Γενικά Χρήση υπεριώδους φωτός στους διαγωνισμούς της FOI

Η Ιταλική Ομοσπονδία Ορνιθολογίας FOI αποφάσισε την εφαρμογή ελέγχων με τη χρήση υπεριώδους φωτός (λαμπτήρες Wood) στους διαγωνισμούς καναρινιών χρώματος για την αποτροπή της χρήσης ουσιών που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Διάκριση με κάθε τρόπο​

Η επιθυμία της υπεροχής είναι σύμφυτη με την ανθρώπινη ύπαρξη. Εκφράζεται με διάφορους τρόπους και σε πολλούς τομείς μέσα στην κοινωνία μας.

Η φιλοδοξία και η καριέρα μπορούν να οδηγήσουν στον ίδιο σκοπό, υπάρχει όμως σημαντική διαφορά στις μεθόδους και τον τρόπο που οδηγούν σε αυτόν. Σε μια κοινωνία που δίνει μεγαλύτερη αξία στην εμφάνιση από ότι στην ουσία, που συντηρεί πιο πολλά στερεότυπα από την αξία ενός ανθρώπου, ο αθέμιτος τρόπος για την επίτευξη του στόχου έχει πάψει πλέον να θεωρείται ανήθικη συμπεριφορά.

Ζούμε πια σε μία παράλογη κοινωνία. Είμαστε τόσο συνηθισμένοι στο να δεχόμαστε κακές πράξεις με υποταγή και παραίτηση θεωρώντας τες συνηθισμένες και μένουμε έκπληκτοι μπροστά σε ανθρώπους που λειτουργούν με ηθικούς κανόνες.

Είναι πλέον συνηθισμένο να ακούμε για αθλητές που ντοπάρονται προκειμένου να διακριθούν σε μια αθλητική διοργάνωση, για πολιτικούς που πασχίζουν με ανήθικους τρόπους να παραμείνουν στην εξουσία και γενικά για την προθυμία που δείχνουν οι περισσότεροι διαγωνιζόμενοι σε κάθε είδους αναμέτρηση να υιοθετήσουν αθέμιτες μεθόδους προκειμένου να διακριθούν.

Αθέμιτος ανταγωνισμός στους διαγωνισμούς καναρινιών χρώματος​

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της χρήσης αθεμιτών μέσων συναγωνισμού εφαρμόζεται και στους διαγωνισμούς πτηνών. Πολλοί εκτροφείς διαμαρτύρονται για τη χρήση ουσιών στα πουλιά από συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς, που είναι ικανές να βελτιώσουν τον φαινότυπο των καναρινιών, με στόχο την επίτευξη διακρίσεων.

Λήψη μέτρων από την Ομοσπονδία​

Για αυτό λοιπόν, το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας αναγνωρίζοντας το γεγονός αυτό, αποφάσισε στις 7 Φεβρουαρίου του 2015 τη χρήση υπεριώδους φωτός (λαμπτήρες Wood), για την εφαρμογή ελέγχων στα διαγωνιζόμενα πουλιά, με σκοπό την ανίχνευση ύπαρξης ουσιών που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού

Τι είναι η λάμπα του Wood​

Πρόκειται για μια λάμπα φωτισμού που πήρε το όνομά της από τον Αμερικανό επιστήμονα Robert Williams Wood. Η λάμπα αυτή είναι επίσης γνωστή με το όνομα "μαύρο φως" ή απλά "λάμπα UV". Είναι μια πηγή φωτός που εκπέμπει η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κυρίως στο υπεριώδες φάσμα και ελάχιστα στην ορατή περιοχή του φωτός.

Black light

Όταν η υπεριώδης ακτινοβολία που εκπέμπουν οι λάμπες UV πέσει πάνω σε συγκεκριμένα υλικά, δημιουργεί φαινόμενα φθορισμού και φωσφορισμού και έτσι παρόλο που ο λαμπτήρας δεν παράγει φως που είναι άμεσα ορατό από το ανθρώπινο μάτι, βρίσκει εφαρμογή σε διάφορους τομείς της ζωής μας, όπως για παράδειγμα σε συσκευές ανίχνευσης παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων.

Εφαρμόζοντας την ίδια μέθοδο ανίχνευσης στα πουλιά, διακρίνονται πλέον αυτά που "πλύθηκαν" με λευκαντικές ουσίες όπως το διοξείδιο του τιτανίου και άλλες. Οι ουσίες αυτές καλύπτουν ή αποχρωματίζουν το πτέρωμα, βελτιώνοντας έτσι την χρωματική ποιότητά του.

Άσπρο καναρίνι ξεπλυμένο

Έτσι, αποτρέπεται η εξαπάτηση των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό αλλά και των πιθανών αγοραστών των πουλιών. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποκάλυψη της απάτης μπορεί να γίνει μόνο μετά το πέρας της επόμενης πτερόρροιας, όταν το πτέρωμα θα επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.

Ξεπλυμένο σατινέ καναρίνιΤα πουλιά που υποβάλλονται συνήθως της σε τέτοιες μεθόδους χρωματικής "βελτίωσης", είναι τα τα λευκά λιποχρωμικά, τα μωσαϊκά κόκκινου και κίτρινου παράγοντα και όλο το φάσμα των Αχατών, των Ιζαμπέλ και των Σατινέ καναρινιών.

Ο γράφων έχει παραστεί προσωπικά στο "make-up" ενός αρσενικού κόκκινου μωσαϊκού και ενός θηλυκού αχάτη κόκκινου μωσαϊκού. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά αφού μπορεί με τεχνιτούς τρόπους να γίνει άριστο ένα μέτριο καναρίνι.

Στη Βραζιλία, για να μπορέσουν να καταπολεμηθούν αυτά τα φαινόμενα καταφεύγουν σε υψηλές τεχνολογίες που ανιχνεύουν τη χρήση και άλλων ουσιών, όπως η σιλικόνη που χρησιμοποιείται στην κομμωτική για να κάνει λαμπερά τα μαλλιά.

Το υπεριώδες φως μπορεί να αποκαλύψει την παρουσία αυτών των ουσιών με τη χρήση ενός λαμπτήρα ισχυρός 45 watt, τουλάχιστον. Στην αγορά κυκλοφορούν συνήθως λαμπτήρες χαμηλότερης ισχύος αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση παραμένουν αποτελεσματικές σε σκοτεινό χώρο με το πουλί να βρίσκεται πολύ κοντά στη λάμπα.

Οι υποχρεώσεις των σωματείων/οργανώσεων και των κριτών​

Οι λαμπτήρες υπεριόδους ακτινοβολίας πρέπει να παρέχονται από τα σωματεία που διοργανώνουν τους διαγωνισμούς, ενώ οι κριτές καλούνται να ελέγξουν με τη χρήση των φωτιστικών τα πουλιά που πρόκειται να διαγωνιστούν. Η χρήση αυτής της μεθόδου μπορεί να εξαλείψει μια μάστιγα που πολλές φορές οδηγεί αρκετούς εκτροφείς στην αποχή από τους διαγωνισμούς θεωρώντας ότι αδικούνται από τη χρήση των αθέμιτων μεθόδων συναγωνισμού.

Η πρωτοβουλία αυτή έγινε αποδεκτή με θερμό τρόπο από τους περισσότερους εκτροφείς που ασχολούνται εντίμως με την εκτροφή καναρινιών χρώματος. Δυστυχώς, υπήρξαν και αντιδράσεις με επιχειρήματα που εκπλήσσουν και δείχνουν πως υπάρχουν και κάποιοι εκτροφεις που δεν διστάζουν να διατηρήσουν διακρίσεις που κατέκτησαν με αθέμιτο τρόπο.

Διαφωνώ πλήρως με όσους δικαιολογούν αυτές τις πρακτικές, επειδή με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζεται η προσπάθεια των σωστών εκτροφέων και αυξάνεται ο αριθμός των εξαπάτησεν από εκτροφεις που προσπαθούν με μικροπρεπή επιχειρήματα να διατηρήσουν αυτό το καθεστώς.

Ο στόχος του CDF είναι η δημιουργία συνθηκών ισότιμου ανταγωνισμού όπως είναι φυσιολογικό. Αυτός είναι ο κανόνας και όχι το αντίθετο.

Η διαδικασία των ελέγχων εφαρμόζεται ήδη στους διαγωνισμούς της τρέχουσας περιόδου ως. Οι έλεγχοι τη φετινή χρονιά είναι σχετικά επιεικείς, αφού έχουν σαν στόχο παράλληλα την ενημέρωση των εκτροφέων. Από την επόμενη σεζόν όμως οι έλεγχοι θα γίνονται κανονικά αφού θα θεωρούνται ενημερωμένοι πλέον όλοι οι εκτροφείς.

Η έναρξη της τήρησης των κανόνων ελέγχου θα γίνει από το Ιταλικό Πρωτάθλημα του Πέζαρο με τους ελέγχους να γίνονται ανοιχτά σε όλα τα πουλιά που πρόκειται να βραβευθούν. Έτσι, από αυτή τη φορά νικητές θα είναι πλέον οι καλύτεροι.
 
Πολύ ενδιαφέρον για όσους συμμετέχουν σε διαγωνισμούς. Αυτό θα χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα;

Το φως αυτό είναι το γνωστό μας black light;
 
maria p είπε:
Αυτό θα χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα;
Νομίζω πως όχι, είναι απόφαση της FOI και όχι της παγκόσμιας ομοσπονδίας, που θα έπρεπε να είναι κατά την άποψή μου.
maria p είπε:
Το φως αυτό είναι το γνωστό μας black light;
Αυτό είναι, ναι.
 
Stavros είπε:
θα έπρεπε να είναι κατά την άποψή μου.
Ε βέβαια θα έπρεπε, αφού υπάρχει αυτή η εμπειρία, είναι σαν να εθελοτυφλούμε σε άλλες διοργανώσεις.
 
Όταν η διάκριση γίνεται αυτοσκοπός, όταν θέλουμε τις πρώτες θέσεις ανεξάρτητα από το τίμημα φτάνουμε σε καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή των συμμετεχόντων.

Και όταν κινδυνεύει η ζωή ανθρώπων π.χ. στον πρωταθλητισμό, ποιος θα βάλει ηθικές αναστολές όταν πρόκειται για ζώα ή πουλιά;
 
Back
Top