Φροντίδα Φυσικά κλαδιά για πατήθρες στα κλουβιά

Νεκτάριος

PB Member
Εγγραφή
19 Δεκ 2008
Μηνύματα
336
Πόλη
Αθήνα
Γειά σας μέλη του pet birds. Καθώς μάζεψα κλαδιά από ελιες και άλλα δέντρα σκεύτηκα γιατί να μην τα βάλλω στο κλουβί για πατήθρες; Τί λέτε;
 
Καλό ξύλο είναι η ελιά, δεν υπάρχει πρόβλημα, αυτά που είναι επυκίνδινα είναι η συκιά, λεμονιά, ροδιά κτλ... Εγώ έχω χρησιμοποιήσει ευκάλυπτο, τον έχω βάψει με βερνίκι εμποτισμού, και βερνίκι δαιφανές απο πάνω πολύ ψιλό ωστε να μην έχει πόρους το ξύλο.
 
Το ξύλο της ελιάς ενδείκνυται για τα πουλιά αλλά φρόντισε να τα καθαρίσεις καλά καλού κακού! 😉
 
Καλό ξύλο είναι η ελιά, δεν υπάρχει πρόβλημα, αυτά που είναι επυκίνδινα είναι η συκιά, λεμονιά, ροδιά κτλ... Εγώ έχω χρησιμοποιήσει ευκάλυπτο, τον έχω βάψει με βερνίκι εμποτισμού, και βερνίκι δαιφανές απο πάνω πολύ ψιλό ωστε να μην έχει πόρους το ξύλο.

Μιας και οι πατήθρες μπορεί να γίνουν ''εργαλείο'' ακονίσματος για τα ράμφη των πουλιών το βερνίκι στην επιφάνεια τους δεν είναι ότι καλύτερο. Τα διάφορα εμποτιστικά περιέχουν άκρως επικίνδυνες χημικές ενώσεις και δηλητήρια όπως το αρσενικό. Ενα καλό στέγνωμα του ξύλου, ένας καλός καθαρισμός του και ένα πέρασμα με γυαλόχαρτο είναι αρκετό. Δεν είναι τυχαίο οτι και οι πατήθρες του εμπορίου (ξύλινες απο οξιά) δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία πλήν του τριψίματος.
 
Λόγω ότι η δουλειά μου είναι τέτοια, όλα είναι βαμένα με οικολογικά χρώματα, δηλαδή νερού... Του εμπορίου δεν είναι βαμένες λόγω για ευνόητους λόγους, και οτιδήποτε το αποροφούν ακόμα και η κουτσουλιά αποροφάτε απο τις πατηφρες του εμπορίου.. Και ας είναι απο οξιά, για αυτό τον λόγω οτιδήποτε ξύλινο βάφετε, για συντήρηση και προστασία.. Του νερού το βερνίκι δεν αφήνει κρούστα όπως του νεφτιού, αλλά εμποτίζεται και δεν υπάρχει πρόβλημα.
 
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω όσων αφορά τα παραπάνω μιας και εγώ την ίδια δουλειά κάνω. Το μόνα ασφαλή ''χρώματα'' για τα πουλιά είναι τα φυτικά. Αν μου έλεγες λοιπόν οτι βάφεις τα ξύλα με βρασμένα φύλλα απο καρυδιά, ή κάσια ή λινέλαιο,ή ρητίνη, τότε θα είμουν σύμφωνος. Τα εμποτιστικά έστω και νερού μπορεί να μην περιέχουν μόλυβδο ή υδράργυρο όπως τα υπόλοιπα αλλά περιέχουν τολουόλιο, όπως και σαν βάση (πάντα μιλάω για τα βερνίκια) δεν χρησιμοποιείται το νερό αλλά πολυμερή διαλύματα, το νερό είναι για τον λόγο της διάλυσης και της απόριψης του υλικού στο περιβάλλον (βιοδιασπώμενο, κάτι που δεν σημαίνει οτι είναι κατάλληλο για κατάποση). Κάποτε αν το θυμάσε τα βερνίκια νερού είχαν απαγορευτεί μαζί με τα ''κουρτίνας'' για τους λόγους τοξικότητας.
 
Τα κλαδια απο βερυκοκια, μηλια ή κερασια καθαρισμενα απο το ρετσινι μπορουν να τοποθετηθουν ως πατηθρες μεσα στο κλουβι ή ειναι ακαταλληλα;
 
Θα σημφονισω απολυτοσ με τον ινκα και θα συμπλιροσω οτι οταν τριβετε ο ευκαλιπτοσ στο πατο το κλουβιον απο τα παπαγαλοειδη μπορουμε να το μαζαψουμε στην συνεχια να το τοποθετισουμε μεσα στησ ξυλινεσ φολιεσ στησ γονιεσ και αφτο εμποδιζει στο να εμφανιστη ψειρα με φισικοτατο τροπο!
 
Όλα όσα αναφέρθηκαν ποιστεύω είναι κατάλληλα. Προσοχή εκτός από τα βερνίκια και τα χρώματα και στα φυτοφάρμακα. Προσωπικά αν έβαζα ξύλο δέντρου μόνο από την αυλή μου που μπορώ να ξέρω ότι δεν έχει ραντιστεί. Επίσης ακατάλληλα είναι και κλαδιά από δέντρα που βρίσκονται σε άκρες δρόμων επειδή περιέχουν μόλυβδο.
 
Σας ευχαριστώ όλους γα τις απαντήσεις. Εχω ακούσει πως τα περνάμε με ξύδι δυαλυμένο σε νερό και μετά με καυτό νερό. Πρωσωπικά δεν πιστευω πως πρέπει να τους περάσαω χρώματα. Τί μάρκας είναι αυτά τα χρώματα;
 
Ειναι ευκολο να μου εξηγησει καποιος τι εννοουμε να ξερανουμε το κλαδι;
Με ποιους τροπους;
Ετσι μολις το κοψω δεν μπαινει στο κλουβι;(μετα απο καθαρισμα εννοειται)
Ευχαριστω..
 
Ειναι ευκολο να μου εξηγησει καποιος τι εννοουμε να ξερανουμε το κλαδι;
Με ποιους τροπους;
Ετσι μολις το κοψω δεν μπαινει στο κλουβι;(μετα απο καθαρισμα εννοειται)
Ευχαριστω..

Ο πιο ευκολος τροπος ειναι η ξηρανση στον ηλιο, παιρνει βεβαια λιγο χρονο παραπανω. :) Εχω την ιδεα πως καποιοι χρησιμοποιουν και φουρνο αλλα δεν γνωριζω να σου πω ακριβως γιατι δεν το εχω κανει ως τωρα.
Καλυτερα κατα τη γνωμη μου να εχει ξεραθει πριν το δωσεις στα πουλια σου.
 
Οκ! Σιγουρα δεν θα τα βαλω ετσι 😉:)
Θα τα ξερανω στον ηλιο!
Πως θα καταλαβω οτι ειναι ξεραμενα και για ποσο χρονικο διαστημα θα τα αφησω;


Υ. Γ.:Για ποιο λογο τα ξεραινουμε;
 
Να ρωτησω κατι...
Τ κλαδια απο αλμυρικια...
Δεν υπαρχει προβλημα... Ετσι...
 
τα κλαδια απο πουρναρια; Ειναι καταληλα για αυτην την χρηση/.?///... Το λεω επειδη ειναι ελαστικα. 🙂



τα κλαδια απο πουρναρια ειναι καταληλα για αυτην τη χρηση; Το λεω επειδη ειναι ελαστικα :)



τα κλαδια απο πουρναρια ειναι καταληλα για αυτην τη χρηση ; το λεω επειδη ειναι ελαστικα:)
 
για σας. Θελω να ρωτησω στα κλαδια απο δαφνη υπαρχει προβλημα. Εχω ακουση πως δεν πιανει ψειρα. Ισχυει;
 
Στη δική μας λίστα που παρατέθηκε στο ποστ #17, δεν αναφέρεται. Σε άλλες λίστες που κυκλοφορούν στο ίντερνετ η δάφνη περιλαμβάνεται στα μη ασφαλή. Εδώ ένα παράδειγμα http://www.mdvaden.com/bird_page.shtml
 
Back
Top