Γενικά Υπάρχει περιορισμός στον χρωματισμό των καναρινιών τύπου ή φωνής;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης George98
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

George98

PB Known Member
Εγγραφή
19 Μαϊ 2015
Μηνύματα
2.599
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα στην παρέα, όπως γράφει και ο τίτλος η απορία μου είναι η εξής : Υπάρχει περιορισμός στον χρωματισμό των καναρινιών τύπου ή φωνής; Για παράδειγμα θα θεωρούνταν μέσα στα standards ένα κόκκινο gloster ή ένα κόκκινο timbrado ; Διαβάζοντας τα στανταρ για κάποιες ράτσες τύπου, διαπίστωσα πως το χρώμα κρίνετε με βάση τα κριτήρια των αντίστοιχων κατηγοριών χρώματος. Δεν διευκρινίζουν όμως αν όλα τα χρώματα είναι επιτρεπτά
 
George98 σιγουρα υπαρχει περιορισμος, οπως λες παραπανω δεν μπορη ενα τιμπραντο να παει σε διαγωνισμο βαμμενο κοκκινο, τα πουλια κρινονται βαση του σωματοτυπου, της φωνης του χρωματος τους κτλ.Βασικα οτι ειναι καταχωρημενο στα στανταρ της φυλης. Οποτε η κριτες εχουν καποιο μπουσουλα, κ βαση αυτου πανε.
 
Καλά σίγουρα, αλλά εννοώ ένα πουλί που χρωματικα τηρεί τα πρότυπα μιας ράτσας χρώματος και ταυτόχρονα ανήκει και σε μια ποικιλία τύπου

Με αυτά τα δεδομένα υπάρχει περιορισμός; Π.χ. Μαυροκοκκινο τζαπαν η κάτι τέτοιο παράξενο
 
Γιωργο πολυ απλα οταν τηρει τα προτυπα της ρατσας του κ ειναι κ καποιου τυπου σιγουρα περναει απο τον κριτη. Γενικα οτιδηποτε δεν συμφωνη με τα στανταρ που του εχουν καταχωρηση αποριπτετε. Δεν θανε καλο δηλαδη σε ενα τετοιο πουλι να επεμβουμε εμεις με χρωστκες κ να το βαψουμε.Αυτο μπορη να γινη αν σου αρεση εσενα φυσικα αλλα δεν θα μπορεις να το πας σε εκθεση
 
που χρωματικα τηρεί τα πρότυπα μιας ράτσας χρώματος και ταυτόχρονα ανήκει και σε μια ποικιλία τύπου
Αυτό συμβαίνει κατά κόρον στα Γερμανικά Λοφιοφόρα καναρίνια...
Πέρα από τις απαιτήσεις στο καπέλο τους υπάρχει περιορισμός και ως προς το χρωματισμό του που πρέπει να είναι ανάλογος με τα αντίστοιχα της μετάλλαξης που εκπροσωπεί.
Παράδειγμα τέτοιο αποτελεί και το καναρίνι της φωτογραφίας

519-152b.webp
 
Ναι στα καναρίνια τύπου υπάρχει και μάλιστα βγαίνει εκτός κρίσης, δεν είναι αποδεκτό από την COM , ακόμα και ένα στίγμα πορτοκαλί να έχει βγαίνει εκτός, π.χ στα ράτσα σπανιόλα, μόνο στα καναρίνια τύπου που έχει αναγνωριστεί ότι επιτρέπεται η χορήγηση ή επιβάλετε ή χορήγηση χρωστικών π.χ Γερμανικά σκουφατα, λιζαρτν, Γιορκ, τζαπαν, αρλεκινους.
Αν δεν κάνω λάθος στις εκθέσεις στην Αγγλία σε ορισμένες Ράτσες δεν δέχονται ούτε τα βαριγκειτ (παρδαλα) πουλιά
 
Γιωργο πολυ απλα οταν τηρει τα προτυπα της ρατσας του κ ειναι κ καποιου τυπου σιγουρα περναει απο τον κριτη. Γενικα οτιδηποτε δεν συμφωνη με τα στανταρ που του εχουν καταχωρηση αποριπτετε. Δεν θανε καλο δηλαδη σε ενα τετοιο πουλι να επεμβουμε εμεις με χρωστκες κ να το βαψουμε.Αυτο μπορη να γινη αν σου αρεση εσενα φυσικα αλλα δεν θα μπορεις να το πας σε εκθεση
ρε παιδιά γιατί ξαναγράφετε αυτά που ήδη έγραψα; Άμα ήταν έτσι δεν θα ρωτούσα! το ξέρω πως τα καναρίνια τύπου ξεχωρίζουν για τον σωματότυπου τους. Γιατί κολλάτε στην κόκκινη χρωστική; ένα παράδειγμα έφερα με αυτό.

Θα προσπαθήσω να εξηγήσω λίγο πιο συγκεκριμένα την απορία μου μήπως βγάλουμε άκρη...
Για παράδειγμα ο κ. Γιάννης misalouris εκτρέφει γερμανικά σκουφάτα καναρίνια, τα οποία υπάρχουν και στα 3 είδη λιποχρώματος και επίσης υπάρχουν και μελανινικά εκτός απο λιποχρωμικά. Άρα τα πουλιά της συγκεκριμ΄πενης ράτσας δεν έχουν περιορισμό χρωματικής μετάλλαξης στα στανταρς τους. Τώρα αν σε ένα λιποχρωμικό γερμανικό σκουφάτο εμφανιστεί εστω και ένα στίγμα μελανίνης σε άλλη περιοχή εκτός του καπέλου αυτομάτως βγαίνει εκτός.

Τώρα όλο αυτό το σκηνικό ισχύει για όλες τις ράτσες; υποθέτω όχι καθώς στα gloster βλέπουμε πολύ μεγάλη ποικιλία και χρωματισμούς που μοιάζουν με κοινά.
Εν τέλη λοιπόν η απορία μου είναι : Σε ποιες φυλές καναρινιών ισχύουν περιορισμοί χρωματικής μετάλλαξης (φυσικά εκτός των καναρινιών χρώματος) και ποιές είναι αυτές αν γνωρίζει κάποιος.
mgerom γνωρίζετε κάτι επι του θέματος;
 
Ναι στα καναρίνια τύπου υπάρχει και μάλιστα βγαίνει εκτός κρίσης, δεν είναι αποδεκτό από την COM , ακόμα και ένα στίγμα πορτοκαλί να έχει βγαίνει εκτός, π.χ στα ράτσα σπανιόλα, μόνο στα καναρίνια τύπου που έχει αναγνωριστεί ότι επιτρέπεται η χορήγηση ή επιβάλετε ή χορήγηση χρωστικών π.χ Γερμανικά σκουφατα, λιζαρτν, Γιορκ, τζαπαν, αρλεκινους.
Αν δεν κάνω λάθος στις εκθέσεις στην Αγγλία σε ορισμένες Ράτσες δεν δέχονται ούτε τα βαριγκειτ (παρδαλα) πουλιά
Σταμάτη εδώ στην αρχή εννοείς φωνής;
 
George98 Φιλε μου ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω τι ζητας. Στο αρχικο σου ποστ μιλας για χρωματισμο των πουλιων τωρα εδω παραπανω λες για χρωματικη μεταλαξη πουλιων δηλ δυο διαφορετικα πραγματα.

Άρα τα πουλιά της συγκεκριμ΄πενης ράτσας δεν έχουν περιορισμό χρωματικής μετάλλαξης στα στανταρς τους.

φιλε ισως να μην καταλαβαινω τι ζητας ας αφησουμε κ τα αλλα παιδια να δουμε τι απαντηση θα δωσουν. Για μενα παντως ειναι απλα τα πραγματα, παιρνω ενα πουλι βαση των στανταρτ που οριζουν κ ασχολουμαι μαζι του. Δεν επιθυμω την οποιαδηποτε αλλαγη του μετα απο αυτο, τωρα αν καποια μεταλλαξη υπαρξη στο μελλον στους απογονους αν μιλαμε για καναρινια νασε σιγουρος οτι το αρχικο σου ζευγαρι δεν ηταν ποτε "ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟ ".Ας δουμε τι θα πουν κ τα αλλα μελοι
 
Όχι για καναρίνια εμφάνισης!
μόνο στα καναρίνια τύπου που έχει αναγνωριστεί ότι επιτρέπεται η χορήγηση ή επιβάλετε ή χορήγηση χρωστικών π.χ Γερμανικά σκουφατα, λιζαρτν, Γιορκ, τζαπαν, αρλεκινους
Σε όλα τα υπόλοιπα καναρίνια εμφάνισης απαγορεύεται ο χρωματισμός με κόκκινο
 
Φιλε μου ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω τι ζητας. Στο αρχικο σου ποστ μιλας για χρωματισμο των πουλιων τωρα εδω παραπανω λες για χρωματικη μεταλαξη πουλιων δηλ δυο διαφορετικα πραγματα.
Πράγματι η μετάλλαξη είναι διαφορετικό πράγμα απο το χρώμα, αλλά η απορία μου ισχύει και για τα δυο.
Όχι για καναρίνια εμφάνισης!

Σε όλα τα υπόλοιπα καναρίνια εμφάνισης απαγορεύεται ο χρωματισμός με κόκκινο
Ευχαριστώ για την πληροφορία, σε ότι αφορά τις μελανίνες σε αυτές τις ράτσες γνωρίζεις κάτι;

και για να εξηγήσω ακόμη καλύτερα αυτό που ρωτάω, ο κ. Υφαντής "έφτιαξε" τα κόκκινα τζαπάν σωστά; Μέχρι τότε δεν υπήρχαν, όμως επιτρεπόταν όταν δημιουργήθηκαν και ήταν Καθαρόαιμα. Όπως και τα φαιό γερμανικά που δημιούργησε ο κ. Γιάννης.

Γνωρίζει κανείς λοιπόν κανείς που μπορώ να βρώ πληροφορίες σχετικά με τις ράτσες τύπου και το ποια χρώματα ή μεταλλάξεις επιτρέπονται(εκτός απο αυτα που έγραψε ο Σταμάτης); Γιατί στα στάνταρς που βρήκα online δεν μας δίνουν αυτή την πληροφορία...
Και τελικά lagokiller κατάλαβες ποιά ήταν εξ αρχής η απορία μου; 😉
 
George98 Ναι φιλε μου τωρα ειναι ξεκαθαρο το τι θελης, Πολυ δυσκολο αυτο που ψαχνης ειχα ασχοληθη αρκετα πριν χρονια γιατι εκτρεφω αχατες κοκκινα μωσαικα κ μαυροκοκιννα κτλ. αλλα ξεκαθαρες απαντησης στο διαδυκτιο δεν βρηκα. Επισκεψου την ιστοσελιδα του Γερολυματου Μακη (mgerom εδω) αναφερη αρκετα χρησιμα, μετα υπαρχουν κ καποια φορουμ εξωτερικου που ισως μπορης να βρεις κατι. Σιγουρα για καθε ρατσα υπαρχουν τα στανταρ κ αν καποιος εχει καποια λινκ συγκεκριμενα καλο θα ηταν να τα παραθεση καπου να ειναι προσβασιμα για ολους
 
Τώρα αν σε ένα λιποχρωμικό γερμανικό σκουφάτο εμφανιστεί εστω και ένα στίγμα μελανίνης σε άλλη περιοχή εκτός του καπέλου αυτομάτως βγαίνει εκτός.
Αν σε λιποχρωμικό παρουσιαστούν μελανικά φτερά ή και δέρμα (π.χ στα πόδια) σε άλλο σημείο εκτός του καπέλου... Τότε βγαίνει εκτός κρίσεων όπως σε κάθε άλλο λιποχρωμικό της κατηγορίας D.
Μόνο στο καπέλο και στα Γερμανικά Λοφιοφόρα της κατηγορίας Ε επιτρέπονται μελανικά φτερά ή άλλος χρωματισμός από αυτόν της μετάλλαξης.
Γνωρίζει κανείς λοιπόν κανείς που μπορώ να βρώ πληροφορίες σχετικά με τις ράτσες τύπου και το ποια χρώματα ή μεταλλάξεις επιτρέπονται(εκτός απο αυτα που έγραψε ο Σταμάτης);
Κάθε μετάλλαξη έχει τα standard της... κάθε λοφιοφόρο Γερμανικό (Huppe Allemand) πέραν του καπέλου ακολουθεί πιστά κι αυτό... αυτά τα στάνταρτ.
Επειδή τώρα υπάρχουν εκατοντάδες μεταλλάξεις καναρινιών για αν σε βοηθήσουμε είναι πιο εύκολο να μας πεις για πιες μεταλλάξεις θέλεις αυτά τα standard για να τα βρούμε και να σου τα δώσουμε.
Πολυ δυσκολο αυτο που ψαχνης ειχα ασχοληθη αρκετα πριν χρονια γιατι εκτρεφω αχατες κοκκινα μωσαικα κ μαυροκοκιννα κτλ. αλλα ξεκαθαρες απαντησης στο διαδυκτιο δεν βρηκα.
Πιθανόν έψαχνες σε λάθος διαδικτυακούς τόπους.
Και πολύ εύκολο είναι και ξεκάθαρο και απαντήσεις μπορείς να βρεις.
Απλά χρειάζεται να ξέρεις ποια μετάλλαξη γυρεύεις για να αποφύγεις το χάος και τις άσκοπες περιπλανήσεις αλλά και να ρωτήσεις εκεί που πρέπει.
 
Γιώργο, η ποζιτούρα έχει την δική της γενεαλογία. Πρέπει να την αντιληφθείς μέσα στην ιστορία της.
Για να καταλάβεις τις ορολογίες, μαθαίνεις τα παρακάτω τα οποία ισχύουν στο 99% των περιπτώσεων.
Λιπόχρωμα=κίτρινο, εκτός και αν γίνεται σαφής αναφορά σε λευκή βάση.
Ευμελανίνες=παίζουν μπάλα ΜΟΝΟ το αρχέγονο μαύρο/καφέ και η καφέ μετάλλαξη.
Φαιομελανίνη=υπάρχει και κάνει πάρτι, αλλάζει όλο τον φαινότυπο των πουλιών.

Τα παραπάνω είναι τα δομικά στοιχεία του χρώματος σε όλη την Ε.
Οι εξαιρέσεις σου αναφέρθηκαν, απλά σημείωσε οτι το Yorkshire δεν είναι κόκκινο, είναι πορτοκαλί.
Επίσης οι μελανίνες σε συνδυασμό με το λιπόχρωμα δίνουν τα παρακάτω:
καφέ μετάλλαξη + κίτρινο = cinnamon
καφέ μετάλλαξη + λευκό = fawn
μαυρο/καφε + κίτρινο = green

Όλα τα καναρίνια της Ε θα κριθούν κυρίως για τα σωματικά τους χαρακτηριστικά. Ένα πολύ μικρό μέρος της συνολικής βαθμολογιας αφορά το χρώμα.
Αυτό που μπορεί να σε μπερδέψει είναι το γεγονός οτι μια ράτσα της Ε μπορεί να έχει 5 υποκατηγορίες κρίσης. Η κατηγοριοποίηση αυτή έχει όντως γίνει με βάση το χρωματικό μοτίβο.Ωστόσο,το βάρος και στις 5 υποκατηγορίες πέφτει πρώτα στο σώμα. Οι υποκατηγορίες υπάρχουν για να διαγωνίζονται όσο περισσότερα πτηνά μπορούν χωρίς οι εκτροφείς τους να μαλώνουν.
Ο πιο προφανής, λογικός και πρακτικός τρόπος να μυηθείς σε αυτές τις κατηγορίες είναι να βρεις έστω και μια λίστα διαγωνισμού. Πχ εδώ (κανε κλικ στην εικόνα) https://community.petbirds.gr/threads/Παναττική-Έκθεση-Πτηνών-Συντροφιάς.24723/
Μην ξεχνάς οτι το "σώμα" παραμένει ίδιο,το τι είναι "100% μελανινικό" και τι "50% λιποχρωμικό" θέλει μια εμπειρική φαντασία.

ο κ. Υφαντής "έφτιαξε" τα κόκκινα τζαπάν σωστά; Μέχρι τότε δεν υπήρχαν, όμως επιτρεπόταν όταν δημιουργήθηκαν και ήταν Καθαρόαιμα.
Μην μπερδεύεσαι. Το τι είναι ένα "κόκκινο λιποχρωμικό" ή το τι είναι η "κόκκινη λιποχρωμική βάση" μπορεί να οριστεί σύντομα και με πολύ μεγάλη ακρίβεια.
Αντίθετα αν ρωτήσουμε το τι είναι ο "αχάτης",θα πρέπει να γράψουμε μια ολόκληρη παράγραφο.Αλλά ακόμα και αν αφήσουμε τις γραμμώσεις κλπ και πιάσουμε μόνο την απόχρωση της ευμελανίνης... Τότε τι θα κάνει ο κριτής της Ε;
Θα κοιτάει αν όντως το πτηνό έχει μια μαυρο-γκρί τονικότητα; Αν έχει μουστάκια, αν μειώνει καθόλου την φαιομελανίνη;.. Και πόσα άλλα. ΟΧΙ βέβαια, δεν θα μεταπηδήσει σε κριτή χρώματος..όπως ούτε και η COM θα μπει στην διαδικασία του "περίπου αχάτη" και του "περίπου ιζαμπέλ".
Αν δεις τις κατηγορίες της Ε θα καταλάβεις οτι αυτό το "περίπου" παίζει ήδη πολύ, οπότε σκέψου αν πολλαπλασιαζόταν τι θα γινόταν.
 
Υπάρχει περιορισμός στον χρωματισμό των καναρινιών τύπου ή φωνής;

ΝΑΙ .
Σε όλα τα καναρίνια φωνής (Μαλινουα-Χαρζ-Τιμπράδος) απαγορεύεται η ύπαρξης κόκκινου λιποχρώματος.

Στην κατηγορία Ε σε όλες τις κάρτες βαθμολογίας προτύπων, στις ένδείξεις
ΠΤΕΡΩΜΑ ή ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ αναφέρεται.ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΑ.

Σε όποιες απο αυτές υπάρχει διαφοροποίηση αναγράφεται ρητά...
ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ .
Δεν υπάρχει απολύτως κανένα κενό και δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα εντοπισμού αν ανοίξεις τα πρότυπα της Ε.
 

Συνημμένα

Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top