Αναπαραγωγή Φωτισμός καί Νεοσσοί

jbalisraf

PB New Member
Εγγραφή
5 Φεβ 2008
Μηνύματα
21
Πόλη
Αλεξάνδρεια Ημαθίας
Καλησπέρα σέ ολους. Θά ηθελα νά ρωτήσω τούς πιό εμπειρους από σάς, Αν από τήν στιγμή πού βγούν τά μικρά καναρινάκια, και οταν βραδιάζει θά πρέπει νά αφήνουμε κάπιο λαμπάκι αναμένο μικρό βέβαια στό χώρο πού τά εχουμε, η δέν χρειάζεται καθόλου; Ρωτάω μέ τό σκεπτικό γιά καλήτερη προσληψη τροφής! Σάς ευχαριστώ εκ τών προτέρων.☹
 
εγω δεν ειμαι τοσο εμπειρος αλλα εχω βγαλει πολλα καναρινια και ποτε δεν εβαλα λαμπακι στα μικρα το βραδυ αρα κατα την γνωμη μου δεν χρειαζετε το λαμπακι.
 
Για καλύτερη πρόσληψη τροφής έχει νόημα να έχουν φως (κανονικό όχι μικρο) τα πουλιά αν κάνουμε αναπαραγωγή πολύ νωρίς που είναι ακόμη μικρή η μέρα. Τα ζεμπράκια για παράδειγμα που ζευγαρώνουν άσχετα με την εποχή τα έχω φως μέχρι τις 9:00 το βράδυ όταν έχουν μικρά Δεκέμβρη ή Γενάρη. Τέτοια εποχή και μάλιστα μικρό φως (που έτσι κι αλλιώς δεν βοηθάει στο να ταΐζουν οι γονείς) δεν έχει νόημα γι αυτό το σκοπό. Μικρό φως αφήνουν πολλοί εκτροφείς για την περίπτωση που αναστατωθούν τα πουλιά από κάποιο λόγο τη νύχτα να μην τραυματιστούν αλλά να μπορούν να δουν για να ξαναβρούν ένα κούρνιασμα.
 
Αναλογος παντα τον χωρο σου (τμ) συνηθως ενα λαμπακι νυκτος οπως αυτα που βαζουμε στα παιδικα δωματια ( παρε κατι σε τουιτι για να ειναι και σχετικο) ειναι αρκετο. Στα δικα μου 15 τμ ειναι καλο, αλλα αν ο χωρος σου ειναι πολυ μικρος σκεπαζε το με μια μικρη πετσετουλα για να κοβει καπως το φως. Και υπ'οψιν αν εχεις αγρια στον χωρο, να εχουν το δυνατο ελαχιστη επαφη με το φως αυτο αλλιως δεν θα ησυχαζουν ποτε
 
Φίλε μου το φωτάκι νυχτός το χρησημοποιούνε όσοι μεγαλώνουν την μέρα και αυξάνουν την διάρκεια της ημέρας και επειδή τα φώτα σβήνουν αυτόματα με χρονοδιακόπτη το φωτάκι άνάβει κάνα δεκάλεπτο πιο μπροστά και σβήνει κανένα τέταρτο με δέκα λεπτά μετά το σβήιμο της λάμπας, για να πάνε τα θυληκά στην φωλιά τους και να μην μείνουν, έξω από αυτήν και κρυώσουν είτε τα αυγά είτε τα μικρά.
Οι εκτροφείς για να αποφύγουν αυτά τα προβλήματα χρησιμοποιούν το σύστημα ανατολής δύσης και δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Πες μας τι από αυτά έχεις κάνει και θα σε πούμε αν χρειάζασε φωτάκι νυχτός.
Αν κάποιοι το χρησιμοποιούν όλη την νυχτα θα ήθελα να το μάθω και εγώ.
Φιλικά Γιάννης
 
Εγω παιδια το χρησιμοποιω ολη τη νυχτα χωρις προβλημα γι'αυτο και το ανεφερα, οπως επισης ανεφερα και για το χωρο χρησης του ( μεγεθος ). Τα χωρισματα που υπαρχουν μεταξυ των κλουβιων ''σπανε'' κι αυτα με τον τροπο τους την ουτος η αλλως πολυ μικρη ενταση του φωτος. Καθε παρατηρηση & καθε αποψη βεβαια δεκτη & καλοδεχουμενη. Εχω βαλει επισης λαμπες μικροτερης ισχυος απο τις κυριες ( ολες με χρονοδιακοπτες ) για να μειωνουν & να αυξανουν σταδιακα τον φωτισμο στο χωρο.
 
Τα πουλιά κοιμούνται τα έχεις δεί; η είναι κουρνιασμένα και δεν κοιμούνται.
Φιλικά Γιάννης
 
Φίλε μου jonny 812, τώρα πού εχω γέννες, παρατείνω λίγο τήν ημέρα μέ μιά κοινή λάμπα, καί γιά τό βράδυ αφήνω ενα μικρότερο λαμπάκι! Δέν ξέρω ομως αν ειναι απαραίτητο.
 
Αφού μεγάλωνεις την μέρα το φωτάκι είναι απαραίτητο, απλώς εγώ όταν το χρησιμοποιούσα το άναβα για περίπου μισή ώρακαι όχι όλη την νύχτα.
Δεν γνωρίζω για όλη την νύχτα αν είναι απαραιτήτο, πάντως η θυληκιές αποκλείετε να ταίζουν με το φωτάκι αφού ούτε και οι ίδιες βγαίνουν για να φάνε.
Φιλικά Γιάννης
 
Γι' αυτο λεω φιλε μου ''χωρις προβλημα'' επειδη εχω ξυπνησει ολες τις ωρες της νυχτας σε διαφορετικες συνθηκες (εποχιακες, καιρικες, κναπαραγωγης ) μονο & μονο για να κανω την συγκεκριμενη παρατηρηση, αυτο που λες το διαπιστωσα μονο στα αγρια που ηταν κοντα στο φως.
 
Εγώ όσο είχα το φωτάκι αναμμένο έβλεπα τις θηλυκές με ανοιχτά τα μάτια αλλά μετά έσβηνε και δεν μπορούσα να διαπιστώσω αυτό που λές.
Αν κάποιοι γνωρίζουν ας μας πούν και αυτοί την γνώμη τους.
 
Λαμπάκι νυχτός έχω και εγώ βάλει από την μέρα τις πρώτη μασσία τον ζευγαριών. Ο λόγος που βάζουμε ένα λαμπάκι είναι για ασφάλεια ποιο πολύ γιατί μπορεί για διαφορους λόγους η καναρά να μην προλάβει να μπει στην φωλια έστω όταν είναι στο στάδιο του χαμηλού φωτισμού. Μου έχει τύχη να βρω μια καναρά έξω 23.00 ώρα και έπινε νερό ενώ τα αλλα κοιμόντουσαν αλλα μετά από λίγο μπήκε μέσα χάρι στο μικρό μπλε λαμπάκι που έχω. Ελπίζω να βοήθησα λίγο.
 
Back
Top