Φροντίδα ηλικιωμένων σκύλων

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης ζιζι
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

ζιζι

PB Known Member
Εγγραφή
25 Μαρ 2009
Μηνύματα
4.160
Πόλη
Κωνσταντινούπολη
Καλησπέρα παιδιά!
Η σκυλίτσα μου είναι 8 ετών και 8 μηνών. Εγώ την αντιμετωπίζω ακόμη σαν να είναι το κουταβάκι μου αλλά η πραγματικότητα διαφέρει.
Τον τελευταίο μηνα δεν έχουμε σηκώσει κεφάλι. Συνέχεια προβλήματα.
Τα τελευταία 4 χρόνια παίρνει καθημερινά χάπια γιατι έχει πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα. Μέχρι πριν έναν μήνα δεν αντιμετωπίζαμε κανένα άλλο πρόβλημα. Πριν ένα μήνα και έπειτα από την παραμονή της για δύο μέρες σε μια πανσιόν, αντιμετωπίσαμε μια παγκρεατίτιδα που επειδή δεν περνούσε ζήτησα να γίνουν ακτινογραφίες οι οποίες έδειξαν καρκίνο στο πάγκρεας. Ο υπέρηχος της επόμενης μέρας έδειξε ότι όλα ήταν καθαρά. Επειδή όμως πρόκειται για μεγαλόσωμο ζώο και μπορεί να είχε κάτι αλλά να μην φάνηκε, είπαμε να κάνουμε και μια μαγνητική τομογραφία. Αφήσαμε ένα διάστημα να περάσει για να πάρει τα πάνω της μια και η ναρκώση μας φοβίζει. Τις επόμενες μέρες θα την κάνουμε. Κι ενώ η Ζιζή δείχνει να είναι μια χαρά πλέον, άρχισαν νέα προβλήματα.
Προχθές όσο έκανα μπάνιο έκλεψε την κάλτσα μου και όταν την πλησίασα την κατάπιε ολόκληρη για να μην της την πάρω. Ομολογώ ότι τέτοια συμπεριφορά είχα να δω από τότε που ήταν κουτάβι. Δεν πειραζε ποτέ τίποτα. Και γενικά τους τελευταίους δύο μήνες τρέχω συνέχεια από πίσω της για να μην κάνει ζημιές. Με συμβούλεψαν να της δώσω βιταμίνες του συμπλέγματος Β γιατί ίσως πρόκειται για αρχη ανοιας.

Επειδή είναι το πρώτο μου σκυλάκι και δεν έχω την εμπειρία αλλά και ουτε μπορώ να διανοηθω ότι μπορεί να το χάσω, θα ήθελα να ακούσω τις εμπειρίες σας ώστε να την φροντίζω καλύτερα τώρα που μεγάλωσε.
Δίνετε βιταμίνες στα σκυλάκια σας μετά από κάποια ηλικία; Αλλάζετε κάτι στην καθημερινότητα σας; Έχετε κάνει νάρκωση σε ηλικιωμένα σκυλάκια;

Κάθε πληροφορία ή συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη.
 
Δυστυχώς όλα όσο όμορφα μας δένουν με τα φιλαράκια μας δεν μας επιτρέπουν να δούμε εντελώς ψυχρά το νόμο της φύσης... και χαλιόμαστε... ακόμη και στην ιδέα πως θα τα χάσουμε.
Καταλαβαίνω ακριβώς τι περιγράφεις...
Το έχω ζήσει ως τώρα τρεις φορές πολύ έντονα...
Κάθε φορά ήταν και πιο δύσκολο από την προηγούμενη.
Παρ' όλα αυτά δε θέλω με τίποτε να χάσω τέτοια συναισθήματα... και υιοθετώ συνεχώς και ένα φιλαράκι.
Θα οπλιστείς με υπομονή, θα ακολουθήσεις τις οδηγίες του δικού σου κτηνίατρου για όλα τα προβλήματα υγείας.

Όσο για τις ζημιές, θα τις αγνοείς εντελώς. Πέρα από την αξία τους...
Γιατί η αγάπη που παίρνουμε από τα σκυλάκια μας... είναι πολλαπλάσια ακριβότερη και ασφαλώς μοναδική!
 
Όσο για τις ζημιές, θα τις αγνοείς εντελώς. Πέρα από την αξία τους...
Δεν με απασχολει αν χαλάσει κάτι, αλλά με ενοχλεί που δεν μπορώ να προβλέψω τι θα κάνει και πόσο επικίνδυνο θα είναι για εκείνη. Αυτό με την κάλτσα δεν το περίμενα για παράδειγμα. Τρελάθηκα μέχρι να τη βγάλουμε.

Κύριε Γιάννη, εγώ το ζω πρώτη φορά και δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω. Δεδομένου ότι για αρκετά χρόνια και εδω που βρίσκομαι η Ζιζή είναι η μοναδική μου οικογένεια με πιάνει πανικός και μόνο στην ιδέα. Θα κανουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε τη φυσιολογική φθορά αλλα θέλω να προλάβω βλακείες όπως τις προχθεσινές ώστε να μην γίνουν τα πράγματα πιο σοβαρά από αμέλεια ή άγνοια.
 
...*Δίνετε βιταμίνες στα σκυλάκια σας μετά από κάποια ηλικία; **Αλλάζετε κάτι στην καθημερινότητα σας;*** Έχετε κάνει νάρκωση σε ηλικιωμένα σκυλάκια;

Κάθε πληροφορία ή συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη.
*Σε όσα σκυλάκια έχουν περάσει από τα χέρια μου, δεν χρειάστηκε να δώσω βιταμίνες κατόπιν εντολής γιατρού (ούτε έδωσα ποτέ από μόνη μου).
**Φυσικά και άλλαξα διάφορα πράγματα στην καθημερινότητα τους, ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσίαζε το κάθε ζώο.
δηλ Χρειάστηκε να μικρύνει η απόσταση της βόλτας (εφόσον υπήρχε πρόβλημα καρδιάς και το έπιανε βήχας), σε άλλο ζώο χρειάστηκε να το παίρνω αγκαλιά για να μην ανεβοκατεβαίνει σκάλες. Επίσης υπήρξε περίπτωση που ενώ το ζώο ήθελε να παίξει ''έντονα'', έπρεπε ν΄αλλάξουμε ρυθμό ώστε να μην φτάσει να κουραστεί. Παρατηρείς πως οι ώρες του ύπνου αυξάνονται, ώστε να μην υποφέρουν τόσο από τους πόνους, πολλές φορές αλλάζει η διατροφή και λαμβάνουν αυτή που είναι ''συμβατή'' με το πρόβλημα που έχουν και...χίλια δυο άλλα (ισχύει ότι και με τους ανθρώπους πάνω κάτω).
***Ναι, έχω κάνει νάρκωση σε ηλικιωμένα σκυλάκια, αφού χρειάστηκε να ψάξω πολύ την πρώτη φορά, ώστε να βρω την καταλληλότερη κλινική και γιατρό (κατά την άποψή μου), πχ δεν ναρκώνουν-νάρκωναν όλοι με αέριο, το οποίο θεωρείται (πιο) ακίνδυνο...

. Επειδή είναι το πρώτο μου σκυλάκι και δεν έχω την εμπειρία αλλά και ουτε μπορώ να διανοηθω ότι μπορεί να το χάσω, θα ήθελα να ακούσω τις εμπειρίες σας ώστε να την φροντίζω καλύτερα τώρα που μεγάλωσε.
Μακάρι αυτό να μην συνέβαινε ποτέ. Γνωρίζεις όμως πως είναι κάτι που δυστυχώς δεν μπορεί κανείς ν΄αποφύγει...Αυτό λοιπόν που κατά την γνώμη μου είναι το κυριότερο (όταν φτάσει ο χρόνος για κάτι τέτοιο), είναι το ζώο να μην υποφέρει ούτε μια ώρα...
... Το ότι ο ιδιοκτήτης του θα υποφέρει λόγω της απώλειας, είναι σίγουρο και αναπόφευκτο (για κάποιους από εμάς)... Μετράει όμως περισσότερο το δικαίωμα τους στην ευθανασία, ώστε να μην υποφέρουν... Καλό λοιπόν (και πάλι κατά την άποψη μου), είναι να σκεφτόμαστε αυτό ώστε να προετοιμαζόμαστε και να μπορούμε ν΄ακολουθήσουμε τη συμβουλή του γιατρού (για κάτι τέτοιο), χωρίς ίχνος ''εγωισμού'' και καθυστέρησης☹
Εύχομαι το καλύτερο για την αγαπημένη σου!
 
Περαστικά σας κι εύχομαι η μαγνητική να είναι καθαρή. Το ξινολάχανο (σε βάζο τύπου τουρσι-γερμανικό προϊόν συνήθως) πρέπει να υπάρχει στο ψυγείο μας, θεωρείται ότι βοηθάει στη φυσική αποβολή οποιοδήποτε ξένου σώματος απο το πεπτικό σύστημα καθώς δεν πέπτεται και τυλίγεται γύρω απο το ξένο σώμα βοηθώντας στην ευκολότερη αποβολή του. Νάρκωση δεν χρειάστηκε να κάνουμε στον μεγάλο μας σκύλο, τίποτα δεν άλλαξε στην καθημερινότητα του πέρα απο ότι πονούσαν εμφανώς τα αρθριτικά του τις πιο υγρές ή κρύες μέρες τους 2 τελευταίους του χειμώνες. Δεν νομίζω ότι στη σκυλίτσα σου λείπει κάτι που δεν της παρέχεις ήδη. Καλό φαγητό, ζέστη και συντηρητική άσκηση νομίζω ότι είναι τα απολύτως βασικά. Αν δεν τρώει κροκέτα που είναι ήδη εμπλουτισμένη τότε οι βιταμίνες ίσως είναι μια καλή εκδοχή για να συζητήσεις με τον γιατρό σας.
 
Παιδια, σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.
Η Ζιζή τρώει εδώ και 10 μήνες τροφή για ηπατοπαθεια (κροκετα) κυρίως για να προλάβουμε τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την καθημερινή λήψη φαρμάκων για τον θυρεοειδή.
Εκτός του ότι έχει γίνει ξανά τρελή σαν κουτάβι, κατά τα άλλα φαίνεται μια χαρά. Δεν δείχνει να πονάει κάπου και είναι πολύ δραστήρια. Βλέπει και ακούει μια χαρά.
Εύχομαι να μην έρθει η στιγμή, αλλά αν έρθει δεν θα την αφήσω ούτε λεπτό να πονέσει.
@Sissy δεν ήξερα για την νάρκωση με αέριο. Βλέπεις στην Ελλάδα εμπιστευομουν απόλυτα την κτηνιατρο μας. Θα το συζητήσω με την κτηνιατρο εδώ για να μου πει τι μπορούμε να κάνουμε.

Ειλικρινά, τα βάζω όλα σε μια σειρά και περιμένω να τα ξεπεράσουμε ένα ένα. Η διάρροια και οι εμετοί πέρασαν, η κάλτσα βγήκε, το μόνο που τρέμω τώρα είναι η ναρκώση και τα αποτελέσματα της μαγνητικής. Μακάρι να σταθούμε τυχερές.
 
Ολα καλα να πανε! Ο δικος μου ειναι 9 μιση χρονων σχεδον τωρα! Δεν εχει χρειαστει να δωσουμε κατι εξτρα κ προς το παρον ειναι ολα οκ! ΔΕ θελω να σκεφτομαι τα χρονια που περνανε! Οσες φορες εχω σκεφτει οτι μεγαλωνει και καποια στιγμη θα τον χασω με ποιανει ενα σφιξιμο και δυσκολευομαι παρα πολυ! Περιμενουμε θετικα νεα!
 
Ολα καλα να πανε! Ο δικος μου ειναι 9 μιση χρονων σχεδον τωρα! Δεν εχει χρειαστει να δωσουμε κατι εξτρα κ προς το παρον ειναι ολα οκ! ΔΕ θελω να σκεφτομαι τα χρονια που περνανε! Οσες φορες εχω σκεφτει οτι μεγαλωνει και καποια στιγμη θα τον χασω με ποιανει ενα σφιξιμο και δυσκολευομαι παρα πολυ! Περιμενουμε θετικα νεα!
Σε ευχαριστώ πολύ Ζαχαρία.
Εγώ εδώ και έναν μήνα νιώθω αυτό το σφίξιμο. Τις νύχτες πετάγομαι από εφιάλτες και τρέχω να δω αν είναι καλά.
Φοβάμαι τόσο πολύ την νάρκωση που από τη μια θα ήθελα να καθυστερησουμε όσο γίνεται τη μαγνητική τομογραφία και από την άλλη θέλω επιτέλους να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης. Να μάθω τι συμβαίνει και να το αντιμετωπίσω.
 
Άλλη μια φορά ξυπνάω στη μέση της νύχτας. Από τύψεις; Αγωνία; Δεν ξέρω. Πάνω από έναν μήνα προσπαθώ με κάποιο τρόπο να καταλάβω ποιο είναι το σωστό. Δεν τη θέλω αυτή τη νάρκωση. Δεν θέλω να διακινδυνεύσει για κάτι που δεν είναι σίγουρο και μάλιστα βλέποντας ένα ζώο που δεν πονάει και είναι ευδιάθετο όλη την ημέρα. Η απάντηση στο δύσκολο δίλημμα μου ήρθε εχθές ουρανοκατέβατη. Πήγαμε στο πανεπιστήμιο για υπερηχογράφημα στην καρδούλα της ώστε να βεβαιωθουμε ότι θα αντέξει τη νάρκωση. Βρήκαμε πρόβλημα. Όχι μεγάλο αλλά από εδώ και πέρα θα παίρνουμε μια ζωή κάθε μέρα τρία χαπακια. Τρία για το θυρεοειδή και τρία για την καρδούλα μας. Ο καρδιολόγος μου είπε ότι 80% θα ξυπνήσει από την νάρκωση αλλά 100% το πρόβλημα στην καρδιά της θα επιδεινωθεί μετά από αυτήν. Οι γιατροί στο πανεπιστήμιο μου είπαν να μην την ταλαιπωρήσω αδικα ειδικά εφόσον οι βιοχημικές εξετάσεις είναι τέλειες. Να τις επαναλάβουμε μετά από έναν μήνα και να τσεκαρω το πρόβλημα έτσι. Στην ερώτηση μου "αν είναι όμως σε αρχικό στάδιο και δεν φαίνεται από τις βιοχημικές;"η απάντηση ήταν ότι και σε αρχικο στάδιο να είναι είναι εξαιρετικά λίγες οι πιθανότητες να αναρρώσει ένα ζώο αφού του αφαιρέσουμε το πάγκρεας και ειδικά στην ηλικία της ζιζης δεν θα αντέξει την όλη διαδικασία. Με λίγα λόγια η γνώμη τους ήταν να μην το διακινδυνεύσω εφόσον το ζώο είναι μια χαρα. Για να είμαι ειλικρινής είναι αυτό που ήθελα να ακούσω. Είναι όμως το σωστό; 😑
 
είναι εξαιρετικά λίγες οι πιθανότητες να αναρρώσει ένα ζώο αφού του αφαιρέσουμε το πάγκρεας

Και να αντεξει την επεμβαση το ζωο, δεν υπαρχει ουσιαστικη αναρρωση απο τον συγκεκριμενο τυπο καρκινου.
Οπως περιγραφεται στο παρακατω αρθρο, παραλληλα με την επεμβαση ξεκινα και η αντιστροφη μετρηση.

Καρκίνος του παγκρέατος στο σκύλο και στη γάτα
 
Και να αντεξει την επεμβαση το ζωο, δεν υπαρχει ουσιαστικη αναρρωση απο τον συγκεκριμενο τυπο καρκινου.
Οπως περιγραφεται στο παρακατω αρθρο, παραλληλα με την επεμβαση ξεκινα και η αντιστροφη μετρηση.

Καρκίνος του παγκρέατος στο σκύλο και στη γάτα
Τον τελευταίο μήνα το έχω διαβάσει πάνω από 100 φορες. Ίσως γι αυτό ήμουν αρνητική πριν να μου το πει ο κτηνίατρος.
Δυστυχώς δεν έχω βρει παραπάνω πληροφορίες. Απ'ό,τι κατάλαβα είναι μια δυσκολη περίπτωση και δεδομένου ότι οι περισσότεροι το αντιλαμβάνονται όταν είναι ήδη πολύ αργά ίσως να μην είναι και οι κτηνίατροι τόσο εμπειροι.
[automerge]1548739705[/automerge]
Αφού πια έχεις όλες τις ιατρικές πληροφορίες κάνε αυτό που λέει η καρδιά σου, εσύ καταλαβαίνεις τον σκύλο σου καλύτερα απο όλους.
Εύχομαι να είναι το σωστό και να μην το μετανιώσω. 😔
Πώς να αποφασίσω εγώ για τη ζωή κάποιου άλλου; Και ειδικά για τη ζωή αυτού του κοριτσιού που λατρεύω.
 
Πώς να αποφασίσω εγώ για τη ζωή κάποιου άλλου; Και ειδικά για τη ζωή αυτού του κοριτσιού που λατρεύω.

Μα, αυτή είναι δικιά σου "ευθύνη", αυτή δεν είναι ικανή να πάρει τέτοιες αποφάσεις. Αν κάνεις αυτό που σου λέει η καρδιά σου ότι είναι το σωστότερο, πιστεύω πως δεν θα το μετανιώσεις διότι η απόφασή σου θα πηγάζει και απο το συναίσθημα σε συνδυασμό με την ιατρική πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση Ζωή, δεν είμαστε αλάνθαστοι και ξέρουμε ότι ο χρόνος δεν ξεχνάει ποτέ κανέναν.
 
Προχθές πήγαμε να δώσουμε αίμα για να κάνουμε επαναληπτικές βιοχημικές εξετάσεις για το πάγκρεας. Για δύο ημέρες τα χέρια μου ήταν παγωμένα και τα πόδια μου μουδιασμενα. Σήμερα πήρα τα αποτελέσματα και δόξα τω θεώ όλα είναι μια χαρά. Ελπίζω αυτό να σημαίνει ότι όλα πηγαίνουν καλά!
IMG_20190316_195220_7_400x800.webp
Όσο θα βλέπω το χαμόγελο της, θα νιώθω ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο!
 
Λαμπρά! Όλα καλά και υπό έλεγχο! Είδες; Δεν έπρεπε να ανησυχείς και να πανικοβάλλεσαι. Θα κάνεις κακό στον εαυτό σου και σκέψου ότι όλοι ζωντανοί οργανισμοί ασθενούν κάποτε. Είναι αναπόφευκτο, ιδίως στα γηραιότερα ζώα. Εσύ όμως της παρέχεις τα πάντα και τακτική ιατρική υποστήριξη και τα όποια προβλήματα υγείας της θα αντιμετωπίζονται! 🙂

Εύχομαι από καρδιάς αυτή να ήταν η τελευταία σας δυσκολία και να συνεχίσετε με χαρές, όμορφες στιγμές και πάνω απ'όλα με υγεία!👍
 
Λαμπρά! Όλα καλά και υπό έλεγχο! Είδες; Δεν έπρεπε να ανησυχείς και να πανικοβάλλεσαι. Θα κάνεις κακό στον εαυτό σου και σκέψου ότι όλοι ζωντανοί οργανισμοί ασθενούν κάποτε. Είναι αναπόφευκτο, ιδίως στα γηραιότερα ζώα. Εσύ όμως της παρέχεις τα πάντα και τακτική ιατρική υποστήριξη και τα όποια προβλήματα υγείας της θα αντιμετωπίζονται! 🙂

Εύχομαι από καρδιάς αυτή να ήταν η τελευταία σας δυσκολία και να συνεχίσετε με χαρές, όμορφες στιγμές και πάνω απ'όλα με υγεία!👍
Να σαι καλά Αμβροσιε. Έχεις δίκιο σε όλα όμως στην πράξη δεν τα καταφέρνω και τόσο καλά. Αν για τα πουλιά αγχώνονται, για τη Ζιζή μου κόβονται τα πόδια 😔
Ελπίζω κι εγώ από εδώ και πέρα όλα να πάνε καλά!
Η περιπέτειά μας ήταν ένα μάθημα για εμένα. Εδώ και τρεις μήνες δεν αφήνω τίποτα να με επηρεάσει. Χαμογελάω συνεχεια και νιώθω ευτυχισμένη για το κάθε δευτερόλεπτο που περνάω μαζί της. Αυτή η ιστορία με ισοπέδωσε και την ίδια στιγμή με έκανε πιο δυνατή για να καταφέρω να τη στηρίξω!
 
Να σαι καλά Αμβροσιε. Έχεις δίκιο σε όλα όμως στην πράξη δεν τα καταφέρνω και τόσο καλά. Αν για τα πουλιά αγχώνονται, για τη Ζιζή μου κόβονται τα πόδια 😔
Ελπίζω κι εγώ από εδώ και πέρα όλα να πάνε καλά!
Κατανοώ απόλυτα τον προβληματισμό και την κακή ψυχολογία σου σε αυτά τα ζητήματα. Ανθρώπινο είναι. Να είσαι αισιόδοξη και να ελπίζεις για το καλύτερο!

Η περιπέτειά μας ήταν ένα μάθημα για εμένα. Εδώ και τρεις μήνες δεν αφήνω τίποτα να με επηρεάσει. Χαμογελάω συνεχεια και νιώθω ευτυχισμένη για το κάθε δευτερόλεπτο που περνάω μαζί της. Αυτή η ιστορία με ισοπέδωσε και την ίδια στιγμή με έκανε πιο δυνατή για να καταφέρω να τη στηρίξω!
Μπράβο σου για το σοφό και συνετό σκεπτικό και γραφόμενα σου! Έτσι πρέπει να δρούμε όλοι μας! Ζήσε την κάθε στιγμή στο πλάϊ της! Το άγχος δεν μας αφήνει να χαρούμε και να απολαύσουμε τις ομορφιές της καθημερινότητα μας και για αυτό να προσπαθήσεις να το εξανεμίσεις! 🙂👊
 
Μακάρι να το βλέπεις για πολλά χρόνια ακόμη! 🥰
Κατανοώ απόλυτα τον προβληματισμό και την κακή ψυχολογία σου σε αυτά τα ζητήματα. Ανθρώπινο είναι. Να είσαι αισιόδοξη και να ελπίζεις για το καλύτερο!


Μπράβο σου για το σοφό και συνετό σκεπτικό και γραφόμενα σου! Έτσι πρέπει να δρούμε όλοι μας! Ζήσε την κάθε στιγμή στο πλάϊ της! Το άγχος δεν μας αφήνει να χαρούμε και να απολαύσουμε τις ομορφιές της καθημερινότητα μας και για αυτό να προσπαθήσεις να το εξανεμίσεις! 🙂👊
Συμφωνώ με τον Αμβρόσιο Ζωή μου έτσι ζήσε την κάθε στιγμή και απολαύστε την! 😘
 
Back
Top