Αναπαραγωγή Φυσική διατροφική προετοιμασία αναπαραγωγής, 10 εβδομάδων

Dimitris.P

PB Member
Εγγραφή
28 Ιουλ 2015
Μηνύματα
1.993
Πόλη
Πειραιάς
Διατροφική Προετοιμασία προ της Αναπαραγωγής καναρινιών, προ της ένωσης του/των ζευγαριού/ζευγαριών μας. Οι δρόμοι δύο: ο "καθαρά φυσικός" ή "με τη βοήθεια σκευασμάτων". Επέλεξα τον 1ο δρόμο, με σκοπό να το εφαρμόσω σταδιακά εντός 10 εβδομάδων. Πλάνο το οποίο θα οδηγήσει σχεδόν ιδανικά στις πρώτες μέρες του Μαρτίου. Αναλύω το σκεπτικό μου και ελπίζω να βοηθήσω να επιλέξετε και εσείς σωστά και κυρίως "φυσικά" :

Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά στους οργανισμούς, που ενισχύουν τη γονιμότητα και τη διάθεση για ζευγάρωμα, οπότε οφείλουμε να ενισχύσουμε τη διατροφή των πουλιών με τροφές που περιέχουν τέτοιες ουσίες αλλά να τις παρέχουμε σταδιακά, ώστε να εξομοιώσουμε την αφθονία της τροφής που -ενστικτωδώς- παρατηρούν τα πουλιά στη φύση την Άνοιξη. Η δημιουργία του σπέρματος αλλά και του ωαρίου, απαιτεί την ύπαρξη βασικών αμινοξέων (καρνιτίνη/αργινίνη) που βρίσκονται κατά 1ο λόγο στις ζωικές τροφές αλλά και σε κάποιες φυτικές. Κύρια πηγή αμινοξέων στην προετοιμασία θεωρείται (πλέον από όλους μας) το Αυγό. Η πρωτείνη του, κυρίως στο ασπράδι, είναι η πιο πλήρης πρωτείνη που υπάρχει σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλο ζωικό οργανισμό. Σωστό βέβαια είναι οι πρωτείνες να δίνονται σε συνδυασμό με φυτικές τροφές που έχουν και άλλα διατροφικά στοιχεία πολύτιμα για τη γονιμότητα, οι οποίες είναι:

α) Μαγιά μπύρας
Μια πολύ καλή σε θρεπτικά συστατικά φυσική τροφή, με γοναδοτρόπες φυτικές ορμόνες που ρυθμίζουν την ορμονική ισορροπία και στα δύο φύλα και ενισχύουν τη σπερματογένεση. Μία κουταλιά της σούπας σε 1Kg αυγοτροφής αποτελεί την ιδανική λύση/δοσολογία.

β) Perilla – Chia – Camellina
Η σταδιακή παροχή των πρωτεινούχων αυτών σπόρων γίνεται σε ξεχωριστή ταίστρα (λόγω του μικρού τους μεγέθους) ώστε να μπορούν να επιλεχθούν από τα πουλιά κατά βούλησιν. Οι σπόροι αυτοί αποτελούν χρήσιμη πηγή -κατά την προετοιμασία- λιπαρών οξέων και ιδίως η camellina αποτελεί άριστη πηγή βιταμίνης Ε.

γ) Κινόα
Περιέχει σε σημαντικά ποσοστά τα απαραίτητα αμινοξέα που ανέφερα άνωθεν, ενώ ταυτόχρονα έχει πολλά ωφέλιμα λιπαρά αμινοξέα και ας κρίνεται ως μη λιπαρός σπόρος. Συνήθως προσφέρεται μέσω της αυγοτροφής αλλά και σε ξεχωριστή ταίστρα.

Ιδιαίτερη επίδραση στη γονιμότητα έχουν οι βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμινών Β. Υδατοδιαλυτές και λόγω του ότι δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό, θέλουν καθημερινή πρόσληψη μέσω των φυσικών πηγών τους. Οι πιο βασικές είναι η βιταμίνη Β6, η Β9 και η Β12. Οι πρώτες δύο βρίσκονται σε επάρκεια στον κρόκο του αυγού & ιδανικά στο σπανάκι, στο μπρόκολο και στα ραδίκια.

Πιο γνωστή βέβαια για τη δράση της στη γονιμότητα είναι η Βιταμίνη Ε. Ως λιποδιαλυτή βιταμίνη, βρίσκεται στους λιπαρούς σπόρους των μιγμάτων, ακόμη περισσότερο στα φύτρα τους & σε συμπυκνωμένη μορφή στα έλαια που βγαίνουν από αυτά, με κύριο το Σιτέλαιο. Η πρόσθεση του κατά την παρασκευή αυγοτροφής θεωρείται ο πιο δραστικός τρόπος. Συμμετοχή της βιταμίνης Ε στη διατροφή μπορούμε να πετύχουμε και με την προσθήκη σπόρων Camellina, είτε στην αυγοτροφή είτε σε ξεχωριστή ταίστρα.

Κρίσιμο ρόλο στην αναπαραγωγή παίζουν και μέταλλα όπως το Aσβέστιο. Είναι απαραίτητο να βρίσκεται σε επάρκεια στον οργανισμό των θηλυκών, αφού από εκεί θα αφαιρεθεί για τη δημιουργία των αυγών. Έλλειψη ή μη σωστή απορρόφησή του μπορεί να οδηγήσει σε δυστοκία και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του θηλυκού. Καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, στο κλουβί πρέπει να υπάρχει σουπιοκόκκαλο. Τροφές με αρκετό ασβέστιο είναι τα ξερά σύκα και το σουσάμι. Το 2ο συνηθίζω να το προσφέρω, τα τελευταία 2 χρόνια, αναμεμειγμένο στην αυγοτροφή καθόλη τη διάρκεια της προετοιμασίας έως και το πέρας της πτερόροιας.

Σημαντικό ρόλο παίζουν και άλλα ιχνοστοιχεία όπως το Σελήνιο, που συνεργατικά με την βιταμίνη Ε και C, δρουν αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τα παραγόμενα σπερματοζωάρια, που δημιουργούνται εβδομάδες πριν τη γονιμοποίηση των θηλυκών. Το σελήνιο γίνεται καλύτερα αποδεκτό από τα πουλιά όταν είναι σε οργανική μορφή. Μια σημαντική πηγή σεληνίου, πολύ εύκολα εισαχθείσα στη διατροφή των πουλιών είναι το Βραζιλιάνικο Φυστίκι (brazil nut). 4 καρποί ανά κιλό αυγοτροφής αποτελεί μια λογική ποσότητα και κυρίως κατά την προετοιμασία των πουλιών, καλό είναι να χορηγείται σε σταθερή βάση. 😉

Χρήσιμα για τη γονιμότητα είναι και τα Λιπαρά Οξέα, βασικό συστατικό για τη δημιουργία του σπέρματος. Τα λιπαρά οξέα βρίσκονται σε σημαντική ποσότητα στο Λιναρόσπορο, την Chia, την Camellina, την Περίλλα. Εξίσου σημαντικός είναι και ο σπόρος Bella di Note, βασική πηγή του σπάνιου στις τροφές λιπαρού οξέος GLA, ουσία ιδιαιτέρως σημαντική στην ορμονική ισορροπία των θηλυκών αλλά και βοηθά σε πιθανά προβλήματα γονιμότητας. Σπόρος που κατά κόρων προσφέρεται μέσω της αυγοτροφής καθόλη την προετοιμασία.

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να εισαγάγουμε σταδιακά στη διατροφή των καναρινιών από αρχές Γενάρη για 10 εβδομάδες, βοηθώντας έτσι στη βελτίωση της υγείας αλλά και του γεννητικού συστήματος τους, κάτι που δεν επιτυγχάνεται από τη μια ημέρα στην άλλη. Ένας ρυθμός όπως αυτός που ανέφερα άνωθεν, θα φέρει τα πουλιά -με το πέρασμα του χειμώνα- να είναι έτοιμα την 1η μέρα της Ανοιξης.

Σωστή προετοιμασία & Καλή αναπαραγωγή σε όλους εύχομαι!

φυσική προετοιμασία αναπαραγωγής..
 

Συνημμένα

dimitris P, πολυ καλο σχεδον τα περισσοτερα που αναφερης τα χρησιμοποιω κ εγω εκτος την μαγια της μπυρας κα το Βραζιλιανικο φυστικι.
 
Dimitris.P Καλημέρα, μη πως το μπρόκολο, σπανάκι και τα άλλα λαχανικά και φρούτα σε συνδυασμό με τις βιταμίνες δρουν ανασταλτικά για την προετοιμασία των ζευγαριών.👎
 
Γενικά Ανδρέα οι τροφές που περιέχουν οξαλικό οξύ (βασικά άλατά του) έχουν το μειονέκτημα ότι δεσμεύουν τα ιόντα ασβεστίου, με αποτέλεσμα να εικάζουμε ότι η απορρόφηση ασβεστίου δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι. Λέω εικάζουμε, διότι δεν έχω δει κάποια σχετική μελέτη πάνω σε αυτό το ζήτημα όσον αφορά στα πουλιά. Πάντως οι περισσότεροι από εμάς τις αποφεύγουμε στην προετοιμασία και στη φάση της αναπαραγωγής. Το σπανάκι είναι μία από αυτές τις τροφές. Για μπρόκολο δεν γνωρίζω.
Τώρα τα χορταρικά - κηπευτικά και φρούτα δεν περιέχουν στην ίδια μορφή τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιλαμβάνουν, ούτε όμως τα τελευταία (βιταμίνες / ιχνοστοιχεία) απορροφούνται σε αντίστοιχα ποσοστά από τα συμπληρώματα διατροφής, όπως απορροφούνται από τα τρόφιμα (μεγαλύτερη είναι η απορρόφηση από τα τρόφιμα, αλλά μικρότερη συχνά η συγκέντρωση βιταμινών κλπ, ανά μονάδα μάζας). Νομίζω (αλλά το νομίζω, δεν το γνωρίζω), ότι οι συνδυασμοί τροφών και συμπληρωμάτων δεν μπορεί να οδηγήσει σε υπερδοσολογίες, αρκεί να μην γίνεται υπερβολή στη χρήση των σκευασμάτων (αυτό πολύ συχνά συμβαίνει δε, όταν βάζουμε με τη σέσουλα συμπληρώματα σε αυγοτροφές κλπ). Παράδειγμα: δεν γίνεται να τρίψεις μισό κόκκαλο σουπιάς σε ποσότητα δύο αυγοθηκών και να το ανακατέψεις με αυγοτροφή στην ίδια ποσότητα και να νομίζεις ότι κάτι σπουδαίο έκανες, διότι το πουλί, θα φάει την αυγοτροφή με το υπερβολικό πλεόνασμα σκόνης ασβεστίου και προφανώς κάτι θα πάθει (το πιο πιθανό είναι να αναστείλει την απορρόφηση ασβεστίου από τις τροφές και τον μετασχηματισμό του σε μορφή που να εντάσσεται στο μεταβολισμό του).
Υπάρχουν όμως και βιταμίνες λιποδιαλυτές, όπως η Α και η D, των οποίων η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας... Αν θυμάμαι καλά για παράδειγμα, αν ένας εσκιμώος μασαμπουκώσει ένα ολόκληρο συκώτι αρκούδας κινδυνεύει να τυφλωθεί από υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης Α. (Ωραίο παράδειγμα βρήκα!).
 
Dimitris.P Καλημέρα, μη πως το μπρόκολο, σπανάκι και τα άλλα λαχανικά και φρούτα σε συνδυασμό με τις βιταμίνες δρουν ανασταλτικά για την προετοιμασία των ζευγαριών.👎

τι εννοεις Ανδρεα;
Οτι τα συγκεκριμενα λαχανικα και φρουτα πρεπει να αποφευγονται γενικα αυτη την περιοδο,
της προετοιμασιας, η δεν πρεπει να τα χορηγουμε τις μερες που δινουμε σκευασματα;
 
Οτι τα συγκεκριμενα λαχανικα και φρουτα πρεπει να αποφευγονται γενικα αυτη την περιοδο,
της προετοιμασιας, η δεν πρεπει να τα χορηγουμε τις μερες που δινουμε σκευασματα;
Για παράδειγμα, ένας κακός συνδυασμός είναι η ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ χορήγηση σιδήρου και ασβεστίου, επειδή δεν απορροφάται ο σίδηρος.

Παρόλα αυτά, μπορείς να αποφύγεις το πρόβλημα εάν χορηγείς ξεχωριστά (διάστημα 2-3 ωρών) τις τροφές που περιέχουν σίδηρο και αυτές που περιέχουν ασβέστιο. Τώρα βέβαια, αν σκεφτείς ότι υπάρχουν κι άλλοι συνδυασμοί που πρέπει να αποφεύγονται καθώς και το ότι πρέπει να γνωρίζεις ποιες τροφές περιέχουν τι, καταλήγεις στη χορήγηση ενός συμπληρώματος διατροφής που περιέχει σωστές αναλογίες για καλύτερη απορρόφηση των συστατικών και τελειώνεις.

Αυτό βέβαια είναι ένα θέμα για ξεχωριστή συζήτηση.
 
Τώρα βέβαια, αν σκεφτείς ότι υπάρχουν κι άλλοι συνδυασμοί που πρέπει να αποφεύγονται καθώς και το ότι πρέπει να γνωρίζεις ποιες τροφές περιέχουν τι, καταλήγεις στη χορήγηση ενός συμπληρώματος διατροφής που περιέχει σωστές αναλογίες για καλύτερη απορρόφηση των συστατικών και τελειώνεις.

Αυτό βέβαια είναι ένα θέμα για ξεχωριστή συζήτηση.

ευχαριστω πολυ Stavros... Πιο σαφη απαντηση δεν θα μπορουσε να δωσει καποιος...
 
Το συμπέρασμα λιπών είναι σωστός συνδυασμός και όχι υπερβολές.👍
Αυτός είναι ο γενικός κανόνας. Όμως, ο σωστός είναι μερικές φορές δύσκολος, καθότι πολυπαραγοντικός και η υπερβολή είναι όρος σχετικός υπό την έννοια ότι όποιος κάνει υπερβολές δεν το ξέρει μια και τα όρια συχνά της υπερβολής δεν είναι άμεσα προσδιορίσιμα.
 
χορηγείς ξεχωριστά (σε διάστημα 2-3 ωρών) τις τροφές που περιέχουν σίδηρο και αυτές που περιέχουν ασβέστιο..
.. Πολυ σωστά και όχι μόνο.. Και σε διαφορετικές ημέρες ανά εβδομάδα x 10.
Το πρόγραμμα που θα εφαρμόσω φέτος προέκυψε έπειτα από πολύ ψάξιμο.. Διάβασμα..''ανοιχτή και εφ'όλης της ύλης κουβέντα'' με άξιους εκτροφείς, και μόνο με ότι προιόντα σας ανέφερα παραπάνω.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ο σωστός συνδυασμός..
όχι πάντοτε. Εναλλαγή της προσφοράς των θρεπτικών τροφών ανά εβδομάδα ή και ημέρα και όλα θα πάνε ''πρίμα'' 👍:)
 
Μια διευκρίνιση απλά, όσα αναφέρονται για τα οξαλικά και την αρνητική επίδρασή τους στην απορρόφηση ασβεστίου, αφορούν βεβαίως μόνο τα θηλυκά πουλιά κατά την περίοδο προετοιμασίας αναπαραγωγής και όχι τα αρσενικά.
Κάποια στοιχεία για τα ποσοστά οξαλικών υπάρχουν κάτω-κάτω, στο τέλος αυτού του άρθρου
https://community.petbirds.gr/threads/Ασφαλή-και-τοξικά-φυτά-και-καρποί-για-τα-πουλιά.26454/
 
Καλημερα Δημήτρη ηθελα να σε ρωτήσω αυτά εσύ με ποια συχνότητα τα χορηγείς μέσα στην βδομάδα ξεκινώντας από Ιανουάριο την προετοιμασία;
.. Αρκεί να δεις το πλήρες πλάνο που, με την βοήθεια του Σταύρου, πλέον ανέβηκε στο 1ο ποστκαι θα σας λυθούν οι όποιες απορίες.. 👍)

όσον αφορά στη μαγιά μπύρας και στο σκόρδο, χρησιμοποιώ της Canvit
brewer's yeast.webp Garlic.webp
.. Τα οποία και προμηθεύομαι από την Κτηνιατρική Κορυδαλλού https://www.ktiniatriki.gr/, όπου σε 1 κιλό αυγοτροφής προσθέτω από 1 κουτ.σούπας, καλό ανακάτεμα και έτοιμη προς προσφορά.
Εν συνεχεία, τα όποια άλλα πρόσθετα μέσω της αυγοτροφής (μπρόκολο - αρακάς) καθώς και η συχνότητα προσφοράς αναγράφονται στο πλάνο των 10 εβδομάδων.
 
Dimitris.P
1. Το σουσάμι το δίνεις αποφλοιμενο ή ολικής;
2. Τον αρακά αφού τον αποψυξεις μπορείς να τον δώσεις όπως είναι ή θέλει κάποια επεξεργασία;
 
Το σουσάμι το δίνεις αποφλοιμενο ή ολικής;
Δεν υπάρχει σουσάμι ολικής εκτός και αν εννοείς το μαύρο,το οποίο λέγεται Μελάνθιο ή (nigella Sativa) και προσφέρω εγώ σε μικρές ποσότητες. Θέλει προσαρμογή γιατί δεν το τρώνε με την πρώτη. Δεν το προτείνω για εκτεταμένη χρήση.
Το σουσάμι που δίνουμε είναι το κλασικό, συνήθως προελεύσεως Ινδίας και δεν είναι αποφλοιωμένο,τουλάχιστον όπως νομίζεις. Τα καναρίνια το ξεφλουδίζουν όπως κάνουν και στην βρώμη.
Ο φλοιός του σουσαμιού που πετιέται έχει τα πιο θρεπτικά συστατικά αλλά έχει και οξαλικά οξέα. Οι μετρήσεις που βλέπουμε αφορούν ανθρώπους, δηλαδή βρώση μαζί με τον φλοιό.

ΥΓ: Όπως και η βρώμη, ενδέχεται να έχουν φυτοοιστρογόνα, των οποίων την δράση αγνοούμε ή εικάζουμε.

Τον αρακά αφού τον αποψυξεις μπορείς να τον δώσεις όπως είναι ή θέλει κάποια επεξεργασία;
Προλαβαίνουμε να φυτέψουμε νομίζω!
 
Deukalion
Ρωταω γιατί πήγα πάρω και είχε αποφλοιμενο και μη (ολικής το έλεγαν)

Προλαβαίνουμε να φυτέψουμε νομίζω!
Αυτό πάλι δεν το καταλαβαίνω εκτός αν είναι ειρωνεία...
 
Ρωταω γιατί πήγα πάρω και είχε αποφλοιμενο και μη (ολικής το έλεγαν)
64 χρόνια έχουμε φούρνο, σουσάμι ολικής (αλέσεως) πρώτη φορά ακούω. Το ολικής σε τι παραπέμπει;
Αποφλοιωμένο είναι ούτως ή άλλως, γιατί έτσι το παίρνουμε απο το φυτό,ωστόσο διατηρεί μια ακόμα επιφάνεια την οποία βγάζουν τα καναρίνια,όπως και στην βρώμη.Αυτό επίσης λέγεται φλοιός.
Αυτό πάλι δεν το καταλαβαίνω εκτός αν είναι ειρωνεία...
Δεν θα έγραφα ένα ολόκληρο κείμενο αν ήθελα να σε ειρωνευτώ.Αν δεν με απατούν οι αναμνήσεις μου, μπορεί κανείς να έχει φρέσκο αρακά κατα την άνοιξη και πριν φτάσουν οι ζέστες. Οπότε προλαβαίνουμε να φυτέψουμε.
Τον αρακά τον δίνεις όπως είναι,ωμός ή λιωμένος με την αυγοτροφή.
 
Τα σπέρματα του σουσαμιού χρησιμοποιούνται ως τροφή του ανθρώπου, ως αρωματικός παράγοντας και για την παραλαβή ελαίου, του σησαμελαίου. Το χρώμα του είναι λευκό ή ανοικτό μπεζ ενώ όταν ΑΠΟΦΛΟΙΟΩΘΕΙ ανάλογα με τον τύπο μπορεί να είναι εντελώς λευκό ή κοκκινωπό ή σπανιότερα μαύρο (μαυροσούσαμο).

Όσοσο αναφορά τον αρακά δίνεται και ολόκληρος και διαλυμένος στην αυγοτροφη ή μόνος.
 
Back
Top