Φροντίδα Υπάρχει περίπτωση να γίνουν παχύσαρκα τα ζεμπρακια μου;

vassiliky

PB New Member
Εγγραφή
10 Μαϊ 2015
Μηνύματα
22
Πόλη
Αθήνα
Γεια σας, πριν λιγες μερες απεκτησα δυο πουλια ζεμπρακια, τον Ποκι και την Πόλι. Εχω αποριες κυριώς με την διατροφή τους. Υπαρχει περπτωση να γινουν παχυσαρκα; Αν ξερει καποιος να απαντησει παρακαλώ!
 
Βασιλικη καλη σου μερα και καλως ηρθες στην παρεα του PB! Αν θελεις επειδη εισαι στην κατηγορια "Νεο μελος" πες μας λιγα λογια για σενα και για τα πουλακια σου! Μπορεις να μας τα παρουσιασεις και εδω: Παρουσιάσεις Πουλιών

Για την διατροφη τους μπορεις να διαβασεις εδω Διατροφή Εξωτικών Πουλιών Και να βρεις γενικες πληροφοριες εδω https://community.petbirds.gr/forums/exotic/

Για οτι περισσοτερο θελησεις μπορεις να ανοιξεις νεο θεμα στην αντιστοιχη κατηγορια αν δεν σε καλυπτουν τα ηδη υπαρχοντα θεματα και αρθρα.

Επισης πιστευω οτι για γενικο ενδιααφερον ειναι χρησιμο να ριξεις μια ματια στα παρακατω! Θα σε βοηθησουν!

Άρθρα για Πτηνά (γενικά)
Διατροφή των Πουλιών | Άρθρα
Φροντίδα, Διαμονή Πουλιών | Άρθρα

Καλες συζητησεις να εχουμε! Οτι χρειαστεις εδω ειμαστε!
 
Γεια σου Βασιλική, καλώς ήρθες στην παρέα μας και να χαίρεσαι τα ζεμπράκια σου!
Για τα υπόλοιπα οι οδηγίες της Μιράντα είναι πολύτιμες, ακολούθησέ τις να κάνουμε τις συζητήσεις μας για ό,τι θέλεις.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Myra
Γεια σας, πριν λιγες μερες απεκτησα δυο πουλια ζεμπρακια, τον Ποκι και την Πόλι. Εχω αποριες κυριώς με την διατροφή τους. Υπαρχει περπτωση να γινουν παχυσαρκα; Αν ξερει καποιος να απαντησει παρακαλώ!
Ναι υπάρχει περίπτωση, όπως και με τα περισσότερα πουλιά συντροφιάς.
Η διατροφή τους θα πρέπει να έχει ποικιλία και να προσαρμόζεται στην περίοδο (αναπαραγωγή, πτερόρροια κτλπ). Μεγάλο ρόλο παίζει φυσικά ο διαθέσιμος χώρος (άσκηση) και η ηλικία τους. Αν παχύνουν είναι δύσκολο να επανέλθουν στο κανονικό τους βάρος.
 
Ναι, τα ζεβρακια πολύ συχνά περνούν βάρος στα μικρά κλουβιά και με αυτoνh τροφή. Για να μην συμβαίνει αυτό πρέπει να τους παρέχεις όσο γίνετε δυνατόν μεγαλύτερο κλουβί. Π.χ. 60 εκατοστά πλάτος τουλαχιστον με κλαδάκια στις άκρες του κλουβιού ώστε να τους αναγκάσεις να πετάνε από κλαδάκι σε κλαδάκι κι όχι να πηδάνε με μικρά πηδηματάκια όλη μέρα.

Άλλη μια σημαντική κίνηση που μπορείς να κανεις (κι πιστεύω το κάνουν οι περισσότεροι που έχουν λίγα πουλια) είναι να τους παρέχεις τροφή καθημερινά στη ποσότητα 1,5 κουταλιάς του γλυκού ανά πουλί την ημέρα. Και να μην χρησιμοποιείς αυτόματες ταΐστρες που δεν ελέγχουν ποσότητες τροφή ανά ημερα / πουλί.

Επίσης αν τους ταΐζεις πολλές πρασινάδες και λαχανικά δεν περνούν βάρος εύκολα.

Θα σου πρότεινα μια φορα το μηνα να παίρνεις κάθε πουλάκι στο χέρι σου και να ελέγχεις τη περιοχή της κοιλιας. Έτσι θα προλάβεις πάντα κάθε αρρώστια και αν κάποιο πουλάκι θα αρχίσει να παίρνει βάρος θα το καταλάβεις.

Στη φωτογραφία υπερβολικά παχύ ζεβρακι και γκούλντιανος σπίνος εκτροφής μου (για σούπα) 😀... Πλακα κάνω.
Τόσο πολύ λίπος μπορεί να το χάσει σε 3-4 εβδομάδες καθημερινής πτήσεις στο μεγάλο κλουβί. Το μεγαλύτερο που έχω αυτή τη στιγμή είναι 1,5 μετρα πλάτος. Δηλαδή θέλει χρόνο όπως καταλαβαίνεις για να χάσουν το βάρος.

rsz_society083_zps5dt1n2a6.webp rsz_gouldians329_zpssooyr2eg.webp

Επίσης, τα παχύ πουλια δεν μπορούν να ζευγαρώσουν. Και αν δεν θα προσέξεις έγκυρα το λίπος στο πουλί, τότε σε μερικους μήνες μπορεί να γίνει ζημνιά στα εσωτερικά του όργανα, συκώτι, καρδια και πολύ πιθανόν θα το χάσεις το πουλάκι από κακή λειτουργία οργανισμού.

Καλή συνεχεια, και να χαίρεσαι τα πουλάκια σου.
 
Ενταξη ευχαριστω για τις πληροφοριες το εκτιμω πολυ

Αλλη μια ερωτισουλα: ποια μαρκα τροφης πρεπει να τους παρεχω;
Μπρος το παρον εχω μια σακουλιτσα με καρπους που τους δινω και κατα καιρους κεχρι
Μηπως πρεπει να τους δινω περισσοτερα λαχανικα; Επισης αυτο με το πιασιμο δεν μου ακουγετε καλη ιδεα... Τσιμπανε καλα τα ατιμα...
 
Αλλη μια ερωτισουλα: ποια μαρκα τροφης πρεπει να τους παρεχω;
Οποιαδήποτε συσκευασμένη είναι προτιμότερη από χύμα. Να βρεις μια συσκευασμένη στο μαγαζί που ψωνίζεις και που θα μπορείς να την προμηθεύεσαι πάντα, quiko, versele laga, deli nature, υπάρχουν πολλές.
 
Αχα ευχαριστω, σχετικα με το κλουβι εχει:

Πλατος:28εκ.
Μηκος:43εκ
Υψος:43εκ
Ειναι αρκετα μεγαλο;
 
Φοβάμαι πως όχι. Ένα κλουβί με μήκος 43 εκ. Δεν είναι κατάλληλο για ένα ζευγάρι υπερκινητικά ζεμπράκια.
Το κλουβί τους θα πρέπει να έχει περίπου 60 εκ. μήκος.
 
Back
Top