Γενικά Υπάρχει τρόπος να... σταματήσεις/ελαττώσεις το κελάηδημα ενός καναρινιού;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης cplk
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

cplk

PB New Member
Εγγραφή
30 Νοε 2017
Μηνύματα
75
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σε όλους. Καταλαβαίνω ότι θα φανεί αστείο σε πολλούς το συγκεκριμένο θέμα. Ίσως υπάρξουν και μερικοί που θα εκνευριστούν και θα πουν "ήξερες τι αγόραζες, υπήρχε τέτοια πιθανότητα". Μετά όμως από 3 χρόνια, πλέον φτάσαμε σε άσχημο σημείο. Χρειαζόμαστε βοήθεια.

Πριν 3 χρόνια αγόρασα έναν Ορφέα καναρίνι. Είχα ακούσει πόσο καλοί είναι. Πρωτότυπο είδος. Είχα γενικά πολλές διαφορετικές ράτσες στη ζωή μου. Και εγώ και ο πατέρας μου. Πήγα ένα απόγευμα σε μια γνωστή αλυσίδα. Αγόρασα έναν νεαρό ανάμεσα σε 5 που μου έκανε κλικ και το έβαλα στην 68cm ζευγαρώστρα του με όλες τις οδηγίες που λέτε στο forum αυτό και σας ευχαριστούμε. Το καναρίνι από την αρχή ήταν πολύ κοινωνικό. Πολύ ζωηρό. Μιλούσε συνέχεια. Τραγουδούσε δυνατά και συνέχεια. Χαρούμενοι εμείς, του παρέχαμε τα πάντα. Και σωστά. Όπως κάναμε σε όλα τα καναρίνια στη ζωή μας που μας φτάνανε ακόμα και 12 χρονών. Εκεί λοιπόν ξεκίνησαν τα προβλήματα. Στην αρχή ήταν πολύ πρωτότυπο το συνεχές κελάηδημα. Μετά από 6 μήνες, άρχισε να παρεξενεύει λίγο. Κάθε χρόνο αλλάζει εννοείται. Δεν μένει στο ίδιο ρεπερτόριο...

Η γειτονιά από τον 1ο χρόνο άρχισε να έχει προβλήματα. Δεν σας κρύβω ότι είναι άπειρες οι φορές που αναζήτησα σε αυτό το forum τα θέματα περί "Οι λατρεμένοι γείτονες", "Εξώδικο από γείτονες", κτλ. Το καναρίνι δεν σταματάει να τραγουδάει. Ποτέ. Όταν λέμε ποτέ. Ποτέ. Από τις 6:00 που βλέπει τον ήλιο μέχρι τις 21:00 που δύει τραγουδάει NON-STOP. Σταματάει για κανένα σπόρι, πίνει λίγο νερό και ξαναξεκινάει. Μερικές φορές κάνει και την πρωτοτυπία να πετάει τα σπόρια του στο νερό του, να επιπλέουν για 30 δευτερόλεπτα, υποθέτω τα μουλιάζει, σταματάει το τραγούδι, τα παίρνει από την επιφάνεια, τα τρώει και συνεχίζει να κελαηδά. Το κελάηδημά του διαρκεί από 3 λεπτά συνεχόμενα μέχρι και 5 λεπτά με χρονόμετρο. Και είναι δυνατό. Χωρίς αστεία. Αν είσαι 10 μέτρα από το πουλί και προσπαθείς να μιλήσεις με κάποιον δεν ακούγεσαι. Αν είναι αυτό στο μπαλκόνι και είσαι μέσα στο σπίτι με την τζαμένια κλειστή δεν ακούγεσαι. Έπειτα από 3 χρόνια, το καναρίνι όχι μόνο δεν ησύχασε αλλά δυνάμωσε, διαρκεί ακόμα περισσότερο.

Δοκιμάσαμε να το ζευγαρώσουμε. Βρήκαμε μια (οποιαδήποτε θηλυκιά... δεν βρίσκαμε Ορφέα). Έκανε 2 γιους. Τους έχει η ξαδέρφη μου. Έχουν και εκείνοι το γονίδιο... Κοιτάξαμε να τους φέρουμε παρέα, είτε αρσενική, είτε θηλυκή. Κοιτάξαμε μήπως υπήρχαν καθρέπτες. Κάποιο τζάμι ίσως που βλέπει αντανάκλαση. Στην γειτονιά μήπως ακούει κάποιο καναρίνι. Δεν υπάρχει άλλο που να ακούγεται. Το καναρίνι είτε είναι μέσα στο σπίτι τον χειμώνα, είτε είναι έξω στο μπαλκόνι όλη την μέρα από την άνοιξη και μετά, είτε μπαινοβγαίνει λόγο κοινής ησυχίας που ξεκινήσαμε λόγω γειτόνων πριν 1 χρόνο, είτε το καθαρίζεις, είτε βάζεις το χέρι σου μέσα στο κλουβί, είτε το αφήνεις ελεύθερο στο σπίτι, είτε ακούει βεγγαλικά το Πάσχα, είτε μετακινείς το κουβί, είτε είτε... δεν σταματάει να κελαηδά. Παιδιά είναι απίστευτο. Χρειαζόμαστε βοήθεια.

Δεν θέλουμε να τον δώσουμε. Έχουμε δεθεί πολύ με αυτό το πουλί όπως και κάθε άλλο που είχαμε κατά καιρούς. Χρόνια είχαμε καναρίνια. Υγιή καναρίνια. Αυτό που γίνεται με τον συγκεκριμένο δεν υπάρχει. Είμαστε στο σημείο που σκεφτόμαστε να το δώσουμε σε κάποιον που να μπορεί να το "κουμαντάρει". Μας αγχώνει το θέμα με τους γείτονες. Ποτέ δεν είχαν θέμα. Με τον συγκεκριμένο δημιουργήθηκε... Και είναι άδικο γιατί ακούγεται πολύ λάθος, - αν μου επιτρέπετε την έκφραση "ρεζιλίκι" - να το δώσεις γιατι προσφέρει 600% αυτό που υποτίθεται θα έπρεπε να προσφέρει. Το αγαπάμε και υποθέτουμε... μας αγαπάει?! Βοήθεια...

Αυτός είναι...
Resized.webp
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
@cplk δεν νομίζω να θέλει κάποιος εντός Αθηνών να θέλει να το πάρει και να ήθελες να το δώσεις εάν είναι όπως το περιγράφεις. Είναι για εξοχή το καναρίνι αυτό να μην έχεις θέμα με γείτονες. Είναι πολύ άσχημο που έχεις έρθει σε αγανάκτηση με το ζωντανό σου , μακάρι να βρεθεί λύση.
 
@HxC Είναι πράγματι κάτι το οποίο έπρεπε να περιμένω όταν αγόραζα Ορφέα;
 
Για να καταλαβω το προβλημα ειναι οτι ενοχλει τη γειτονιά ή εσας? Σας εχουν κανει παρατηρήση?

Εαν ενοχλει εσας τοτε τις ωρες που δε θελετε να κελαηδαει το βαζετε σε ενα σκοτεινό δωματιο.

Αυτο κανω με ενα φλωρο που εχω ο οποιος αυτη την περίοδο δε βαζει γλώσσα μεσα και εαν τον αφησω μας ξυπνάει απο τις 6:00 το πρωί. Απο το βραδυ το βαζω μέσα στο σπίτι και τον ξαναβγαζω μολις ξυπνήσουμε.
 
@sarpijk Κυρίως η ενόχληση της γειτονιάς. Που με τη σειρά της, μας δημιούργησε σιγά σιγά μετά από μήνες και σε εμάς την αγωνία να μην ενοχλούμε. Το σκοτεινό δωμάτιο το έχουμε δοκιμάσει. Αλλά με την πτερόρροια, το βιολογικό του ρολόι και τις ώρες της ημέρας τι κάνετε; Το βάζετε σε σκοτάδι και το μεσημέρι; Περιττό να σας πω ότι, σπανίως βέβαια, μας έχει ξυπνήσει μεσάνυχτα μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, που κελαηδούσε με το κεφάλι του μέσα στα πούπουλα. Υποθέτω έβλεπε όνειρο; Χαμηλόφωνα βέβαια, αλλά ήταν τρομακτικό την πρώτη φορά.
 
Εαν γειτονας μου ελεγε οτι τον ενοχλει το καναρίνι θα αναρωτιωμουν τι θα έπραττε εαν εξω απο το παραθυρο του σε ενα δέντρο ζουσε ενα αηδόνι. Δεν κανετε κατι παρανομο εαν όντως σας κάνουν παραπονα. Ρωτηστε με ενα τηλεφώνημα στην αστυνομία εαν ειναι παράνομο ενα πουλι στο μπαλκονι.

Απο το κειμενο σας εισπράττω οτι εσεις ενοχλειστε και για αυτο ισως καλυτερα να το δινατε σε καποιον που θα το ηθελε.
 
@sarpijk Οι προσωπικές αναφορές πιο επάνω υπάρχουν για να δείξουμε το μέγεθος και η μοναδικότητα του "προβλήματος" που υπάρχει. Συγνώμη αν φάνηκε κάτι τέτοιο. Ας σας βοηθάει αυτό θα το δηλώσω ξεκάθαρα εδώ, ότι εμείς δεν ενοχλούμαστε από το καναρινάκι. Η όλη ιστορία με τους γείτονες μας επηρεάζει. Και όπως ξέρετε, πέραν από τις ώρες της κοινής ησυχίας που τηρούμε, δεν μπορούμε να βρούμε κάποιο άλλο πρόβλημα που προκαλούμε. Πράγματι, σε έναν ιδανικό κόσμο όπου ο γείτονας θα "άκουγε" την ερώτησή μας για το αηδόνι, θα είχαμε βγάλει άκρη και θα ήταν όλα καλά...
 
@sarpijk Το γεγονος οτι δεν κανει κατι παρανομο δεν σημαινει οτι δεν δεχεται πιεσεις απο την γειτονια του ομως. Στο λεω εγω που βλεπω πως με κοιτανε διαφοροι εδω τριγυρω επειδη το σκυλακι μου γαβγιζει στα σκυλια που περνανε στο παρκο ακριβως απεξω. Επισης εαν καποιος γνωριζει να μας πει τι ισχυει με τα πτηνα και τις ωρες κοινης ησυχιας.
 
@HxC Είχα βρει αυτό αν βοηθάει:

Screenshot 2021-06-13 222258.webp
[automerge]1623612387[/automerge]
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ Σε αυτά τα τρία χρόνια έχω δοκιμάσει διάφορες τροφές. Είτε με ρούπσεν, είτε με τα χρωματιστά "φρουτάκια", είτε χωρίς, είτε μάζεψα τα υλικά για την >>Παράθεση σε σπιτική συνταγή αυγοτροφής<<, είτε της Verse-Laga, είτε την χύμα που λόγω ανάγκης πήρα ένα καλοκαίρι στην εξοχή... Καμία αλλαγή.
 
Το να το εχεις στην κατοχη σου ειναι νομιμο,το να διαταράσσει την ησυχια των γειτονων στο ωραριο κοινης ησυχίας ειναι θεμα.

Σιγουρα θα πρεπει να μπαινει σε εσωτερικο χωρο αλλα αν και παλι ενοχλείται (δικαιολογημένα) καποιος γειτονας,ειναι προβλημα.

Ο μικρος ειναι μερακλής αλλα προσωπικα,αν ειναι ετσι οπως τα περιγραφεις,δεν θα τον αντεχα.
Ειχα μια καρδερινα καποια στιγμη ,που εκανε ενα πολυ σπαστικο,μονοτονο και επαναλαμβανομενο τιτιβισμα.
Μετα απο καποιους μηνες υπομονης το εδωσα το πουλακι.
Με λυπη μου αλλα οταν φτάνεις να μην το ευχαριστιεσαι,χανεται το νόημα.
 
Σε αυτά τα τρία χρόνια έχω δοκιμάσει διάφορες τροφές.
Αυτή την περίοδο ποια τροφή δίνεις ?
Αν περιέχει ρούπσεν κάνει το πουλί να τραγουδάει περισσότερο γιατί το ρούπσεν έχει επίδραση σε συγκεκριμένους αδένες του πουλιού.
Επίσης το αυγό σε συνδυασμό με μια πλούσια τροφή τύπου ''Prestise'' ή ''Premium'' μπορεί να το έχει κάνει ασταμάτητο.
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ Πριν 1,5 μήνα είχα πάρει μια νέα να δοκιμάσω. Ασπροπράσινη συσκευασία. Δυστυχώς δεν θυμάμαι όνομα. Έτσι φαίνεται. Δεν είχε επάνω της Premium/Prestise πάντως.

20210613_224311.jpg
[automerge]1623613654[/automerge]
@Tony Forpus Και πως "ξεπυρώνεις" ένα καναρίνι; 🤔 😮
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εχει ρουπσεν η τροφη σου οντως και αρκετο μαλιστα.
Βέβαια κυριως ο συγκεκριμενος σπορος "γλυκαινει" θα λεγαμε το τραγουδι τους,δεν ξερω αν επηρεαζει ενταση και διαθεση συγκεκριμένα ως ρουπσεν αλλα ως ελαιουχος σπορος(λιπαρα) παιζει το ρολο του.

Το πυρωμα εξαρταται απο την πλουσια τροφη(πρωτεινες-λιπη) και το περιβαλλον διαβιωσης(διαρκεια φωτος-θερμοκρασια)
Αρα θα πρεπει να πας σε ενα πιο φτωχο μειγμα σπορων και στην απουσία πρωτεινης(αυγο),να μειωσεις την διαρκεια του φωτος αν ειναι εφικτο και να του δινεις καθημερινα μπανιο.
 
Την βρήκα. Αυτήν έχω αυτή την περίοδο. Αλλά όχι ότι άλλαξε κάτι και με όλες τις προηγούμενες που ανέφερα.
 

Συνημμένα

  • ccb3-028501-0-2-0-1-2-800x800.webp
    ccb3-028501-0-2-0-1-2-800x800.webp
    21,9 KB · Προβολές: 6
Στην θέση σου θα άλλαζα την τροφή με μία απλή χωρίς ρούπσεν όπως την MANITOBA T3 PLATINO (την χρησιμοποιώ στα Timbrado μου).
Το αυγό θα το αραίωνα σε μια φορά στις 15 ημέρες.
Λαχανικά τακτικά, φρούτα αραιά.
Το κλουβί θα το τοποθετούσα σε σημείο όσο το δυνατό πιο σκιερό και με το λιγότερο φως.
 
Θα συμφωνήσω με τον @ΙΩΑΝΝΗΣ@ ,απο τα καλυτερα μειγματα το Τ3.

Αρχικα θα προτεινα να κανεις μια μιξη 60-40 με αυτο που εχεις τωρα σε μια μικρη ποσοτητα μειγματος,οσο χρειαζεσαι για μια εβδομαδα.
Βαζε στην ταιστρα 2 καλες κουταλιες του γλυκού για να ελεγχεις τι τρωει και αναλόγως κανεις refill.
60% T3 και 40% το δικο σου.

Μετα την εβδομαδα γυρνας σε Τ3 μόνο.
 
Back
Top