Φροντίδα Φροντίδα παπαγάλου Ζακο

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης dhar
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

dhar

PB New Member
Εγγραφή
19 Φεβ 2008
Μηνύματα
3
Πόλη
Χανιά
Παρακολουθω το site μερικες μερες. Σημερα ειναι η πρωτη μου μερα ως μελος. Πολυ καλες συμβουλες για πολλα θεματα. Αυτο που με απασχολει ειναι ο 6 προς 7 μηνων Ζακο που αποκτησα προσφατα. Θα ηθελα να μαθω απο δικη σας εμπειρια για τη διατροφη του (ειδικα για πια φρουτα και λαχανικα μπορει να τρωει, αν μπορω να καταλλαβω το φυλλο του και ποτε και με ποιο τροπο πρεπει να τον βγαλω απο το κλουβι του. Ειναι πολυ φιλικος μαζι μου ειναι χαδιαρης και γενικα ειναι χαρισματικος. Εχει αρχισει να αρθρωνει καποιες λεξεις και κραυγες. Ευχαριστω και συγχαρητιρια για την προσπαθεια σας
 
Καλως ηρθες φιλε μου! 😉

Συγχαρητηρια για το νεο σου φιλο και να σου ζησει!
Ειναι καλο να αρχισεις να του δινεις φρεσκα φρουτα και λαχανικα και να του προσφερεις καινουρια πραγματα και παιχνιδια τωρα που ειναι μικρος και μεγαλωνοντας δεν θα φοβαται τιποτα οπως και να τον εξοικειωνεις με πολλους ανθρωπους για να γινει κοινωνικος και ευχαριστος με ολους. Ετοιμαζω μια λιστα με φρουτα και λαχανικα που ειναι παρα πολυ καλα για την διατροφη των παπαγαλων οπως και με καποια που απαγορευονται και την ποσταρω σε λιγο.
 
Καλωσορίσατε στην συντροφιά μας εσύ και ο παπαγάλος σου! Να χαιρεσαι τον φιλαράκο σου!

Θεσε στην κατάλληλη ενώτητα τα ερωτήματά σου ( κατά προτίμηση με μικρά γράμματα) και θα πάρεις τις απαντήσεις που ζητάς! 🙂
 
νατος κιαλλος!
καλωςηρθες!
εισαι τυχερος που ειναι μικρος ο παπαγαλος σου, ετσι θα μπορεσεις να τον εκπαιδευσεις οπως θες εσυ!
 
Ευχαριστω, εαν εχεις και κατι να μου πεις για το ποτε πρεπει να βγει ελευθερος σε κλειστο δωματιο.
 
Φρουτα: μπανανες, μηλα, πορτοκαλια, μανταρινια, ρόδι (παρα πολυ καλο και υγειινο), ανανας, ροδακινο, βερικοκο, φραουλες, βατομουρα, αχλαδι, και καποια εξωτικα οπως μανγκο και παπαγια τα οποια ειναι καλα αλλα οχι και απαραιτητα αν τρωει μια ποικιλια πο ολα τα παραπανω.

Λαχανικα: μπροκολο, κουνουπιδι (και ωμα ειναι ακομη καλυτερα), σπανακι, μαρουλι, καροτα, αγγουρι, ντοματα (μονο τη σαρκα ειναι πολυ καλη αλλα απαγορευονται τα κοτσανια και τα φυλλα ντοματας γιατι εχουν στριχνινη και μπορει να δημιουργησει σοβαρο προβλημα (ειμαι και γεωπονος παρεμπιπτωντως), πιπεριες κοκκινες και πρασινες (παρα πολυ υγειινες και οι κοκκινες περιεχουν πολυ βιταμινη Α που ειναι απαραιτητη στα πουλια).

Καλο ειναι να του δινεις και ρυζι οπως και κοτοπουλο βραστο η ψητο. Ξερω οτι μ αυτο θα διαφωνησουν πολλοι οπως διαφωνουσα και εγω αλλα το εχω διαβασει στα περισσοτερα αξιοπιστα sites του διαδικτυου να το συνιστουν πολυ καλοι κτηνιατροι εξειδικευμενοι στα πουλια.

Ειναι επισης καλο η βασικη του διατροφη να ειναι pellets και οχι σποροι, τα pellets ειναι πληρης διατροφη κατασκευασμενη και εμπλουτισμενη αναλογα με τις αναγκες του καθε ειδους και με στοιχεια που θα επαιρναν απο τροφες του φυσικου τους περιβαλλοντος ειναι βεβαια κατασκευασμενη απο ανθρωπους. Οι σποροι δεν καλυπτουν σωστα τις διατροφικες αναγκες των παπαγαλων και περιεχουν σπορους που οι παπαγαλοι δεν θα εβρισκαν στη φυση οπως οι ηλιοσποροι που προσφερουν μονο λιπος και τιποτε αλλο. Δυσκολευτηκα λιγο να τα βρω στην Ελλαδα αλλα τα βρηκα σε ενα ελληνικο site και παραγγελνω απο εκει αν θελεις θα σου το στειλω σε PM για να μη θεωρηθει οτι κανω διαφημιση.

Αυτα για την ωρα. Ελπιζω να σε βοηθησα καπως... 😉

ξεχασα αυτα...
Υ. Γ. Απαγορευονται : κρεμμυδια, αβοκαντο, καφες, κακκαο και αλκοολ εννοειται. Περιεχουν ουσιες τοξικες για τα πουλια και μπορει να προκαλεσουν ακομη και το μοιραιο.
 
απο αποψη διατροφης σε καλυψε ο φοιβος πιστευω!

με το θεμα του ποτε να τον βγαλεις εξω πρατεις και βλεπεις. Και εγω σε αυτο το σταδιο ειμαι. Τον εβγαλα 2 φορες αλλα δεν εχει ερθε η ωρα του ακομα οπως φανηκε.

αμα ειναι ημερος και ανεβαινει πανω στο χερι σου, βαλε το χερι σου μεσα στο κλουβι να ανεβει και βγαλτον εσυ σιγα σιγα εξω. Ακουμπισε τον πανω στο κλουβι του και αστον να παρατηρησει το δωματιο με την ισυχια του. Με τον ιδιο τροπο τον ξαναβαζεις μεσα.
βεβαια δεν ξερω αν θα πετυχει με την πρωτη αλλα μην απελπιζεσαι. Εμενα ακομα δεν ανεβαινει στο χερι μου και για να τον βαλω μεσα τη μια φορα τον επιασα με πετσετα και την αλλη με τα χερια μου γιατι πεταξε απο το κλουβι και προσγειωθηκε στο πατωμα.
πριν τον βγαλεις καλυψε τυχον καθρευτες,τζαμια απο παραθυρα η αλλα αιχμηρα αντικεικενα που μπορει να τον πληγωσουν αν πεσει επανω τους.

περιμενουμε και καμια φοτο του.
 
Χθές είχαμε την πρώτη έξοδο απο το κλούβι. Πιστεύω ήταν επιτυχής διότι πέρασε την περισσοτερη ωρα του πανω, κατω δεξια εξωτερικα του κλουβιου. Πέταξε για δύο μέτρα απο το κλουβί, μόλις ειδε που του πειρα το φαγητό του και κάνοντας ένα κύκλο έκατσε πάνω στο κλοθβί του. Αυτό που βλέπω πρέπει να διαμορφόσω το επάνω μέρος του κλουβιού με κομματια ξύλου για να τον βολεύει περισσοτερο. Γενικά ηταν ευδιάθετος, χτύπησε αρκετές φορές τα φτερά του και προσπάθησε να μιλήσει αρκετές φορές. Σήμερα θα προσπαθήσω ξανά πιστεύω να το περιμένει να βγεί γιατι το πρωι που τον ειδα και εβαλα το δακτυλο μου για να τον χαιδεψω οπως παντα συνιθιζω και το αρπαξε κυριολεκτικα και με τα δυο του ποδια και καθοταν επανω οσο δυνατον μπορει να γινει και περιμενε. χθές ακομα καποια στιγμη τον πειρα με ενα ξυλο του κλουβιου του οχι πανω στο χερι μου και τον γυρισα σε ολο το δωματιο, χωρις να εχει κανενα προβλημα, μετα τον αφησα πανω στα ποδια μου ενω καθομουν και η αισθηση του ρουχου τον εκανε να νοιωσει αβολα και ανεβηκε πανω στο ξυλο απο μονος του που το ειχα διπλα του για να μην νοιωσει παραξενα. Αυτα προσεχως εικονα και ηχω .. ευχαριστω πολυ. Γραψε εαν γνωριζεις κατι για το φυλλο...
 
Συγχαρητηρια φιλε μου! Πολυ καλα ακουω οτι πηγε η πρωτη εξορμηση... Καλο ειναι που αποφασισες να τον βγαζεις να παιρνει αερα και να γυμναζεται, ειναι καλο για τους μυες του στηθους και για την αναπνοη τους!

Λοιπον σου βαζω καναδυο site που μπορει να σε βοηθησουν στην αναγνωριση του φυλου. Αλλα να θυμασαι πως η μονη σιγουρη λυση ειναι η DNA εξεταση απο δειγμα αιματος. Αυτα που λενε εδω ειναι ενδειξεις που δινουν ενα ποσοστο αρκετα καλο για να ξερεις το φυλο.

Sexing African Greys

Visual gender determination for African Grey parrots

TIPS FOR VISUALLY SEXING GREYS...
 
Καλησπερα και καλως ηρθες! Αυτο που πρεπει να κανεις ειναι υπομονη! Ειναι μωρο! Παρολο που φερεται σαν ενα παιδακι δεν μπορουμε να μαλωσουμε τα πουλια. Να μην φωναζεις και να μην τραβας το χερι σου οταν σε δαγκωνει η κανει κινηση. Τον προκαλεις αθελα σου να το ξανακανει. Επειδη αντιδρας στην ενεργεια του κερδιζει το ενδιαφερον σου ειτε μα τη φωνη σου ειτα με το τραβηγμα του χεριου σου. Απλα προσπερασε το σαν να μην εγινε.

Μην το ζοριζεις πολυ για να τον πλησιασεις. Θα ερθει σιγα σιγα, να τον ταιζεις λιχουδιες απο το χερι σου, να του μιλας ηρεμα, να κανεις τη φωνη σου αστεια και να αλλαζεις τον τονο καμια φορα. Οι παπαγαλοι ξετρελαινονται με τις αστειες φωνες. Τι τροφη του πηρες; Αν τρωει σπορους ειναι καλο να αλλαξεις τη διατροφη του σε πελετς και να σταματησεις τους σπορους διοτι δεν ειναι σωστη και πληρης διατροφη για τους μεγαλους παπαγαλους, τωρα που ειναι μικρος ακομα και θα αλλαξει πιο ευκολα. Αν θες σου βαζω λινκ για να τα βρεις. Και φρουτα και λαχανικα καθε μερα αν μπορεις. Αν δεν ετρωγε ως τωρα αρχισε να του τα δινεις σιγα σιγα, ισως και να ναι επιφυλακτικος στην αρχη. Εσυ να επιμενεις ομως, να καθεσαι διπλα και να κανεις οτι τα τρως και σου αρεσουν. Πιανει το κολπο! Αν θελεις να ρωτησεις πιο συγκεκριμενα πραγματα ρωτα ελευθερα... Βαλε και καμια φωτο να τον δουμε! :D
 
παιδια καλησπερα σας, ηθελα να ρωτησω πως κοινωνικοποιουμε ενα παπαγαλο ζακο, αφου παροτι τον εχω μαζι με κοσμο δειχνει επιφυλακτικοτητα στους ξενους, με το να δυσανασχετει οταν τον πλησιασει καποιος;
 
Γειά σου Κώστα! Για τη κοινωνοικοποιηση του φιλαράκου σου μην αγχνωνεσαι αν ειναι να γίνει θα γίνει σταδιακά. Φανταζομαι επειδη ειναι αρκετα μικρος αν συνανασρεφεται με κοσμο απο τωρα θα γινει οσο πιο κοινωνικος μπορει. Αλλα εχε υποψη σου οτι αυτα τα πουλια ειναι κ λιγο ντροπαλά λένε... Ο δικός μου χρειάστηκε να περάσουν 2 χρονια περιπου για να σφυριξει η να κανει οτιδηποτε απο το να... φουσκωνει μπροστά σε άλλους ανθρωπους. Κάθε περίπτωση βέβαια είναι διαφορετική όμως. Νομίζω οτι ειναι λογικό να είναι επιφυλακτικός με κόσμο που δεν ξέρει και οτι σιγα σιγα θα αρχισει να αισθανεται πιο ανετα... Μην τον πιέζεις πάντως.
 
αν στο σπιτι τον φροντιζουν πολλοι και οχι ενας τοτε αν μη τι αλλο θα
ανεχεται την υπαρξη τους. Οι ζακο ειναι πουλια που δενονται με εναν συνηθως
ειναι λιγο δυστροποι και απροβλεπτοι. Ο δικος μου ειναι δεμενος με μενα
Τους αλλους στο σπιτι τους κρατα σε καποια αποσταση. Οταν ερχεται
κανενας ξενος και παει να τον πλησιασει αγριευει... Μεχρι που τις προαλλες
ενω τον ειχα εξω απο το κλουβι ηρθε ενας ανηψιος στο σπιτι που δεν τον
ειχε ξαναδει.. Ορμηξε επανω του ο πιπις και αρχισε να τον φιλαει και να
τον γλυφει λες και ημουν εγω.. Το τι παιχνιδι του εκανε δεν περιγραφεται, σε
σημειο που με εκανε να ζηλευω, αβυσος η ψυχη των ζακο...
 
Ναι όντως άβυσος! Και ο δικός μου έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις κ γενικώς ειναι απρόβλεπτος πολύυυυ! Εκεί που λέω σε κάποιον που ερχεται σπίτι πχ μην βάζεις το χέρι μεσα γιατί μπορεί να σε δαγκώσει, αυτός κάθεται κ δέχεται χάδια μετά κ το ευχαριστιέται κ άλλες φορές φουσκώνει τοσο που μοιάζει με κοτόπουλο! Το οτι δένεται με εναν συγκεκριμένα όντως το λένε συνεχεια κ λογικό είναι να δένεται το πουλί με αυτον που τον φροντίζει περισσοτερο αλλά αυτός ειναι ο κανόνας κ υπάρχουν κ εξαιρέσεις κ ισχύει κ κάποιες φορές και αυτο που λέει η μαμά μου... Το παιδάκι σου κ το σκυλάκι σου όπως το μάθεις!
 
εχω βρει εναν σε ενα pet shop Που παω 2 ετων στα 600 ευρω και σκεφτομαι πολυ σοβαρα να τον παρω, ειναι πολυ ομορφος αν και δεν ειναι απολυτα εξημερωμενος ακομα.
 
μηπως με τοσα πουλια δε θα προλαβαινεις να αφιερωσεις στο καθένα το χρόνο που χρειαζεται;
μπορει η μαινα εκτος απο τη φροντιδα να μην θελει και πολλα άλλα, αλλά ενας γκριζος θέλει πολλες ωρες ενασχοληση μαζι του καθημερινά!
ισος εχεις αρκετά πουλια για να παρεις και γκρίζο! Γνωμη μου αλλα εσύ αποφασιζεις!
🙄

παντος η τιμή ειναι πολυ καλη! ΑΜΑ ειναι 2 χρονων και οχι 22! Ειναι και αγριος και θα σε δυσκολεψει αρκετα γιαυτο σκεψου το!
 
κοιτα, καλο σεναριο κι αυτο, ομως...
τα καναρινια δεν χρειαζοντε καμια ιδιαιτερη μεταχειρηση.
τα Loverbirds ουτε, καλα ειναι και διαολακια κι αυτα και μαλλον πως θα τα δωσω αν παρω τον african λογω του οτι καλυτερα προτιμω να ασχοληθω με μεγαλυτερα πτηνα.
η μαινα επισης δεν ειναι και κατι τρελο απο θεμα απασχολησης.
δεν ξερω, πιστευω πως θα τον παρω.
δεν ειναι και αγριος, απλα πρεπει να συνηθισει, επισης δεν μιλαει ακομα.
υπαρχει κανεις που να τον πηγαινει και βολτα;
 
Back
Top