Φροντίδα Φροντίδα καναρινιών ολόκληρο τον χρόνο

Ένας ακόμη οδηγός φροντίδας καναρινιών με πληροφορίες για τη διαχείρισή τους, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Φροντίδα καναρινιών για όλο τον χρόνο​

Το καναρίνι είναι ίσως το πιο αγαπητό πτηνό συντροφιάς, με ιδιαίτερο και ποτέ ίδιο χαρακτήρα αλλά ταυτόχρονα και το πιο ευαίσθητο, οπότε οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεχτικοί όσον αφορά στο χώρο και τον κλωβό διαμονής αλλά κυρίως στην ημερήσια διατροφή του.

Όταν μάλιστα αποφασίσουμε να κάνουμε το πέρασμα από την μια γενιά στην άλλη, ας ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα ως προς τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών διατροφής και διαβίωσης του ζευγαριού και μετέπειτα των νεοσσών.

Χώρος και κλωβός διαμονής, υγιεινή, διατροφή, προ της αναπαραγωγής, αναπαραγωγής γενικά, κατά την πτερόρροια, τα σημεία που επικεντρώνει την προσοχή του ο εκτροφέας, στα οποία θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απλές και κατανοητές κατευθύνσεις.

Χώρος και κλωβοί διαμονής​

Όσον αφορά στο χώρο φιλοξενίας του καναρινιού, πρώτη επιλογή μας πρέπει να είναι ένα μέρος δίχως ρεύματα αέρα, με χαμηλή ή μηδενική υγρασία.

Επειδή το φυσικό φως αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες που δρουν σημαντικά στον κύκλο ζωής των πτηνών, θα πρέπει το τελικό σημείο να μην επηρεάζεται από τεχνητό φως. Όλα τα πτηνά, πρέπων είναι να ξυπνάνε με την ανατολή και να κοιμούνται με τη δύση του ήλιου.

Κλουβιά​

Όσον αφορά στον κλωβό, όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο για το καναρίνι, διότι έτσι θα διατηρείται υγιές και κυρίως δραστήριο.

Ελάχιστες διαστάσεις για ένα κατάλληλο κλωβό θεωρούνται οι 58 x 30 x 37 ύψος. Μία ζευγαρώστρα με διαχωριστικό (πλέγμα και αδιαφανές), συρτάρι και κυρίως αποσπώμενη σχάρα αποτελεί ιδανική λύση, γιατί έτσι δεν θα χρειάζεται να μετακινούμε όλο το κλουβί (κίνηση ιδιαιτέρως στρεσσογόνα) κατά την εβδομαδιαία γενική καθαριότητα.

60cm-cage.jpg

Περισσότερα για τα κλουβιά των καναρινιών

Αξεσουάρ​

Βασικό αξεσουάρ για μία ιδανική διαμονή, αποτελούν πλέον για τους περισσότερους εκτροφείς οι ξύλινες πατήθρες (ξύλο οξιάς). Καλό είναι να επιλέγουμε μία διάσταση σε μήκος (30cm) και δύο διαφορετικές διαστάσεις σε πάχος (8 και 10mm) με σκοπό την καλύτερη δυνατή εκγύμναση των ποδιών. Πρέπει να τοποθετούνται σε τέτοια απόσταση από τα πλαϊνά του κλωβού ώστε, κατά την περιστροφή, να μη τραυματίζεται η ουρά του καναρινιού.

Δείτε <Link Removed>
pati8res_potistra.jpg

Εν συνεχεία, οι ποτίστρες κενού αέρος διασφαλίζουν στο καναρίνι το δικαίωμα να απολαμβάνει καθαρό νερό όλη μέρα. Μη ξεχνάμε ότι ακόμη και ένας σπόρος ξεχασμένος στο νερό, είναι ικανός μέσα σε σύντομο χρόνο να αναπτύξει έντονα παθογόνους μικροοργανισμούς.

Σχετική συζήτηση <Link Removed>

Υγιεινή​

Η υγιεινή τόσο του χώρου όσο και των σκευών, αποτελεί καίριο παράγοντα για τη σωστή ευζωία του καναρινιού. Η χρήση χαρτιού A4 στον πάτο του κλωβού είναι απλή αλλά επιβάλλει την αντικατάστασή του τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Μια πολύ καλή εναλλακτική λύση, με άριστες κριτικές, αποτελεί το πριονίδι, ένα υλικό που καταφέρνει να απορροφά τις οσμές των περιττωμάτων και χρίζει αλλαγής μία φορά την εβδομάδα.

Δείτε: <Link Removed>.

Πατήθρες, ποτίστρες και ταΐστρες πρέπει να επιβλέπονται καθημερινά και μία φορά την εβδομάδα να αποστειρώνονται. Επίσης, οφείλουμε να προσπαθούμε να απαλλάσσουμε τα καναρίνια από τα κουνούπια, φορείς πολλών σοβαρών μολύνσεων με κύρια την ορνίθωση. Τα <Link Removed> μπορούν να αποφευχθούν ή και να ελεγχθούν ακόμη μέσω της εβδομαδιαίας απολύμανσης κλωβού και λοιπών αξεσουάρ με dettol και ξύδι και εν συνεχεία ψεκάζοντας με ένα άξιο παρασιτοκτόνο όπως το <Link Removed> ή το effipro-spray, αφού πρωτίστως έρθουμε σε επικοινωνία με <Link Removed>.

Διατροφή​

Ο πιο σημαντικός παράγων-ρυθμιστής του κύκλου ζωής των καναρινιών. Κάθε πουλί δικαιούται και πρέπει να έχει μια ισορροπημένη διατροφή κάθε μέρα του χρόνου όλο τον χρόνο, η οποία χωρίζεται σε τρεις φάσεις:
diet-period.png
Ο χειμώνας στη Φύση κρίνεται ως δύσκολη περίοδος για τα καναρίνια, με περιορισμένη ποικιλία σπόρων, γι’αυτό και δικαίως του αποδίδεται ο χαρακτηρισμός ως ’"περίοδος συντήρησης".

Ο ερχομός της Άνοιξης, απ’την άλλη, σημαίνει αύξηση ποικιλίας της τροφής και ενεργοποιεί διαφορετικά το βιολογικό ρολόι των πτηνών. Οπότε, ιδανική τακτική θεωρείται η αύξηση παροχής της τροφής σταδιακά ανά περίοδο, μια τακτική που οφείλουμε να ακολουθούμε πιστά αν όντως επιθυμούμε την καλύτερη δυνατή ευζωία των καναρινιών στο πλευρό μας.

Οι σπόροι και οι τροφές που θα τους προσφέρουμε, δεν πρέπει να είναι τυχαίες. Σε κάθε καναρίνι πρέπει να παρέχεται ένα ισορροπημένο μείγμα σπόρων που να περιέχει συνήθως κεχρί, καναβούρι, νίζερ, λευκή περίλλα, λιναρόσπορο, μαρουλόσπορο, ραδικόσπορο, αποφλειωμένη βρώμη κ. Α.

seeds-nutrition-table.jpg

Η διατροφή τους πρέπει να είναι εμπλουτισμένη και με βιταμίνες, κινητήριος δύναμη των μεταβολικών τους λειτουργιών. Το καναρίνι που καταναλώνει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και πρωτείνη (είτε ζωική είτε φυτική) μέσω του μείγματος που προσφέρεται, έχει πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής με ιδανικές μάλιστα αντοχές στις πιθανές ασθένειες, σε σχέση με το καναρίνι που ακολουθεί λιτή ή τυχαία διατροφή.

Κύρια πηγή αμινοξέων και πρωτεΐνης θεωρείται το αυγό, όπου είτε στη φυσική μορφή του (βραστό 15’-20’) είτε στην αποξηραμένη του (αυγοτροφή εμπορίου), κινεί την αξία του στο μέγιστο, αναφερόμενοι στα λιπαρά του οξέα, στις λιποδιαλυτές και μη βιταμίνες του αλλά και στα ιχνοστοιχεία που περιέχει.

Το σουπιοκόκκαλο επίσης, από τις πιο σημαντικές πηγές ασβεστίου και ιχνοστοιχείων, κρίνεται απαραίτητο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Πολλές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, με πολύ αξιόλογα επώνυμα τυποποιημένα μείγματα σπόρων και αυγοτροφής. Επιλέξτε με σύνεση και κυρίως αποφύγετε τις χύμα τροφές.

Αναλυτικά για τη χρήση του σουπιοκόκκαλου στα πτηνά.

Τεράστιο (επάξια) έδαφος κέρδισαν και συνεχίζουν να κερδίζουν οι παρασκευές σπιτικής αυγοτροφής. Eκτροφείς και απλοί χομπίστες, εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, αφού μια τέτοια παρασκευή επιτρέπει τη με μέτρο και γνώση πρόσθεση χρήσιμων ή απαραίτητων υλικών (φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα, λαχανικά, λινέλαιο, σιτέλαιο) για την υγεία των πτηνών.
nutrition-table.jpg
Tο Λινέλαιο έχει ένα χαρακτηριστικό που το κάνει μοναδικό: αποτελείται κατά 55% από α-λινολενικό οξύ, ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ που ανήκει στην ομάδα των ω-3 λιπαρών οξέων. Aποτελεί την πιο πλούσια φυσική πηγή των δυσεύρετων στη φύση ω-3 και ιχνών από ω-6. Ίσως η πλουσιότερη πηγή βιτ.C. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β1-Β2- Ε, πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, γι’αυτό και θεωρείται ένα κατάλληλο πρόσθετο κατά την παρασκευή σπιτικής αυγοτροφής, καθ’όλο το χρόνο.

Το Σιτέλαιο αποτελεί την πλουσιότερη πηγή βιτ. Ε από οποιοδήποτε άλλο φυτικό έλαιο ή σπόρο. Ταυτόχρονα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και D, πρωτεΐνες και λεκιθίνη. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες αλλά και η δράση του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, το χρίζουν ως ένα ιδανικό φυτικό συμπλήρωμα κατά την παρασκευή σπιτικής αυγοτροφής, κυρίως κατά την αναπαραγωγή.

Λαχανικά και Φρούτα όπως πράσινη και κόκκινη πιπεριά, φρέσκο καλαμπόκι, ελαφρά βρασμένο μπρόκολο, ωμό σπανάκι, ωμές πικραλίδες, ζοχοί, αντίδι, ραδίκι, ωμό λάχανο, μαρούλι, σύκο, μπανάνα κ. Α πρέπει να βρίσκονται στην διατροφή τους όλο το χρόνο. Το ιδανικό βέβαια θα ήταν όλα τα προϊόντα να είναι βιολογικής καλλιέργειας.

Aν όμως η παροχή βιολογικών προϊόντων δεν είναι πάντοτε εφικτή, τότε ξεπλένουμε καλά τα μη βιολογικά φρούτα και λαχανικά σε νερό με ξύδι, ώστε να απομακρυνθούν οι όποιες χημικές ουσίες, στεγνώνουμε καλά (σε χαρτί κουζίνας) και τα προσφέρουμε.

Τα Σκουλήκια (pinkies - mealworms - buffalos) προστιθέμενα στην αυγοτροφή, αποσκοπούν στην αύξηση του ποσοστού πρωτεΐνης κατά την αναπαραγωγή, βοήθημα σημαντικό μόλις "σκάσουν μύτη" οι νεοσσοί.
worms.png
Όσον αφορά στους φυτρωμένους σπόρους, αποτελούν μια ιδιαιτέρως ελκυστική παροχή για τα καναρίνια. Κατά την παρασκευή τους, οι σπόροι καταφέρνουν και διασπούν τους σύνθετους υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να ‘’μεταμορφώνονται’’ στην πιο εύγευστη και εύπεπτη τροφή. Εκ φύσεως, οι σπόροι δεν έχουν τον ίδιο χρόνο βλάστησης, γι’ αυτό πρέπει να παρασκευάζουμε τον κάθε σπόρο ξεχωριστά.

Μία πολύ καλή επιλογή θεωρείται πλέον από πολλούς το κινέζικο φασόλι, αφού βλαστίζει πολύ εύκολα και είναι εξαιρετικά εύγευστο. Η παρασκευή των φύτρων θεωρείται απλή, και έχει ως εξής:
  1. Τοποθετούμε τους σπόρους σε ένα γυάλινο βάζο.
  2. Προσθέτουμε νερό και τους αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες.
  3. Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά.
  4. Επαναλαμβάνουμε το ξέπλυμα-στράγγισμα καθημερινά έως ότου βλαστήσει ο σπόρος.
  5. Εάν αντιληφθούμε δυσάρεστη μυρωδιά ή εντοπίσουμε ίχνη μούχλας, τους πετάμε και επαναλαμβάνουμε την όλη διαδικασία.
Το καλό και συχνό ξέπλυμα αλλά και στράγγισμα είναι πολύ σημαντικό στην παρασκευή φύτρων, μιας και έτσι αποτρέπεται η όποια πιθανή αλλοίωση. Αν περισσέψει ποσότητα φύτρων, τους αποθηκεύουμε στο ψυγείο, αφού μπορούν να συντηρηθούν έως 15 ημέρες.

Αναπαραγωγή​


Προ-αναπαραγωγική περίοδος​

Η επιθυμία ζευγαρώματος στα πτηνά εμφανίζεται συνήθως την Άνοιξη, μιας και τότε όλες οι προϋποθέσεις συνηγορούν σε ένα επιτυχημένο πέρασμα από τη μία γενιά στην άλλη.

Το αρσενικό πλησιάζει τη θηλυκιά από μικρό άνοιγμα του χωρίσματος, τραγουδώντας της, ταΐζοντας την, φιλώντας την (ενδείξεις επιθυμίας ζευγαρώματος). Πριν φτάσουμε όμως στο σημείο της ένωσης του ζευγαριού, οφείλουμε να έχουμε ακολουθήσει δύο απλούς, αλλά και βασικούς κανόνες διαχείρισης των πτηνών μας:
  1. διατροφική προετοιμασία του ζεύγους
  2. κατάλληλος εξοπλισμός
Η προετοιμασία του ζευγαριού, ξεκινά συνήθως από αρχές Ιανουαρίου, ενισχύοντας την διατροφή τους σταδιακά για 10 εβδομάδες περίπου, αν και σωστό είναι να ακολουθούμε μία σωστή ετήσια διατροφική προετοιμασία. Μόλις μπει ο Μάρτιος, προχωρούμε στην ένωση του ζευγαριού.

Και στο φυσικό τους περιβάλλον, τα πτηνά δημιουργούν ζευγάρια όταν οι συνθήκες είναι ιδανικές και αναφερόμαστε -κατά σειρά προτεραιότητος μέσω του ενστίκτου τους- στην πλούσια τροφή, στην ημερήσια φωτοδοσία με ελάχιστο όριο 10 -12 ώρες ημερησίως, στις ιδανικές θερμοκρασίες.
timetable.jpg
Η διατροφή τους πρέπει να περιλαμβάνει πλήρες μείγμα σπόρων, αυγοτροφή, 3 φορές την εβδομάδα λαχανικά, βραστό αυγό, δίδοντας προτεραιότητα τριών εβδομάδων στο αρσενικό αφού τα θηλυκά έρχονται σε διάθεση ζευγαρώματος συνήθως πιο γρήγορα.

Όσον αφορά στον εξοπλισμό που πρέπει να διατηρούμε, αν όντως θέλουμε να μιλάμε για οργανωμένη προσπάθεια και όχι τυχαία, τότε προμηθευόμαστε φωλιά, τσόχα, νήμα και θήκη νήματος, ψεύτικα αυγά, τσιμπίδα αφαίρεσης αυγών, ωοσκόπιο, κρέμα νεοσσών, σύριγγα.
Υπάρχουν δυο τύποι φωλιών, εσωτερικές και εξωτερικές. Οι εξωτερικές χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, ανοιχτού και κλειστού τύπου, όπου η κάθε μια έχει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα της.

Οι εσωτερικές φωλιές έχουν μεν το θετικό ότι μένουν καθαρές, αφού οι νεοσσοί κουτσουλάνε εκτός της φωλιάς, η δική μας όμως πρόσβαση σε αυτήν, στα αυγά και τους νεοσσούς μετά, δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Επίσης λόγω του ότι είναι ανοιχτή γύρω-γύρω, τις περισσότερες φορές δεν προσφέρει την πρέπουσα ασφάλεια που επιθυμεί η κανάρα αλλά και μειώνει τον χώρο πτήσης των πουλιών, αφού καταλαμβάνει (εσωτερικά) πολύτιμο χώρο πτήσης.

folia_nima.jpg

Η εξωτερική φωλιά ανοιχτού τύπου έχει το πλεονέκτημα ότι μένει πιο καθαρή από τις κουτσουλιές, αφού πέφτουν εκτός κλωβού, η δική μας πρόσβαση σε φωλιά, αυγά και νεοσσούς είναι η πρέπουσα αλλά ούτε αυτή παρέχει την ιδανική ασφάλεια στην κανάρα.

Η εξωτερική φωλιά κλειστού τύπου τύπου συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα εκτός αυτού της καθαριότητας.

2folia_nima.jpg

Το νήμα που προτείνεται για καναρίνια είναι λινάτσα με βαμβάκι, το οποίο τοποθετείται στην ειδική θήκη.

Πριν τοποθετήσουμε την φωλιά, πρέπει να προσαρμόσουμε την τσόχα στο εσωτερικό της, ράβοντάς την ελαφρά για να σταθεροποιηθεί, χρησιμοποιώντας τις τρύπες στον πάτο της φωλιάς. Η χρήση της τσόχας στηρίζεται κυρίως στο ότι το υλικό των περισσοτέρων φωλιών είναι πλαστικό, με συνέπεια να γλιστράει το νήμα και η κανάρα να μην μπορεί να το στρώσει και να χτίσει την φωλιά της.

Η τσόχα είναι ιδανική και από μόνη της για το κλώσσημα καθώς και την επώαση των αυγών. Την 9η-10η ημέρα ζωής των νεοσσών, μπορούμε να αφαιρέσουμε το νήμα και να αφήσουμε μόνο την τσόχα, αποδίδοντας έτσι πολύτιμο χώρο στους νεοσσούς.

Και επειδή ένα από τα ένστικτα που έχασαν τα θηλυκά καναρίνια στο πλευρό των ανθρώπων "εντός κλουβιών", είναι πως κλώθουν συνήθως από την απόθεση μόλις του 2ου αυγού ενώ στη φύση με την απόθεση του 4ου, γι’αυτό κρίνεται απαραίτητη η αντικατάσταση των αυγών με ψεύτικα αυγά. Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνουμε την πιθανή ταυτόχρονη εκκόλαψη των αυγών, δίδοντας έτσι το δικαίωμα στη ζωή σε κάθε νεοσσό.

Καθημερινά λοιπόν αντικαθιστούμε το αυγό που εναποθέτει η κανάρα με ψεύτικο, με τη βοήθεια της ειδικής λαβίδας και το φυλάμε σε μέρος σκιερό και δροσερό. Όταν η θηλυκιά εναποθέσει και το 5ο αυγό, τότε τα γυρίζουμε όλα πίσω και μετράμε 5 ημέρες ακόμη ώστε να προβούμε σε ωοσκόπηση.

Για την ωοσκόπηση, χρειαζόμαστε απλά ένα σκοτεινό δωμάτιο, σταθερά και ιδίως καθαρά χέρια, έναν μικρό και δυνατό φακό ή αν το επιτρέπει ο προυπολογισμός μας, ένα ωοσκόπιο. Δεν κρίνεται πάντοτε απαραίτητο να αφαιρούμε τα αυγά από τη φωλιά, αρκεί βέβαια να μας διευκολύνει η θέση της.

Δείτε <Link Removed>.

Αν έχουμε εξωτερική φωλιά, αυτό αποτελεί τη μέγιστη βοήθεια αφού έτσι θα προκαλέσουμε όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος στο ζεύγος. Κατά την έξοδο της θηλυκιάς από τη φωλιά και με τον φακό να ακουμπά ελαφρά και απαλά στο κέλυφος του αυγού (ώστε να διαπερνά το φως) μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε αν ένα αυγό είναι ένσπορο.

Τα ένσπορα παραμένουν στη φωλιά, ενώ τα άσπορα απομακρύνονται. Καλό θα ήταν να κρατάμε και αρχείο, όπου καταγράφουμε τις γέννες (γονείς και νεοσσούς) και σ’αυτό σύμμαχοί μας χρίζονται δύο εργαλεία: 1ον) μία ατζέντα και 2ον) τα δαχτυλίδια-ταυτότητες.

Αναλυτικά η <Link Removed>.

Δαχτυλίδια​

Υπάρχουν δυο τύποι δαχτυλιδιών: ανοιχτού και κλειστού τύπου.

Τα δαχτυλίδια ανοικτού τύπου χρησιμοποιούνται ως μία απλή καταγραφή του πουλιού και μπορεί να μπει και να βγει χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Είναι έγχρωμα από μαλακό πλαστικό, σιλικόνη ή αλουμίνιο και δεν φέρουν καμία ένδειξη.

[FLOAT="right"]rings.png[/FLOAT] Τα δαχτυλίδια κλειστού τύπου τοποθετούνται όταν οι νεοσσοί είναι ημερών (συνήθως την 4η με 5η μέρα) και τα φέρουν (εκτός απροόπτου) για όλη τους τη ζωή. Βγαίνουν κόβοντάς τα μόνο με ειδικό ψαλίδι και πλέον χρησιμοποιούνται από εκτροφείς, χομπίστες αλλά και από όλους τους συλλόγους στη χώρα μας.

Όλες οι <Link Removed>.

Η Αναπαραγωγή Συνοπτικά​

Πότε; - Όταν οι συνθήκες (τροφή- φως- θερμοκρασία) είναι οι ιδανικές, συνήθως από αρχές Μαρτίου.

Πώς; - έχοντας ακολουθήσει μία σωστή ετήσια διατροφή, εντείνοντάς την από τις αρχές Γενάρη για 10 εβδομάδες περίπου και δίδοντας μια σχετική προτεραιότητα στο αρσενικό, ακολουθώντας τις άνωθεν προτάσεις στην παράγραφο Διατροφή και έχοντας προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα υλικά που χρειάζονται όπως αναφέρονται στην παράγραφο Προ της αναπαραγωγής.

Ποιο το "επιτυχημένο βάτεμα"; - Όταν, αμέσως μετά το βάτεμα, ο αρσενικός κάθεται και πεταρίζει στο πλευρό της θηλυκιάς.

Η επώαση; - διαρκεί συνήθως 13-14 ημέρες.

Η ωοσκόπηση; - γίνεται συνήθως την 5η-6η ημέρα επώασης, με ιδιαίτερη προσοχή, όπου τα ένσπορα αυγά παραμένουν στη φωλιά ενώ τα άσπορα.. Απομακρύνονται.

Η εκκόλαψη; - συμβαίνει συνήθως την 13η-14η ημέρα.

Όταν έρθει η γέννηση των νεοσσών; -η πιο κρίσιμη στιγμή στη ζωή των πτηνών, η οποία επιβάλλει σκληρή δουλειά από μέρους του ζευγαριού. Το τάισμα των νεοσσών συνεχές, κάθε 1-2 ώρες περίπου, γι’αυτό και επιβάλλεται μία πλήρης και οργανωμένη διατροφική υποστήριξη μέσω ενός σωστού μίγματος σπόρων, αυγοτροφής και βραστού αυγού, μήλου, σουπιοκόκκαλου και πιθανόν μίας υδατοδιαλυτής πολυβιταμίνης.

Την 1η εβδομάδα; - μεταξύ 4ης-5ης ημέρας ζωής των νεοσσών, με βάσει την ανάπτυξή τους, περνάμε στα πόδια τους τα δαχτυλίδια-ταυτότητες.

Την 2η εβδομάδα; - Ο πρωτότοκος προσπαθεί να βγει στο κλαρί, κάτι που θα σημάνει την έναρξη της προσπάθειας και των υπολοίπων μικρών. Εδώ οφείλουμε να παρατηρήσουμε ιδιαιτέρως τη θηλυκιά. Αν δούμε πως προσπαθεί να βρει το αρσενικό ή προσπαθεί να βρει υλικά για φωλιά, αυτό σημαίνει πως είναι έτοιμη για επόμενη γέννα. Την περιορίζουμε στη μία πλευρά της ζευγαρώστρας, κάνοντας χρήση του χωρίσματος και δίνοντάς της υλικά για χτίσιμο νέας φωλιάς, ενώ οι νεοσσοί μένουν με το αρσενικό στην άλλη πλευρά.

Την 3η εβδομάδα; - τα μικρά πιθανό να έχουν ήδη αρχίσει να εξερευνούν τις ταίστρες. Παρ’ολ’αυτά, πρέπει να μείνουν στο πλευρό των γονέων τους τουλάχιστον μέχρι την 35η ημέρα ζωής τους, ή έστω μέχρι να εντοπίσουμε πως σιτίζονται ΣΩΣΤΑ μόνα τους. Κάπου εδώ πρέπει το αρσενικό να βρεθεί στο πλευρό της θηλυκιάς, και αν τυχόν κάποιο από τα μικρά επιθυμεί τροφή, μη φοβηθείτε. Γνωρίζουν το δρόμο για να κατέβουν χαμηλά στο χώρισμα ώστε να ταιστούν από τους γονείς.

Την 4η εβδομάδα; - αρχίζουμε να οργανώνουμε καλύτερα και πιο μεθοδικά το χώρο μας, μιας και πλέον έφτασε η στιγμή που θα πρέπει σιγά-σιγά το κάθε μικρό να περάσει στο δικό του κλουβί.
Πόσες γέννες ανά περίοδο; - 2 γέννες ανά περίοδο, ώστε να μην οδηγηθούν τα καναρίνια σε εξάντληση, με τρομερές συνέπειες στον μετέπειτα κύκλο ζωής τους.

Δείτε ακόμη: <Link Removed>.

Πτερόρροια​

Κατά την πτερόροια τα καναρίνια χάνουν και επανακτούν το πτέρωμά τους, που συνήθως ξεκινά τέλη Ιούλη (στα πτηνά εξωτερικής εκτροφής) και διαρκεί περίπου 1-2 μήνες. Αναλόγως από το είδος του πτηνού αλλά κυρίως από τις κλιματολογικές συνθήκες διαβίωσης, η περίοδος αυτή μπορεί να διαφοροποιηθεί.

Μία περίοδος που μόνο τυχαία δεν χαρακτηρίζεται, αφού η Φύση προέβλεψε η πτώση των φτερών να ακολουθεί μία συγκεκριμένη πορεία, ώστε το καναρίνι να μπορεί να πετάει, να ασκεί τις καθημερινές του δραστηριότητες και εν τέλει να έχει τόσο απόθεμα ενέργειας ώστε να μπορεί ανταπεξέλθει σε κάθε εμπόδιο που ίσως προκύψει.

Αρχίζει με την πτώση των φτερών πτήσης, συνέχεια έχουν τα πλευρικά φτερά του σώματος και ολοκληρώνεται στο λαιμό και το κεφάλι. Περίπου 2.500 φτερά χάνονται και επανακτόνται κατά την περίοδο αυτή, ίσως η πιο επίπονη περίοδος όπου τα αρσενικά μάλιστα σταματούν να κελαηδούν.

Ο οργανισμός του καναρινιού αρχίζει να αναζητά αμέσως βιταμίνες και πρωτεΐνες για τη δημιουργία νέων φτερών, οπότε μία σωστά δομημένη διατροφή σε ποσοστά πρωτεινών, βιταμινών, λιπαρών οξέων ω3 - ω6, μεταλλικών στοιχείων, αμινοξέων κρίνεται απαραίτητη ώστε το καναρίνι να μεγαλώσει γρήγορα τα νέα του φτερά αλλά κυρίως να επανακτήσει τη σφριγηλότητά του.

Αυγό, αυγοτροφή (προσθέτοντας περίλλα-chia-ωμό σουσάμι-κινόα), σκούρα πράσινα λαχανικά, φυτρωμένοι σπόροι, γύρη, σουπιοκόκκαλο, gritt, minerals, αποτελούν κάποια απ’τα εφόδια που πρέπει να τους παρέχονται καθημερινά ώστε να περάσουν ομαλά όλη αυτή τη διαδικασία. Παρέχουμε φρέσκο και δροσερό νερό, αλλάζοντάς το 2 φορές την ημέρα. Μη ξεχνάμε πως κακή ποιότητα νερού σημαίνει και κακή υγεία.

Αποφεύγουμε τη δημιουργία stress, αφού καθ’όλη την πτερόροια, αυτό που χρειάζεται το πτηνό είναι η ησυχία του. Αν και μόνο αν κριθεί απαραίτητο, μία ικανή πολυβιταμίνη προστιθέμενη στην αυγοτροφή ή και στο νερό της ποτίστρας, θα φέρει το κατάλληλο και υγιές αποτέλεσμα.

Σημαντική βοήθεια προσφέρει και το τακτικό και καθημερινό μπάνιο. Βοηθά στην πτώση των παλιών φτερών και ωθεί το καναρίνι στην περιποίηση των νέων με το ράμφος, κίνηση ιδιαιτέρως ευεργετική αφού έτσι εξαπλώνει τα φυσικά έλαια που παράγει σε όλα του τα φτερά, προσφέροντάς τους έτσι μια εξαίσια γυαλάδα.

Η χρήση επίσης ενός προϊόντος περιποίησης πτερώματος στο νερό της μπανιέρας, θα δώσει στο καναρίνι ανάσα δροσιάς και ηρεμίας. Οι ώρες που "προτιμούν" να παίρνουν το μπάνιο τους είναι νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα, λίγο πριν κουρνιάσουν.

Διαβάστε επίσης το πλήρες άρθρο για την πτερόρροια.

Ομαλό πέρασμα της πτερόροιας σημαίνει και υγιές πουλί και αυτό επιτυγχάνεται μόνον ακολουθώντας μία ετήσια ισορροπημένη διατροφή, ιδανική υγιεινή, ήρεμη διαμονή και κυρίως αξιοποιώντας κάθε μέσον που θα βοηθήσει το καναρίνι να έχει μέλλον.

Σχετικό περιεχόμενο​

<Link Removed>
<Link Removed>
 
Συγχαρητήρια για την προσπάθεια, ωραία, λογικά δομημένες πρακτικές συμβουλές, που έχουν αποδοθεί παραστατικά.

Επειδή είναι κάτι που με έχει ενθουσιάσει και θα ήθελα να τύχει της προσοχής που του αξίζει και να γίνουν δοκιμές κατά την επόμενη αναπαραγωγική σαιζόν, θα σου πρότεινα να μελετήσεις λιγάκι και να συμπληρώσεις κάποια στοιχεία, με πρακτικές εφαρμογές στα υλικά φωλιάς από εδώ https://community.petbirds.gr/threa...τι-φωλιές-φτιάχνουν-τα-πουλιά-στη-φύση.29708/
 
Σε ευχαριστώ Μαρία. Διάβασα το άρθρο που επισύναψες. Θα το ψάξω και θα ασχοληθώ όσο καλύτερα μπορώ και θα ενημερώσω σχετικά.
 
Συγχαρητηρια για την προσπαθεια.Ωραιο το αρθρο ευκολοδιαβαστο και πολυ
χρησιμο γι αυτους που εχουν λιγες γνωσεις η ξεκινουν τωρα.
.. Ευχαριστώ! αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός μου.. Να γίνεται εύκολα & γρήγορα κατανοητό από όλους μας αλλά κυρίως από τον/την φίλο/η που μόλις ξεκίνησε να φιλοξενεί καναρίνια.
''λίγο από όλα..σε ένα, νοικοκυρεμένα..''
 
Το Άρθρο "Φροντίδα καναρινιών ολόκληρο τον χρόνο" έχει ενημερωθεί.

Συγκεκριμένα
  • Ανανέωση των δύο πρώτων πινάκων στην ενότητα της διατροφής.
  • Προσθήκη της παραγράφου που αφορά στα σκουλήκια (pinkies - mealworms - buffalos).
  • Προσθήκη εικόνας που δείχνει σε πέντε βήματα τον τρόπο που τοποθετούμε ένα δαχτυλίδι στο πόδι του πουλιού.
 
Back
Top