Διατροφή Φύραμα Α' και Β' ηλικίας για κοτόπουλα

Εγγραφή
21 Ιουλ 2020
Μηνύματα
5
Πόλη
Χαλκίδα
Καλημέρα σας,
Μου χάρισαν μια κλώσσα με 6 κλωσόπουλα πριν ένα μήνα και έχω ξετρελαθεί.
Μέχρι τώρα τα ταΐζω με φύραμα Α' ηλικίας.
Από το κατάστημα που το αγοράζω μου είπε να τους βάλω φύραμα Β' ηλικίας γιατί έχουν περάσει τις 30 μέρες ηλικία.
Να τους βάλω Β' ηλικίας ή να συνεχίσω με το Α' ηλικίας (είναι λίγο πιο ακριβό αλλά δε με πειράζει)?
Μήπως με το Α' ηλικίας μεγαλώσουν πιο σωστά και αναπτυχθούν πιο γρήγορα και αργότερα είναι πιο υγιεί;
Αν δε τους βάλω καθόλου Β' ηλικίας και συνεχίσω με το Α, όταν γίνουν 4 μηνών και προσπαθήσω να τα αποκόψω από το φύραμα μήπως τους δημιουργήσω κάποιο πρόβλημα?
Σας ευχαριστώ πολύ,
Γιάννης
 
Γιάννη ένα φύραμα επιλέγουμε από τότε που γεννιούνται μέχρι τότε που θα αναπτυχθούν. Άμα καταφέρεις να τα βγάλεις μια φωτογραφία θα σου πω με πιο είναι καλύτερα να συνεχίσεις.
Μέχρι τα πουλιά να πάνε 6 μηνών δεν κόβομαι το φύραμα γιατί είναι σε ανάπτυξη. Εμπλουτιζουμαι την διατροφή τους όμως όταν είναι 2 μηνών με καλαμπόκι, κριθάρι, σιτάρι, πρασινάδες κλπ.
Εφόσον είναι πάνω από 30 ημερών η κότα θα τα αφήσει σε λίγο. Μην παραξενευτεις δηλαδή αν δεις επιθετική συμπεριφορά. Τότε θα πρέπει να τα χωρίσεις.
 
Ευχαριστώ πολύ Γιάννη.
Να τους δόσω το Β' ηλικίας που μου λέει το κατάστημα ή να συνεχίσω με το Α' ηλικίας?
Το Α ηλικίας είναι σαν αλεύρι και το Β' ηλικίας είναι σαν τραχανάς.
Τα φυράματα και τα δύο είναι της ΦΥΡΚΟ.
 
Κατάλαβα πιο λες, ναι. Πήγαινε στο β που λες μιας και είναι πιο ποιοτικό από το κανονικό φύραμα. Να χαίρεσαι και τα κοτοπουλάκια σου παρεμπιπτόντως 🙂
 
Πέρνα στο β' ηλικίας (τραχανάς) σαν κυρίως διατροφή και αν θέλεις συμπληρωματικά ταΐζεις και α' ηλικίας (αλεύρι) μια φορά την ημέρα σαν μεζέ σε ένα πιατάκι με άλλα καλούδια (ψιλοκομμένα λαχανικά, βραστό αυγό, γάλα σκόνη).
 
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Αλλά έχω μια απορία, ποίος είναι ο λόγος και χωρίζουν τα φυράματα σε Α' και Β' ηλικίας?
Γιατί να μην υπάρχει ένα φύραμα από την αρχή μέχρι την ενηλικίωση;
Τελικά πήρα και Α' (0,80 ευρώ/κιλό) και Β' (0,60 ευρώ/κιλό).
Το Β' ηλικίας δεν είναι τραχανάς αλλά πιο χοντροκομμένο αλεύρι.
Στο ίντερνετ δεν βρήκα κάποιο επιστημονικό άρθρο που να αιτιολογεί την διαφορά τους στην χρήση.
 
Δεν υπάρχει Α και Β ηλικίας Γιάννη. Πιθανολογώ πως ο άνθρωπος στο είπε έτσι εννοώντας πως τώρα που μεγάλωσαν περισσότερο θα μπορούν να φάνε το δεύτερο φύραμα ενώ όταν είναι μικρά είναι προτιμότερο να τρώνε το πρώτο επειδή είναι σε μορφή σκόνης.
 
Πήγα και ρώτησα στην Χαλκίδα ένα μεγάλο κτηνιατρείο που το έχουν δυο αξιόλογοι και πάρα πόλυ ευγενικοί ιατροί αλλά δεν γνώριζαν να μου πουν, ούτε και γνώριζαν από ασθένειες πουλερικών.
Μου είπαν να απευθυνθώ σε κτηνίατρο που να ειδικεύεται σε πτηνά ή σε τεχνολόγο ζωοτέχνη (από ΤΕΙ Ζωικής Παραγωγής).
Από άρθρα που διάβασα στο ίντερνετ κατάλαβα ότι η εκτροφή των πτηνών "γενικότερα" είναι μια ξεχωριστή επιστήμη από την εκτροφή των υπόλοιπων ζώων και υπάρχουν πολλές και διάφορες ασθένειες.
Τότε γιατί δεν υπάρχει ειδικότητα πτηνιάτρου στα ΑΕΙ και υπάρχουν μόνο κτηνίατροι?
Ίσως αν υπήρχε ειδικότητα πτηνιάτρου θα μπορούσε να δώσει λύσεις σε όλους όσους έχουν προβλήματα με καναρίνια, καρδερίνες, παπαγαλάκια, κοτόπουλα, περιστέρια, ορτύκια, γαλόπουλα, κτλ κτλ κτλ.
Μήπως έχω άδικο;
 
Αν ψαξεις στο internet θα δεις οτι αναλογα με την ηλικια των πουλερικων αλλαζει και η συνθεση της τροφης που δινεται... Απο οτι θυμαμαι στις νεαρες ηλικιες δινεται μεγαλυτερο ποσοστο πρωτεινης ενω σε μεγαλητερη μειωνεται...πιστευω οτι η διαφορα απο σκονη σε κοκκους ειναι καθαρα οτι τα πουλακια ειναι μεγαλυτερα και μπορουν να φανε τροφη σε κοκκους αρα το κοστος ανα κιλο μειωνεται(μεγαλυτερη επεξεργασια για σκονη απο οτι σε κοκκο)...τωρα τι συστατικα εχει το καθε μιγμα θα πρεπει να το δεις στην συσκευασια και να κρινεις...
 
Τότε γιατί δεν υπάρχει ειδικότητα πτηνιάτρου στα ΑΕΙ και υπάρχουν μόνο κτηνίατροι?

Ασφαλώς και υπάρχει εξειδίκευση πτηνιατρου -αν και για τα πουλερικά απευθύνεται κάποιος συνήθως σε κτηνιατρους παραγωγικών ζώων- όπως άλλωστε και πολλές άλλες (παραγωγικών ζώων, άγριων και εξωτικών, ιππιατροι, θαλάσσιας ζωής, εντομοπαθολόγοι κλπ). Πρέπει να συνειδητοποιήσει κανείς πόσο ευρεία επιστήμη είναι αυτή του κτηνιατρου που πρέπει να είναι συγχρόνως παθολόγος, ακτινολόγος, μαιευτήρας, χειρουργός, οφθαλμίατρος, ορθοπεδικος, διατροφολογος κλπ -τα πάντα όλα- και σαν να μην φτάνει αυτό, να έχει γνώσεις και για όλο το ζωικό βασίλειο με τόσους διαφορετικούς οργανισμούς...
Οι κτηνιατροι που πήγες προφανώς οι άνθρωποι εξειδικευτηκαν στα 'μικρά ζώα', όπως ονομάζεται η εξειδίκευση αυτων που ασχολούνται με γάτες και σκύλους. Εκεί είναι άλλωστε και τα περισσότερα χρήματα γι αυτό και οι περισσότεροι επιλέγουν να προσανατολιστουν εκεί.
Όλοι έχουν όμως εκπαιδευτεί στη σχολή σε λίγο από όλα, αλλά είναι σεβαστό να μη θέλουν να γνωμοδοτησουν σε κάτι που δεν είναι της ειδικότητας τους..

Όσο για το φυραμα, μη σε νοιάζει, όσο τα πουλιά είναι στην ανάπτυξη δεν πειράζει όση πρωτεΐνη και να πάρουν. Το α' ηλικίας όμως έχει πάρα πολύ φύρα στα μεγαλύτερα πουλάκια καθώς το σκορπιζουν στο χώμα σκαλίζοντας το και πολύ μεγάλο ποσοστό πάει χαμένο. Επίσης είναι και πολύ ευαίσθητο στην υγρασία, δεν κάνει να μείνει στη ταιστρα. Γι αυτό και προτιμάται ο τραχανάς μετά τις 2-3 πρώτες εβδομάδες.
 
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σου japetus.
Δεν μπορούσα να φανταστώ πως η εκπαίδευση στα ΑΕΙ για το επάγγελμα του κτηνιάτρου είναι "για τα πάντα όλα"...
 
Back
Top