Γενικά Υπάρχει νομικό πρόβλημα σε αγοραπωλησία παπαγάλου χωρίς δαχτυλίδι;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης alex57
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

alex57

PB New Member
Εγγραφή
1 Αυγ 2024
Μηνύματα
3
Τι παίζει με τα δαχτυλίδια στους παπαγάλους; Τι γίνεται αν δεν φοράει; Εννοώ σε θέμα νομικό υπάρχη πρόβλημα; Επίσης υπάρχη πρόστιμο σε αγοραπωλησίες παπαγάλων όπου δεν φοράνε δαχτυλίδι και δεν φορολογουνται; Θέλω να πω υπάρχη κάποια άδεια που πρέπει να έχει ένα άτομο που πουλάει παπαγάλους;
 
Γενικά προκειμένου να ταυτοποιηθεί ένα πτηνό, χρειάζεται να έχει δαχτυλίδι, μεταλλικό, κλειστού τύπου, στο οποίο να αναγράφονται κάποια νούμερα. Το δαχτυλίδι αυτό μπαίνει τις πρώτες ημέρες της ζωής του πουλιού και η διατομή του είναι συγκεκριμένη για το κάθε είδος. Για να βγει, χρειάζεται κόψιμο με ειδικό εργαλείο. Αυτά σου τα αναφέρω, ώστε να καταλάβεις ότι σε ένα ενήλικο π.χ. πτηνό, δεν μπορεί να μπει το κατάλληλο δαχτυλίδι ταυτοποίησης. Επομένως δεν μπορεί κάποιος να προσθέσει ένα τέτοιο δαχτυλίδι σε πουλί που πιάστηκε από τη φύση εκτός κι αν το πήρε λίγων ημερών από τη φωλιά.
Το δαχτυλίδι λοιπόν, είναι σαν ταυτότητα για το πτηνό. Και χρειάζεται π.χ. ώστε να μετακινηθεί το πουλί σε άλλη χώρα (αναλόγως και με τους κανονισμούς της χώρας), μαζί με το αντίστοιχο πιστοποιητικό υγείας του κτηνιάτρου, το οποίο φυσικά θα αναφέρει και τους αριθμούς του δαχτυλιδιού.
Αν το πτηνό δεν έχει δαχτυλίδι, τυπικά, σύμφωνα με τον νόμο, δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί.
Επίσης, by the book, ναι, υπάρχει θέμα στις αγοραπωλησίες παπαγάλων, όταν ο πωλητής δεν έχει κόψει απόδειξη και δεν έχει φορολογηθεί. Αλλά εξαρτάται από το τι θέλει κανείς να κάνει με τον παπαγάλο, όπως στο παράδειγμα της μετακίνησης που σου είπα, σε συνδυασμό με το είδος του πουλιού. Αν το πτηνό είναι στα υπό εξαφάνιση είδη ή σε αυτά στα οποία ο πληθυσμός είναι προστατευμένος, τότε ο κάτοχος θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι δεν το αφαίρεσε από τη φύση και ότι το πετ είναι εκτροφής.
 
Back
Top