Φροντίδα Φροντίδα καναρινιών, βασικές οδηγίες

Τα καναρίνια χρειάζονται λίγα πράγματα για να είναι δραστήρια και υγιή. Η σωστή φροντίδα των καναρινιών συμβάλει καθοριστικά στην ποιότητα ζωής, στη μακροζωία τους και κατ' επέκταση στον χρόνο που θα βρίσκονται μαζί μας για να μας συντροφεύουν. Να θυμάστε πάντα ότι εμείς επιλέξαμε να τα φροντίζουμε γι' αυτό και έχουμε τουλάχιστον την υποχρέωση να τα φροντίζουμε σωστά.

canary-cover.jpg

Κατάλληλο κλουβί για καναρίνια​

Ένα καναρίνι πρέπει να έχει ένα ευρύχωρο, ασφαλές και συνεχώς καθαρό κλουβί. Ένας γενικός κανόνας λέει, όσο μεγαλύτερο είναι ένα κλουβί, τόσο το καλύτερο καλύτερο για το πουλί. Οι διαστάσεις του πρέπει να είναι κατ' ελάχιστον 40 Χ 30 Χ 25 εκ. Το ιδανικό θα ήταν μία 60αρα ζευγαρώστρα για καναρίνια.

Αποφύγετε τα ψηλά και στενά κλουβιά που σχεδιάζονται για παπαγάλους και επιλέξτε κάποιο που εκτείνεται σε πλάτος.

Το κλουβί του πρέπει να τοποθετείται μακριά από το άμεσο φως του ήλιου ή τα ρεύματα του αέρα.

Δείτε αναλυτικά ποιο είναι το κατάλληλο κλουβί για καναρίνι:

Αξεσουάρ​

Ένα κλουβί στις ελάχιστες διαστάσεις που αναφέρθηκαν πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 πατήθρες, καθώς επίσης ταΐστρες για σπόρους και δύο ταϊστράκια για αυγοτροφή, grit, κεράσματα κλπ. και μία ποτίστρα.

Να προτιμήσετε ξύλινες πατήθρες, μία διαμέτρου 10 και μία 12 χιλιοστών, πλαστικές διαφανείς ταΐστρες και ποτίστρα κενού αέρος.

Τέλος θα χρειαστείτε κάποιο στρώμα υγιεινής καλής ποιότητας για τον πάτο του κλουβιού, το οποίο θα αντικαθίσταται με τον εβδομαδιαίο γενικό καθαρισμό του κλουβιού.

Καθαρή, φρέσκια τροφή​

Τα καναρίνια είναι συνήθως πολύ δεκτικά σε νέες τροφές, αλλά καλό είναι τις πρώτες μέρες να του δίνετε τις τροφές με τις οποίες το τάιζε ο πρώην ιδιοκτήτης του. Για την ώρα, το να συνηθίσει ένα νέο σπίτι, είναι ήδη μια πολύ μεγάλη αλλαγή. Αργότερα, μπορείτε να τις αλλάξετε. Οι αλλαγές πρέπει να γίνονται σταδιακά και σε μικρές δόσεις.

Βασική τροφή των καναρινιών είναι οι σπόροι. Επιλέξτε ένα επώνυμο συσκευασμένο μείγμα σπόρων για καναρίνια. Αποφύγετε τους χύμα σπόρους και γενικά τις χύμα τροφές πού πωλούνται σε διάφανη νάιλον σακουλάκια.

Εκτός από τους σπόρους μπορείτε να του δίνετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, αφού τα πλένετε και τα στεγνώσετε καλά. Δίνετέ τα σε μικρές ποσότητες, 3 φορές εβδομαδιαίως. Δείτε ποια φρούτα - λαχανικά επιτρέπονται και ποια όχι.

Τέλος, μπορείτε να του δίνετε βρασμένο αυγό ή αυγοτροφή μία φορά την εβδομάδα.

Το πόσιμο νερό των πουλιών​

Το πόσιμο νερό των πουλιών πρέπει να είναι πάντα καθαρό και να αλλάζει συχνά. Ειδικά το καλοκαίρι, καλό είναι να αλλάζετε το νερό με φρέσκο δροσερό ακόμη και δύο φορές την ημέρα.

Μέσα στο νερό η ανάπτυξη των βακτηριδίων γίνεται ταχύτατα, για αυτό είναι σημαντικό να διατηρείται καθαρό χωρίς να υπάρχουν υπολείμματα τροφών στην ποτίστρα.

Καλό είναι να χρησιμοποιείτε ποτίστρες κενού αέρος στις οποίες δεν μπορούν να πέσουν υπολείμματα τροφών.

Κουζίνες και λουτρά δεν είναι κατάλληλοι χώροι για πουλιά​

Οι θερμοκρασίες ποικίλουν πολύ, λόγω των καυτών ντους ή του ψησίματος. Οι ισχυρές χημικές ουσίες είναι συχνά παρούσες και οι καπνοί από τα σκευή μαγειρικής μπορούν να αποβούν θανάσιμοι. Δωμάτια όπως οι καλά φωτισμένες κρεβατοκάμαρες ή τα καθιστικά είναι ιδανικά.

Ειδικά για την πρώτη εβδομάδα, το πουλί πρέπει να βρίσκεται σε ήρεμο χώρο. Εάν το πουλί πρέπει να στεγαστεί σε μια θορυβώδη ή υψηλής κυκλοφορίας περιοχή, τότε τοποθέτησε το εκεί βαθμιαία (καλύψτε το με ένα κομμάτι ύφασμα όταν φαίνεται να ταράζεται).

Θα παρατηρήσετε ότι τα θορυβώδη μέρη, θα ενοχλούν το πουλί όλο και λιγότερο καθώς ο χρόνος θα περνάει και ένα αρσενικό θα απολαμβάνει πραγματικά να κελαηδάει με τον ήχο από ένα ραδιόφωνο, μια δυνατή συνομιλία, ή την ηλεκτρική σκούπα.

Βρείτε το καλύτερο μέρος για το καναρίνι σας:

Φροντίδα περισσότερων από ένα πουλιών​

Ούτε καν δύο αρσενικά μόνο, που έχουν ανατραφεί μαζί δεν πρέπει να στεγαστούν στο ίδιο κλουβί. Η ειρήνη μπορεί να βασιλέψει για μια στιγμή αλλά τελικά το εδαφικό ένστικτο θα επιστρέψει και η πάλη θα εμφανιστεί.

Ο καλύτερος τρόπος για να κατέχει κανείς δύο αρσενικά καναρίνια, είναι να στεγαστούν χώρια κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να ακούσουν, αλλά να μη βλέπουν το ένα το άλλο. Με αυτή τη μέθοδο θα εκμεταλλευθείτε πλήρως το φυσικό ένστικτο ενός καναρινιού, για να ενημερώσει τους ανταγωνιστές αρσενικούς γείτονες ότι υπερασπίζει μια περιοχή.

Τα άγρια ωδικά πουλιά, κάθονται στις μεταξύ τους περιοχές καλώντας τους ανταγωνιστές τους όλη την ημέρα. Έτσι μ’ αυτό τον τρόπο κι εσείς, μπορείτε να “εκβιάσετε” επιπλέον κελάδημα από τα πουλιά σας.

Μερικά ζευγάρια, άλλα όχι όλα, μπορούν να στεγαστούν μαζί όλο το έτος αφού θα έχουν συνηθίσει αρκετά το ένα το άλλο. Θυμηθείτε, η προσεκτική παρουσίαση του ενός πουλιού στο άλλο είναι απαραίτητη για την τοποθέτηση τους στο ίδιο κλουβί. Ξεκινήστε με τη τοποθέτηση των πουλιών το ένα δίπλα στο άλλο, σε χωριστά κλουβιά έως ότου συνηθίσουν.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι σύντομη ή να πάρει αρκετές ημέρες ώσπου να ολοκληρωθεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι ένας από τους λόγους που ένα πουλί τραγουδά είναι η ανάγκη να βρεθεί ένας σύντροφος.

Με αυτήν την μέθοδο “συγκατοίκησης” αυτή η ανάγκη ικανοποιείται, έτσι το αρσενικό μπορεί να κελαηδάει κάπως λιγότερο από εάν στεγαζόταν μόνο. Το ζευγάρι τελικώς, κάποια στιγμή θα ζευγαρώσει. Έτσι το αρσενικό και το θηλυκό, πρέπει να είναι της ίδιας φυλής ή ποικιλίας, για να εξασφαλιστεί ότι οι νεοσσοί θα είναι καλής ποιότητας.

Η ομαδική εκτροφή θα λειτουργήσει με τα καναρίνια εφ’ όσον δεν συσσωρεύονται σε ένα πάρα πολύ μικρό χώρο. Οποιεσδήποτε διαμάχες θα είναι συνήθως προσωρινές. Η κοινωνική αλληλεπίδραση τριών ή περισσότερων πουλιών, θα αποτρέψει συνήθως οποιαδήποτε μεταξύ τους διαμάχη για μεγάλο διάστημα. Σε αυτήν την κατάσταση, μόνο ένα κυρίαρχο πουλί θα κελαηδάει συχνότερα (όχι απαραιτήτως ο καλύτερος τραγουδιστής σας).

Να είστε σε επιφυλακή για τα ακόλουθα σημάδια ασθένειας​

Φουσκωμένα φτερά, δύσπνοια, φτέρνισμα, διάρροια για μακρό χρονικό διάστημα, και αλλαγή της όρεξης. Επειδή η ασθένεια μπορεί να κινηθεί πολύ γρήγορα θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα κτηνίατρο αμέσως.

Σε περίπτωση υποψίας, παρέχετε υψηλότερη θερμοκρασία περιβάλλοντος στο άρρωστο πουλί. Εάν δίνεται η κατάλληλη φροντίδα, ένα καναρίνι μπορεί να ζήσει για 10 έως 15 και να εξακολουθεί να κελαηδάει έως τα γηρατειά.

Διαβάστε επίσης ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο για την αναγνώριση ασθενειών στα καναρίνια.

Σχετικό περιεχόμενο​

Τα καναρίνια ως κατοικίδια (πλήρης οδηγός)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τα δύο θηλυκά κόκκινα μωσαϊκά που έχω δεν συνυπήρχαν ειρηνικά σε μια διπλή κλούβα που είχα και αναγκάστηκα να τις χωρίσω. Μιλάμε για πολύ καυγά. Και είναι μόλις 6 μηνών και μεγαλωμένες μαζί μιας και είναι αδελφές. Εντωμεταξύ ο εκτροφέας τους τις είχε μαζί με άλλες δύο σε κλουβί ίδιων διαστάσεων και ζούσαν αρμονικά. Τι μπορεί να τις έπιασε όταν ήρθαν σε εμένα δεν μπορώ να καταλάβω...
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Όταν ήρθαν σε εσένα οι ισορροπίες άλλαξαν και η ιεραρχία έπρεπε να δημιουργηθεί από την αρχή.
Αυτό ενεργοποίησε και τις μάχες οι οποίες μπορούν να κρατήσουν καιρό όταν έχουμε ισοδύναμα πουλιά που θέλουν να είναι στην κορυφή.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Όποιος και αν είναι ο λόγος που τσακώνονται, χώρισέ τα. Οι τσακωμοί δημιουργούν στρες και το στρες ασθένειες.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Όποιος και αν είναι ο λόγος που τσακώνονται, χώρισέ τα. Οι τσακωμοί δημιουργούν στρες και το στρες ασθένειες.
Τις χώρισα μια εβδομάδα αφού τις έφερα στο σπίτι, μιας και δεν "παλευόταν" η κατάσταση. Και σου λέει μετά για τα αρσενικά...Απλά ήθελα τώρα το καλοκαίρι με την πτερόρροια να ασκούνται στην διπλή ζευγαρώστρα μιας και ήταν μόνο οι δυό τους. Πάντως και με το συρμάτινο χώρισμα δεν λείπουν οι εντάσεις. Λες να βάλω το αδιάφανο χώρισμα ώστε να μην βλέπονται καθόλου;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Λες να βάλω το αδιάφανο χώρισμα ώστε να μην βλέπονται καθόλου;
Αν συνεχίζουν, ναι.
Απλά ήθελα τώρα το καλοκαίρι με την πτερόρροια να ασκούνται στην διπλή ζευγαρώστρα
Ούτως ή άλλως, το πήγαινε έλα σε μια διπλή ζευγαρώστρα, δεν το λες ακριβώς και άσκηση.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εφόσον η αυγοτροφή αλλά και τα χόρτα είναι πηγές ασβεστίου, θεωρείς απαραίτητο ένα σουπιοκόκκαλο; Και με τη προϋπόθεση ότι το ράμφος τους δεν έχει ανάγκη φροντίδας στον βαθμό που έχει το ράμφος των παπαγάλων πχ.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Εφόσον η αυγοτροφή αλλά και τα χόρτα είναι πηγές ασβεστίου, θεωρείς απαραίτητο ένα σουπιοκόκκαλο;
Εάν η αυγοτροφή, τα χορταρικά και κάποιοι σπόροι όπως το σουσάμι για παράδειγμα, είναι συνεχώς διαθέσιμα σε τακτική βάση, τότε το σουπιοκόκαλο δεν είναι απαραίτητο. Ούτως ή άλλως δεν είναι "απαραίτητο" από τη στιγμή που δεν υπάρχει στη φυσική τους διατροφή. Το προσφέρουμε απλά για να αναπληρώνει τα κενά που δεν μπορούν να καλυφθούν από τη διατροφή που τους παρέχουμε.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το σουποκόκκαλο καλό είναι αν υπάρχει ή αν δεν έχει κόστος (άμα έχεις φίλο ψαρά κ. Α). Καλά είναι και τα τσόφλια από τα αβγά χωρίς την μεβρανη τους κοπανισμένα.
 
Back
Top