Ασθένειες Χορήγηση φαρμάκου απευθείας στο στόμα με σύριγγα (ο τρόπος μου)

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Sissy
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Sissy

PB Senior Member
Εγγραφή
28 Απρ 2006
Μηνύματα
8.063
Πόλη
Βουλιαγμένη
Την αφορμή για να σας περιγράψω πως δίνω το φάρμακο, την πήρα από το θέμα Μαύρη κουτσουλιά
Ο τρόπος που χρησιμοποιώ για να δώσω στο στόμα των πουλιών κάποιο φάρμακο είναι ο εξής:

Χρησιμοποιώ σύριγγα ινσουλίνης (χωρίς βελόνα).
Γνωρίζω από τον γιατρό ακριβώς την δοσολογία που πρέπει να δοθεί.

1) Τραβάω (πίσω) το έμβολο ώστε να γεμίσει η σύριγγα με *λίγο αέρα.
*Αυτός ο αέρας θα βοηθήσει ώστε να βγει όλη η δόση φαρμάκου από την σύριγγα.

2) Τοποθετώ το ρύγχος της σύριγγας στο μπουκάλι του φαρμάκου και τραβώ ακριβώς (προσθέτοντας ή αφαιρώντας) την ποσότητα φαρμάκου που πρέπει να λάβει το πουλί.

tinypic-no-longer-available.jpg


3) Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να προσθέσω και ένα δεύτερο φάρμακο στη σύριγγα (συγκεκριμένα εγώ δίνω μαζί και μια σταγόνα βιταμίνης).

Για να μην ''λερώσω''- ανακατέψω τα φάρμακα (τοποθετώντας το ρύγχος και στο δεύτερο μπουκάλι) κάνω την εξής διαδικασία

tinypic-no-longer-available.jpg


Τοποθετώ την 2η δόση φαρμάκου σ΄ένα κουτάλι ή στον πάτο ενός μικρού αναποδογυρισμένου ποτηριού και τραβάω ανεβάζοντας το έμβολο και το δεύτερο φάρμακο.

α) Κρατώντας το πουλάκι με το αριστερό μου χέρι, ακινητοποιώ το κεφαλάκι του μεταξύ αντίχειρα και δείκτη (μπορώ με αυτό τον τρόπο να πιάσω και το ράμφος)
β) Έχοντας την σύριγγα στο δεξί μου χέρι τοποθετώ την άκρη του ρύγχους της στο πλάι στου ράμφους (προσπαθώντας απαλά το ανοίγετε) και με σταθερότητα ρίχνετε αργά το φάρμακο (σταγόνα-σταγόνα)

Προσοχή, όταν δεν γεμίσετε με αέρα την σύριγγα σας, η πρώτη γραμμούλα δεν μετράει στην δοσολογία διότι μετά την χορήγηση το φάρμακο παραμένει στο ρύγχος.

Προσοχή στον αέρα, δε υπάρχει κανείς λόγος να ''μπουκώσετε'' με αυτόν το πουλί, απλά (κρίνω πως) μας δίνει την δυνατότητα να διαχειριστούμε καλύτερα τις μικρές δοσολογίες φαρμάκων.
 
Αυτό με τον αέρα είναι πολύ καλό κόλπο.
Εγώ για να το δώσω όλο, τραβούσα και νερό στην συνέχεια και έδινα και το υπόλοιπο, βέβαια έτσι ποτέ δεν ξέρεις μήπως τελικά πάλι κάποια ποσότητα υπολείπεται της σωστής δόσης.
Για το πιάσιμο του πουλιού, ακολουθώ ακριβώς τον ίδιο τρόπο.
Ευχαριστούμε Σίσσυ!
 
Προσοχή μονο στις αντιβιώσεις. Η αντιβίωση δεν πρέπει να χορηγείται σκέτη (μονο το φάρμακο), πρέπει πρώτα να αραιώνεται με νερό σε προτεινόμενες στη συσκευασία αναλογίες και μετά να το χορηγήσουμε στο πουλί.

Το διευκρινώ, επειδή με τη συνταγή του γιατρού (γνωστού εδώ γιατρού με καλές συστάσεις) που μου πρότεινε να χορηγήσω μια σταγόνα αντιβίωσης απ'εφτιας στο ράμφος (αδιάλυτο φάρμακο), έχω χάσει πριν 4 χρονια τον αγαπημένο τον Johnny the Gould και τη μαμά του. Και τα δυο πουλια πέθαναν ταυτοχρονα μετά τη χορήγηση αντιβίωσης στο στόμα.

Και το θεωρώ αγένεια, αδιαφορία από τη πλευρά του γιατρού να μου προτείνει κάτι τέτοιο για τόσα ευεσθητα πουλια.
Τώρα εγώ πήρα το μάθημα μου. Ο γιατρός δεν ξέρω...
 
Η αντιβίωση δεν πρέπει να χορηγείται σκέτη (μονο το φάρμακο), πρέπει πρώτα να αραιώνεται με νερό σε προτεινόμενες στη συσκευασία αναλογίες και μετά να το χορηγήσουμε στο πουλί.
Καλά κάνεις και το λες γιατί το διαβάζουμε συχνά-πυκνά ως σύσταση. Όχι από γιατρούς αλλά από άτομα που ίσως πήραν τέτοιες συμβουλές και κυκλοφορεί ως σύσταση.
 
... Το διευκρινώ, επειδή με τη συνταγή του γιατρού (γνωστού εδώ γιατρού με καλές συστάσεις) που μου πρότεινε να χορηγήσω μια σταγόνα αντιβίωσης απ'εφτιας στο ράμφος (αδιάλυτο φάρμακο), έχω χάσει πριν 4 χρονια τον αγαπημένο τον Johnny the Gould και τη μαμά του. Και τα δυο πουλια πέθαναν ταυτοχρονα μετά τη χορήγηση αντιβίωσης στο στόμα.
Και το θεωρώ αγένεια, αδιαφορία από τη πλευρά του γιατρού να μου προτείνει κάτι τέτοιο για τόσα ευεσθητα πουλια.
Τώρα εγώ πήρα το μάθημα μου. Ο γιατρός δεν ξέρω...

Σωστή η παρατήρηση σου Πωλίνα. Το κακό όμως είναι πως όταν επισκέπτεται κάποιος έναν γιατρό (και μάλιστα με συστάσεις) δεν φαντάζεται πως πρέπει να κάνει άλλα από αυτά που τον συμβουλεύει...
Προσοχή μονο στις αντιβιώσεις. Η αντιβίωση δεν πρέπει να χορηγείται σκέτη (μονο το φάρμακο), πρέπει πρώτα να αραιώνεται με νερό σε προτεινόμενες στη συσκευασία αναλογίες και μετά να το χορηγήσουμε στο πουλί.
Ο γιατρός όταν χρειάστηκε (παλιά) για τον admiral να πάρει αντιβίωση με είχε συμβουλέψει ακριβώς πως να κάνω την αραίωση πχ 3 σταγόνες αντιβίωση 3 σταγόνες νερό, ανακάτεμα και μετά χορήγηση στο στόμα του πουλιού (επρόκειτο για ανθρώπινη αντιβίωση, δεν υπάρχουν γραπτές οδηγίες γι αυτού του είδους τα φάρμακα)
Θα ήθελα (αν θέλεις κι εσύ) να αναφέρεις το όνομα του γιατρού. Όπως λέμε τα καλά τους, επιβάλλεται πιστεύω να λέμε και τις παραλήψεις ή τα λάθη τους.
Ένας γιατρός φυσικά μπορεί να αντιπεί πως ο πελάτης του δεν κατάλαβε κτλ αλλά...
 
Σισσυ μου το άρθρο είναι πολύ ενημερωτικό σε ευχαριστούμε.
Με τον ίδιο τρόπο δινω κι εγώ το φάρμακο με τη σύριγγα αλλά μετά πάντα δινω και λίγο νεράκι σε περίπτωση που έχει μείνει κάτι.
 
Κρατώντας το πουλάκι με το αριστερό μου χέρι,
Και εγώ την ίδια διαδικασία ακολουθώ αλλά παρόλο που είμαι δεξιόχειρας με βολεύει να πιάνω το καναρίνι απ το δεξί χέρι και να δίνω το φάρμακο (την κρέμα την βιταμίνη κτλ κτλ) με το αριστερό! Ανάποδος άνθρωπος! 😛

Γενικά μια σημαντική παρατήρηση είναι πως αν έχουμε την εναλλακτική να την δώσουμε στο στόμα ή στην ποτίστρα, είναι προτιμότερο στο στόμα γιατί είμαστε σίγουροι πως το εκάστοτε πουλί έχει λάβει την ποσότητα φαρμάκου που πρέπει. Ενώ με την ποτίστρα ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος..

Σίσσυ σ ευχαριστούμε! :D
 
. Γενικά μια σημαντική παρατήρηση είναι πως αν έχουμε την εναλλακτική να την δώσουμε στο στόμα ή στην ποτίστρα, είναι προτιμότερο στο στόμα γιατί είμαστε σίγουροι πως το εκάστοτε πουλί έχει λάβει την ποσότητα φαρμάκου που πρέπει. Ενώ με την ποτίστρα ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος...
Έτσι, αυτό ισχύει για όλα τα φάρμακα και ιδιαιτέρα για τις αντιβιώσεις που μας ενδιαφέρει και η ακριβής δοσολογία αλλά και η ώρα λήψης της 🙂
 
Back
Top