Διατροφή Υπάρχει τρόπος να φάει το ringneck μου πέλλετ;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης minaaaa
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

minaaaa

PB New Member
Εγγραφή
27 Μαϊ 2024
Μηνύματα
77
καλημέρα παιδιά καλή εβδομάδα!
έχω θέμα με αυτά τα πελλετ ότι και να τα κάνω δε τα τρώει με τίποτα διάβασα εδώ ότι πρέπει να τα τρώει γιατί κάνουν καλό.. τι δε τα έχω κάνει.. τα έσπασα σε θρύψαλα τίποτα.. τα κρύβω στη τροφη τα πετάει, τίποτα πάλι...με το που τα βλέπει τα παίρνει και τα πετάει κάτω ούτε 1 να δοκιμάσει βρε παιδί μου.. υπάρχει κάποια λύση? να την ξεγέλασω εστω.. δοκίμασα να την βάλω μόνο πελλετ χωρίς τροφή για κάποιες ώρες και όταν πηγαινε να φαΐ μόλις το έβλεπε έφευγε...😅
 
@minaaaa καλημέρα και καλή εβδομάδα,
εμένα ο δικός μου ψιλοέτρωγε τα πέλλετ όταν τον πήρα. Για να αρχίσει να τα τρώει του έδινα μια φορά κάποια λιχουδιά(π.χ κεχρί) και μόλις ξαναερχόταν,την δεύτερη φορά του έδινα πελλετ. Παράλληλα του έλεγα τι ωραία μπισκοτάκια και σιγά σιγά τα συνήθισε. Τώρα τρώει πιο πολλά και από τη Ρίκα.
 
@minaaaa για εμένα η καλύτερη μέθοδος είναι αυτού του τύπου. Άκουσε όλη την ομιλία για να καταλάβεις γιατί δεν επιλέγει τα πέλλετ ως τροφή και πως θα κάνεις το πτηνό να το καταλάβει. Εφαρμοσμένη από εμένα και έπιασε πολύ εύκολα.

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
Και επειδή ενδεχομένως κάποιοι να μην γνωρίζουν αγγλικά (πολύ χλωμό το βλέπω αλλά ποτέ δεν ξέρεις) ας κάνω μια ελεύθερη μετάφραση στο τι περιγράφει και πως εφαρμόζει την μέθοδό του ο πολύ συμπαθητικός κυριούλης με την ζηλευτή βρετανική προφορά!
Αρχικά δίνει έμφαση στο ότι οι παπαγάλοι είναι πτηνά της συνήθειας. Για αυτό όταν κάνουμε μια αλλαγή (εδώ θέλουμε να αλλάξουμε τροφή) κάνουμε πάντα μόνο μια. Δηλαδή δεν κάνουμε ποτέ δύο, πόσο μάλλον περισσότερες αλλαγές μαζί όπως αλλαγή τροφής και δοχείου τροφής ή αλλαγή τροφής+ δοχείου τροφής + θέση δοχείου.
Άρα όπως καταλαβαίνουμε επειδή θα αλλάξουμε την τροφή, η ταΐστρα του πρέπει να είναι η ίδια που έτρωγε τους σπόρους του και να τοποθετηθεί ακριβώς στο ίδιο σημείο που του την βάζαμε πάντα.
Πάμε τώρα να δούμε γιατί δεν τρώει την νέα τροφή. Δεν την τρώει γιατί δεν την αναγνωρίζει. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να τον δελεάσουμε να την φάει με αυτό που έτρωγε συνήθως, τους αγαπημένους του σπόρους.
Για να το πετύχουμε αυτό κάνουμε το εξής κόλπο. Βάζουμε στην ταΐστρα του λίγα πέλλετ και προσθέτουμε και τους αγαπημένους του σπόρους, όχι πολλούς αλλά αρκετούς στην αρχή και τα ανακατεύουμε (1/2 πέλλετ 1/2 σπόροι). Μετά ρίχνουμε λίγο βραστό νερό για να γίνουν τα πέλλετ κολλώδη και με τα δαχτυλά μας πιέζουμε τους σπόρους και τα πέλλετ έτσι ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους σαν να είναι ένα κέικ. Με αυτό τον τρόπο ο παπαγάλος θα βλέπει ότι οι σπόροι που τρώει είναι μέσα αλλά όχι όπως παλιά, είναι μέσα σε κάτι άλλο. Μετά από λίγο και αφού πεινάσει θα πάει να φάει τους σπόρους του. Αυτό είναι το πιο σημαντικό στάδιο γιατί ο παπαγάλος τρώγοντας τον σπόρο μυρίζει και ταυτόχρονα γεύεται τα πέλλετ πιάνοντας κάποια ποσότητα από αυτά μαζί με τον σπόρο.
Για τρείς μέρες ακολουθούμε την ίδια διαδικασία αλλάζοντας καθημερινά το μείγμα διότι τα πέλλετ τα βρέχουμε και αλιώνονται αν τα αφήσουμε πολλές μέρες.
Για άλλες τρεις μέρες κάνουμε την ίδια διαδικασία αλλά μειώνουμε στο μισό τους σπόρους δηλαδή βάζουμε 1/4 σπόρους και 3/4 πέλλετ.
Την 7η προς 8η μέρα "λογικά" θα δούμε τελικά τον παπαγάλο να επιλέγει και πέλλετ για τροφή και όχι μόνο σπόρους. Μόλις το δούμε αυτό μπορεί να τραφεί αποκλειστικά με πέλλετ.
Γιατί "λογικά"
Γιατί όπως εξηγεί δεν είναι το ίδιο εύκολο να μάθεις ένα κοκατου 60 ετών να τρώει πέλλετ σε μια εβδομάδα (απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο) με το να μάθεις ένα πουλί 6 μηνών που μπορεί να το γυρίσει σε πέλλετ και σε δύο μέρες.
Αυτά καλή επιτυχία.
 
@Kostas Pyl αύριο κιόλας θα το δοκιμάσω και θα επιστρέψω σε λίγες μέρες με το καλό να σας πω νέα! σας ευχαριστώ πάρα πολύ ελπίζω να πιάσει!!! ☺️☺️
 
Back
Top