Παπαγάλοι Υάκινθος Μακάο (Anodorhynchus hyacinthinus)

Ο Υάκινθος Μακάο, γνωστός ως Hyacinth macaw στην αγγλική, είναι ένας παπαγάλος της νοτίου Αμερικής. Είναι ο μεγαλύτερος ιπτάμενος παπαγάλος.

Υάκινθος, ο μεγαλύτερος Μακάο​

Υάκινθος Μακάο

Ο Υάκινθος Μακάο έχει μήκος περίπου 1 μ. (μαζί με την ουρά), γεγονός που τον κάνει τον μακρύτερο από όλα τα είδη παπαγάλων. To βάρος του κυμαίνεται στα 1,2 - 1,7 κ., που τον καθιστά τον δεύτερο βαρύτερο παπαγάλο, μετά τον Κακάπο της Νέας Ζηλανδίας που φτάνει τα 3,5 κιλά.

Περιγραφή​

Αν και αναγνωρίζεται σχετικά εύκολα, θα μπορούσαμε να τον μπερδέψουμε με τον μικρότερο Lear's macaw. Το φτέρωμα του Υάκινθου Μακάο είναι εξολοκλήρου μπλε χρώμα, με τις πάνω πλευρές ανοιχτό μπλε. Τα φτερά του λαιμού μπορεί σε κάποια πουλιά να έχουν ελαφρώς γκρίζα απόχρωση. Ο περιοφθαλμικός δακτύλιος και η περιοχή ακριβώς κάτω από το ράμφος, είναι έντονο κίτρινο χρώμα.

Διάκριση φύλου​

Και στα δύο φύλα στο πτέρωμα τους επικρατεί μοβ μπλε, μαύρο υπό τα φτερά και την ουρά. Η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι κίτρινο, μαύρο / γκρι ράμφος. Τα μάτια είναι σκούρο καφέ.

Γεωγραφική κατανομή και βιότοποι​

Τους Υάκινθους Μακάο τους συναντάμε σε τρεις περιοχές της Νοτίου Αμερικής: στην περιοχή Pantanal της Βραζιλίας, στην παρακείμενη ανατολική Βολιβία και βορειοανατολική Παραγουάη και στην περιοχή Cerrado της ανατολικής Βραζιλίας.

Μικρότεροι, κατακερματισμένοι πληθυσμοί μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλες περιοχές.

Προτιμούν περιοχές με φοίνικες, τις δασικές εκτάσεις και δεντρόφυτες πεδιάδες. Συνήθως αποφεύγουν τα πυκνά, υγρά δάση. Συχνά απαντώνται σε ζεύγη, ή σε μικρές οικογενειακές ομάδες των 10 πτηνών.

Διατροφή​

Στη φύση, η βασική τροφή των Υάκινθων Μακάο είναι τα Brazil nuts από τους τοπικούς φοίνικες. Έχουν πολύ ισχυρό ράμφος που τους βοηθά να τρώνε την ψύχα σκληρών καρπών και σπόρων. Το ράμφος τους είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να σπάσει και καρύδες.

Εχουν ξηρές, λείες γλώσσες με ένα κόκκαλο μέσα τους που τις κάνει αποτελεσματικό εργαλείο συλλογής και κατανάλωσης φρούτων. Εκτός από φρούτα, τρώνε επίσης λαχανικά.

Για να βρουν την τροφή τους, οι Υάκινθοι Μακάο μπορεί να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις.

Συχνά τρώνε άργιλο (clay licks) από τις όχθες των ποταμών, που εξουδετερώνει το δηλητήριο ορισμένων φοινικόσπορων με τους οποίους τρέφονται.

Περισσότερα: Clay licks παπαγάλων.

Αναπαραγωγή​

Η αναπαραγωγική περίοδος για τους Υάκινθους Μακάο ξεκινά τον Ιούλιο και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο. Κατασκευάζουν τις φωλιές τους σε κοιλότητες δέντρων. Στην περιοχή Pantanal, το 90% των φωλιών κατασκευάζονται σε δέντρα Panama trees (Sterculia apetala).

Ο υάκινος macaw εξαρτάται από το toucan για την επιβίωσή του. Το toucan συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη διασπορά των σπόρων του δέντρου manduvi και του Sterculia apetala, που χρειάζεται το macaw για την αναπαραγωγή.

Γεννούν ένα ή δύο αυγα, αν και συνήθως μόνο ένα νεαρό επιβιώνει διότι το δεύτερο αυγό εκκολάπτεται αρκετές μέρες μετά το πρώτο, με αποτέλεσμα το μικρότερο πουλί να μην μπορεί να ανταγωνιστει το μεγαλύτερο στη λήψη τροφής.

Η περίοδος επώασης διαρκεί περίπου ένα μήνα και το αρσενικό φροντίζει τη σύντροφό του που επωάζει τα αυγά. Οι νεοσσοί εγκαταλείπουν τη φωλιά σε περίπου 110 ημέρες ενώ εξακολουθούν να εξαρτώνται από τους γονείς τους μέχρι την ηλικία των έξι μηνών.

Οι Υάκινθοι Μακάο ωριμάζουν αναπαραγωγικά σε ηλικία επτά ετών.

Φροντίδα​

Οι Hyacinth macaws είναι ανεξάρτητοι γίγαντες που θέλουν να τραβούν τη προσοχή των άλλων με τα παιχνίδια τους. Είναι αξιαγάπητα, παιχνιδιάρικα, έξυπνα, πτηνά που μπορούν να μιλήσουν και να εκτελέσουν διάφορα τεχνάσματα. Είναι επίσης πολύ φιλικοί με τα παιδιά.

Ως κατοικίδια, χρειάζονται ένα ευρύχωρο δωμάτιο ή ένα πολύ μεγάλο κλουβί για να μπορούν να παίζουν και να κινούνται ελεύθερα.

Όλα τα Ara αγαπούν το νερό και απολαμβάνουν το μπάνιο με νερό (καλό είναι να περιέχει ειδικά άλατα Marnie).

Πληθυσμός και προστασία​

Η απώλεια ενδιαιτημάτων και η παγίδευση των άγριων πτηνών για το εμπόριο έχει επιβαρύνει σοβαρά τον πληθυσμό τους στο φυσικό περιβάλλον. Ετσι, το είδος έχει χαρακτηριστεί ως "Ευάλωτο" (Vulnerable) στην "Κόκκινη Λίστα" της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και προστατεύεται από την καταχώρησή του στο Παράρτημα I της σύμβασης για το διεθνές εμπόριο των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση (CITES).

Το προσδόκιμο ζωής των Υάκινθων Μακάο ξεπερνά τα 60 χρόνια.

Video Υάκινθου Μακάο​

Στο βίντεο παρακολουθούμε εκτροφή Υάκινθων Μακάο, από την εκκόλαψη μέχρι την ανεξαρτητοποίηση των πουλιών και τις ελεύθερες πτήσεις τους.

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Anodorhynchus hyacinthinus
Ελληνική ονομασία: Υάκινθος Μακάο
Αγγλική ονομασία: Hyacinth macaw, hyacinthine macaw
Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
Οικογένεια: Ψιττακίδες (Psittacidae)
Γένος: Ανοδόρυγχος (Anodorhynchus)
Είδος: A. hyacinthinus

Media gallery Macaw​

 
Back
Top