Διατροφή Φύτρα: Παρασκευή και αποδοχή από τα πάροτλετ μου

Anna Maria Mp

PB Member
Εγγραφή
1 Μαϊ 2021
Μηνύματα
501
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα στην παρέα!! Γνωρίζοντας την πλούσια διατροφική αξία που έχουν τα φυτρά στην διατροφή των πουλιών, αποφάσισα πρόσφατα να κάνω την πρώτη απόπειρα παρασκευής χρησιμοποιώντας ένα εύκολο όσπριο, τις φακές.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζι σας την διαδικασία που ακολουθησα, ελπίζοντας τόσο να παρακίνησω νέους στο άθλημα να επιχειρήσουν να φτιάξουν, όσο και να ανταλλαξω μαζί σας σχόλια ,ιδέες και διορθωτικές κινήσεις στην διαδικασία παρασκευης.

Λοιπόν εγώ ακολούθησα κατά γράμμα τις οδηγίες του άρθρου από το PB .
Πήρα ένα σακουλάκι βιολογικές φακες και ένα γυάλινο βάζο.
Ξέπλυνα καλά τις φακές και τις άφησα μέσα στο βάζο το οποίο γεμισα με νερό σε αναλογία 1 όσπρια - 3 νερό.
Μετά απο περιπου 12 ώρες, πεταξα το νερό, τις ξέπλυνα και έκλεισα το βαζο με Γάζα την οποία προμηθευτηκα από φαρμακείο (από αυτές που έχουν μικρές τρύπες) . Στερέωσα την γάζα στο βάζο με 2 λαστιχακια από το σουπερμάρκετ.
Εν συνεχεία άφησα το βάζο γυρτο σε γωνία 45 μοιρών .
Έβρεχα τις φακες κάθε 2 με 3 ώρες, αρκετά συχνά δηλαδή.Πιστεύω ότι με το πιο συχνό βρεξιμο υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα.

Σε 2 μέρες περίπου είχε σκάσει το φυτρο περιπου 2-3 ποντους που νομίζω ότι ειναι το επιθυμητό.

Τέλος τα αφησα σε μηλόξυδο για μισή ώρα περίπου και ξέπλυνα πολλές φορές για να αποκλείσω την δημιουργία βακτηρίων.
Αφου στεγνωσαν τα προσεφερα στα μικρά μου!!

Η αποδοχή από τα παροτλετ μου ηταν μέτρια( με κοιταζαν λίγο σε φάση καλά φακες έχουμε σήμερα) 😅
Ωστόσο δοκίμασαν και μπορώ να πω ότι βοήθησε πολυ να τα προσφερω πρωινή ώρα που ήταν νηστικα.

Τέλος να σχολιάσω ότι τα βιολογικά προιοντα εχώ την αίσθηση ότι φυτρώνουν πιο εύκολα , περαν ότι είναι φυσικά και πιο υγιεινά.

Την επόμενη φορά θα επιχειρήσω με το ωραιότατο μείγμα της evia parrots που έχει πολλούς σπόρους μαζί!!
 

Συνημμένα

  • received_962728194895676.webp
    received_962728194895676.webp
    182 KB · Προβολές: 21
Τέλεια.

Σε 2 μέρες περίπου είχε σκάσει το φυτρο περιπου 2-3 ποντους που νομίζω ότι ειναι το επιθυμητό.
Πιστεύω ότι θα μπορούσες να τα αφήσεις να μεγαλώσουν λιιιγο ακόμη. Αναφέρομαι κυρίως στο μέγεθος των φύτρων της φωτογραφίας.
 
@Stavros Σε ευχαριστώ πολυ Σταυρο!! Στην επόμενη απόπειρα μου θα τα αφήσω να Βλαστωσουν λίγο ακόμα!! 🙂
Θα ήθελα να σε ρωτησω, σε ολων των ειδών τους σπόρους αφήνουμε να Βλαστωσουν το ίδιο η παιζει κάποιο ρόλο το είδος του οσπριου??
Τώρα θα δοκιμάσω με το mix σπόρων από evia
 
@Stavros εγώ έχω της evia parrots που λέει η @Anna Maria Mp ότι θέλει να αγοράσει και μόνο άμα αλέσω τα φύτρα και τα σπόρια και τα ανακατέψω με αυγοτροφή τα τρώνε διαφορετικά σχεδόν καθόλου. Μάλιστα τα έδωσα την τρίτη μέρα όχι την δεύτερη της Άννας και ήταν μεγαλύτερα. Δεν έχω κανένα παράπονο από την εταιρεία γιατί έχουν τρομερή φυτρωτικότητα. Επειδή η πρώτη τους φορά συνέπεσε με την έναρξη της περιόδου αναπαραγωγής δεν Θέλω να εκβιασω κατά κάποιο τρόπο την αποδοχή τους αφαιρώντας άλλες τροφές. Θεωρώ όμως ότι θέλουν χρόνο για να γίνουν αποδεκτά τα φύτρα σε αλλη περίοδο όμως, όπως πχ την περίοδο μετά την πτερόρροια ή και στην διάρκειά της..
 
@Kostas Pyl Κώστα πολυ σημαντικό ότι τα σπορια της εταιρίας αυτης έχουν καλή Φυτρωτικοτητα , τα παρελαβα σήμερα και ανυπομονώ να τα δοκιμάσω!!
Όσον αφορά το αλεσμα που λες ειναι ενας ενδιαφέρον τρόπος για "δυσκολες" περιπτώσεις.. Η μόνη μου αμφιβολία με το θέμα της προσφοράς των φυτρων σε αυτήν την μορφή,την αλεσμενη,ειναι μήπως χανουν μέρος της θρεπτικοτητα τους ..
Δεν ξέρω αν Ισχυει, ειναι μια σκεψη μου απλά.
 
Η μόνη μου αμφιβολία με το θέμα της προσφοράς των φυτρων σε αυτήν την μορφή,την αλεσμενη,ειναι μήπως χανουν μέρος της θρεπτικοτητα τους ..
Δεν ξέρω αν Ισχυει, ειναι μια σκεψη μου απλά.
Σε όλα τα φυτά, φρούτα και λαχανικά, με το που θα κοπούν - τεμαχιστούν ξεκινά η οξείδωση.
 
Σε όλα τα φυτά, φρούτα και λαχανικά, με το που θα κοπούν - τεμαχιστούν ξεκινά η οξείδωση.
...και μάλιστα όσο πιο λεπτά είναι τα τμήματα στα οποία θα κοπούν, τόσο σε μεγαλύτερο βαθμό (με μεγαλύτερη ταχύτητα ας πούμε) ξεκινά η οξείδωση (και η αλλοίωσή τους)
μόνο άμα αλέσω τα φύτρα και τα σπόρια και τα ανακατέψω με αυγοτροφή τα τρώνε διαφορετικά σχεδόν καθόλου.
πέραν των παραπάνω, δεν έχει νόημα η άλεσή τους γιατί μειώνεται πολύ δραστικά η συγκέντρωση* των θρεπτικών (π.χ. βιταμίνες) στο όλο μείγμα - αποτέλεσμα της άλεσης
*δλδ η ποσότητα του θρεπτικού συστατικού στη μονάδα όγκου (ή μάζας) του μείγματος στο οποίο βρίσκεται.
 
Σωστά όλα αυτά αλλά όπως και να το κάνεις καλύτερα από το να το κοιτάνε. Εξάλλου δεν θα μείνουν περισσότερο από δύο ώρες. Το καλύτερο είναι να είναι νηστικά από το βράδυ και το πρωί να σερβίρεις. Άλλα άντε να το κάνεις αυτό σε περίοδο αναπαραγωγής. Μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν ρισκάρω.
 
Κώστα υπολογίζει κανείς τη σχέση κόστους - οφέλους. Ο ίδιος, δεν δίνω ποτέ φύτρα στα καναρίνια μου, διότι θεωρώ ότι κατά την παρασκευή τους αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτύξουν παθογόνα, λόγω υγρασίας κυρίως, τα οποία για κάποιον λόγο έχω σκεφτεί ότι θα εδράζονται κυρίως στο ριζικό σύστημα και στο υπόλειμμα του σπόρου και όχι στο εκβλάστημα (με άλλα λόγια δεν θα έδινα ποτέ όλο το το φυτάκι μαζί με το μουσκεμένο ριζικό του σύστημα, το οποίο φαντάζομαι γίνεται αν τα αλέσεις όλα μαζί)...και επίσης βρίσκω δυσανάλογο το όφελος συγκριτικά με το να δίνω φυλλαράκια από χορταρικά και βότανα.
 
Back
Top