Ασθένειες Χτυπημένο πόδι μωρό τσιροβάκος

Chrysanthi Tsiki

PB New Member
Εγγραφή
23 Μαϊ 2020
Μηνύματα
14
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα,

Πριν μία εβδομάδα έσωσα ένα πουλάκι (τσιροβάκος) που το βρήκα να παίζει μαζί του ένα σκυλάκι. Το έχω μια εβδομάδα, πάει πολύ καλά τρέφεται καλά και έχει εξοικειωθεί πολύ μαζί μου. Είχε πάρει τα πάνω του και προσπαθούσε να πετάξει. Δυστυχώς χθες πήδηξε από ψηλά και μάλλον προσγειώθηκε άτσαλα με αποτέλεσμα να μην πατάει το αριστερό του ποδαράκι. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο σπάσιμο (κάποιο που μπορώ να διακρίνω εγώ τουλάχιστον) αλλά το πουλάκι μετά απο 12 ώρες (το έχω τοποθετήσει στο κουτακι του σκεπασμένο σε ήρεμο μέρος) εξακολουθεί να κρατάει το ποδαράκι του ψηλά κοντά στο σώμα του και να μην το πατάει. Μπορεί να το κουνήσει αλλά όχι τα δαχτυλά του. Η όρεξη του δεν εχει μειωθεί, τρώει και πινει νερό (από τη σύριγγα) κανονικά. Μπορώ να κάνω κάτι ώστε να το βοηθήσω; Βρίσκομαι σε ορεινό χωριό της Φθιώτιδας και μέχρι τη Δευτέρα δεν μπορώ να το πάω σε κτηνίατρο (δυστυχώς, δεν νομίζω πως υπαρχει πτηνίατρος στον νομό).
Ευχαριστώ,
Χρυσάνθη
[automerge]1590217306[/automerge]
Το ποδαράκι του
[automerge]1590218289[/automerge]
20200523_101827.webp
 

Συνημμένα

  • 20200523_090609.webp
    20200523_090609.webp
    295,9 KB · Προβολές: 25
Τελευταία επεξεργασία:
Χρυσάνθη,
έχεις ψηλαφισει με ελαφρύ τροπο το πόδι και τα δάκτυλά του ώστε να δεις με την αφή αν κάπου υπάρχει εξόγκωμα; Επίσης έβαλες την άκρη του δακτύλου σου στο κάτω τμήμα της παρούσας του πουλιού, πιέζοντας ελάχιστα, ώστε να δεις ότι πράγματι δεν κλείνουν τα δάχτυλά του; Το ένα ποδαράκι συγκριτικά με το άλλο, διαφέρουν μήπως στο χρώμα ή στην κατεύθυνση των οστών;
Η διατροφή που του δίνεις τι περιλαμβάνει;
Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά.
 
@ianos ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου. Το χάιδεψα ελαφρά αλλα δεν κατάλαβα καποιο εξογκωμα. Στο χρώμα ειναι ίδιο με το αλλο του το ποδαρακι. Έβαλα το δαχτυλό μου κατω από τα δαχτυλά του αλλά δεν το γράπωσε. Απο τροφή του δίνω ακρίδες, πεταλούδες, μύγες, αράχνες και κουνούπια. Τα μαζεύω από τον κήπο και βγάζω τα σημεία που είναι σκληρά. Από όσα διάβασα είναι έντομα που τα τρώνε αυτά τα πουλιά. Ωστόσο επειδή ποτέ δεν είχα πουλακι κατοικίδιο και δεν γνωρίζω τίποτα σχετικά με την φροντίδα τους ότι έχετε να προτείνετε είναι ευπρόσδεκτο.
 
Θα έλεγα να έρθεις σε επαφή με την ΑΝΙΜΑ , έστω και τηλεφωνικά προς το παρόν. Το, βέβαιο ειναι ότι θα ξέρουν να σε κατευθύνουν σχετικά με τον εμπλουτισμό της διατροφής του και ίσως σου προτείνουν κάτι και για το πόδι του.
https://www.wild-anima.gr/epikinonia/
 
@ianos Η αλήθεια είναι ότι τους είχα στείλει φώτο και βίντεο όταν το βρήκα και η απάντηση τους ήταν να το βαλω κατω απο μια λάμπα (πριν μια εβδομάδα που το βρήκα ειχαμε 36 βαθμούς εδω) και δεν ανέφεραν τίποτα για το τι είναι και τι τρώει (ή αν πρέπει να του δώσω νερό). Πάλι καλά είδε μια ανακοίνωση μου ένας φίλος και με κατατόπισε σχετικά με το πως να το φροντίσω. Θα κάνω άλλη μια προσπάθεια να επικοινωνήσω και να δω τι θα μου πουν. Εξακολουθεί να είναι ζωηρό και φαγανό ακόμη και με το χτυπημένο πόδι. Το κουνάει, όχι όμως τα δάχτυλα.
 
@ianos Επικοινώνησα με την ΑΝΙΜΑ αλλά και με την Δράση για την Άγρια Ζωή στη Θεσσαλονίκη. Και οι 2 πρότειναν απλά να το αφήσω σε ακινησία και να το παρατηρώ. Μάλλον δεν είναι κάταγμα αλλά θλάση.
Ελπίζω σε λίγες μέρες να έχει πάρει τα πάνω του και να αλωνίζει πάλι με περισσότερη προσοχή.
 
Χρυσάνθη αν πήδηξε έξω μόνος του θα σου πρότεινα είτε να σκεπάσεις το κλουβί και να στρώνεις κάτι μαλακό σαν κουβέρτα στο πάτωμα όταν το κρατάς ώστε να μην ξανασυμβεί. Τα μικρά πουλιά συνηθίζουν να πηδούν, οπότε δεν είναι απίθανο να ξανασυμβεί.
 
@Φοίβος ναι μονο του πηδηξε από τη φωλιά του στο κομοδίνο μου επειδή δεν του έδινα σημασία εκεινη την ώρα. Οταν συνέβη δούλευα στο γραφείο και το ειχα αφησει να κοιμάται. η αληθεια ειναι οτι ειχα στρωμένο κατω απο τη φωλιά του ενα στρώμα γυμναστικής αλλά εκεινη την ωρα δεν κοιτούσα και υπάρχει περιπτωσή να προσγειωθηκε σε ένα σημείο του πατώματος που δεν καλυπτεται απο το στρώμα. Πολλή ατυχία...
 
Γεια σας και πάλι! Έχουν περάσει 6 μέρες από τον τραυματισμό του, κατα τις οποίες έμεινε όσο περισσότερο γινόταν στη φωλιά του και δείχνει να είναι πιο δυνατό και να έχει χαλαρώσει λίγο το πόδι του. Ωστόσο το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, δηλαδή δεν βάζει βάρος στο χτυπημένο πόδι και μέρικες φορές το μαζεύει ψηλά μέσα από το φτερό. Παρόλα αυτά το κουνάει, το ακουμπάει κάτω και τα δάχτυλά του μπορεί να τα κλείνει. Κατάφερα και έβγαλα φωτογραφία σήμεραreceived_705329316942760.jpegreceived_570707200531183.jpegσήμερα και διαπίστωσα ένα μικρό εξόγκωμα.
 
@Chrysanthi Tsiki Τώρα που έμεινε τόσες μέρες δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις τίποτα. Θα έπρεπε να είχε δεθεί σωστά και σε ευθεία θέση. Αν είναι όντως κάταγμα, νομίζω πώς ήδη έχει αρχίσει και κολλάει αφού το χρησιμοποιεί. Θα το κρατούσα τελείως ακίνητο για άλλες 2 εβδομάδες για σίγουρα.

Θα σου πρότεινα επίσης να βρεις μια πολύ καλή μάρκα τροφής για εντομοφάγα.
 
Πωπω στεναχωριεμαι που δεν μπορώ να κάνω κάτι τωρα! Δεν μπόρεσα να το δω νωρίτερα. Δεν καθοταν ήρεμο. Υπάρχει περίπτωση να μείνει κουτσό;
[automerge]1590589592[/automerge]
@Φοίβος τι προτείνετε για τροφή; Του δίνω έντομα από τον κήπο προς το παρόν και λίγο αυγό. Δυστυχώς δεν βρισκω σκουλήκια στον κήπο που ξέρω ότι είναι πολύ θρεπτικά.
Προσπαθώ όσο γίνεται να το κραταω ακίνητο αλλά πολλες φορες σηκώνεται και προσπαθεί να πετάξει.. Νομίζω οτι βαριέται συνέχεια στη φωλια.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Tony Forpus μέρα με τη μέρα τα δάχτυλα τα κουνάει περισσότερο. τις πρώτες 4 μέρες ήταν τεντωμένα χωρίς κίνηση και τώρα τα λυγίζει όμως, δεν μπορεί να γραπωθεί από αυτό το πόδι (6η μέρα). Σήμερα επίσης παρατήρησα ότι "μάσησε" με το ράμφος του 1-2 φορές τα δάχτυλα σε αυτό το πόδι.
 
Back
Top