Αναπαραγωγή Χρονικό διάστημα εγκατάλειψης φωλιάς και εμβρυικός θάνατος

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Dimnik
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Dimnik

PB New Member
Εγγραφή
14 Φεβ 2021
Μηνύματα
134
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα, ποιο χρονικό διάστημα εγκατάλειψης φωλιάς θεωρείται ικανό να προκαλέσει εμβρυικό θάνατο?
Επίσης, υπάρχει περίπτωση η καναρα να καθίσει στο τέταρτο αυγό, αλλά νιώθοντας ότι έχει αλλά δύο να ανεβάσει θερμοκρασία αργοτερα, για παραδειγμα στο 5ο ή 6ο?
 
Για το δεύτερο ερώτημά σου, μάλλον απίθανο είναι να ανεβάσει θερμοκρασία στο 5-6ο αυγό. Πιο πιθανό στο τρίτο ή στο τέταρτο.
Για το πρώτο σου ερώτημα..δεν γνωρίζουμε διότι όλα εξαρτώνται από τη φάση ανάπτυξης των εμβρύων, δεδομένου ότι έχει ήδη ξεκινήσει η φάση αυτή.
Από τα ερωτήματά σου, αντιλαμβάνομαι ότι υπήρξε μια ασυνέχεια στο κλώσσημα...θέλεις να μας πεις λεπτομέρειες;
 
Καλημέρα. Ασυνέχεια δεν υπήρξε. 21/2 είχαμε το πρώτο ζευγάρωμα. 28/2 το απογευμα επεστρεψα τα 3 πρωτα αυγα. 1/3 έκανε το 4ο και κάθησε στη φωλιά. Άρα λογικά 14 - 15/3 Θα έπρεπε να σκάσει έστω και ένα από τα έξι που έκανε συνολικά. Μέχρι τώρα, 17/3 Δεν έσκασε κανένα. Προετοιμασια απο αρχες Ιανουαρίου, πλήρης διατροφή, βιταμίνες κλπ. Την παρακολούθησα αρκετά όλο το διάστημα και παρατήρησα ότι βγαίνει από τη φωλιά κάθε 45 - 90 λεπτά για τροφή. Καθε εξοδος διαρκει απο 45 εως 90 δευτερολεπτα. Αν τύχει και βγει νωρίτερα ο αρσενικός την μαλώνει και τη στέλνει πίσω. Όμως ποτέ δε τον είδα να την ταίζει. Αν και πρώτη φορά, νομίζω πως όλα έγιναν όπως έπρεπε και απορώ τι δεν πήγε καλά. Κρίμα.
 
Πρώτα γίνεται ωοσκόπιση και μετά η όποια συζήτηση. Τώρα δεν υπάρχει πραγματική γνώση αν πρόκειται για άσπορα ή για νέκρωση.
 
Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Ωοσκοπηση δεν έγινε, είναι πρώτη φορά και δεν ήθελα να το ρισκάρω. Το Σάββατο θα επιστρέψω από επαγγελματικό ταξίδι και θα μεταφέρω τα αποτελέσματα. Αυτο ομως που θα μπορουσε κάποιος να μου πει ειναι η συχνοτητα και ο συνήθης χρονος απουσίας της κανάρας από τη φωλιά. Βέβαια και αυτό είναι σχετικό, εξαρτάται και από το αν και ποσο συχνα ταίζει ο αρσενικός.
 
Αυτο ομως που θα μπορουσε κάποιος να μου πει ειναι η συχνοτητα και ο συνήθης χρονος απουσίας της κανάρας από τη φωλιά
Μια αληθής βασική απάντηση είναι οτι δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας γι' αυτό, ώστε να χρειάζεται να το ελέγχουμε με το ρολόι στο χέρι. Τα πουλιά ξέρουν τα όρια και δεν αφήνουν μια γέννα να "ατυχήσει". Αν το θέλουμε πιο λεπτομερές, θα έλεγα οτι εξαρτάται απο το ένστικτο και την εμπειρία και το πάθος του κάθε θηλυκού. Προσωπικά έχω την πεποίθηση οτι η καλύτερη συμπεριφορά είναι τακτικές ολιγόλεπτες έξοδοι. Υπάρχουν όμως θηλυκά που "ξεχνούν" να βγούν για φαΐ και άλλα που καθυστερούν να επιστρέψουν. Ολες αυτές οι συμπεριφορές όμως, μου έχουν δώσει το ίδιο καλά αποτελέσματα.
 
Καλημέρα σε όλους! Πριν λίγο έκανα ωοσκόπιση. Φυσικά και δεν ανησυχούσα για το αποτέλεσμα, 6 στα 6 άσπορα. Κρίμα, προφανώς ο αρσενικός δεν ήτανε έτοιμος. Πάμε λοιπόν για δεύτερη προσπάθεια. Σύμφωνα με όσα διάβασα στο forum, για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις οι προτάσεις σας είναι να μην χωριστεί το ζευγάρι, καλή διατροφή με αυγό και λαχανικά, σπόρους, βιταμίνες κλπ. Ισχύει? Τι προτείνετε?
 
Η εποχή πλέον είναι κατάλληλη, δεν χρειάζονται καθυστερήσεις. Εφόσον οι συνθήκες στο χώρο σου είναι σωστές, συνεχίζεις με ενισχυμένη διατροφή και αφήνεις τα πουλιά να προχωρήσουν.
 
Καλημερα! Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Προχωράμε για δεύτερη προσπάθεια με χώρισμα οπως την πρώτη ή χωρίς? Επίσης, αν κάποιο απο τα πρωτα αυγά έσκαγε, λογικά θα ζευγαρώνανε ξανά μετά από τις 15 περίπου ημέρες ζωης του νεοσσού, δηλαδή κάπου στα τέλη Μαρτίου. Αυτό το χρονικό διάστημα θα τηρηθεί και τώρα που δεν έσκασε κανένα? Θα επιταχυνθεί? Ευχαριστώ.
 
Χωρίς χώρισμα πλέον.

Επίσης, αν κάποιο απο τα πρωτα αυγά έσκαγε, λογικά θα ζευγαρώνανε ξανά μετά από τις 15 περίπου ημέρες ζωης του νεοσσού, δηλαδή κάπου στα τέλη Μαρτίου. Αυτό το χρονικό διάστημα θα τηρηθεί και τώρα που δεν έσκασε κανένα? Θα επιταχυνθεί?
Δεν υπάρχει στάνταρ χρόνος. Μπορεί να ζευγαρώνουν συνέχεια. Η κανάρα είναι αυτή που αποφασίζει ποτέ ξεκινάει η νέα φωλιά.
 
Back
Top