Γενικά Υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσουμε απόλυτα μια καρδερίνα εκτροφής;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Sp1ros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Sp1ros

PB New Member
Εγγραφή
21 Φεβ 2023
Μηνύματα
7
Πόλη
Αθηνα
Καλησπέρα σας,
Έχω 2 και 3 χρόνια αντίστοιχα 2 καρδερίνες εκτροφής που δεν φέρουν δαχτυλίδι. Η πρώτη αγοράστηκε από εκτροφέα καρδερινών και όταν την επέλεξα είδα ότι δεν φέρει δαχτυλίδι όπως και 1-2 ακόμα μέσα στην κλούβα. Ο άνθρωπος μου είπε πως απλά δεν τα δεχόταν η μάνα και τα έβγαζε απ τους νεοσσούς. 'Ηρεμο πουλάκι με κατάλευκα πόδια, οπότε έμεινα στην αρχική μου επιλογή, μη ξέροντας βέβαια ότι στην πορεία δεν θα μπορούσα να υπερασπιστώ την αγορά μου ως ηθική και νόμιμη. Η δεύτερη είναι από γέννα φίλου ο οποίος δεν βάζει δαχτυλίδια, εντελώς ερασιτέχνης, αρκετά τυχερός και το θεωρεί περιττό αφού δεν τις εμπορεύεται. Βασικά δεν γνωρίζει καν να τα περνάει.
Και θέλω να ρωτήσω τώρα, εκτός του δαχτυλιδιού ,υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να ξεχωρίσουμε απόλυτα μια καρδερίνα εκτροφής ?
 
Καλησπέρα πιστεύω το πρώτο και κύριο είναι το ποσό ήρεμο είναι το πουλί ένα πιασμένο πουλι το οποίο δεν έχει καμία επαφή με τον άνθρωπο στην φύση θα είναι άγριο και νευρικό μέσα στο κλουβί και δεν νομίζω να ενημερωθεί σε σύντομο δυνατό διάστημα θα είναι νευρικό συνέχεια μόλις βλέπει άνθρωπο κοντά του.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sp1ros
Υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσουμε απόλυτα μια καρδερίνα εκτροφής;
Εξαρτάται για ποιο λόγο μας ενδιαφέρει η απάντηση:
  1. Για να είμαστε νομικά καλυμμένοι για τα πουλιά που κατέχουμε ή εκτρέφουμε;
  2. Για να είμαστε ηθικά ικανοποιημένοι ότι δεν συμβάλλουμε στο πλιάτσικο της φύσης;
Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ξεχωριστές απαντήσεις:
  1. Η κατοχή ή και η εκτροφή ιθαγενών πτηνών στη χώρα μας απαγορεύεται βάσει νόμου
  2. Βασιζόμαστε στην ειλικρίνεια του εκτροφέα, στον βαθμό που αυτό μπορεί να είναι κριτήριο και όχι στο λόγο του επειδή αυτό θέλουμε να ακούσουμε. Αρκεί βέβαια να αντιλαμβανόμαστε ότι έστω και έτσι η δραστηριότητα μας θα εξακολουθεί να είναι παράνομη.
Μακάρι να υπήρχε ένα πιο απλό και ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο γύρω από την κατοχή και εκτροφή ιθαγενών πτηνών στη χώρα μας. Θα ήταν πιο συμφέρον και για τους εκτροφείς αλλά και για την ίδια τη Φύση. Ακόμη και οι απαντήσεις στο ερώτημα της συζήτησής μας θα ήταν πολύ πιο απλές.
 
Πρώτο και κύριο για εμένα είναι, να μην γίνω η αιτία που θα ξαναβγεί κάποιος στη φύση για να πιάσει την επόμενη ,να μην γίνω κλεπταποδόχος δηλαδή. Και δεν το λέω μόνο από άποψη ηθικής ικανοποίησης ,αλλα και της συμβολή μας στην καταπολέμηση.
Και ο λόγος του θέματος που άνοιξα είναι καθαρά και μόνο ,όταν αγοράσω την επόμενη να ξέρω 1-2 λεπτομέρειες που ίσως δεν γνωρίζω
Κρατώ το ήρεμη σίγουρα με το οποίο κι εγώ ο ίδιος αγόρασα την πρώτη και τα άσπρα πόδια. Αν και μου έχουν πει ότι μετά από καιρό στην αιχμαλωσία ,ασπρίζουν τα πόδια τους. Αυτό δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει
 
Αν και μου έχουν πει ότι μετά από καιρό στην αιχμαλωσία ,ασπρίζουν τα πόδια τους. Αυτό δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει
ισχυει
[automerge]1677088445[/automerge]
Εάν είναι εκτροφής ίσως θα την καταλάβεις από το κελάηδισμα γιατί δεν κελαιδανε σαν της φύσης
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Sp1ros με πρόλαβε ο @johnrider τα πουλάκια εκτροφής δεν έχουν τις φωνητικές ικανότητες όπως τα άγρια σκέψου και ο αρσενικός και η θηλυκή μου κάνουν τσου καναρινιου και ο αρσενικός μου λέει 30% καναρίνι, δεν έχουν φαγωμενες μύτες (στη βάση τους) από τις κουτουλιες με τα κάγκελα και γενικά όταν πάω κοντά τους δεν πεθαίνουν από τον φόβο,
Ένα πουλί άγριο ακόμα και χρονιά να περάσουν διατηρεί τον εκνευρισμό και το άγχος του και κυρίως όταν το πλησιάζεις, και δεν σταματάει ποτέ μα ποτά ακόμα και όταν "ηρεμήσει" να ψάχνει διαφυγή ανάμεσα από τα κάγκελα.
Από κει και πέρα επειδή υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις ο πιο φερεγγυος τρόπος να πάρεις σίγουρα πουλί εκτροφής είναι να δεις την εκτροφή (αν μπορείς) πριν σκάσουν τα αυγά και να έχεις κάνει καλή έρευνα από ποιον θα το πάρεις, τα δαχτυλίδια είναι σίγουρα ένα αποδεικτικό αλλά δυστυχώς μπαίνουν και σε άγρια.
Εγώ για να βρω θηλυκή έκανα ένα χρόνο περίπου, είδα την προηγούμενη εκτροφή και περίμενα την επόμενη σεζόν για να πάρω το πουλάκι που έχω τώρα.
 
Επίσης η μάσκα στα πουλιά εκτροφής μπορεί να είναι φτάσει πολύ κοντά στο χρώμα της άγριας δηλαδή έντονο κόκκινο αλλά στην άγρια είναι πιο σκούρο σχεδόν πάντα.
 
Και οι δυο που έχω είναι πολύ ήρεμα πουλιά ,ειδικά η πρώτη που την έχω 3 χρόνια
Ούτε καν αλλάζει κλαρί όταν πλησιάζω ,μόνο αν βάλω χέρι για την αυγοθηκη, απλά θα πάει να κάτσει στην άλλη πλευρά στα κάγκελα. Χωρίς να έχω εμπειρία στις εκτροφής ,νομίζω θα διαφωνήσω για τις φωνές ότι είναι κριτήριο(με κάθε επιφύλαξη)
Ακολουθεί και ένα dna που πιστεύω παίζει μεγάλο ρόλο. Έχω ακούσει εκτροφής καρδερίνα να κάνει τρομερά γυρίσματα ,μέχρι και σπίνο είχε μέσα. Νομίζω μπορούμε να φτιάξουμε εμείς οι ίδιοι το ρεπερτόριο τους ,αφού δεν υπάρχει η φύση να τα δασκαλέψει, σε περίπτωση που δεν τους βγει από ένστικτο κάποιο ρεπερτόριο.
 
  • Like
Αντιδράσεις: kika
@Sp1ros σίγουρα άμα δασκαλεψεις ένα πουλί θα τα λέει καλά, αλλά δεν θα έχει το πλούσιο ρεπερτόριο της αγριας, άλλο να τα λέει βάσει τα πρότυπα φωνής και άλλο να τα λέει με το άγριο ρεπερτόριο, και τα δύο ακούγονται καλά αλλά υπάρχει διαφορά στην ποικιλία φωνών.
 
@Sp1ros σίγουρα άμα δασκαλεψεις ένα πουλί θα τα λέει καλά, αλλά δεν θα έχει το πλούσιο ρεπερτόριο της αγριας, άλλο να τα λέει βάσει τα πρότυπα φωνής και άλλο να τα λέει με το άγριο ρεπερτόριο, και τα δύο ακούγονται καλά αλλά υπάρχει διαφορά στην ποικιλία φωνών.
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
ένα δείγμα από το δικό μου , η αλήθεια είναι πως δεν ασχολήθηκα ποτέ με τη φωνή του πουλιού.
 
Ο άνθρωπος μου είπε πως απλά δεν τα δεχόταν η μάνα και τα έβγαζε απ τους νεοσσούς
Εκεί λες ευχαριστώ και φεύγεις. Συνήθως η καρδερίνα που έχει δαχτυλίδι δέχεται τα δαχτυλίδια στα μικρά της.
Επίσης η πλειοψηφια βάζει καφέ tape στα δαχτυλίδια των μικρών για σιγουρεψει ότι η μάνα δεν θα τα πετάξει εκτός φωλιάς.
Κλασσική δικαιολογία ανιδεων για να πείσουν ότι έχουν πουλια εκτροφής.
Ελάχιστοι χαρίζουν καρδερινες εκτροφής πάντως.
Άσπρα ποδια στους 6 μήνες στο κλουβί όλα έχουν.
Όσο για το ημερο. Θεωρώ ότι ακόμα και στις καρδερινες υπάρχουν χαρακτήρες.
Είχα άγρια καρδερίνα που έβαζα χέρι σε 40αρι κλουβί και απλά άλλαζε κλαδί και είχα και εκτροφής η οποία χτυπιόταν.
Αν θελεις να ασχοληθείς υπάρχουν ωραίοι τύποι που το εχουν μεράκι και το αγαπούν αυτό.
 
Back
Top