Ασθένειες Φαγούρα στον αυχένα καναρινιού

Kostas Pyl

PB Member
Εγγραφή
15 Αυγ 2022
Μηνύματα
596
Πόλη
Δυτική Ελλάδα
Καλησπέρα σε όλους. Τελευταίες μέρες παρατήρησα ότι ένα από τα καναρίνια έχει έντονη φαγούρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Έχω την εντύπωση ότι είναι και λίγο πιο αραιό το φτέρωμα εκεί. Το βράδυ το έβγαλα έξω και το κοίταξα. Δεν είδα τίποτα, αλλά τα μάτια ενός αρχάριου δε είναι τα ίδια με ενός έμπειρου στην αναγνώριση ασθενειών. Πήρα για αυτό τον λόγο το παρακάτω προϊόν. Να βάλω στο καναρίνι αλλά και στο δεύτερο που είναι μαζί του που ξύνεται και αυτό αλλά πολύ λιγότερο και όχι σε ένα σημείο όπως το πρώτο. Το πρώτο ξύνει δύο τρεις φορές με το ένα πόδι τον αυχένα και μετά με το άλλο πόδι στο ίδιο σημείο. Λέω να ρίξω αυτό το προϊόν. 1. Κάνει δουλειά με τα εξωπαράσιτα; 2 πώς γίνεται η εφαρμογή του; Θέλω να πω το προϊόν γράφει στις οδηγίες μην ψεκάζουμε απευθείας στο κεφάλι. Στον αυχένα πως θα το βάλω; Θα ψεκάσω; Αν ναι σε τι απόσταση; Αν όχι πως αλλιώς να γίνει η εφαρμογή; 3. Τι άλλο πρέπει να προσέξω (η θεραπεία θα γίνει και στα δύο πουλιά ). 4. Τι άλλο μπορεί να είναι; 5. Ξέρει κανένας κάποιον καλό πτηνίατρο στον Πύργο Ηλείας; Ευχαριστώ εκ των ων προτέρων.
IMG_20220926_154203 (1).jpg
 
Θα σου έλεγα να πιάσεις το πουλάκι και να κοιτάξεις σε πρώτη φάση και σε έντονο φως (π.χ. φακός κι ας είναι ημέρα) ακόμα και με μεγεθυντικό φακό το σημείο στον αυχένα του, κι αν πράγματι έχει αραίωση στο φτέρωμά του σε εκείνη την περιοχή. Έπειτα να δώσεις μπανιέρα στο πουλάκι κατά προτίμηση το πρωί για κανένα μισάωρο και διακριτικά κοίταξε από απόσταση (καλά αυτό μπορείς να το δεις και από τις πιτσιλιές εκ΄των υστέρων) αν τη χρησιμοποιεί. Επίσης, αποβραδίς μπορείς να σφηνώσεις μια βρεγμένη τσαλακωμένη χαρτοπετσέτα στα κάγκελα του κλουβιού και το πρωί να την κοιτάξεις για κόκκινα ή μαύρα στίγματα, αν έχει, πρόκειται για ψείρες. Ακόμα μπορείς να δεις και σε διάφορα "κρυφά" (καλυμμένα) σημεία του κλουβιού.
Το σπρέι σε πρώτη φάση δεν θα το χρησιμοποιούσα. Αν παρόλα αυτά το κάνεις, διάβασε εδώ τη σύνθεση και τις οδηγίες
 
Την μπανιέρα την έβαλα εχθές και έγινε παπάκι! Αυτό με την διπλωμένη πετσέτα το έκανα δεν υπάρχει ίχνος στίγματος κόκκινου ή μαύρου. Από ενέργεια είναι φουλ. Μέχρι πριν από μια εβδομάδα τους έβαζα κάθε μέρα αυγοτροφή (cede). Τώρα τελευταία τους βάζω 2 φορές την εβδομάδα. Το βράδυ θα κοιτάξω πάλι. Μπορεί αν έχω βοήθεια να βγάλω και φωτογραφία. Το καναρίνι είναι timbrado θηλυκό (νομίζω δλδ). Στον αυχένα αν είμαι σε ανοικτό χώρο ψεκάζω ή θα πάθει ασφυξία το καναρινάκι μου; Αυτά.
 
Στον αυχένα αν είμαι σε ανοικτό χώρο ψεκάζω ή θα πάθει ασφυξία το καναρινάκι μου; Αυτά.
Προφανώς αν ψεκάσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του σκευάσματος, δεν θα πάθει ασφυξία, αλλά από ό,τι καταλαβαίνω δεν τις έχεις κατανοήσει, , διότι γράφει να ψεκάσεις από απόσταση 40 εκ. τη ράχη του πτηνού (και όχι τον αυχένα) προς αποφυγή ασφυξίας. Το πως βέβαια θα ψεκάσεις εξασφαλίζοντας τη μη εισπνοή του εκνεφώματος είναι κάτι που δεν αναγράφεται στις οδηγίες, γιατί προφανώς αυτές αναφέρονται σε κάποιο μεγαλύτερο από καναρίνι πτηνό. Ίσως αν φτιάξεις ένα αυτοσχέδιο χάρτινο χωνί, να απομονώσεις το κεφάλι του, κρατήσεις το πουλί κατακόρυφο και ψεκάσεις ένα φστ (όσο δλδ διαρκεί το να προφέρεις το φστ) τη ράχη του με κατεύθυνση προς τα κάτω και αμέσως απομακρυνθείς από το σημείο εκείνο, αλλά όλα αυτά που σου γράφω μου ακούγονται πολύ τραβηγμένα...
Στη θέση σου απλά δεν θα ψέκαζα το πουλί, αλλά το κλουβί, χωρίς ποτίστρες ταΐστρες σουπιοκόκκαλο κλπ, το βράδυ πριν το πουλάκι κοιμηθεί.
 
Την μπανιέρα την έβαλα εχθές και έγινε παπάκι!
Μάλλον αυτό που ξέχασα να προσθέσω στο ζήτημα μπανιέρα, είναι ότι φροντίζουμε να μην υγρανθούν οι τροφές του πουλιού, με άλλα λόγια τις αφαιρούμε όσο υπάρχει η μπανιέρα στο κλουβί (γιατί το πουλί τινάζει και τα φτερά του), ώστε να μην αυξηθεί η υγρασία π.χ. στους σπόρους, το οποίο θα αυξήσει αντίστοιχα την πιθανότητα αλλοίωσης της τροφής. Προσωπικά, πέραν από άλλους λόγους (να δίδεται η δυνατότητα να πετά το πουλί και να ασκείται...) χρησιμοποιώ ζευγαρώστρες και πολύ απλά βάζω το χώρισμα για να τοποθετώ και να αφαιρώ τη μπανιέρα, ώστε να μην αυξάνω το ρίσκο το πουλί να φύγει.
 
@ianos όλα γίνονται όπως τα περιέγραψες. Οι τροφές αφαιρούνται, πέταγμα σε ζευγαρώστρα 60 άρα με πατήθρες όπως έχουμε δεί σε παλαιότερη ανάρτηση του φόρουμ. Εμένα μια φορά έφυγε πουλί αλλά ήθελα και τα έπαθα. Είχα βάλει μόνιμα το χέρι μου στο κλουβί και βίδωνα ξύλινη πατήθρα με την ησυχία μου και διαμόρφωνα τον χώρο με το πουλί μέσα. Ε πέρα δώθε κάπου βρήκε κενό και την έκανε. Τώρα μόνο μπανιέρα, αργές κινήσεις ηρεμία στα πουλιά. Με έχουν συνηθίσει κιόλας οπότε φτάνω το χερι μου με την μπανιέρα σε 10 εκατοστά απόσταση από το πουλί χωρίς να πετάνε σε άλλη πάτηθρα . Απόλυτη ηρεμία. Τους μιλάω κιόλας με καθησυχαστική φωνή. Όλα καλά.
[automerge]1664314156[/automerge]
δεν θα πάθει ασφυξία, αλλά από ό,τι καταλαβαίνω δεν τις έχεις κατανοήσει,
@ianos Άμα τις έγραφαν ξεκάθαρα θα τις είχα κατανοήσει και δεν θα ρωτούσα
προφανώς αυτές αναφέρονται σε κάποιο μεγαλύτερο από καναρίνι πτηνό.
Δεν ξέρω αν αναφέρονται σε μεγαλύτερο πτηνό αλλά αυτά που έχει η εικόνα του σκευάσματος δεν μου μοιάζουν για περιστέρια.
γράφει να ψεκάσεις από απόσταση 40 εκ.
Αυτό μου είχε διαφύγει όντως.
ράχη του πτηνού (και όχι τον αυχένα)
Εδώ είναι το πρόβλημα που δεν ξεκαθαρίζουν οι οδηγίες. Αρκεί ένα ψεκασμα στην ράχη για να έχει επίδραση στον αυχένα και αποτέλεσμα η θεραπεία. Στο frontline ας πούμε αν θυμάμαι καλά βάζεις μια σταγόνα κάτω από το φτέρωμα στο δέρμα και το έχει πιάσει. Εδώ;
Στη θέση σου απλά δεν θα ψέκαζα το πουλί, αλλά το κλουβί, χωρίς ποτίστρες ταΐστρες σουπιοκόκκαλο κλπ, το βράδυ πριν το πουλάκι κοιμηθεί.
Έχει ήδη γίνει. Το κλουβί είναι πεντακάθαρο εκτός αν τα εξωπαράσιτα αντέχουν σε διάλυμα νερού με χλωρίνη, στέγνωμα στον ήλιο, ψέκασμα με Pinex.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top