Διατροφή Φέτα - Κασσέρι επιτρέπεται;

dikatgreece

PB Member
Εγγραφή
4 Δεκ 2007
Μηνύματα
704
Πόλη
Αθήνα
Μπορούμε να δίνουμε σε καναρίνια ή άλλα πτηνά φέτα😱, κασσέρι ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα😱, δεδομένου ότι είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο και άλλα θρεπτικά συστατικά; Αν ναι κάθε πότε δίνουμε και τι είδος είναι καλύτερα; (Υπόψη σε παπαγάλους ξέρω ότι επιτρέπεται να δώσεις φέτα ή άλλο γαλακτοκομικό προϊόν)
 
Τά καναρίνια αδυνατούν να μεταβολήσουν
το γάλα και κατ' επέκτασην και τα
γαλακτοκομικά προιόντα. Πρέπει να αποφεύγονται.
 
Στους παπαγαλους οντως επιτρεπεται δινω κι εγω στον δικο μου οχι ομως καθε μερα διοτι τα πουλια δεν εχουν ενζυμα για να μεταβολισουν τη λακτοζη στο στομαχι τους, ειναι και αρκετα αλμυρα τυρια και δινω μονο ενα μικρο κομματακι (παιρνουνε οι γονεις μου ενα απο τα λαιτ κιτρινα τυρια σαν γκουντα που δεν εχει ουτε πολλα λιπαρα ουτε πολυ αλατι)για το οποιο κανει και τουμπες απο τη χαρα του!:D Καλυτερα πιστευω το κιτρινο τυρι. Για τα καναρινια δεν ξερω αν επιτρεπεται. Μου φαινονται και πιο ευαισθητα, δεν ξερω ας δουμε τι λενε και οι αλλοι... 😉
 
Ευχαριστώ Μάκη και Φοίβο για τις απαντήσεις σας. Άρα στο καναρίνι σουπιοκόκκαλο για ασβέστιο και στον παπαγάλο κίτρινο τυρί ή ανθότυρο (αφού είναι άπαχο και χωρίς αλάτι).
 
Mιας που το εφερε η κουβεντα, εγω εχω δωσει γαλα στα καναρινακια. Ηταν μπομπουνιασμενα κ καθολου καλα. Τους εβαζα σε ενα κουταλακι λιγο γαλα κ το επιναν. Μετα απο λιγο ηταν καλυτερα. :)
 
Mιας που το εφερε η κουβεντα, εγω εχω δωσει γαλα στα καναρινακια. Ηταν μπομπουνιασμενα κ καθολου καλα. Τους εβαζα σε ενα κουταλακι λιγο γαλα κ το επιναν. Μετα απο λιγο ηταν καλυτερα. :)

Πιστευω πως θα επρεπε να ρωτησεις καποιον ειδικο πρωτα και εννοω γιατρο εφοσον λες δεν ηταν καλα... Μπορει να εκανες αθελα σου την κατασταση χειροτερη. Τι εννοεις μπομπουνιασμενα; 😕
 
Δηλ φουσκωμενα ή με κλειστα τα ματια κ τετοια, δηλ οχι σε καλή κατάσταση. Επιναν λίγο κ γινοντουσαν καλα.
 
Αν και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρέπει να καταναλώνονται από τα καναρίνια όπως έχει αναφερθεί προηγουμένως, το γάλα σε πολύ μικρή ποσότητα και ειδικά πάνω σε λίγο ψωμί μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις διάρροιας. Βεβαίως η διάρροια δεν είναι ασθένεια από μόνη της και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά η αιτία που την προκαλεί για να σταματήσει, εντούτοις το γάλα με το ψωμί χρησιμοποιείται από ορισμένους ως "πρώτη βοήθεια".
 
Δηλ δεν εκανα καλο που τους εδινα γαλα; Επιναν πολυ λιγο.
 
επιδει ο μεταβολισμος στα γαλακτικομικα προιοντα ειναι παρα παρα πολυ δυσκολος καλλητερα να το αποφευγουμε υπαρχουν τοσα βοηθητικα που πραγματικα δεν χρειαζεται να κανουμε πειραματα
 
ασβεστειο μπορεις να τους δωσεις χρισημοποιωντας τα τσοφλια απο τα αβγα της κοτας.
 
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και συγνώμη για την καθυστέρηση να απαντήσω. 'Ηδη τους δίνω αυγό ολόκληρο μαζί με το τσόφλι και ρίχνω από επάνω λίγο ελαιόλαδο και τρελαίνονται στο φαϊ.
 
Χρησιμοποίησε με φειδώ το ελαιόλαδο. Όσο καλό μπορεί να είναι με μέτρο άλλο τόσο κακή μπορεί να αποβεί η κατάχρηση του. Αν σκεφτείς ότι ο άνθρωπος μπορεί να καταναλώνει καθημερινά χωρίς πρόβλημα μόνο μερικές κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αντιλαμβάνεσαι πόση θα πρέπει να είναι η δόση για ένα πουλί βάρους 20-30 γραμμαρίων.
 
Δηλ μπορω να βαλω πανω απο το αυγο λιγο ελαιολαδο;
 
Αν ρωτάς εμένα θα σου έλεγα όχι.

Ο λόγος για τον οποίο είμαι αρνητικός είναι επειδή δεν μπορεί να ελεγχθεί σωστά η δοσολογία χορήγησης οπότε προτιμώ να μην δίνω καθόλου. Και για να μην παρεξηγηθώ θα ήθελα να πω πως το λάδι είναι ένα δώρο της φύσης σε εμάς τους ανθρώπους το οποίο είναι πολύτιμο για τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει. Το θέμα είναι όμως ότι 1 λίτρο ελαιόλαδο έχει γύρω στις 8.500 θερμίδες! Πόση θα πρέπει να είναι η ποσότητα που θα πρέπει να δώσουμε σε ένα πουλί που έχει βάρος μερικά γραμμάρια μόνο; Μη ξεχνάτε ότι ένας από τους χειρότερους εχθρός στην υγεία των πουλιών είναι το πάχος, ειδικά όταν τα πουλιά δεν ασκούνται. Όταν βρίσκονται δηλαδή σε μονά κλουβιά και όχι σε κλούβες πτήσης για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του έτους. Πολλές φορές η μόνη αιτία για την οποία ένα πουλί δεν κελαηδά ή έχει διάφορες άλλες μεταβολικές παθήσεις, είναι η παχυσαρκία.

Από την άλλη πλευρά, το λάδι είναι μια πολύ δυνατή-πλούσια τροφή και ο μεταβολισμός της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι, όταν δεν υπάρχει σαφής και καθορισμένη δοσολογία.

Για αυτούς τους λόγους προτιμώ να δίνω κάποιες μέρες, με μέτρο, μερικούς σπόρους που περιέχουν υψηλά ποσά ω3 λιπαρών οξέων και όχι το ελαιόλαδο, παρόλο που είναι ομολογουμένως μια πολύτιμη τροφή.
 
Κι εγω θα συμφωνησω με το Σταυρο. Ειμαι της αποψης του καθολου για να εχουμε το κεφαλι μας ησυχο.
 
Σταύρο δε θα διαφωνήσε σε ότι λες αλλά το ελαιόλαδο μου το πρότεινε η πτηνίατρος και συγκεκριμένα στο αυγό που τους δίνω να προσθέτω 2-3 σταγόνες γιατί περιέχει πολλές βιταμίνες και ειδικά βιταμίνη Β.
 
Εγώ παιδιά στην περσινή μου εκτροφή έδινα ψωμί βουτηγμένο σε λίγο γάλα μέρα παρά μέρα από την προηγούμενη της εκκόλαψης. Οι κανάρες το έτρωγαν με βουλημία. Μπορώ να σας πω ότι πρώτα πήγαιναν σ' αυτό και μετά στην αυγοτροφή ή στο αυγό που τους έβαζα ταυτόχρονα. Το ψωμί βέβαια το απέσυρα μετά από 1-2 ώρες για ευνόητους λόγους. Δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα ούτε στα μεγάλα πουλιά ούτε στους νεοσσούς.
 
Back
Top