Ασθένειες Φαλάκρα σε καναρίνι

Εγγραφή
15 Οκτ 2017
Μηνύματα
7
Πόλη
Λαμία
Καλησπέρα.
Θα ήθελα να με βοηθήσετε από την εμπειρία σας σχετικά με το θέμα.
Έχω ένα καναρινάκι το οποίο είναι πλέον 6 μηνών και γεννήθηκε με φαλάκρα και στο κέντρο ένα σπυράκι η οποία εξακολουθεί να υφίσταται.

Τί κάνω;

20171022_092846.webp
upload_2017-10-17_19-54-45.webp
 
Αν το καναρινακι μένει μονο του στο κλουβι, οποτε κανένα άλλο δεν το τσιμπά, νομιζω οτι εδώ εχουμε μια κατάσταση που πιθανά δεν επιδέχεται βελτίωσης. Παρόλα αυτά, στη θέση σου θα του έβαζα καποια δερματική αλοιφή με αντιβιοτική δράση για ενα διάστημα, μηπως και έχει κάποιο μικρόβιο που δεν αφήνει το δέρμα να παράγει τα πούπουλα, και θα έβλεπα αν με τη δράση της το σπυράκι υποχωρούσε.
 
Αν το δέρμα του πτηνού ήταν πιο ξηρό και αν το παρουσίαζε αιφνίδια καθώς θα ζούσε μόνο του,θα μπορούσε να είναι κάποιος μύκητας.Αφού όμως γεννήθηκε έτσι και δεν έχουν κολλήσει και άλλα πουλιά, είναι λογικό να σκεφτεί κανείς οτι ή είναι απο τραύμα στην φωλιά ή εκ γενετής ανωμαλία. Θυλάκια φαίνονται στο κεφάλι;

Επίσης,το πουλάκι δείχνει να πήγαινε για σκουφάτο. Ενδέχεται δηλαδή να είναι γενετική ανωμαλία. Έχει σκουφί κάποιος γεννήτορας;
Ας μας πεί ο Γιάννης @misalouris την εμπειρία του για τα παράξενα της εκτροφής σκουφάτων.
Το σπυράκι έχει και αυτό την σημασία του, αν φαινόταν θα ήταν καλύτερα.
 
Ας μας πεί ο Γιάννης @misalouris την εμπειρία του για τα παράξενα της εκτροφής σκουφάτων.
Το πρόβλημα πιστεύω πως δημιουργείται από δυο άσχημες συγκυρίες ή καλύτερα δύο αρκετά δύσκολα προβλήματα.

Για το πρώτο... Πιστεύω όμως πως το πάνω μέρος του κεφαλιού μάλλον έχει να κάνει με τραυματισμό της περιοχής γιατί αν βλέπω καλά... υπάρχει κάποιο σημάδι. Δηλαδή μια ελάχιστα αιματηρή επίθεση των γονιών όσο ήταν νεοσσός μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα και μιλάω για το κύριο μέρος του κρανίου. Φυσικά υπάρχει και το ενδεχόμενο το σφάλμα να προέρχεται από ένα εξαιρετικά κακό συνδυασμό γεννητόρων (μοιάζει με "λοφιοφόρο" καναρίνι) που έχει ως αποτέλεσμα την απουσία φτερώματος από το κυρίως καπέλο.
Για το υπόλοιπο ως δευτερεύον πρόβλημα αν δεν υπάρχει μύκητας ή κάποια παθογένεια στο δέρμα του πτηνού κι επειδή όντως πρόκειται για κάποιο λοφιοφόρο πουλί... Το κενό στο σβέρκο είναι κι αυτό ένα γενετικό ελάττωμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο μέλλον αλλά ως "φαινόμενο" παρουσιάζεται αρκετά συχνά σε μεγάλο αριθμό ακόμη και των εκθεσιαζόμενων πουλιών.
Μπορούμε στη φωτογραφία που ακολουθεί να δούμε αλλά κυρίως να φανταστούμε το κενό στο σβέρκο του συγκεκριμένου Γερμανικού Λοφιοφόρου που είναι σχετικά μικρό... αλλά υπάρχει.
328-151c.webp
Ασφαλώς για τη συγκεκριμένη περίπτωση το μέγεθος αυτού του κενού είναι εξαιρετικά μεγάλο...
Τώρα αν συνδυαστούν... Το μεγάλο κενό στο σβέρκο... με το "ελαττωματικό" ή τραυματισμένο κρανίο του συγκεκριμένου πουλιού τότε η εικόνα του θα είναι η παραπάνω.
Αν θέλει ο θεματοθέτης @Βλάχος Δημήτρης να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για τους γονείς του συγκεκριμένου πουλιού τότε πιθανότατα να μπορέσουμε να μιλήσουμε με λιγότερα "ίσως".
 
Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείξατε.
Ο Πατέρας του καναρινιού είναι σκουφάτος και η μάνα κλασικό ελληνικό η οποία παρεμπιπτόντως κελαηδάει σαν αρσενικό.
Στο θέμα μας, μάλλον η κανάρα το τσίμπησε και του προκάλεσε την αρχική πληγή. Βέβαια ακόμα υπάρχει ένα σπυρί στην κορυφή του κρανίου του πουλιού. Την προηγούμενη εβδομάδα έβαλα σε όλα τα καναρίνια από μία
σταγόνα PULMOSAN για τα ακάρεα. Δεν ξέρω αν αυτό θα βοηθήσει και το πρόβλημα της φαλάκρας του μικρού.
Θα επιχειρήσω να κάνω επάληψη και μία μία κορτιζονούχα αλοιφή για δερματολογικές παθήσεις η οποία κάνει θαύματα καθώς τη δοκίμασα στα ογκίδια που είχαν στα ποδαράκια τους τρία καναρίνια απο τα κουνούπια φέτος.
 
Θα επιχειρήσω να κάνω επάληψη
Αν δεν υπάρχουν τα θυλάκια που ανέφερε ο Δημήτρης προηγουμένως, ότι και να βάλεις δεν θα μπορέσει να κάνει το θαύμα του. Γι' αυτό ζητήσαμε κοντινή καθαρή φωτογραφία, ώστε να μπορούμε να κάνουμε ακριβέστερες εκτιμήσεις.
 
Η φωτογραφία ανέβηκε στο πρώτο μήνυμα.

Προσωπικά, δεν βγάζω κάποιο συμπεράσματα δεδομένου ότι γεννήθηκε έτσι ή τέλος πάντων το έπαθε τις πρώτες ώρες της ζωής του. Αν ήταν κάτι που είχε προκύψει αργότερα, θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποιες υποθέσεις.

Για όγκος ή λίπωμα δεν μου κάνει, αφού έχουν πέσει τα φτερά ακόμη και σε περιοχές που δεν υπάρχει κάτι κάτω από το δέρμα και μάλιστα λείπουν και τα θυλάκια.
 
Back
Top