Αναπαραγωγή Φυσική διατροφική προετοιμασία αναπαραγωγής καναρινιών

Μια πρόταση διατροφικής προετοιμασίας με φυσικά μέσα που ξεκινά μήνες πριν την έναρξη της αναπαραγωγής των καναρινιών.

Ρύθμιση περιόδου αναπαραγωγής​

Στις εσωτερικές εκτροφές, η σταδιακή αύξηση του φωτισμού στο χώρο εκτροφής, σημαίνει την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου. Στις εξωτερικές δε εκτροφές, τα ζευγάρια ενώνονται από αρχές Μαρτίου.

Κύρια προτεραιότητα, οι γέννες να μην ξεπεράσουν τις δύο και καταπονηθούν τα θηλυκά από τη διαδικασία, αλλά και να έχουν ολοκληρωθεί (ανεξαρτητοποίηση νεοσσών) προ της πτερόρροιας. Δεδομένου ότι η πλήρης ανεξαρτητοποίηση των νεοσσών γίνεται μετά την 35η μέρα και η πτερόρροια σε εξωτερικές εκτροφές ξεκινά μετά τα τέλη Ιούλη, θα πρέπει η εκκόλαψη των αυγών της 2ης γέννας να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Ιουνίου.

Διατροφική προετοιμασία​

Και στις δύο όμως εκτροφές, καίριο ρόλο παίζει η σωστή διατροφική προετοιμασία. Για τους περισσότερους εκτροφείς ξεκινά με το πέρας της ετήσιας πτερόρροιας, ώστε να χτιστούν σωστά οι κατάλληλες συνθήκες για μια υγιή και επιτυχημένη επόμενη αναπαραγωγική χρονιά.

Στους οργανισμούς, υπάρχουν κάποια θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη γονιμότητα και τη διάθεση για ζευγάρωμα. Άρα, πρώτο μέλημά μας είναι να ενισχύσουμε τη διατροφή των πουλιών με τροφές που περιέχουν τέτοιες ουσίες αλλά πρέπει να τις παρέχουμε σταδιακά μέσω ενός προγράμματος 10 εβδομάδων, ώστε να εξομοιώσουμε την αφθονία των τροφών που ενστικτωδώς παρατηρούν τα πουλιά στο περιβάλλον τους την Άνοιξη.

Αμινοξέα​

Η δημιουργία τόσο του σπέρματος όσο και του ωαρίου απαιτεί την ύπαρξη βασικών αμινοξέων, που κυρίως εντοπίζονται σε ζωικές τροφές αλλά και σε κάποιες φυτικές, σε αρκετά σημαντικό ποσοστό.

Αμινοξέα της κατηγορίας αυτής είναι η καρνιτίνη, που δημιουργείται στους οργανισμούς από τη σύνθεση μεθειονίνης και λυσίνης, και η αργινίνη που επίσης βοηθά (λόγω της σύνθεσής της) στην καλύτερη αιμάτωση των γεννητικών οργάνων.

Κύρια πηγή αμινοξέων θεωρείται το Αυγό.

Πρωτεΐνες​

Η πρωτεΐνη του -στο ασπράδι- είναι η πιο πλήρης πρωτεΐνη που υπάρχει σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλο ζωικό οργανισμό (αγγίζοντας το 65% επί του συνόλου του) και αυτό είναι απόλυτα φυσικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο ρόλος του αυγού είναι ακριβώς να δίνει ζωή, άρα περιέχει ουσίες πολύτιμες για τη δημιουργία και την ανάπτυξη.

Ο κρόκος, από την άλλη, αποτελεί πηγή παροχής πολύτιμων θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνη Α, D, B2, B5, B9, Β12, λιπαρά οξέα Ω3, ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, σελήνιο.

egg-protein.png

Στις αυγοτροφές υπάρχει μία σχετική μείωση σε κάποια συστατικά του, όχι όμως τόσο σημαντική στις πρωτεΐνες του.

Σωστό είναι οι πρωτεΐνες να δίνονται συνδυαστικά με φυτικές τροφές που έχουν και άλλα διατροφικά στοιχεία, πολύτιμα για τη γονιμότητα, οι οποίες είναι:

Μαγιά μπύρας​

Μια πολύ καλή σε θρεπτικά συστατικά φυσική τροφή, με γοναδοτρόπες φυτικές ορμόνες, που είναι παραπλήσιες με τις γοναδοτροπίνες των ζωικών οργανισμών που ρυθμίζουν την ορμονική ισορροπία στα δύο φύλα και ενισχύουν τη σπερματογένεση.

Προσθήκη 1 κουταλιά της σούπας μαγιά σε 1Kg αυγοτροφής.

Σπόροι Camellina – Chia – Perilla​

Η σταδιακή παροχή των πρωτεϊνούχων αυτών σπόρων γίνεται σε ξεχωριστή ταΐστρα (λόγω του μικρού τους μεγέθους) ώστε να μπορούν να επιλεχθούν από τα πουλιά. Οι σπόροι αυτοί αποτελούν χρήσιμη πηγή - κατά την προετοιμασία - λιπαρών οξέων και ιδίως η camellina αποτελεί άριστη πηγή βιταμίνης Ε.

Κινόα​

Περιέχει σε σημαντικά ποσοστά τα απαραίτητα αμινοξέα που αναφέρθησαν, συνδυάζοντας χαμηλή ποσόστωση λιπαρών, ενώ ταυτόχρονα έχει πολλά ωφέλιμα λιπαρά αμινοξέα και ας έχει καταχωρηθεί ως μη λιπαρός σπόρος. Προσφέρεται είτε μέσω της αυγοτροφής, είτε σε ξεχωριστή ταΐστρα.

Βιταμίνες - Ασβέστιο​

Άλλες ουσίες των τροφών που δρουν στη γονιμότητα είναι οι βιταμίνες συμπλέγματος βιταμινών Β. Υδατοδιαλυτές και επειδή δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό, θέλουν καθημερινή πρόσληψη μέσω των φυσικών πηγών τους.

Βιταμίνες B​

Οι πιο βασικές βιταμίνες Β που έχουν άμεση σχέση με τη σύνθεση κάθε νέου ζωικού ιστού είναι η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη Β9, η βιταμίνη Β12, οι οποίες βρίσκονται σε επάρκεια στον κρόκο του αυγού αλλά και στα σκούρα πράσινα λαχανικά, με ιδανικές προτάσεις το <Link Removed>, το <Link Removed>και τα <Link Removed>.

vitamines.png

Βιταμίνη E​

Εκτός των υδατοδιαλυτών βιταμινών Β, υπάρχουν και άξιες λιποδιαλυτές. Η πιο γνωστή για τη δράση της στη γονιμότητα είναι η Βιταμίνη Ε. Αντιοξειδωτική, προστατεύοντας από την επίδραση των ελεύθερων ριζών των οργανισμών το σπερματοζωάριο και ενισχύοντας την ικανότητά του να γονιμοποιήσει το ωάριο.

Ως λιποδιαλυτή βιταμίνη, βρίσκεται στους λιπαρούς σπόρους των μειγμάτων, στις φύτρες τους και σε συμπυκνωμένη μορφή στα έλαια που βγαίνουν από αυτούς με κύριο το Σιτέλαιο, όπου η πρόσθεσή του κατά την παρασκευή αυγοτροφής θεωρείται ο πιο δραστικός τρόπος παροχής της εν λόγω βιταμίνης.

Συμμετοχή της μπορούμε να πετύχουμε και με την προσθήκη σπόρων Camellina, είτε στην αυγοτροφή είτε σε ξεχωριστή ταΐστρα.

Φύλλα ραπανιού​

Τα Φύλλα Ραπανιού επίσης, χρίζονται ως ένα άξιο εργαλείο κατά την διατροφική προετοιμασία αναπαραγωγής, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε σελήνιο & βιταμίνη Ε, εν αντιθέσει με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Πλούσια επίσης σε βιταμίνη Α και C, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, κάλιο.

Βιταμίνη D​

Μια ακόμη λιποδιαλυτή βιταμίνη, χρήσιμη στην αναπαραγωγή θεωρείται η βιταμίνη D3, απαραίτητη κυρίως στα θηλυκά που ζουν σε εσωτερικές εκτροφές, χωρίς άμεσο ηλιακό φως. Συμβάλλει στη σωστή απορρόφηση του Ασβεστίου από τον οργανισμό, συστατικό απαραίτητο για την ορθή δημιουργία των αυγών αλλά και την αποφυγή δυστοκίας.

Σε εξωτερικές εκτροφές, οι ανάγκες δεν είναι τόσο σημαντικές για D3, διότι λόγω του ηλιακού φωτός, συντίθεται από μόνη της στον οργανισμό των πουλιών.

Ασβέστιο​

Κρίσιμο ρόλο στην αναπαραγωγή των πτηνών παίζουν και <Link Removed>. Είναι απαραίτητο να βρίσκεται σε επάρκεια στον οργανισμό των θηλυκών, αφού από εκεί θα αφαιρεθεί για την δημιουργία των αυγών. Έλλειψη ή μη σωστή απορρόφησή του μπορεί να <Link Removed> και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του θηλυκού.

ΣουσάμιΚαθ' όλη τη διάρκεια του έτους, στον κλωβό πρέπει να υπάρχει σουπιοκόκκαλο, αλλά κατά την προετοιμασία - αν δε γίνεται αποδεκτό με τον συνήθη τρόπο από τα πουλιά - να ενσωματώνεται τριμμένο σε σκόνη σε ποσότητα μισού κουταλιού του γλυκού στην αυγοτροφή ΜΟΝΟ των θηλυκών.

Για τον κίνδυνο δυστοκίας, οφείλουμε να διαθέτουμε σκεύασμα υδατοδιαλυτού ή υγρού ασβεστίου, διότι σε ένα τέτοιο γεγονός, το άμεσο της παρέμβασής μας θα κρίνει τόσο την υγεία του πουλιού όσο και την ομαλή συνέχεια της αναπαραγωγής.

Τροφές με αρκετό ασβέστιο είναι το ωμό σουσάμι και τα ξερά σύκα.

Το σουσάμι περιέχει 20% πρωτεΐνη. Χαμηλός σε λυσίνη αλλά με υψηλό δείκτη σε κυστίνη, αργινίνη, μεθειοθίνη και λευκίνη. Όσον αφορά στους υδατάνθρακες, αποτελούν περίπου το 18% του συνολικού του βάρους.

Σε αυτό βέβαια συναντούμε και ποσότητες, φρουκτόζης, γλυκόζης και ολιγοσακχαριτών, όμως οι περισσότεροι υδατάνθρακες συναντώνται υπό τη μορφή φυτικών ινών που καλύπτουν ως και το 11%. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Όσον αφορά στη σύνθεση ανά 100gr αποφλοιωμένου λευκού σουσαμιού, έχουμε: πρωτεΐνες 17.2mg, λιπαρά 51.2mg, υδατάνθρακες 16.9mg, φυτικές ίνες 8mg, νερό 4.5mg, Νάτριο 8mg, Κάλιο 550mg, Ασβέστιο 742mg, Μαγνήσιο 355mg, Φώσφορο 621mg, Σίδηρο 9.84mg, Χαλκό 2.88mg, Ψευδάργυρο 8.9mg.

Η προσθήκη ξερού σύκου στη διατροφή κατά την προετοιμασία, καλό είναι να ακολουθείται με μέτρο. Δύο (2) φορές την εβδομάδα είναι μία λογική ποσότητα, ώστε να μην επηρεαστεί το γαστρεντερικό τους σύστημα. Μάλιστα το σύκο χαρακτηρίζεται, πέραν της υψηλής περιεκτικότητας σε Ασβέστιο, για την εξίσου καλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Κ.

Όσον αφορά στη σύνθεση ανά 100gr αποξηραμένου σύκου, έχουμε: Ασβέστιο 144mg, Κάλιο 710mg, Μαγνήσιο 59mg, Σίδηρο 0.30mg, Νάτριο 11mg, Βιτ.Β1 0.07mg, Βιτ. B2 0.09mg, Βιτ.C 5mg, Bιτ. Α 1mg, τέφρα 2mg, άμυλο 3mg, υδατάνθρακες 58mg, πρωτεΐνες 4mg, νε-ρό 16mg, λίπος 0.80mg, φυτικές ίνες 18.20mg.

sousami_syko.png

Σελήνιο​

ΣύκαΣημαντικό ρόλο παίζουν και άλλα ιχνοστοιχεία όπως το Σελήνιο, που συνεργατικά με την βιταμίνη Ε και τη βιταμίνη C δρουν αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας τα παραγόμενα σπερματοζωάρια που δημιουργούνται εβδομάδες ή μήνες πριν τη γονιμοποίηση των θηλυκών.

Το Σελήνιο γίνεται καλύτερα αποδεκτό από τον οργανισμό των πουλιών όταν είναι σε οργανική μορφή. Μια σημαντική πηγή Σεληνίου, πολύ εύκολα εισαχθείσα στη διατροφή των πουλιών είναι το Βραζιλιάνικο Φιστίκι. 4 καρποί καλά αλεσμένοι ανά 1Kg αυγοτροφής αποτελεί μια λογική ποσότητα. Κυρίως κατά την προετοιμασία των πουλιών, καλό είναι να χορηγείται σε σταθερή βάση.

Λιπαρά οξέα​

Τελευταία κατηγορία θρεπτικών συστατικών, χρήσιμα για τη γονιμότητα είναι τα Λιπαρά Οξέα, βασικό συστατικό για τη δημιουργία του σπέρματος. Τα λιπαρά οξέα βρίσκονται σε υψηλή ποσότητα στο Λιναρόσπορο, την Chia, την Camellina, την Περίλλα.

Ιδιαιτέρως σημαντικός είναι ο σπόρος Bella di Note, από τον οποίο εξάγεται το evening primrose oil (EPO), βασική πηγή του σχετικά σπάνιου στις τροφές λιπαρού οξέος GLA, ουσία ιδιαιτέρως ση-μαντική στην ορμονική ισορροπία των θηλυκών αλλά και βοηθά σε πιθανά προβλήματα γονιμότητας.

chia_camelina_perila.png

Προσφέρεται είτε σε ξεχωριστή ταίστρα είτε προστιθέμενος στην αυγοτροφή.

Δεδομένου ότι η αναπαραγωγική περίοδος εκτυλίσσεται τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο, μήνες που λόγω της σταδιακής αύξησης της θερμοκρασίας ευνοείται η αύξηση των διαφόρων βακτηριδίων και μυκήτων, οφείλουμε να "θωρακίσουμε" τα πτηνά προς αποφυγήν δυσοίωνων καταστάσεων.

Σκόρδο​

Το σκόρδο (Allium sativum) είναι ένα φυσικό συστατικό, γνωστό για τις θεραπευτικές, αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές του ιδιότητες που εκτός από τον άνθρωπο ωφελεί εξίσου και τα πτηνά.

Η δράση του οφείλεται πρωτίστως στις δραστικές ουσίες αλινίνη και αλλισίνη (ενώσεις θείου). Περιέχει 18 ωφέλιμες ουσίες που ως σύνολο αποδίδουν την τόσο σημαντική αντι[ιική, αντι-μυκητιακή, αντι-βακτηριακή και ισχυρότατη αντιοξειδωτική του ιδιότητα.

Με λίγα λόγια, είναι χρήσιμο για την πρόληψη και τη γενικότερη άμυνα του οργανισμού των πτηνών ενάντια σε ιούς, βακτηρίδια και μύκητες, ενώ συμβάλλει τα μέγιστα κατά των εντερικών παρασίτων, χωρίς να βλάπτει το συκώτι του πτηνού.

Πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Ασβέστιο, Σίδηρο, Φώσφορο, Σελήνιο. Ερευνητές δε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία διαπίστωσαν ότι ο χυμός του σκόρδου είναι τόσο ισχυρός όσο η αμφοτερικίνη (χορηγείται σε περιπτώσεις ασπεργίλλωσης) και η νυστατίνη (Nystatin), τα οποία είναι αντιμυκητιακά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση πληθώρας ασθενειών.

Περισσότερα Σκόρδο στα πτηνά

Σκεπτόμενοι λοιπόν σοβαρά την πρόληψη και εντάσσοντας το σκόρδο στη διατροφή των πτηνών, προτείνεται πρόσθεση μίας κουταλιάς του γλυκού ανά 1Kg αυγοτροφής.

Πορτοκάλι​

Το πορτοκάλι περιέχει τεράστια ποσότητα βιταμίνης C, που με τη σειρά του θα ενισχύσει κατά πολύ το ανοσοποιητικό σύστημα των πτηνών. Χορηγούμενο δύο φορές την εβδομάδα, τα οφέλη θα είναι άμεσα ευδιάκριτα. Ασχέτως του τύπου ποτίστρας (100 ή 150ml), η ιδανική δοσολογία είναι 1 μέρος φρέσκο χυμό πορτοκαλιού σε 2 μέρη μεταλλικό νερό.

Περισσότερα για τα πορτοκάλια
<Link Removed>

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να εισάγουμε σταδιακά στη διατροφή των καναρινιών μέσω ενός διατροφικού προγράμματος 10 εβδομάδων (είτε διαθέτουμε εσωτερική είτε εξωτερική εκτροφή), βοηθώντας έτσι στη βελτίωση της υγείας και του γεννητικού τους συστήματος, κάτι που δεν επιτυγχάνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Ένας ρυθμός όπως αυτός που αναφέρεται άνωθεν, θα οδηγήσει τα πουλιά εσωτερικού χώρου να μπορούν άνετα προς τα τέλη Γενάρη να είναι πανέτοιμα, αλλά και όσα βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, με έναρξη από τις αρχές Γενάρη έως τις αρχές Μαρτίου, να είναι εξίσου έτοιμα.
 
Κάποιες επισημάνσεις και ερωτήσεις...

Άρθρο είπε:
Η πρωτεΐνη του -στο ασπράδι- είναι η πιο πλήρης πρωτεΐνη που υπάρχει σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλο ζωικό οργανισμό
Δεν υπάρχει πιο πλήρης. Η πρωτεΐνη στο ασπράδι του αυγού είναι πλήρης, που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός, σε αντίθεση με τις ατελείς πρωτεΐνες που είτε δεν περιέχουν όλα τα αμινοξέα, είτε περιέχουν αμινοξέα σε διαφορετική αναλογία από αυτήν που χρειάζεται ένας ζωικός οργανισμός.

Πλήρεις, τέλειες πρωτεΐνες έχουν όλες οι ζωικές τροφές, όχι μόνο το αυγό. Χρησιμοποιούμε το αυγό στην εκτροφή των κατά βάση σποροφάγων πουλιών, γιατί είναι μια ζωική τροφή για που μπορούμε να τους δώσουμε, αντί κρέας.

Πρωτεΐνες περιέχουν και οι φυτικές τροφές, μόνο που αυτές είναι "ατελείς" γι' αυτό και χρησιμοποιούμε κάποιους συνδυασμούς στην πρόσληψη τροφών ώστε να αλληλοσυμπληρωθούν τα αμινοξέα που λείπουν από τη μια ή την άλλη τροφή και έτσι να λάβουμε όλα τα αμινοξέα όταν δεν καταναλώνουμε ζωικές τροφές.

Άρθρο είπε:
Στις αυγοτροφές εμπορίου επισημαίνεται μία σχετική αλλοίωση σε κάποια συστατικά του, όχι όμως τόσο σημαντική στις πρωτεΐνες του.
Από ποιον επισημαίνεται;

Άρθρο είπε:
ενώ παράλληλα δρα στους αδένες του οργανισμού που σχετίζονται με τη σεξουαλική διάθεση.
Εδώ, μιλάμε για τη βιταμίνη Ε, η οποία όπως αναφέρεται και στο άρθρο, ενισχύει τη γονιμότητα και την ικανότητά του σπέρματος να γονιμοποιήσει το ωάριο. Νομίζω ότι δεν έχει κάποια επίδραση στη σεξουαλική διάθεσή των ζώων. Υπάρχει κάποια πηγή που να υποστηρίζει ότι μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση;
 
Stavros είπε:
Πλήρεις - τέλειες πρωτεΐνες έχουν όλες οι ζωικές τροφές, όχι μόνο το αυγό. Χρησιμοποιούμε το αυγό στην εκτροφή των κατά βάση σποροφάγων πουλιών, γιατί είναι μια ζωική τροφή που μπορούμε να τους δώσουμε, αντί κρέας
Σωστά... και όχι μόνο. Μπορούμε να εντάξουμε και το σκουλίκι (pinkies/mealworms/buffalos) στην διατροφική προετοιμασία, αυξάνοντας το ποσοστό των πρωτεϊνών, αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα. 👍

Stavros είπε:
όπως αναφέρεται και στο άρθρο, η βιτ. Ε ενισχύει τη γονιμότητα και την ικανότητά του σπέρματος να γονιμοποιήσει το ωάριο. Νομίζω ότι δεν έχει κάποια επίδραση στη σεξουαλική διάθεση των ζώων
Λέμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Πιθανόν οι λέξεις που χρησιμοποίησα κατά την γραφή του άρθρου, να παρερμηνεύτηκαν. Λίαν συντόμως θα διορθωθεί, ώστε να γίνεται πιο κατανοητό από όλους. 👍
 
Θεωρώ πως σύκο δεν θα πρέπει να δίνουμε στα πτηνά μας διότι όταν τρέφονται από αυτό ειναι πάρα πολύ πιθανό να κολλήσουν τα σποράκια από το εσωτερικό του στα ρουθούνια του και να μην μπορεί να το αφαιρέσει και να επιφέρει σε θάνατο.

Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες του άρθρου!
 
Smokie είπε:
Θεωρώ πως σύκο δεν θα πρέπει να δίνουμε στα πτηνά μας διότι όταν τρέφονται από αυτό ειναι πάρα πολύ πιθανό να κολλήσουν τα σποράκια από το εσωτερικό του στα ρουθούνια του και να μην μπορεί να το αφαιρέσει και να επιφέρει σε θάνατο.

Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες του άρθρου!
Τόσο εγώ (τα τελευταία 2 χρόνια) όσο και πολλοί άλλοι εκτροφείς, πριν από μένα, προσέφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν σύκο στη διατροφή των πτηνών, με άριστα παρακαλώ αποτελέσματα.

Μία αναλυτικότερη αναζήτηση στις πρακτικές τους που δηλώνουν δημοσίως στο διαδίκτυο, θα μας πείσει.
 
Μετά από σχεδόν 10 χρόνια με πουλιά και χωρίς να χρησιμοποιήσω ποτέ σύκο, τα αποτελέσματα της εκτροφής μου ήταν σχεδόν άριστα. Καλό θα είναι να παρατηρεί κάποιος τα πουλιά του και να δίνει αυτά τα οποία ο ίδιος νομίζει ότι χρειάζονται παρά να ακολουθεί μεθόδους άλλων εκτροφείων που ίσως να μην ταιριάζουν στην δική του εκτροφή.

Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του.
 
Λέμε ακριβώς το ίδιο πράγμα.
Ναι, σε ό,τι αφορά τη γονιμότητα του σπέρματος. Η δική μου επισήμανση και ένσταση αν θέλεις όμως, αφορά στη σεξουαλική διάθεση. Αυτή εξαρτάται από τις ορμόνες και όχι από τις βιταμίνες. Αυτό σημαίνει ότι, όση βιταμίνη Ε και να δώσει κανείς, δεν πρόκειται να προκαλέσει το πουλάκι να θέλει να κάνει σεξ κατά το κοινό λεγόμενο, ειδικά εάν η διάρκεια της ημέρας είναι 9 μισή ώρες.

Πρόκειται για κάτι που αναφέρεται συχνά και απλώς πήρα την αφορμή από το κατά τα άλλα πολύ καλό άρθρο σου, για να κάνω την επισήμανση μου.
 
Smokie είπε:
χωρίς να χρησιμοποιήσω ποτέ σύκο, τα αποτελέσματα της εκτροφής μου ήταν σχεδόν άριστα
Σταμάτη, το άρθρο δεν αναφέρει ότι χωρίς το σύκο η αναπαραγωγή θα είναι αποτυχημένη. Η αναφορά στο σύκο γίνεται απλώς για να επισημάνει ότι πρόκειται για μια τροφή με αυξημένα ποσοστά ασβεστίου. Εάν δεν επρόκειτο για ένα άρθρο που μιλά για την προετοιμασία των πουλιών με φυσικούς τρόπους, θα μπορούσε κάλλιστα να αναφέρει την ενίσχυση του οργανισμού με κάποιο σκεύασμα ασβεστίου και να παραλείψει εντελώς το σύκο.

Δεδομένου λοιπόν ότι, τουλάχιστον εγώ προσωπικά δεν έχω ακούσει ποτέ για κάποιο περιστατικό ασφυξίας από σύκο, αλλά αντίθετα όταν το σύκο είναι εκτός των φρουτοφάγων, κομμάτι της διατροφής και των σποροφάγων πουλιών, δεν βρίσκω λόγο να αποτραπεί η χορήγηση του, εφόσον κάποιος επιλέξει να το δίνει.
 
Για να κλείσω εδώ το θέμα όσο αφορά εμένα θα συνεχίσω να μην χορηγώ στα πουλιά μου σύκο (Ιθαγενή ή Καναρίνια) για τον λόγο που ανέφερα στην αρχική μου απάντηση αλλά θα συνεχίσω να δίνω σπόρους σουσαμιού που έχουν υψηλό ποσοστό ασβεστίου και θα έχω το κεφάλι μου ήσυχο!
 
Ενημέρωση άρθρου
  • Ενημέρωση της παραγράφου που αφορά στην πρωτεΐνη του αυγού και προσθήκη του σχετικού πίνακα.
  • Ενημέρωση της παραγράφου που αναφέρεται στην βιταμίνη Ε.
  • Προσθήκη διατροφικής ανάλυσης για το σουσάμι και το σύκο και προσθήκη του σχετικού πίνακα.
  • Προσθήκη του πίνακα που αφορά στους σπόρους Chia, Camellina, Περίλλα.
  • Προσθήκη του πίνακα που φορά στα σπανάκι, μπρόκολο και ραδίκια.
 
Back
Top