Φροντίδα Φροντίδα Ζακό μετά τον απογαλακτισμό από κρέμα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης zako
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

zako

PB New Member
Εγγραφή
6 Φεβ 2008
Μηνύματα
49
Πόλη
Έδεσσα
😕 Γεια σασ και καλο Πασχα, επειτα απο την αποκτηση ενος γκριζου αφρικανικου θηλυκου ονοματι ζηνα, βρισκομαι στη θεση να σας πω οτι εχει γινει ο απογαλακτισμος απο κρεμα.
Απο εδω και περα στο καθημερινο σητηρεσιο της, τρωει σπορια καποια φρουτα και δοκιμασα με πελετς αλλα ουτε τα πειραξε.
Θελω συμβουλες για σωστη διατροφη, εκπαιδευση και χρονου που μπορω να περνω μαζι της, καθως και πως μπορει να γινει πιο κοινωνικη.
Παρακαλω στις απαντησεις σας
 
Φίλε Κώστα να σου ζήσει το νέο σου φιλαράκι!

Η Ζήνα σου από ότι καταλαβαίνω είναι ακόμα σχεδόν βρέφος... Μιας και από οτι αναφέρεις πρίν από λίγο απογαλακτίστηκε. Για την κάθε καινούρια τροφή που εισάγεις στο διαιτολόγιο της χρειάζεται να τις δώσεις τον απαράιτητο χρόνο να την δοκιμάσει. Απαραίτητη είναι η υπομονή από μερους σου.. Συνήθως καθε καινούρια τροφή την αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη. Ισως χρειαστεί να περιμένεις αρκετο καιρό μα μην απογοητευεσαι... Ισως να χρειάζεται να της βοηθάς και εσύ τάιζοντάς την...

Μια καλή πρακτική είναι να τρώς πχ εσυ μήλο πηγάινοντας κοντά της. Ισως βλέποντάς σε να τρως εσύ, παρασυρθεί και δοκιμάσει και εκείνη... Ομως ΥΠΟΜΟΝΗ, αυτο μπορεί να συμβει πολλές φορές μέχρι να της φυγει ο δισταγμός. Δοκιμασε επίσης να της βάλεις σε ενα μικρό μπωλάκι κατι σαν φρουτοσαλάτα... ή μια ποικιλία ψιλοκομμένων λαχανικών.Ισως παρακινηθεί απο την ποικιλία των χρωμάτων και δοκιμάσει...

Οι African Grey θεωρούνται πολύ εξυπνα και κοινωνικά πουλιά. Αν η εκπαιδευσή τους αρχίσει από τωρα σε λίγο καιρό θα σου μιλάει, θα σου τραγουδαει, θα μιμειται ήχους, θα μετραει, αρκεί να της αφιερώσεις χρόνο. Οσο πιό πολύ ασχολείσαι, τόσο πιό κοινωνικη θα γίνει. Να της μιλάς ΠΑΝΤΑ με ήρεμο τόνο, αργά και καθαρά. ΠΟΤΕ μην την μαλώσεις. Να θυμάσαι πως είναι απο τα ειδη παπαγάλων που δειχνει συμπάθειες και αντιπάθειες στα μελη μιας οικογένειας.Αν εχεις χρόνο να την βγαζεις και εκτός κλουβιού και να ασχολείσαι μαζί της. Επισης βάλε κάποια παιχνίδια στο κλουβί της και φρόντιζε να τα ανανεώνεις σε τακτά χρονικά διαστήματα για ναμην βαριέται.

Αυτα τα λίγα σας αρχη! Ξεκίνα και ενημέρωνε μας για τις εξελίξεις!
 
Γεια σου Κώστα και χρονια πολλά! Να σου ζήσει η Ζήνα. Η δική μου συμβουλή είναι να προσέχεις μη σου πάρει τον αέρα και γίνει "αφεντικό" Ισως έπειδή είναι πολύ έξυπνα πουλιά βρίσκουν διάφορους τρόπους να τραβούν συνεχώς την προσοχή σου γι αυτό και δεν πρέπει να υποκύψεις! Αν παρα΄δείγματος χάριν φεύγεις, τσιριζει κι εσύ γυρνάς πίσω, σημάινει πως βρήκε τον τρόπο να σε κρατά κοντα κλπ. Να σκέφτεσαι πως είναι ένα δίχρονο μωρό που χρειάζεται αγάπη, καθόλου θυμό αλλά και όρια. Οπως είπε η georgina θέλει πολλή υπομονή και επιμονή στην διατροφή. Η δική μου Αφρικαν ({15 χρόνων) δεν τρώει λαχανικά και φρούτα (ελάχιστα) αν και πάιρνει στο στόμα ότι της δώσεις και το πετά. Επίσης δεν θέλει παιγχνίδια κι έχει ένα σωρό ιδιοτροπίες. Αυτό μαλλον συνέβηκε από την άγνοια του πατέρα μου που την αντιμετώπισε σαν... Ενήλικα :) Τέλος πάντων η δικιά σου είναι νεαρή και όλα θα πάνε καλά. Δωσε τηε πολλά ερεθίσματα. Κάπου διάβασα πρόσφατα πως τα πελλετς πρέπει να εισάγονται στην διατροφή τους σταδιακά (25%της τροφής αρχικά).
 
Εξαρχης σου ειχα προτεινει τα πελετς. τα σπορια δεν χρειαζονται στη διατροφη τους διοτι δεν προσφερουν τα απαραιτρητα ειδικα για τους μεγαλους παπαγαλους. Δεν το βγαζω απο το μυαλο μου, μου το ειπε ο κτηνιατρος και το εχω διαβασει σε ολα τα sites για παπαγαλους στο διαδικτυο. Αν ειχες ξεκινησει κατευθειαν με τα πελετς θα τα ηξερε τωρα ως τη βασικη της τροφη. Η αλλαγη δεν πρεπει να γινει αποτομα αλλα σταδιακα. Στην αρχη να βαλεις στο μπωλ 25% της ποσοτητας που τρωει πελετς και 75% σπορους. Τη δευτερη εβδομαδα να γινει 50%-50% και την επομενη 75% πελετς και 25% σπορους. Η αλλαγη θα γινει ετσι σταδιακα με το λιγοτερο στρες. Μολις δεις οτι τρωει κανονικα τα πελετς τοτε να βαλεις ολη την ποσοτητα τροφης του πελετς. Εμενα τρωει μια γεματη χουφτα την ημερα περιπου. Καλα ειναι να βαζεις λιγο περισσοτερο ωστε καλυτερα να περισσευει λιγο παρα να πειναει.
 
παιδια ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις.ηθελα να επισημανω κατι ακομα.
οσο ηταν πιο μικρη ηλικιακα πριν μια εβδομαδα ανεβαινε πιο ευκολα στο χερι μου, οσο περνα ο καιρος ειναι πιο διστακτικη, και πιο ανεξαρτητη ειναι φυσιολογικο αυτο, τι να κανω επιπλεον; Λογω δουλειας δε μπορω ολη την ημερα να ειμαι σπιτι και να ασχολουμε με τις ωρες.
 
παιδια ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις.ηθελα να επισημανω κατι ακομα.
οσο ηταν πιο μικρη ηλικιακα πριν μια εβδομαδα ανεβαινε πιο ευκολα στο χερι μου, οσο περνα ο καιρος ειναι πιο διστακτικη, και πιο ανεξαρτητη ειναι φυσιολογικο αυτο, τι να κανω επιπλεον; Λογω δουλειας δε μπορω ολη την ημερα να ειμαι σπιτι και να ασχολουμε με τις ωρες.

Κωστα αυτα ετσι πανε... Οσο πιο πολλες ωρες περνας μαζι της τοσο περισσοτερο θα δεθει μαζι σου, διαφορετικα θα δεθει με αλλον ανθρωπο απο την οικογενεια που βλεπει και εχει επαφη και της μιλαει περισσοτερο οπως εγινε και με τον προηγουμενο αν θυμαμαι καλα. Δεν τα λεω για να στεναχωρησω αλλα ετσι παει... Αν δεν της δωσει τον απαραιτητο χρονο τωρα δεν θα κοινωνικοποιηθει σωστα, θα ειναι πολυ μαζεμενη με τους ανθρωπους και θα δαγκωνει ευκολα απο ανασφαλεια. Ειδικα οι γκρι ειναι πολυ ντροπαλα πουλια... Ειναι καλο αν και η υπολοιπη οικογενεια το θελει να την μαθετε να ειναι φιλικη με ολους και αν θελεις κι εσυ τωρα που ειναι ακομη μικρη να της γνωριζεις κοσμο και ανθρωπους πολλους υπο την επιβλεψη σου παντα.
 
φιλε μου εχεις δικιο, κατανοω απολυτα αυτα που μου γραφεις, θα ηθελα βεβαια πιο πολλες πληροφοριες αν κανεις γνωριζει, σε θεματα που αφορουν την γενικοτερη μεταχειρηση-εκπαιδευση ενος ζακο παπαγαλου, λαμβανοντας υποψη ολες τις παραμετρους, οσες και να ειναι αυτες, ευχαριστω.
 
ζητας ζητας πληροφοριες αλλα δε προσδιοριζεις τι ακριβως θελεις!

και εγω προσωπικα δεν καταλαβαινω σε ποιο θεμα εισαι ακομα ακαλυπτος γιατι οι πληροφοριες που σουχουν πει και υπαρχουν και στο φορουμ πιστευω ειναι υπεραρκετες ΑΝ τις εχεις διαβασει!

βοηθησε μας αν θες να σε βοηθησουμε γιατι ειλικρινα εγω δε καταλαβαινω τι αλλο θες.
φιλικα στα λεω, αν δε με ενοιαζες δε θα εμπαινα στο κοπο καν να γραψω εδω.
 
παιδια δε λεω το φορουμ ειναι πληρεστατο, μονο που η διψα να μαθαινεις περισσοτερα σε σπρωχνει καμια φορες σε ανοητες ερωτησεις, οπως ποσο χρονο πρεπει να περνω την ημερα {σε ωρες}, τι να περιλαμβανει η εκπαιδευση στο διαστημα αυτο;, πως θα την κοινωνικοποιησω δεδομενου πως ειμαστε λιγα προσωπα που καθε ημερα βλεπει; Και αν μεταβληθει ο χαρακτηρας της μεγαλωνοντας.
πολοι λενε οτι τα ζακο ειναι ιδιοτροπα πουλια, ενω ειναι τρυφερα μικρα, μεγαλωνοντας γινονται ιδιοτροπα, ισχυει αυτο;
τελος ειναι καλο να τη ταισω στο χερι η να την αφηνω να τρωει μονη της; Ευχαριστω
 
Κώστα κανείς δεν μπορεί να σε υποχρέωσει να κάθεσαι συγκεκριμένες ώρες της ημέρας να ασχολείσαι με τον παπαγαλο σου! Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τον ελέυθερο χρόνο και την διάθεση που έχεις. Ουτε μπορεί κανεις να σου πεί αν θα "διδάξεις " στο πουλάκι Γλώσσα, Αριθμητική, Ποίηση,Τραγουδι, κτλ κτλ. 🙂

Φαντασου οτι έχεις ενα μωρό στο σπίτι σου! Τι θα εκανες για να το απασχολήσεις ευχάριστα και δημιουργικά; Απλά πράγματα... Καθαρές, απλές κουβέντες σε πολύ ήρεμο τόνο, μικρές προτάσεις, επαναλαμβανόμενες φράσεις... χωρίς εκνευρισμό και θυμόπαιχνιδια με μικρές μπάλες, κουδουνάκια, σχοινακια, παιχνίδια για σκάρφάλωμα,...Χρόνο, υπομονή και διάθεση να έχεις... Και ολα θα γίνουν! Ριξέ μια ματια στο You Tube και θα βρείς άπειρες ιδέες...

Οσο για την κοινωνικοποιηση θα έρθει σιγά σιγά> Καλυτερα λίγα και σταθερά πρόσωπα στα οποία θα έχει εμπιστοσύνη. Το θέμα του χαρακτήρα πάλι, είναι πολύ δυσκολη υπόθεση! Εδώ έχουμε ιδιοτροπίες εμείς οι άνθρωποι, τα πουλιά γιατι όχι;

Κώστα: Αγάπα τον παπαγάλο σου με τα ελλατώματά του!
 
Παιδια γεια σας. Μετα απο ενα διαστημα απουσιας, γραφω τις παρατηρεις μου.
Η ζηνα ειναι πια εναμιση μηνων, εχει ολα τα φτερα της, ακομα δε μιλαει, προσπαθει με επιτυχια να πιασει αντικειμενα με το ποδι της, καθεται στο χερι μου τη χαιδευω, της μιλω βεβαια βγαζει αναρθρες φωνουλες προσπαθω να περασω χρονο μαζι της αλλα λογω υποχρεωσεων ειναι περιορισμενος, πως βλεπετε την ολη κατασταση ειναι φυσιολογικη;
 
Εντελώς φυσιολογική, τα πας πολύ καλά! Συνέχισε να ασχολήσε όλο και πιο πολύ όσο μπορείς, μην βιάζεσαι για την ομιλία θα γίνει και αυτό. Μπράβο σου!
 
Απ'οσα εχω διαβασει συνηθως οι γκρι μιλανε περιπου ενος ετους η και λιγο νωριτερα. Βεβαια δεν ειναι σπανιες οι περιπτωσεις που μιλησανε και μετα το ενα ετος και αλλα πουλια περιπου δυο ετων οποτε σωστα σου λεει ο Γρηγορης να μη βιαζεσαι να μιλησει! Και αν αργησει λιγο δεν τρεχει τιποτα... καλα τα πατε απο αυτα που λες... 😉 προσπαθησε να περνας περισσοτερο χρονο μαζι της εστω τα Σαββατοκυριακα αν και τα απογευματα σου ειναι γεματα. :)
 
Me ena tetio moraki tha imouna panta mazi! Pantou! Ti na po o antras mou astievete kamia fora kai leei "agapas ta poulia sou perisotera apo emena!" :)
Kosta h katastasi einai fisiologiki! Se zilevo ligaki :D Pate poli kala!
 
Back
Top