Αναπαραγωγή Φωλιές μέσα στα κλουβιά καθ όλην τη διάρκεια του χρόνου

lagokiller

PB Member
Εγγραφή
29 Νοε 2011
Μηνύματα
439
Πόλη
Χίος
Καλημερα με αφορμη σε αλλη συζητιση για το αν θα πρεπη η οχι να μενουν οι φωλιες καθ ολην την διαρκεια του ετους θα ηθελα την γνωμη σας να δουμε τι παιζη.
Για να διευκρινηση δεν αναφερομαι σε καναρινια αλλα σε πουλια που δεν αποδεχονται ευκολα το διαφορετικο της τελευταιας στιγμης (Π.χ Καναρινια μοζαμβικης,Σισκινς κτλ)
Εγω λοιπον τους εχω φωλιες συνεχεια μεσα ουτως ωστε να ειναι εξοικιωμενα με την γενικη εικονα μεσα στην ζευγαρωστρα αφου στο παρελθον δεν αποδεχονταν καθολου την φωλια οταν την εβαζα μεσα στην εποχη του ζευγαρωματος. Κατ αυτον τον τροπο λοιπον κ παλι σε μεγαλο βαθμο δυσπιστιας καταφερα να δω πουλια να καθονται στης φωλιες.Φυσικα η καθαριοτητα κ η υγιεινη στης φωλιες αυτες δεν σταματησε λεπτο. Πια η γνωμη σας λοιπον κ αν εχετε τυχον ιδια η ομοια περιστατικα πως το διαχειριστηκατε;
 
Σαφώς οι συμπεριφορές αυτές διαφοροποιούνται από είδος σε είδος.
Στους παπαγάλους, τουλάχιστον τους περισσότερους pet που γνωρίζω, η φωλιά (συνεπικουρούντων και άλλων δεδομένων, πχ φωτός), ενεργοποιεί το αναπαραγωγικό ένστικτο ακόμα και εκτός εποχής, κάτι που δεν επιδιώκουμε ως νοσηρό και ανεπιθύμητο.
Ακόμα σε κάποιους άλλους, ενισχύει μια διάθεση κρυψώνας, τους κάνει αντικοινωνικούς και τους στρεσσάρει έστω και μέσω της παροχής μιας πλαστής ασφάλειας.
Έτσι φωλιά, σημαίνει, σηματοδοτεί έναρξη αναπαραγωγής και τίποτ' άλλο.
Στα ζεμπράκια, επειδή αγαπούν να κοιμούνται στα μαλακά, έβαζα φωλιά καναρινιών ανοικτού τύπου, απλά για ύπνο, αρκετά διαφορετική από αυτή που χρησιμοποιούσα για την αναπαραγωγή.
Όμως και τότε, θέλει προσοχή γιατί τσακώνονται ποιος θα κοιμηθεί σ' αυτήν και σίγουρα δεν απαντάει αυτή η παρατήρηση στην κυρίως απορία του Γιώργου του θεματοθέτη.
 
Εγω λοιπον τους εχω φωλιες συνεχεια μεσα ουτως ωστε να ειναι εξοικιωμενα με την γενικη εικονα μεσα στην ζευγαρωστρα αφου στο παρελθον δεν αποδεχονταν καθολου την φωλια οταν την εβαζα μεσα στην εποχη του ζευγαρωματος.
Αν υπάρχουν τέτοια θέματα στις συγκεκριμένες ράτσες και εκ του αποτελέσματος έχεις δικαιωθεί τότε καλά κάνεις και τις έχεις μέσα αρκεί να αλλάζονται με νέες καθαρές τακτικά.
Καναρινια μοζαμβικης,Σισκινς
Οι άλλοι εκτροφείς αυτών των "δύσκολων" όπως γράφεις στο φώλιασμα πουλιών.. Τι κάνουν;
Εφαρμόζουν την ίδια τακτική ή κάτι διαφορετικό?
 
Αν μου ελεγες για παπαγαλους ειτε ημερους εθτε αγριους θα σου ελεγα οτι προφανως οι φωλιες πρπεει να μπαινουν κατα την εποχη της αναπαραγωγης μονο διοτι πολυ απλα θα γεννανε συνεχεια με αποτελεσμα να επιβαρυνθει η υγεια τους! Αυτης της αποψης βεβαια ειμαι γενικα οσον αφορα για τις φωλιες. Στη συγκεκριμενη περιπτωση δε τα γνωριζω τα ειδη που αναφερεσαι οποτε δε ξερω κι αν εχουν καποια ιδιομορφια ως προς το να αφαιρεις η οχι τις φωλιες!
 
Οι άλλοι εκτροφείς αυτών των "δύσκολων" όπως γράφεις στο φώλιασμα πουλιών.. Τι κάνουν;
Εφαρμόζουν την ίδια τακτική ή κάτι διαφορετικό?

Γιαννη πολυ θα ηθελα να μαθω, αλλα οπως βλεπης η ΟΜΕΡΤΑ καλα κρατη δυστυχως εχω ανοιξη κ ξεχωρο θεμα για αυτα τα πουλια αλλα κανεις δεν εχει δωση απαντηση. Δεν μπορη μεσα σε τοσους χρηστες να μην ασχολητε καποιος με τετοια πουλια.
 
Δεν πιστεύω πως υπάρχουν πολλοί που ασχολούνται.
Προσωπικά δεν ξέρω κανέναν με μοζαμβίκης και ελάχιστους με σίσκινς κι αυτοί όχι με αξιώσεις.. απλά δοκιμάζουν και πιθανόν να τα έχουν εγκαταλείψει.
Αν δείξεις υπομονή ίσως βρεις βοήθεια...
Γνώμη μου όμως είναι πως καλύτερα να ξεκινήσεις μόνος σου σχετική θεματογραφία και από τις συζητήσεις και τα νέα δεδομένα ίσως παρουσιαστούν και πληροφορίες και ενημέρωση.
Ξεκίνα λοιπόν αν θες και ανέπτυξε την εμπειρία σου.. Θα είναι άλλωστε μοναδική κι από τις λίγες με καταγραφή. Γι αυτά τα πουλιά.
 
Ξέρω δύο έμπειρους εκτροφείς μέλη μας, τον ΑΒΑΤΟΝ και τον Lovecarduelis. Νομίζω ο δεύτερος συνεχίζει την εκτροφή, για τον Βασίλη δεν ξέρω αν ασχολείται πλέον.
Δες μερικά θέματα ενδεικτικά, κάποιων πτυχών της εκτροφής και των συζητήσεων που έγιναν στο παρελθόν γύρω απ' αυτήν
https://community.petbirds.gr/threads/Αναπαραγωγή-red-sisking.27296/
https://community.petbirds.gr/threads/Αναπαραγωγή-red-siskin-2015.23207/
https://community.petbirds.gr/threads/2-πουλάκια-red-siskin-της-εκτροφής-μου-2014.21496/
https://community.petbirds.gr/threads/Πείραμα.23255/
https://community.petbirds.gr/threads/Αναπαραγωγικές-προσδοκίες-όλα-τα-είδη-πτηνών.22749/
 
Γιαννη κ Μαρια σας ευχαριστω . Μαρια τα εχω διαβαση σχεδον ολα αυτα που παραθετης παραπανω. Γιαννη σιγουρα καταγραφω τα παντα στην δικια μου εκτροφη τοσο στα Σισκιν οσο κ στα Μοζαμβικ, για οτι νεο παρουσιαζουν καθε φορα. Παρολο που εχω 2ης γεννιας μοζαμβικακια γεννημενα στην ελλαδα ακομα παρουσιαζουν "Χουγια" του νοτιου ημισφαιριου, τοσο εντονο ειναι το ενστικτο τους κα ευελπιστω καποια στιγμη να αρχισουν να παρουσιαζουν βιολογικα εντστικτα στα κληματικες κ διατροφικες συνηθειες της Ελλαδας. Το καλο θα ηταν ομως οπως γνωριζετε να υπηρχαν κ αλλα ατομα ουτως ωστε να ανταλλαζαμε γνωσης κ αποψεις για καλυτερα απολεσματα. Υπομονη λοιπον κ επιμονη χρειαζετε.
 
Back
Top