Ασθένειες Υπερκεράτωση/bumblefoot σε κοκατίλ

mparmpouni

PB New Member
Εγγραφή
29 Οκτ 2019
Μηνύματα
6
Καλησπέρα!
Ο αγαπημένος μου παπαγαλάκος έχει υπερκεράτωση ή bubble foot στο ποδαράκι του και βλέπω κουτσαίνει. Έχει φουσκώσει λίγο το ποδαράκι κάτω. Το δύσκολο είναι πως είναι άγριος και δεν πιάνεται. Και έχει και πρόβλημα αναπνοής οπότε ο κτηνίατρος είπε να μην προσπαθούμε να τον πιάσουμε για να του βάλουμε κρέμα γιατί μπορεί να μείνει.
Δυστυχώς όμως ενώ μας είπαν πως υπάρχει αντιβίωση από το στόμα(είπαν ονόματα αλλά δεν τα θυμάμαι), επιμένουν να του βάλουμε αλοιφή(2 κτηνίατροι - οι μοναδικοί που ασχολούνται εδώ με παπαγάλους). Κατανοητό.. Αλλά... Το παπαγαλάκι ΔΕΝ πιάνεται. Και δεν νομίζω να αντέξει να το κυνηγάμε κάθε μέρα...
Θα σας παρακαλούσα να μου πείτε τί εναλλακτική υπάρχει για από το στόμα αντιβίωση, γιατί δεν μπορώ να τον βλέπω έτσι, υποφέρω τον αγαπάω. Δεν θέλω να υποφέρει!
 
Η αντιβίωση δεν θεραπεύει την ποδοδερματίτιδα αλλά τις μολύνσεις που προκαλούνται από βακτήρια. Αν δεν έχει ανοίξει το πόδι του από κάτω, δεν χρειάζεται καν αντιβίωση. Για να διαπιστωθεί αυτό πρέπει να εξεταστεί το πουλάκι από τον ειδικό.

Επίσης, η αντιμετώπιση της ποδοδερματίτιδας είναι συνήθως πολυδιάστατη. Χρειάζεται να γίνουν ένα σύνολο πραγμάτων που θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί οριστικά. Όλα αυτά βέβαια έχουν να κάνουν με το πόσο προχωρημένη όχι η κατάσταση.

Καταλαβαίνω το πρόβλημά σου, το οποίο όντως δυσκολεύει πολύ τα πράγματα. Φοβάμαι όμως ότι πρέπει να γίνει με τον τρόπο που λένε οι γιατροί για να έχει επιτυχία. Μέχρι να σου δώσουν κάποια ιδέα τα παιδιά που έχουν παπαγάλους και γνωρίζουν καλύτερα πως θα μπορούσες να εφαρμόσεις τη θεραπεία που θα σου προτείνει ο γιατρός, αν τελικά αποφασίσεις να την ακολουθήσεις, ανέβασε και μια φωτογραφία του πουλιού για να γνωρίζουμε τουλάχιστον τη ράτσα του.

Επίσης, διάβασε κάτι σχετικό https://community.petbirds.gr/threads/Η-Ποδοδερματίτιδα-των-πτηνών.32298/

Edit
Cockatiel, μόλις το είδα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Θενξ :)
Το εξετασαν, αλλα το προβλημα ειναι πως δεν μπορουν και δεν θελουν και οι ιδιοι να το πιασουν διοτι ειναι μεγαλος, και ματωνει και πολυ. Ειναι δυσκολη περιπτωση, αλλα μου ειπαν πως υπαρχουν αντιβιωσεις. Απλα οταν ξαναρωτησα, ειπαν για αλοιφες.. Του βαζω στο κλαδακι.. Δεν μπορω να κανω κατι αλλο ☹
Την τελευταια φορα που τον επιασε ο γιατρος, ηταν ματωμενος για μερες. Ηταν πολυ πολυ κακη εμπειρια(για τον ιδιο. ειναι και μεγαλος σε ηλικια πολυ) και φοβηθηκαμε. Θα ενιωθα πιο σιγουρη αν καποια αντιβιωση στο νερο τον βοηθησει, εστω και λιγο. Δεν θελω να υποφερει.
 
Για τις ημέρες τις θεραπείας καλό είναι να πάρεις ένα μικρότερο τετράγωνο κλουβί στο οποίο θα βάλεις μια-δύο πατήθρες τις οποίες θα αφαιρείς πριν πιάσεις το πουλί. Βάζοντας μέσα μια πετσέτα και κουκουλώντάς το σε μια γωνία το κλουβιού θα το ακινητοπoιείς σχετικά εύκολα πιστεύω. Η θεραπεία είναι ανάγκη δεν είναι επιλογή. :)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Για τις ημέρες τις θεραπείας καλό είναι να πάρεις ένα μικρότερο τετράγωνο κλουβί στο οποίο θα βάλεις μια-δύο πατήθρες τις οποίες θα αφαιρείς πριν πιάσεις το πουλί. Βάζοντας μέσα μια πετσέτα και κουκουλώντάς το σε μια γωνία το κλουβιού θα το ακινητοπειείς σχετικά εύκολα πιστεύω. Η θεραπεία είναι ανάγκη δεν είναι επιλογή. :)
Ο κτηνιατρος προτεινε να μην τον πιασουμε γιατι ειναι μεγαλος και εχει ευαισθητα αναπνευστικα και ειπε οτι ισως μας μεινει στο χερι. Αυτο φοβαμαι. Δεν ξερω κατα ποσο μπορει να συμβει; Αλλιως.. Θα πηγαινα βουρ με τη πετσετα!
 
Ναι, αλλά όπως το θέτεις το ζήτημα είναι αδιέξοδο...ή δλδ θα κινδυνέψει το πουλί από το πιάσιμο ή θα κινδυνεύει από επέκταση της λοίμωξης στο πόδι του. Κάτι θα πρέπει να γίνει, και δυστυχώς. Όταν λες ότι έχει αναπνευστικά, τι εννοείς; Αναρωτήθηκα μήπως υπάρχει αντιβίωση και για αυτά που να πιάνει και τη λοίμωξη στο πόδι.
 
Σιγουρα υπαρχει καθως μου τις ειπε ο κτηνιατρος. Δεν τις θυμαμαι ομως. Και μετα ειπε καλυτερα τοπικα. Το ποδαρακι του το παθαινει μου ειπαν λογω ηλικιας. Και μου ειπαν να κην βαλω και τιποτα, εγω επεμεινα γιατι δςν το θεωρησα νορμαλ.
Ειναι πολυ μεγαλος σε ηλικια και μου ειπαν πως εχει επιβαρυμενα ανεπνευστικα και κινδυνευει να μεινει αν τον πιασουμε(ειναι αγριος). Τον επιασε ενας αλλος κτηνιατρος που τον ειδε πριν μηνες και τον ματωσε παντου. Εκανε μερες να συνελθει.
 
Το ποδαρακι του το παθαινει μου ειπαν λογω ηλικιας.
Δεν νομίζω ότι ευσταθούν τέτοιες διαγνώσεις. Τα πόδια χρειάζονται σωστές και καθαρές πατήθρες για να είναι υγιή. Δεν έχουμε δδει όμως ούτε φώτο του πουλιού, του κλουβιού, του προβλήματος μήπως μπορέσουμε να σου δώσουμε καμιά ιδέα.
 
α συγνωμη, νόμισα χτες ανέβηκαν! το παπαγαλάκι μου τρώει κυρίως την κλασσική τροφή με τα σποράκια, αυγοτροφή, βιταμίνες, ασβέστιο. είναι κάπως ιδιότροπος, δεν θέλει φρούτα φρέσκα π.χ. και λαχανικά. Οπότε παίρνω τροφές που τα περιέχουν. τα κλαδάκια τα σαπουνίζω κάθε βδομάδα. του έχω άμμο κάτω, την οποία καθαρίζω κάθε μέρα. Νεράκι κάθε μέρα. Και το κλουβί το πλένω κάθε 2μηνο περίπου. το παιδί μου είναι 19 ετών. Διάβασα πως κάποιο καλύπτουν τα κλαδιά με γάζα για καλύτερη υγιεινή;
 

Συνημμένα

  • ερδφ.webp
    ερδφ.webp
    15,9 KB · Προβολές: 20
  • ςερτφ.webp
    ςερτφ.webp
    16,2 KB · Προβολές: 18
Το μόνο που κράτησα ως παρατήρηση είναι ότι οι πατήθρες είναι πλακέ και με ραβδώσεις. Δυστυχώς δεν μπορώ να εκφέρω άποψη σχετικά με το πόσο κατάλληλες είναι για την περίπτωση ποδοδερματίτιδας, αν έχει κάτι τέτοιο δηλαδή. Στην τελική όμως δεν είναι δυνατό να περιμένουμε ευζωία σε ένα πουλί που το πονούν τα πόδια του ή είναι πληγωμένα. Ο ίδιος θα του έβαζα αλοιφή στα πόδια ή θα έπαιρνα και τη γνώμη άλλου γιατρού ειδικού σε πτηνά. Σε ποιους γιατρούς έχεις πάει; Είναι ειδικευμένοι σε πτηνά;
 
Δυστυχώς δεν μπορώ να εκφέρω άποψη σχετικά με το πόσο κατάλληλες είναι για την περίπτωση ποδοδερματίτιδας, αν έχει κάτι τέτοιο δηλαδή
Φαίνεται πως έχει... Και φυσικά πρέπει να αλλαχτούν οι πατηθρες με ξύλινες...



Μια καλή αλοιφή γιαυτη την περίπτωση είναι αυτή...

Screenshot_20191030_173354.jpg
 
Back
Top