Αναπαραγωγή Φλώρος και Καρδερίνα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης larys
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Έχω βγάλει φλωρογάρδελα με μάνα θηλυκό φλώρο και Καρδερίνα αρσενική.
Τα είχα μαζί και μόνα τους σε κλούβα κήπου για 5 μήνες (2 μέτρα μάκρος Χ 1 πλάτος Χ 2 ύψος) με φυσικά κλαδιά για να κουρνιάζουν και τα ταϊζα μίξ σπόρους αγριόπουλων που πουλάνε σε pet shop (υπάρχουν διάφορες μάρκες), σφιχτό αυγό και αυγοτροφή, πολύ πρασινάδες, σπανάκι, βασιλικό,τσόχους, λίγο μαρούλι, μήλο, πορτοκάλι και άλλα φρούτα.
Τα πουλιά έμαθαν όλο αυτό το διάστημα το ένα το άλλο και ζευγάρωσαν τέλη Απρίλη. Η φωλιά ήταν μια πλαστική φωλιά κανάρας που στερεώθηκε σε κάποια κλαδια πάνω στα κάγκελα της κλούβας και μακριά απο την πόρτα εισόδου της κλούβας ώστε το ζευγάρι να μην τρομάζει.
Απέκτησα 3 φλωρογάρδελα... Δυστυχώς όλα θηλυκά αλλα πανέμορφα.
Έμοιαζαν πιο πολύ στον φλώρο με γκρίζο κεφάλι χωρίς μάσκα κόκκινη αλλά με πιο μακρύ ράμφος σαν την καρδερίνα.
Αυτα τα ολίγα... αν το προσπαθήσεις καλή επιτυχία και πολυ επιμονή και υπομονή.
 
Αν και δεν έχω φλώρο ακόμη, μου είπαν πως ο φλώρος πρέπει να είναι αρσενικός και η καρδερίνα θυληκιά.
Αφού όμως εσύ έβγαλες θα διασταυρώσο τις απόψεις.

Ας βρώ πρώτα φλώρο με τις κατάληλες προδιαγραφές.
Στον Έβρο δεν βρήκα.
Άυριο θα ψάξω στις Σέρρες.
 
Είναι γόνιμα; Σκαρθίχκαναρίνι δεν είναι μόνο γόνιμα τα υβρίδια;
Τα σκαρθοκαναρα ειναι τα μονα γονιμα υβριδια καναρινιου. Καθως τα πουλια ανοικουν στην ιδια οικογενεια serinus.
θεωρειτικα μπορει το υβριδιο φλωρου και καρδερινας να δωσει γονιμους απογονους αφου ανηκουν και τα δυο στην οικογενεια carduelis, ειναι πουλια του ιδιου υδροβιοτοπου και ανηκουν γεωγραφικα στο ιδιο ημισφαιριο. Ολα αυτα θεωρητικα ομως προσωπικα δεν εχω δει απο καποιον να βγαζει πουλια απο το συγκεκριμενο υβριδιο. Πανω σε αυτο το θεμα μπορουν να τοποθετηθουν πιστευω καλυτερα ανθρωποι με γνωσεις γεννετικης των πουλιων. Το γονιμα ειναι σχετικο καθως πολλα ερωτηματα μπορουν να δημιουργηθουν:
-Τι φυλο πρεπει να εχει το παραπανω υβριδιο ωστε να ειναι γονιμο;
-Το υβριδιο με τι πρεπει να ζευγαρωσει με καρδερινα,Φλωρο η παλι με φλωροκαρδερινο;
Τελος αν δε κανω λαθος δεν υπαρχουν αναγνωρισμενα στανταρτ για τη γεννια F2 των υβριδιων
 
Tα φλωρογάρδελα δεν είναι γόνιμα αν και σε σπάνιες περιπτώσεις όπως και στα γαρδελοκάναρα μπορούν τα θήλυκα και μόνο αυτά να είναι γόνιμα... αυτό συμβαίνει βέβαια σπάνια ένα στα 100 πουλιά και πάλι δύσκολο.
Η γονιμότητα τους λειτουργεί απο το 2 - 3 χρόνο της ηλικίας τους.
2 μόνο διασταυρώσεις βγάζουν γόνιμα πουλιά
1) Κανάρα με σκαρθάκι (τα αρσενικά που θα γεννηθούν παράγουν νεοσσούς μετά το 2 χρόνο της ηλικιας τους. Γονιμότητα αυτών των αρσενικών σκαρθοκάναρων 50 - 55 %)
Κατάλληλη κανάρα για αυτό λιποχρωμική κόκκινη.

2) Κανάρα με σπίνο Βενεζουέλας (τα αρσενικά είναι γόνιμα πιο πολύ μετα το 2 χρόνο της ηλικίας τους, γονιμότητα λίγο παραπάνω απο το σκαρθοκάναρο) απο τέτοιες διασταυρώσεις βγάλαμε τα λιποχρωμικά κόκκινα και μωσαικ κανάρια

Τώρα βέβαια αν κάποιος θέλει να πειραματιστεί με γαρδελοκάναρο η φλωροκάναρο θηλυκό και αγριόπουλο η καναρίνι ας το κάνει... Ποτέ δεν ξέρεις αν και η πιθανότητες είναι ελάχιστες. 😉
 
Το παραπάνω υβριδιο μπορει να παραχθει, ειτε χρησημοποιωντας αρσενικό φλώρο και θηλυκή καρδερίνα είτε αρσενική καρδερίνα χ θηλ. Φλώρο. Το αποτέλεσμα χρωματικά είναι λίγο καλύτερο χρησιμοποιώντας αρσενική καρδερίνα (ποιο έντονη μάσκα). Δεν είναι γόνιμο όπως και τα περισσότερα υβρίδια. Συνήθως γονιμότητα παρατηρείται ή μόνο στα αρσενικά υβρίδια ή σε μεγαλύτερο ποσσοστό από τα θηλυκά. Τώρα θεωρητικά, αν έχουμε ένα γονιμο υβρίδιο καρδερινα χ φλώρος (συμβολίζεται F1) και το διασταυρώσουμε π.χ ΄με καρδερίνα, τότε θα πάρουμε ένα πουλί που θα είναι 75% καρδερίνα και 25% φλώρος (αυτό είναι το R1).
F2 είναι το αποτέλεσμα ζευγαρώματος 2 πουλιών F1. Π.χ. σκαρθοκάναρο χ σκαρθοκάναρο. (Τα αρσενικά είναι γόνιμα 100% και τα θηλυκά περίπου 10%).
Red siskin (σπίνος Βενεζουέλας) χ κανάρι δίνει γόνιμα αρσενικά 50%-60% και άγονα θηλυκά. Το ποσοστό αυτό μεγαλώνει αν χρησιμοποιήσουμε αρσενικό καναρίνι x red siskin θηλυκό.
Επίσης πολύ υψηλό ποσοστό γονιμότητας δίνει η διασταύρωση red siskin χ λούγαρο (carduelis spinus).
 
Back
Top