Αναπαραγωγή Φωτισμός κατά την αναπαραγωγή

Parrotsmile

PB Member
Εγγραφή
25 Σεπ 2007
Μηνύματα
2.055
Πόλη
Καλαμάτα
Κάπου είχα διαβάσει για το πως αυξάνουμε τις ώρες όταν κάνουμε εκτροφή μέσα σε εσωτερικό χώρο το χειμώνα, για να προσομοιάσουμε το περιβάλλον φωτισμού με αυτό της φύσης. Δεν θυμάμαι αν το είχα διαβάσει εδώ. Η αναζήτηση δεν με βοήθησε. Υπάρχει κάποιο ποστ ; Αν όχι πως ξεκινάμε, πότε και πόσο αυξάνουμε καθημερινά το χρονικό διάστημα της ημέρας χρησιμοποιώντας λάμπα για πτηνά.😕
 
Κωνσταντινε μη γνωριζοντας αν υπαρχουν διαφορες σε σχεση με την αναπ/γη των καναρινιων σου λεω πως το ''δουλευω'' εγω, το σκεπτικο μου βασικα για το οποιο εψαξα σε αρκετα σαιτς και ρωτησα ανθρωπους που γνωριζω με πολλη περισσοτερη εμπειρια απο εμενα. Οι δυο βασικοτεροι παραγοντες για να ξεκινησει καποιος αναπ/γη τετοιο καιρο ειναι α) να κατεβασεις πουλια σε διαγωνισμους & β) να εχεις αρκετα πουλια αλλα μικροτερα και αλλα μεγαλυτερα και να μην εχεις αρκετο χωρο οποτε και πρεπει να τα βαλεις σταδιακα να ζευγαρωσουν ξεκινοντας απο τωρα. Στο δικο μου χωρο αφου ξεμπερδεψαν και τα τελευταια πουλια με την πτερορροια φροντισα να μειωνω συνεχεια τον φωτισμο -περιπου 15 εως 30 λεπτα/εβδομαδα- και να ''κοψω'' τον εξωτερικο φωτισμο για να μη μου χαλαει το σκηνικο :) εχοντας ετσι την μικροτερη μερα στις 15 Νοεμβριου(9.45). Απο εκει και μετα για αρχη ανεβασα σταδιακα τον φωτισμο με τον ιδιο ρυθμο πανω κατω και προς τα μεσα Δεκεμβριου εβαλα σε λειτουργια και τη θερμανση. Αυτη τη στιγμη εχω, μετρωντας παντα απο το πρωτο φως (τη μικροτερη λαμπα που αναβει πρωτη το πρωι και σβηνει τελ. το βραδυ) 13.15 ωρες μερα, 17-19 βαθμους θερμοκρασια και τα πρωτα αυγουλακια! Εχω φτιαξει γι' αυτο το σκοπο ενα πινακακι προσαρμοσμενο στις δικες μου απαιτησεις και ρυθμους, πχ δινω βαρος οταν αυξανω το φωτισμο αυτο να γινεται κατα βαση το πρωι για να μπορω να ελεγχω τα πραγματα πριν φυγω για δουλεια και με τις μερες προσθετω και τον υπολειπομενο χρονο στο απογευμα, στο πινακακι που σου λεω δεν υπολογιζω τις αλλαγες τις ωρας με το θερινο/χειμερινο ηλιοστασιο γιατι το θεωρω τσαμπα δουλεια, εμας μας ενδιαφερει τι γινεται μεσα οχι εξω (παντα βεβαια να εχουμε σχεση με την πραγματικοτητα) και εχω βαλει ενα ρολοι που δειχνει την ιδια ωρα με τους χρον/πτες προς αποφυγη λαθων και για να ξερω τι γινεται σε περιπτωση διακοπης ρευματος που χρειαζονται επαναρυθμηση. Δεν μπορω να σου ανεβασω το πινακακι τωρα γιατι το εχω κολημενο διπλα στον πινακα με τους χρον/πτες και τετοια ωρα...😱 καταλαβαινεις αλλα αν θελεις αυριο το αντιγραφω και σου το δειχνω, αφορα περιοδο αναπαραγωγης μεχρι τα τελη Ιουνιου.
 
Φυσικα το θεμα λαμπα ειναι ενα κεφαλαιο μονο του. Αν ο χωρος δεν δεχεται φυσικο φως απο πουθενα τοτε επιβαλεται η χρηση bird lamp που αντικαθιστα το ηλιακο φως, αλλα οπως και να 'χει η θα πρεπει να εχεις συστημα ανατολης-δυσης η να φτιαξεις (οπως εγω) ενα πινακα με χρον/πτες και να δινεις εντολη σε λαμπες με διαφορετικη ενταση ωστε να αναβουν & να σβηνουν σταδιακα χρησιμοποιοντας και ενα ζευγαρι λαμπες σαν κεντρικες για τις ωρες πληρους φωτισμου παντα αναλογα με τον χωρο που διαθετεις και το πως διαχεεται το φως σ' αυτον.
 
Παιδιά δεν έχω καναρίνια. Για τα Gouldian ρωτώ αν και δεν έχω βάλει φωλιά απλά θέλω να ξέρω τι γίνεται με το φωτισμό που έχω διαβάσει ότι χρησιμοποιούν για την αναπαραγωγή τους μέσα σε κλειστό χώρο.
Εγώ έχω αυτή τη λάμπα μαζί με τη βάση.

Arcadia - Bird Lamp Compact
 
Γι' αυτο ακριβως Κωστα μου σου γραφω στην αρχη οτι δεν γνωριζω για τυχον διαφορες μεταξυ των δυο ειδων παντως οι λαμπες αυτες ειναι οι ιδανικες αρκει και ο χωρος να ειναι ο αναλογος (περισσοτερος χωρος - περισσοτερο φως), και καλο ειναι το (οποιοδηποτε) συστημα φωτισμου εχεις να ανοιγοκλεινει τα φωτα με σωστο ρυθμο οσον αφορα την ενταση. Τα gouldians τα εχεις σε δικο τους χωρο, μονα τους δηλ.;
 
Back
Top