Γενικά Χρώμα πτερώματος νεοσσών

vagbirds

PB New Member
Εγγραφή
17 Μαϊ 2016
Μηνύματα
5
Πόλη
Νεμέα
Καλησπέρα.
Έχω τέσσερα λευκά κυρίαρχα θηλυκά και τέσσερα κίτρινα αρσενικά χωρίς κανένα στίγμα στο φτέρωμά τους τα οποία και ζευγάρωσα. Έκαναν από τρεις γέννες και 26 καναρινάκια σύνολο.
Έγινε όλη η προετοιμασία πριν και κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής. Δηλαδή βραστό αυγό, αυγοτροφή ουδέτερη από την King καθώς και σπόρους από την Basic της King.
Από αυτά μόνο τα 5 είναι καθαρά χωρίς στίγματα στο φτέρωμα. Τα υπόλοιπα είναι λευκά και κίτρινα με "μπαλώματα"...
Τι μπορεί να φταίει;
 
Από αυτά μόνο τα 5 είναι καθαρά χωρίς στίγματα στο φτέρωμα. Τα υπόλοιπα είναι λευκά και κίτρινα με "μπαλώματα"...

Από τα 5 "καθαρά" έχεις πάρει και λευκά και κίτρινα;
Τα "μπαλώματα" είναι π.χ. κίτρινα πάνω στο λευκό και αντίστροφα; Ή εννοείς σκούρα μπαλώματα;
 
Έκαναν από τρεις γέννες και 26 καναρινάκια σύνολο.
Το ότι έκαναν 3 γέννες είναι κάπως επικίνδυνο για την υγεία τους, αλλά και μειώνει το προσδόκιμο της ζωής των θηλυκών. Στο εφεξής θα σου προτείνω να μην αφήνεις πάνω από 2 γέννες στα ζευγάρια σου.
Στο θέμα μας τώρα:
θα μπορούσες να μας περιγράψεις ή καλύτερα να φωτογραφήσεις τα πουλιά σου. Π.χ. τι εννοείς λευκά κυρίαρχα θηλυκά; Είχαν δηλαδή τα ακραία φτερά στις δύο φτερούγες κίτρινα και ούτε ένα ίχνος μελανίνης στο σώμα; (μαζί με τα κεράτινα μέρη και τον υπομανδύα τους - ίσως και δεν το λέω σωστά - το εσωτερικό των πούπουλών τους
Επίσης τα αρσενικά σου είναι λιποχρωμικά κίτρινα καναρίνια; Μπορείς και από αυτά να βγάλεις φωτό;
 
Τα μεγαλύτερα είναι τριών μηνών και τα μικρά ενός. Τα θηλυκά είναι λευκά με κίτρινο στα ακραία φτερά των φτερούγων. Τα αρσενικά κίτρινα. Άλλα (και τα κίτρινα και τα λευκά) έχουν ένα ή μερικά καφέ φτερά στην πλάτη, άλλα μαύρα μπαλώματα στο κεφάλι και άλλα καφετιές φτερούγες
 
Άλλα (και τα κίτρινα και τα λευκά) έχουν ένα ή μερικά καφέ φτερά στην πλάτη, άλλα μαύρα μπαλώματα στο κεφάλι και άλλα καφετιές φτερούγες
Προφανώς αυτή η φράση αναφέρεται μόνο στους απογόνους, έτσι δεν είναι;
Χωρίς πολλές λεπτομέρειες, θα σου έλεγα τα ακόλουθα:
κάπου στη γραμμή των γεννητόρων - όχι πολύ μακριά σε γενιές, υπάρχει πουλάκι - πρόγονός τους - με μελανίνη.
Περίμενε μέχρι το κλείσιμο του τριμήνου στα μικρά, διότι με την πτερόρροιά τους μπορεί πολλά από αυτά να καθαρίσουν ως προς το χρώμα.
 
Προφανώς τα ζευγάρια δεν αποτελούνται από λευκά και κίτρινα λιποχρωμικά καναρίνια στα οποία μπορεί να παρουσιαστούν μελανικά σημεία στο φτέρωμα κάποιων απογόνων τους αλλά σε μικρό βαθμό και όχι σε τέτοια έκταση.
Μπορείς μάλιστα να ψάξεις στα φτερά κοντά στο δέρμα τους και να βρεις σκούρα σημεία.
Στα λιποχρωμικά καναρίνια αυτά τα σημεία απουσιάζουν.
 
Να παραθεσω ένα κείμενο από το canary.gr

-Τα λιποχρωμικά πουλιά ΕΙΝΑΙ ΠΟΥΛΙΑ ΜΕΛΑΝΙΝΗΣ. Ας μου επιτραπεί αυτή η έκφραση, με την έννοια οτι έχουν στο DNA τους το ανάλογο μελανινικό γονίδιο. Προέκυψαν όταν έκανε την εμφάνισή της, μια μετάλλαξη, του αρχέγονου γονιδίου που επιτρέπει την εμφάνιση των μελανινών στο πτέρωμά τους. Αυτό το νέο, μεταλλαγμένο πλέον γονίδιο, ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ την εμφάνιση των μελανινών και όχι την ύπαρξή τους. Για…κακή μας τύχη, αυτή η μετάλλαξη έχει ΣΥΝΚΥΡΙΑΡΧΟ χαρακτήρα με τον αρχέγονο τύπο. Τί σημαίνει αυτό; Προσπαθεί να κερδίσει τον μεταξύ τους πόλεμο, αλλά ποτέ δεν το καταφέρνει εξ’ ολοκλήρου. Στα σημεία που «κερδίζει», χάνονται τα σκούρα χρώματα και επικρατεί το λιπόχρωμα. Στα σημεία που «χάνει», εμφανίζονται οι μελανίνες. Επειδή όμως πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις, κάποιες φορές, εντελώς συμπτωματικά, οι μελανίνες υποχωρούν τελείως και τότε το αποτέλεσμα είναι ένα κίτρινο καναρίνι. Η ερώτηση συνήθως είναι άμεση, «τώρα που έχω ένα λιποχρωμικό καναρίνι να το ζευγαρώσω για να πάρω λιποχρωμικούς απογόνους «; Απάντηση: Δεν έχεις ένα λιποχρωμικό καναρίνι, διότι παρ’ ότι θα το ζευγαρώσεις με ένα πράγματι λιποχρωμικό, οι απόγονοι που θα πάρεις θα έμφανίσουν σημεία μελανίνης. Προσοχή λοιπόν, ενα απολύτως καθαρό(clear) όπως νομίζουμε, απο μελανίνες καναρίνι, ΔΕΝ είναι απαραίτητα ένα λιποχρωμικό καναρίνι. Τις περισσότερες φορές, αν δώσουμε μια ιδιαίτερη προσοχή κάτω απο τους οδηγούς, στις ουρές, στα πλευρά, στο λαιμό, στην μύτη και τα πόδια, αλλά και σε κάποια κρυφά σημεία, θα ανακαλύψουμε σκούρες περιοχές ή στίγματα.

https://canaries.gr/category/γενετικη/
 
Άρα δεν οφείλεται στην τροφή, όπως μου είπαν κάποιοι παλιοί εκτροφείς
 
Τι μπορεί να φταίει;

Είναι καθαρά θέμα κληρονομικότητας. Στη δεύτερη γέννα και τα 3 μικρά που έβγαλα από ένα ζευγάρι φέρουν σημάδια μελανίνης στο κεφάλι τους. Αιτία ο προπάππους τους.
 
Back
Top