Ασθένειες Φτερό μπάτζι σε στραβή γωνία

Nausicaa

Budgies Expert
Εγγραφή
6 Απρ 2021
Μηνύματα
1.357
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σε όλους.

Εχθές το απόγευμα, όταν επέστρεψα την Αυγή στο κλουβί της για υπνο, κάπως στραβοπάτησε, πανικοβλήθηκε και το μοναδικό μακρύ φτερό της κλιπαρισμένης φτερούγας πήγε σχεδόν κάθετα πάνω στα υπόλοιπα. Το τακτοποίησε και νόμιζα ότι ηταν οκ, αλλά τόσα που της έδινα κεχρί και με αγνοούσε για να καθαριστεί, πρόσεξα ότι όχι μόνο το φτερό, αν κινηθέι απότομα φεύγει από την θέση του, αλλά και το... shaft, πώς λέγεται τέλος πάντων το βασιό κομμάτι ενός φτερού, είναι σκούρο κόκκινο. Βέβαια, επειδή είναι κίτρινη, μπορεί απλά να ισχύει γενικά ότι φαίνονται οι φλέβες που διατρέχουν κάθε φτερό (ειδικά το συγκεκριμένο είναι ολόλευκο), αλλά φοβάμαι μήπως έχει γίνει κάποια ζημειά. Το φτερό πάντως δεν έπεσε. Θα προσπαθήσω να βγάλω φωτογραφία ή βίντεο, αλλά δεν είναι μόνιμα έτσι και δεν θέλω να την τρομάξω. Πρέπει να ανησυχήσω?
 
και το... shaft, πώς λέγεται
Πένα, καλάμι.

Πρέπει να ανησυχήσω?
Από την περιγραφή φαίνεται σα να έχει σπάσει το φτερό. Αν είναι σπασμένο και κυρίως αν αιμορραγεί, πρέπει να αφαιρεθεί από τη ρίζα. Μια καθαρή φωτογραφία του σημείου πάντως, θα ξεκαθαρίσει περισσότερο τα πράγματα.
 
@Stavros Όχι, δεν αιμορραγεί και ολόκληρο το καλάμι είναι ευθύ, δεν είναι σπασμένο, βλέπω και την ρίζα. Είναι απλά σαν να στρίβει καμιά φορά εκεί, στην βάση. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται καν, το φτερό είναι τακτοποιημένο με όλα τα άλλα. Μπορώ να το βγάλω φωτογραφία αλλά δεν νοίζω να διαφέρω από το φυσιολογικό. αν φτερουγίσει ίσως να "ξελασκάρει" πάλι.
 
(το ιντερνετ είναι πάρα πολύ αργό εδώ και κάποιες μέρες, οπότε παίρνει ώρα να φτάσουν οι φωτογραφίες. Αυτό είναι το προβληματικό φτερό, όταν φτάσει, θα ανεβάσω και το άλλο για σύγκριση. Σχόλιο: το προβληματικό φτερό είναι το κλιπαρισμένο)
 

Συνημμένα

  • φτερό1.webp
    φτερό1.webp
    48,9 KB · Προβολές: 15
  • φτερό2.webp
    φτερό2.webp
    76,9 KB · Προβολές: 12
Δεν χρειάζεται να παρέμβεις απ'ότι φαίνεται. Ούτε νομίζω πως μπορούμε να σου προσφέρουμε παραπάνω βοήθεια απο το να σου πούμε "παρακολούθησέ το να δεις πως θα πάει" στην συγκεκριμένη στιγμή.
 
Καλά, ναι, υπό παρακολούθηση είναι σίγουρα. Οκ, ευχαριστώ.
 
Update: Σημερα ηταν ημερα γενικης καθαριοτητας και επομένως πολλών φτερουγισματων. Το φτερό δεν φάνηκε να βγαίνει από την θέση του, άρα προς το παρόν θετική πορεία. Συνεχίζουμε με παρακολούθηση.
 
Update #2: Πάλι ήταν ημέρα γενικής καθαριότητας και βρηκα στο πάτωμα αυτο το κομμάτι φτερού. Πρέπει να είναι το χτυπημένο λόγω μεγέθους, χρώματος και του ότι μοιάζει να λείπει το μοναδικό λευκό φτερό της κλιπαρισμένης πλευράς. Στην φωτογραφία έβαλα και ένα φτερό της Ίριδας (ελαφρώς μεγαλύτερο) για σύγκριση. Λείπει η άκρη της πένας και είχε ξεραμένο αίμα όταν το βρήκα, εγώ πίεσα προς τα έξω το πηγμα για να βεβαιωθώ ότι είναι αίμα. Το τμήμα που έχω σημειώσει με αγκίλη μοιάζει στο άπειρο μάτι μου σαν να λείπει το κάλυμμα του καλαμιού, αν και δεν είναι λερωμένο με αίμα το φτερό... Ανησυχώ ότι η ρίζα μπορεί να είναι ακόμα πάνω της και να μολυνθεί. Δεν μοιάζει να την ενοχλεί κάτι, καθαρίζεται κανονικά, ίσως και πιο χαλαρά απότι στην αρχή (που την έπιανε μια μικρή μανία με το κλιπαρισμένο φτερό), αλλά δεν έχει θελήσει να βγει στο πάρκο τις τελευταίες φορές που το πρότεινα. Χρειάζεται γιατρό? Ευχαριστούμε
 

Συνημμένα

  • σπασμενο φτερο.webp
    σπασμενο φτερο.webp
    13,4 KB · Προβολές: 1
  • Like
Αντιδράσεις: HxC
Back
Top