή του κλουβιού.
 
Back
Top