Αναπαραγωγή Υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν τα αυγά επειδή κάθονται μαζί;

Μαρία Ναν

PB New Member
Εγγραφή
10 Μαϊ 2015
Μηνύματα
8
Πόλη
Βόλος
Καλησπέρα, είμαι καινούριο μέλος στην παρέα σας. Είμαι πολύ χαρούμενη ωστόσο και προβληματισμενη. Εχω ένα ζευγάρι καναρίνια. Τους είχα κάνει προετοιμασία από τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο τους έβαλα μαζί (να σημειώσω ότι και πέρυσι τα είχα βάλει χωρίς επιτυχία). Στην πρώτη της γέννα για φέτος έκανε έξι αυγά όμως για κάποιο περίεργο λόγο τα έβρισκα σπασμένα κάθε μέρα και από ένα στον πάτο του κλουβιού. Εντωμεταξυ περασε μία εβδομάδα που καθόταν μέσα στη φωλιά χωρίς τα αυγά ενώ κάθε φορά που έβγαινε ερχόταν σε επαφή με τον αρσενικό. Πριν μια βδομάδα έκανε ένα αυγό και την επόμενη μέρα το βρήκα στον πάτο του κλουβιού και στη φωλιά ένα καινούριο. Επειδή δεν είχε σπάσει το ξαναεβαλα στην φωλιά και από τότε δεν έχει πετάξει κανένα από τα δύο αλλά εδώ και μέρες δεν έχει κάνει τρίτο αυγό. Καθεται όλη την ώρα στη φωλιά και όταν σηκώνεται πάει ο αρσενικός. Το βράδυ κοιμούνται και οι δύο στη φωλιά... υπάρχει πιθανότητα να κάνει άλλο αυγό, και υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν επειδή κάθονται μαζί; Το θηλυκό κάνει τιτανομεγιστες κουτσουλιες είναι φυσιολογικό; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!
 
Καλησπερα και καλως ορισες Μαρια!

Μηπως η φωλια ειναι ρηχη και οπως βγαινει το πουλακι τα ριχνει; Ειναι πρωταρα; Πες μας οτι ξερεις ή μπορει να βοηθησει, οσο ασημαντο και αν νομιζεις οτι ειναι.
Μπορεις να βαλεις καποιο εμποδιο ακριβως μπροστα στη φωλια, ωστε να τα δυσκολευει να πεσει το αυγο ή να τα πεταξουν.

Δεν παρατηρησες δηλαδη αν και ποιος τα ριχνει, απλα τα εβρισκες κατω ετσι;

Ολα τα θηλυκα οταν καθονται στη φωλια κανουν πολυ μεγαλες κουτσουλιες γιατι βγαινουν πιο σπανια οποτε.. Τα κανουν μαζεμενα.
 
Πέρυσι είχε γεννήσει αλλά ήταν όλα ασπορα. Η φωλιά έχει τσόχα από μόνη της και η καναρα την έχει γεμίσει με το νήμα που της έβαλα. Δεν είναι ρηχή.
 
Αυτο εννοουσα, μηπως εχει βαλει παραπανω νημα και διευκολυνεται η πτωση των αυγων.

Για το περσυνο, πως ηταν η συμπεριφορα της; Το οτι ηταν ασπορα μπορει να οφειλεται σε αλλους παραγοντες.
 
Είχα διαβάσει πως μπορεί να τα τρώει η ίδια λόγω έλλειψης ασβεστιου ή ότι μπορεί να τα τρώει ο αρσενικός επειδή είναι υπερβολικά πυρωμενος, μπορεί να ισχύει τίποτα από τα δύο;

Πέρυσι δεν έδινε καθόλου σημασία στη φωλιά, είχε γεννήσει και δεν κλωσσουσε καθόλου οπότε μετά από είκοσι μέρες τα πεταξα
 
Αν της λειπει ασβεστιο σημαινει οτι δεν εχεις αρκετες πηγες ωστε να επιλεξει και να καλυφθει ο οργανισμος της. Σουπιοκοκκαλο, αυγο με τσοφλι, σουσαμακι ειναι οτι πρεπει. Για δυσκολες περιπτωσεις μπορεις να βαλεις μετα το 1ο αυγο στο νερο υγρο ασβεστιο.

Γενικα καλο ειναι να παρατηρεις τις συμπεριφορες των πουλιων για να αποφευγεις δυσαρεστες καταστασεις. Αν ο αρσενικος ειναι πολυ πυρωμενος θα την κυνηγουσε κτλ οποτε θα το προσεχες.
 
Της έχω μόνιμα σουπιοκοκκαλο και άμμο με όστρακα που μου σύστησαν στο petshop . Κάτι άλλο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί κοιμάται μαζί με τον αρσενικό στη φωλιά ενώ όταν βγει τις περισσότερες γίνονται μάχες με εκείνη στην επίθεση...
 
Γιατι βολευονται στα ζεστα και βολικα μερη να κοιμηθουν. Εφοσον εχεις δει τσακωμους επρεπε να χωριστουν με το χωρισμα στη ζευγαρωστρα, και να δοκιμαζεις σιγα σιγα να τα ενωνεις για λιγο να κοψεις κινηση. Υπαρχει περιπτωση να παρασερνουν τα αυγα στην εξοδο τους, και για να ξεκιναει εκεινη τον καυγα μηπως για καποιο λογο υπερασπιζεται τη φωλια της;
 
Δεν έχω δει κάτι τέτοιο. Όταν έβαλα το χώρισμα και εκείνη έμεινε με τα αυγά, δεν ακουμπούσε τη φωλιά ! Δεν κλωσσουσε για περίπου δύο ώρες και επειδή φοβήθηκα τον ξαναεβαλα και από τότε κάθεται και τα κλωσσαει!
 
Εννοω ειπες οτι δεν πηγαινε στη φωλια. Ειχε κανει αυγα; Ποσων ημερων; Αν ηταν στα πρωτα αυγα, δεν πηγαινουν στη φωλια συνεχως, μετα το 3ο-4ο "βιδωνουν" και δεν βγαινουν.
 
Καλησπέρα, είμαι καινούριο μέλος στην παρέα σας. Είμαι πολύ χαρούμενη ωστόσο και προβληματισμενη.
Καλώς ήρθες... συμμερίζομαι τη χαρά σου, ελπίζω να βοηθήσουμε στον προβληματισμό σου.
Εχω ένα ζευγάρι καναρίνια. Τους είχα κάνει προετοιμασία από τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο τους έβαλα μαζί (να σημειώσω ότι και πέρυσι τα είχα βάλει χωρίς επιτυχία). Στην πρώτη της γέννα για φέτος έκανε έξι αυγά όμως για κάποιο περίεργο λόγο τα έβρισκα σπασμένα κάθε μέρα και από ένα στον πάτο του κλουβιού. Εντωμεταξυ περασε μία εβδομάδα που καθόταν μέσα στη φωλιά χωρίς τα αυγά ενώ κάθε φορά που έβγαινε ερχόταν σε επαφή με τον αρσενικό.
Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να συνυπάρχουν στη φωλιά και τα δύο πουλιά...
12.webp

Παρόμοια δεν είναι σπάνιο να κάθετε το αρσενικό μέσα στη φωλιά και να "χουζουρεύει"...

13.webp

για κάποιο περίεργο λόγο τα έβρισκα σπασμένα κάθε μέρα και από ένα στον πάτο του κλουβιού.
Καλά είναι να τοποθετήσεις διαχωριστικό για να εντοπίσεις τις αιτίες ή τον φταίχτη...
Η συμπεριφορές αυτές δείχνουν τον αρσενικό είτε από την "τρέλα" που τους πιάνει αυτό το διάστημα... είτε στην καλύτερη από "ατζαμοσύνη" του μέσα στη φωλιά.
υπάρχει πιθανότητα να κάνει άλλο αυγό
Κανείς δεν ξέρει... λογικά...άμεσα όχι...
υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν επειδή κάθονται μαζί;
Ασφαλώς και ναι... Το ιστορικό αυτό μας δείχνει... Διαχωριστικό για μερικές μέρες...
Καλού κακού δες και τα νύχια του θηλυκού μήπως είναι πολύ μεγάλα και χρειάζονται κόψιμο.
Το θηλυκό κάνει τιτανομεγιστες κουτσουλιες είναι φυσιολογικό;
Αν βγαίνει μετά από ώρες ακινησίας... Ναι.
 
Έχει κάνει δύο αυγά αλλά εδώ και τρεις μέρες δεν έχει κάνει τριτο. Οταν ήταν μαζί τα κλωσσουσε ενώ όταν τον έβγαλα εκείνη άφησε τα αυγά και επειδή φοβήθηκα μήπως κρυώνουν τον ξαναεβαλα και εκείνη κάθισε αμεσως

Αν τον βγάλω τα αφήνει και δεν τα κλωσσαει ενώ αν τον αφήσω μαζί της, εκείνη κάθεται κερβερος και δεν σηκώνεται με τίποτα
 
Και πάλι αν τον βγάλω και εκείνη γεννήσει το τρίτο; Δεν θα είναι γονιμοποιημενα τα επόμενα... :-(
 
Και πάλι αν τον βγάλω και εκείνη γεννήσει το τρίτο; Δεν θα είναι γονιμοποιημενα τα επόμενα... :-(
Αρκεί μια επαφή πριν γεννηθεί το πρώτο αυγό για να είναι γονιμοποιημένη ολόκληρη η σειρά των αυγών...
 
Back
Top