Γενικά Υπάρχει περίπτωση να βελτιωθούν οι σχέσεις των κοκατίλ μου;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης nasosmp
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

nasosmp

PB New Member
Εγγραφή
30 Δεκ 2008
Μηνύματα
1
Πόλη
Πειραιάς
Καλησπέρα

Λέγομαι Θανάσης και είναι το πρώτο μου post στο forum. Eδώ και ένα χρόνο, ίσως και λίγο παραπάνω, η γυναίκα μου και εγώ αποκτήσαμε ενα "φτερωτό παιδί" τον Κοκό. Ο Κοκός είναι ένα αρσενικό cockatiel απροσδιορίστου ηλικίας, σίγουρα όμως κοντά ή λίγο πάνω απο τα 5 (μιας και δεν είμαστε οι πρώτοι του ιδιοκτήτες, μάλλον το αντίθετο, αφού έχει περάσει από αρκετά χέρια). Η γυναίκα μου ασχολήθηκε πολύ με τον Κοκό με αποτέλεσμα να της έχει αυτό που θα χαρακτήριζα παθολογική αγάπη. (Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι με ζηλεύει αφού όταν την παίρνω αγκαλιά ή την φιλάω μπροστά του παίρνει φόρα και τρέχει επάνω της!).

Αποφασίσαμε λοιπόν να πάρουμε ένα θηλυκό cockatil με την ελπίδα μήπως και "ξεκολλήσει" λίγο αλλά και για να έχει παρέα όταν λείπουμε. Δυστυχώς η προσπάθεια απέτυχε(?). Ο Κοκός λοιπόν μετά από σχεδόν ένα μήνα δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τη θηλυκιά (η οποία είναι 8-9 μηνών αλλά και ανεξημέρωτη ακόμα). Δεν την πλησιάζει καν, είναι επιθετικός μαζί της, και την φοβάται. Αυτή, μιας και ήταν με άλλα πούλια στο pet shop που την αγοράσαμε, τον πλησιάζει, προσπαθεί να είναι κοντά του αλλά αυτός της ανοίγει το στόμα και κάνει τον χαρακτηριστικό συριγμό "επίθεσης". Ο Κοκός προσπαθεί να την αποφύγει με κάθε τρόπο (έχουμε δει πολλές «αερομαχίες» μέσα στο δωμάτιο) και όταν αυτή είναι έξω από το κλουβί της, αυτός θέλει να είναι μονίμως στον ώμο της γυναίκας μου. Εννοείται ότι τα δύο πουλιά είναι σε διαφορετικά κλούβια αλλά διπλά διπλά. Υποθέτουμε λοιπόν ότι η συμπροφορά του Κοκού οφείλετε στο γεγονός οτί δεν είχε ποτέ συναναστραφεί με άλλο πουλί, αντίθετα ήταν πάντα με ανθρώπους.

Οπότε θα ήθελα την γνώμη σας, για το αν υπάρχει περίπτωση (και τρόπος) να βελτιωθούν οι σχέσεις τους, ώστε και ο Κοκός να απεξαρτηθεί από την γυναίκα μου αλλά και να έχει παρέα όταν εμείς λείπουμε, μιας και τώρα τελευταία σκεπτόμαστε να επιστρέψουμε την θηλυκιά, τη οποία παρεμπιπτόντως την συμπαθώ :).
 
Γειά σου Θανάση :) καλώς ήρθες στην παρέα.
Το ίδιο πρόβλημα έχω αντιμετωπίσει κι εγώ. Είσαι σίγουρος ότι η θηλυκιά είναι θηλυκιά και όχι αγοράκι; Αν μπορείς ανέβασε μια φωτογραφία να το τσεκάρουμε. Έπειτα, δεν θα πρέπει να επιτρέπετε στον Κοκό να ανεβαίνει στον ώμο της γυναικας σου. Του δίνει το ελεύθερο να νιώθει αρχηγός στην οικογένεια και να κάνει κουμάντο. Ξέρω ότι ακούγεται αστείο, όμως οι παπαγάλοι σε όσο οπτικά υψηλότερη θέση βρίσκονται τόσο χειρότερο για όλους. Την γυναίκα σου την θεωρεί "δικιά" του. Το νέο πουλί (πόσο νέο είναι) μπορεί να το βλέπει ακόμη ως εισβολέα στην δική του περιοχή.
Θα σε συμβούλευα να δώσετε χρόνο στα δυο πουλιά να εξοικιωθούν και να μην τον αφήνετε να κανει οτι θέλει. :)
 
Επισης καλο θα ηταν να ασχοληθειτε λιγο με την εξημερωση του θηλυκου ξεχωριστα. Εαν ειχατε παρει ενα πουλακι μεγαλωμενο στο χερι ισως τα πραγματα να ηταν διαφορετικα.
 
Απ'οσο ξερω τα κοκατιλ τα πανε καλα κ με αρσενικα κ με θηλυκα του ειδους. Τα πανε καλα ακομα κ με μικροτερα πουλια κ ειναι αρκετα κοινωνικα. Φυσικα υπαρχουν παντα οι εξαιρεσεις. Μηπως την μικρουλα την βαλατε μαζι του πολυ γρηγορα; Θα ηταν καλο να της παρετε ενα αλλο κλουβι για ενα διαστημα κ να τους αφησετε να γνωριστουν εξ'αποστασεως ωστε να μην εχει το αγχος να προστατευσει το κλουβι του (συνηθως ειναι κτητικα με τον χωρο τους). Σιγα σιγα ισως αλλαξει σταση κ γινει πιο θετικος να την γνωρισει.
Τα κοκατιλ, κ γενικα οι παπαγαλοι ειναι πολυ της συνηθειας. Εχει συνηθισει να ειναι μονος του εδω κ ενα χρονο. Η νεα αλλαγη τον στρεσαρει. Σε αλλα παιρνει περισσοτερο χρονο κ για αλλα λιγοτερο. Μιας κ σκεφτεστε να λειπετε για καποιες ωρες απο το σπιτι μια παρεα ειναι σημαντικη. Ακομα κ αν τελικα δεν τα βρουν (το οποιο δεν πιστευω) μπορουν να κανουν παρεα και απο αποσταση κ να μην νιωθουν μονα τους.
 
Εμενα παντως ο Ιβαν που ηταν 5 ολοκληρα χρονια μονος του δεν ειχε κανενα προβλημα οταν του εφερα τη Μαρου. Μαλιστα απο την πρωτη στιγμη την φλερταρε και εκεινη τον "εγραφε". Μεσα σε μια εβδομαδα ομως αφτιαξαν τα πραγματα και τωρα μετα απο λιγους μηνες που ειναι μαζι, κανουν φωλια.
Αρα πιστευω πως φταιει η αγαπη στη γυναικα του Θαναση που δειχνει ο Κοκο.
 
Ισως να χρειαζεται περισσοτερο χρονο ο Κοκο. Καθε κοκατιλ ειναι διαφορετικο. Το δικο μου, ενω το εχουμε χαιδεμενο ολοι μας, καθε φορα που βλεπει αλλο πουλακι, ακομα κ εξω απο το παραθυρο αρχιζει να το ψαχνει κ να του σφυριζει. Αλλα ο Κοκο χρειαζεται την παρεα κ φανταζομαι δε θα ηταν καλη ιδεα να επιστρεψουν την μικρη.
 
Σιγουρα θα χρειαστει περισσοτερο χρονο ο Κοκο...
Αλλα οπως ειπε και ο Ανεστης καλο θα ηταν να δινουν σημασια και στη μικρη και να την εξημερωσουν.
Ουτως η αλλως τα κλουβακια πιστευω πως ειναι καλο που βρισκονται κοντα, να συνηθισει το ενα το αλλο.
 
Back
Top